15 mai nu va fi ziua în care ne vom întoarce la vechea lume de care ne e atât de dor. De ce? 

Bucuresti, 26 aprilie 2020
În București, la sfârșitul lui aprilie, măsurile de izolare impuse de autorități par încă să funcționeze. DN 1 nu este foarte aglomerat, semn că nu prea se călătorește în afara orașului- Foto: Politiknews.ro

Oamenii aflați sub amenințarea infectării se gândesc că ridicarea restricțiilor înseamnă întoarcerea la o “viață normală”. 

În ultimele 100 de zile, lumea s-a schimbat profund. Pentru asta e suficient să faceți o plimbare pe jos în apropierea locuinței. 

În România se iese din casă, în principal, pentru două activități: muncă și aprovizionare cu alimente și medicamente. 

La asta se reduce totul. Mai sunt câțiva alergători și persoane care-și plimbă animalele de companie, dar sunt mai degrabă excepții în marile aglomerări urbane.

Deși vorbim foarte mult de ridicarea izolării după data de 15 mai, iar mulți cred că ne vom întoarce la lumea pe care o știam cu toții, lucrurile nu stau deloc așa.

Fără vaccin nu va exista “viață normală” și întoarcerea prosperității

Atâta vreme cât nu va exista un vaccin sau un tratament validat de comunitatea științifică, lumea veche nu va mai exista. 

Cele mai optimiste predicții pentru un vaccin sunt luna septembrie, cele realiste sunt pentru anul viitor, prima jumătate a acestuia, iar predicțiile pesimiste vorbesc de faptul că s-ar putea să nu avem unul multă vreme de acum încolo.

Medicamentele minune, Plaquenil și Remdesivir au fost invalidate în unele grupuri de testare. Deci, în acest moment, nu există niciun tratament, ci doar o procedură și un mix de medicamente pe care le folosesc medicii în funcție de fiecare pacient.

Așa că marea ieșire din izolare după 15 mai va însemna, cel mai probabil, doar posibilitatea de a ieși din casă fără declarație și de a merge în parc.

Redeschiderea școlilor, o problemă pentru toată lumea

Școlile vor rămâne închise. Restaurantele și cafenele de asemenea. Mall-urile, cinematografele și teatrele, la fel. 

Autoritățile au anunțat că vor redeschide hotelurile, dar acestea pot vinde doar camere “single”, adică putem sta câte unul. 

E o întreagă discuție legată de reluarea curselor aeriene. Și aici vor exista restricții. Deja se vorbește despre o decizie a Comisiei Europene de a nu permite companiilor să vândă bilete pentru locul din mijloc. Acest fapt va face ca prețurile biletelor de avion să se dubleze cel puțin.

În lipsa locurilor de atracție, oamenii vor călători mai puțin. În continuare, locurile de muncă din zona serviciilor vor fi afectate masiv și pe termen nelimitat.

Cel mai probabil, școlile vor rămâne închise toată luna mai, cu șanse de sub 50% să se deschidă în luna iunie. În statele europene există multe opinii ale specialiștilor care susțin  că există posibilitatea ca răspândirea virusului să accelereze după deschiderea școlilor.

Chiar și în situația în care acestea vor fi deschise în luna iunie, autoritățile vor lua măsuri drastice de reducere a numărului de elevi într-o clasă, de reducere a numărului de ore și de venirea la școală prin rotație, acolo unde sunt prea mulți elevi. Un astfel de sistem înseamnă un coșmar logistic la care trebuie adăugat și un întreg sistem de dezinfectare și protejare a elevilor, de distribuire a măștilor, de predare a unor proceduri noi pentru elevi și profesori.

Va fi criză, iar ieșirea din izolare nu o va rezolva atâta vreme cât virusul continuă să se răspândească

Sunt multe voci care promovează ridicarea restricțiilor și ieșirea din case, vorbind despre faptul că altfel “nu mai avem ce mânca”. E foarte populară expresia. 

În România, cei care au avut de muncă nu s-au oprit niciun moment până acum – șantierele au rămas deschise, agricultura, industria alimentară etc. Problema rămâne cu serviciile, iar aici nu există soluții. Chiar dacă, de exemplu, s-ar ridica restricțiile în ce privește restaurantele, oamenii s-ar gândi de două ori dacă intră sau nu, iar vânzările vor fi mult sub așteptări.

În plus, există domenii care au fost afectate profund, cel imobiliar, vânzarea de automobile, de haine, de încălțăminte, turismul. O redeschidere nu înseamnă că aceste domenii își vor reveni miraculos. Va dura o perioadă, iar aceasta depinde de găsirea unei soluții medicale pentru stoparea epidemiei.

Din 15 mai nu se va mai prelungi starea de urgență, dar asta nu înseamnă că nu vor mai exista măsuri care să încerce să limiteze răspândirea bolii.

Testarea masivă, singura armă pe care o avem în acest moment

În acest moment, numărul de îmbolnăviri și de decese la nivel mondial tinde să scadă, dar această tendință are legătură exclusiv cu măsurile luate de autorități. Izolarea, munca de la domiciliu acolo unde a fost posibil, închiderea școlilor, restricțiile de deplasare au făcut minuni. 

Conform unui studiu, în statul Oregon, SUA, măsurile luate de autorități au salvat 70.000 de vieți. Din păcate, o criză economică majoră n-a putut fi evitată.

Cea mai bună strategie este ca redeschiderea și ieșirea din izolare să se facă treptat, în paralel cu o testare intensivă a populației. 

În România s-a ajuns astăzi la realizarea unui număr de peste 8.000 de teste zilnic, o cifră bună atâta vreme cât suntem sub umbrela stării de urgență, dar după redeschidere, oamenii ar trebui testați în fiecare dimineață la locul de muncă, testați în magazine, pe șosea, astfel încât să existe o evidență clară a celor care au dezvoltat anticorpi și izolarea celor care sunt infectați. 

Până la apariția unui tratament eficient sau dezvoltarea unui vaccin, testarea este singura armă împotriva virusului.

După 15 mai, socializarea va avea în continuare de suferit și, mai degrabă, ne vom confrunta cu un nou set de reguli, mult mai multe, prin care vom continua să ne protejăm și să-i protejăm pe ceilalți.

  

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here