UPDATE. Alegeri locale în Rusia! Kremlinul pierde 12 locuri în Consiliul General (Duma) al Moscovei, dar păstrează majoritatea

Vladimir Putin, pentru prima dată în cei 20 de ani de când e la putere, se confruntă cu pierderea popularității în orașele Moscova și Sankt Petersburg - Foto: Facebook/Vladimir Putin

Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin, a pierdut locuri în consiliul orașului Moscova. Candidații “independenți” ai guvernului împreună cu cei de pe lista partidului au obținut 26 de locuri din 45. În legislatura care tocmai s-a încheiat, Kremlinul deținea 38 de locuri, 28 de reprezentanți ai Partidului Rusia Unită și 10 independenți.

În urma alegerilor de duminică, deși și-a păstrat majoritatea, reprezentanții lui Putin au pierdut 12 locuri, potrivit rezultatelor preliminare raportate de agenția RIA-Novosti.

Partidul Comunist a câștigat 13 locuri în consiliu general, partidul Just Rusia și Yabloko (liberal) au câștigat câte trei locuri.
Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, citat de CNN, a anunțat o “victorie tactică”, spunând că partidul președintelui Rusia Unită a suferit o lovitură majoră.
“Este clar că (votul inteligent și strategia politică) au funcționat. De-a lungul istoriei Dumei Moscovei, partidul aflat la putere nu a pierdut atât de multe circumscripții. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a ne relaxa”, a scris acesta pe Twitter.
La închiderea urnelor, în Moscova nu a fost publicat niciun exit-poll, singurul institut care a încercat să realizeze unul a emis un comunicat în care anunța că sunt prea puține date pentru că alegătorii au refuzat să spună cu cine au votat la ieșirea din cabinele de vot.

Candidații Kremlinului sunt marii favoriți să câștige alegerile locale din Rusia, guvernul folosind tactica de a bloca înscrierea pe liste a liderilor opoziției, iar în circumscriipțiile în care partidul lui Putin nu se bucura de susținere, candidații au fost listați ca independenți.

În Rusia au avut loc duminică alegeri municipale și regionale. Un scrutin care, în general, nu interesa pe nimeni a devenit extrem de important pentru Vladimir Putin, pentru opozanții acestuia, dar și pentru politica internațională.

În Rusia se întâmplă ceva. Numărul nemulțumilor față de regimul lui Putin a crescut simțitor. În luna august, la un singur miting au participat peste 60.000 de persoane cu toate riscurile. Au fost arestați peste 1.000 de manifestanți.

Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că mai mulți opozanți ai lui Putin nu au putut să se înscrie în cursa pentru alegerile locale, fiind respinși de Biroul Electoral.

“…cu câteva zile înainte de alegerile municipale, forțele speciale ale poliției – bărbați în uniforme închise la culoare, cu fețele ascunse sub cagule negre – au spart ușa Fundației Anticorupție a liderului de opoziție Alexei Navalnîi. Sediul a fost luat cu asalt și au fost confiscate computere, aparate foto, lumini de studio, telefoane mobile, haine, produse alimentare, precum și mii de documente de informare și pregătire a observatorilor independenți la alegeri. Două ore mai târziu, poliția a reținut și nouă dintre membrii fundației în diferite locuri din Moscova”, a anunțat publicația online Daily Beast.

Așa se desfășoară campania electorală în regimul lui Vladimir Putin.

Comentatorii politici anunță că Rusia Unită, partidul președintelui, nu va pierde alegerile, dar ceva se va întâmpla. În Moscova, în Sankt Petersburg și în orașele mari sunt tot mai mulți cetățeni nemulțumiți de actualul guvern și chiar dacă nu există presiunea unei mase critice care să genereze fisuri în scutul lui Putin, mișcările de stradă din acest an au erodat imaginea de control total pe care o propaga în societate liderul de la Kremlin.

“Alegătorii din Moscova care vor merge astăzi la urne, atunci când vor examina buletinele de vot, nu vor găsi niciun candidat al partidului Rusia Unită, partidul președintelui Putin. În schimb, alegătorii mai atenți îi vor descoperi pe membrii partidului Rusia Unită, pozând în candidați independenți într-o încercare disperată a acestora de a se distanța de partidul lui Putin care e din ce în ce mai nepopular. Este prima dată de la fondarea din 2001 când Rusia Unită nu a reușit să nominalizeze oficial candidați pentru Duma Moscovei (Consiliul General al orașului)”, arată Politico.

Dar ce a minat popularitatea lui Vladimir Putin în asemenea hal încât formațiune sa a ajuns o paria în capitala Rusiei?

În principal, pierderea în popularitate a liderului de la Kremlin a fost provocată de impunerea în Duma de Stat (Parlamentul Rusiei) a creșterii vârstei de pensionare cu cinci ani. La bărbați, de la 60 la 65, iar la femei, de la 55 la 60. Această decizie a lovit exact în rândul persoanelor cu venituri mici, a muncitorilor care reprezintă segmentul principal de susținere a președintelui.

De ce a luat Putin o astfel de decizie nepopulară, echivalentă cu o sinucidere politică?

Realitatea l-a determinat să ia o astfel de măsură. Rusia este în pericol să se prăbușească economic din cauza cheltuielilor imense cu pensiile și a crizei forței de muncă.

Experții au avertizat de ani buni că o combinație de factori, inclusiv creșterea speranței de viață, criza forței de muncă și previziuni bugetare pe termen lung necesită modificări imediate ale sistemului de pensii din Rusia”, scrie Europa liberă.

Discursul autoritar al președintelui împotriva imigranților, o piață a muncii nereformate, salariile necompetive au generat o criză în ce privește perspectivele de dezvoltare și modernizare ale unei economii bazate, în principal, pe exploatarea resurselor minerale.

La acest val de nemulțumire se adaugă deconectarea tinerilor de regimul lui Putin, nevoia lor de schimbare și, nu în ultimul rând, acuzațiile de corupție, care vin din partea reprezentanților clasei de mijloc. Aceștia văd în acest flagel un motiv de stagnare socială și economică.

Toate aceste măsuri, precum și încercarea lui Vladimir Putin de a căuta soluții de a rămâne la putere și după 2024 au afectat încrederea cetățenilor în el.

“Un sondaj publicat în luna aprilie de un institut de sondare a opiniei publice de stat a indicat că doar 22% dintre alegătorii din Moscova ar sprijini un candidat al Partidului Rusia Unită la alegerile pentru Duma Moscovei, în timp ce 37% au declarat că vor alege un independent. Un alt sondaj, publicat în iulie de Fundația Politică din Sankt Petersburg, o organizație independentă, a constatat că doar 11% dintre moscoviți susțin Rusia Unită” se arată într-un articol publicat de Politico.

Acesta e motivul pentru care candidații lui Putin au fost “vânduți” în campania electorală ca “independenți”.

Nimeni nu poate prezice ce se va întâmpla la urne și care vor fi rezultatele. Există posibilitatea să fie foarte multe fraude și nereguli în procesul de votare. Observatorii independenți s-au pregătit pentru ce-i mai rău, luând în calcul inclusiv posibilitatea de a fi arestați. Cu toate acestea, s-ar putea ca rezultatele finale să prezinte o scădere importantă în ce privește popularitatea lui Vladimir Putin cu toate consecințele ce decurg de aici.

“Oamenii încep să creadