Acordul de pace dintre SUA și talibani a picat. Ultimele atentate au anulat posibilitatea unei înțelegeri. Cum se trăiește în Afganistan, o țară aflată într-un conflict continuu?

O stradă aglomerată din orașul Herat

Donald Trump, președintele SUA, a anunțat că refuză să se întâlnească cu reprezentanții talibanilor pentru finalizarea unui acord de retragere a trupelor americane din Afganistan.

„Dacă nu pot fi de acord cu încetarea focului în timpul acestor discuții importante pentru realizarea păcii și ucid 12 oameni nevinovați, atunci probabil că nu au puterea de a negocia un acord important. Câte alte decenii sunt dispuși să lupte?”, a scris Trump într-o serie de mesaje pe Twitter, citat de News York Times.

Conform reprezentantului diplomației americane, un acord de pace cu talibanii era aproape finalizat când o serie de atentate au ucis zeci de civili. În cel puțin unul din aceste atentate au fost implicați talibanii care au vrut să-și creeze o pârghie amenințătoare în negocierile de pace, dar violențele au dus la eșecul lor.

Doi cetățeni români au fost uciși în atentatele de săptămâna trecută, iar un al treilea este grav rănit. Ambasada României din Kabul a fost avariată în timpul unui atac terorist.

Cum se trăiește în Afganistan? Care e viața de zi cu zi a oamenilor aflați mereu în pericol de a fi țintele teroriștilor?

Într-o incursiune temerară, fotograful olandez Thijs Broekkamp s-a aventurat o săptămână în Afganistan. Ajutat de un ghid și îmbrăcat ca un localnic, el s-a amestecat printre oameni, observându-i și imortalizând secvențe din viața de zi cu zi.

Thijs și-a riscat viața pentru imaginile pe care le-a făcut în Afganistan. Dar a meritat, crede el. A venit cu dovezi că această țară nu-i pierdută complet, că viața merge înainte chiar și în război și mai ales că acolo încă se mai zâmbește. Fotografiile lui surprind o lume diferită, pe alocuri emoționantă, de cea terifiantă cu care noi ne-am obișnuit, mai ales că acolo au murit recent doi români.

Thijs Broekkamp subliniază că pentru cineva din Occident este aproape imposibil și foarte periculos să călătorească pe cont propriu în Afganistan și nici el, nici ghidul lui, n-au spus nimănui nimic despre itinerariul lui. Nici măcar poliției.

Olandezul călător a intrat în Afganistan în septembrie anul trecut. A fost o etapă dintr-o călătorie amplă în Asia centrală, iar imaginile pe care le-a făcut atunci s-au concentrat pe surprinderea vieții de zi cu zi. De la străzile aglomerate și forfota din piețele Kabulului până la superba Moschee Albastră din Mazari Sharif, cadrele pe care le-a reușit ne arată un alt Afganistan, la care nu putem avea acces.

Moscheea Albastră din Mazari Sharif
Moscheea Albastră din Mazari Sharif. Copiii se joacă în voie, iar oamenii își fac selfie-uri în piață

Fotograful a intrat în țară zburând la Kabul și a explorat capitala timp de câteva zile înainte de a vizita orașele Herat, Mazari Sharif, provinciile Balkh și Samangan, precum și Valea Pansjhir.

Un negustor cară pâine într-o piață din Kabul
Copii afgani, pozând în standul lor din bazarul orașului Mazari Sharif. Copiii încep să muncească de la vârste mici
Traficul din Kabul

Însoțit de ghidul său și îmbrăcat în haine tradiționale afgane pentru a nu ieși în evidență, Broekkamp a intrat repede în atmosfera locală. S-a cazat în casele oamenilor și în hoteluri mici și și-a ținut secrete toate mișcările.

În ciuda riscurilor, și-a dorit cu ardoare să viziteze Afganistanul: “Am vrut să arăt că viața merge înainte, în ciuda războiului, și să arăt chipurile oamenilor din spatele războiului. Acest proiect s-a concentrat pe viața cotidiană care le este necunoscută multora dintre noi. Am vrut să abordez țara dintr-o latură pozitivă”, a explicat el.

Imagine din bazarul din Herat. Acesta este al treilea oraș ca mărime din Afganistan, după Kabul și Kandahar
Un vânzător pozează mândru lângă marfa sa din bazarul din Herat, unde vinde bijuterii. În spatele magazinului, doi oameni făceau bijuterii din pietre și minerale care se găsesc la tot pasul în Afganistan
Imagine din piața de păsări de la Kabul
Fabrică de țiglă din Herat. Țigla e folosită pentru acoperișurile moscheelor

Cel mai mult l-a surprins pe Thijs cât de normală este viața aici, în ciuda faptului că țara este un teatru de război. “N-am mai fost până acum într-o țară care e în situația asta, dar mă așteptam ca într-un teatru de război să găsesc numai ruine și viața să fie suspendată complet. Dar viața continuă. Oamenii merg la serviciu și încearcă să treacă peste asta, nu să stea și să se simtă rău sau să se văicărească toată ziua despre situația lor. Și eu aveam în minte numai imagini despre război și terorism, așa că e greu să-ți imaginezi altceva.”, a povestit el.

“Altceva care m-a surprins a fost că unii oameni puteau spune câteva propoziții în engleză, mai bine decât în alte țări din Europa Centrală în care am fost. Tinerii veneau câteodată pe stradă și mă întrebau de unde sunt și cum mă cheamă. Unii erau bucuroși să-și exerseze engleza și erau foarte curioși. Erau foarte foarte fericiți că am venit să-i vizitez și să învăț lucruri despre țara lor. Cei mai mulți vestici pe care i-au întâlnit erau militari sau diplomați care ajugeau în țara lor din motive politice”, a mai spus Broekkamp.

Stradă aglomerată din Herat
Secvență din bazarul de la Herat
Oamenii din piața de păsări de la Kabul verifică coliviile pe care vor să le vândă. Cumpărătorii le iau ca să le folosească la lupte
Tineri la un ceai, în Herat

“Mi-a plăcut să vizitez Moscheea Albastră din Mazari Sharif și piața de păsări din Kabul. Par locuri desprinse din tumultul războiului. Am simțit că acolo pot să văd cum ar fi viața normală fără război”, a povestit autorul imaginilor publicate pe Instagram și pe contul său de Facebook.

Una dintre fotografiile lui preferate este cea a unei mame care își duce copilul la Moscheea Albastră: “Este o imagine inocentă și plină de pace, întărită de tonurile luminoase și de culorile puternice. Nu este război acolo. Copilul doarme fără griji. Este arhitectura incredibilă a moscheii și o femeie care umblă fără burqa. Pășește în lumină, în soare, o metaforă a unor vremuri mai bune care or veni.”

Colivii de vânzare în piața de păsări din Kabul
Un bătrân fumează hașiș în provincia Balkh. Această practică este răspândită în toată țara
Trei băieți pozează pentru fotograful olandez cu panorama orașului Herat în spate
Imagine din piața de păsări de la Kabul

Deși aceasta este imaginea lui favorită, Thijs recunoaște că puține dintre cadrele trase includ femei. “Veți observa că femeile aproape nu apar în poze. Nu pentru că nu erau, ci pentru că în general nu vor să fie fotografiate, în special de bărbați. Știu femei fotograf care au făcut imagini superbe cu femeile afgane după ce au petrecut mult timp pentru a se apropia de ele”, a explicat el.

Imaginea preferată a lui Thijs: o mamă își cară copilul adormit la Moscheea Albastră
Imagine din piața de păsări de la Kabul
Un vânzător de covoare își prezintă marfa cu mândrie

“Ideea mea pentru acest proiect a fost să îmbunătățesc imaginea pe care o avem despre Afganistan, ca o țară de oameni care trăiesc ca-n peșteră și care sunt teroriști. Acesta e doar un început, ceva care începe să îmbunătățească această imagine. E simplu să arăți imediat tot ce nu-i bine în această țară, în special când o compari cu țările din Vest în care trăim. Dar nu ăsta este scopul proiectului meu”, a subliniat fotograful olandez.

“Nu este simplu nici să compari viața lor cu a noastră, trebuie să respecți faptul că ei sunt o cultură complet diferită, unde orice progres a fost oprit (…) Mi se pare lipsit de respect să te grăbești cu concluziile și să cataloghezi ca înapoiate astfel de societăți. Unii oameni din Vest cred că valorile noastre sunt cele mai bune și judecă orice societate care nu trăiește după aceste valori. Poți să nu fii de acord cu nimic din cultura lor. Hai să începem să învățăm și să reconsiderăm lucrurile care sunt frumoase în această țară. Și aici găsești zâmbete”, a continuat el.

Un muncitor într-o pauză, la o fabrică de țiglă din Herat. Cererea de țiglă e în scădere din cauza competiției cu China
Moscheea Albastră
Imagine din Valea Panjshir, la 145 de kilometri nord distanță de Kabul
Acest tânăr dintr-un magazin din bazarul de la Herat i-a cerut fotografului olandez să-i facă o poză

Imaginile pe care Thijs le-a făcut în Afganistan au fost prezentate într-o expoziție la Paris. El lucrează și pentru o fundație olandeză care sprijină Mini-Circul Mobil, un proiect care îi ajută pe copiii afgani să uite traumele războiului prin intermediul artelor.

Fotograful speră că va reveni curând în Afganistan: “Afganii sunt oameni mândri și puternici care au suferit imens în timp ce au ajuns la mijloc între extremismul religios și forțele străine. Și ei merită o șansă la pace și le reconectarea la lume”, crede Thijs Broekkamp. Imaginile lui, speră el, pot fi o punte către civilizație și o ieșire din izolare.

Foto: Thijs Broekkamp, Instagram – @the_stans_project

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here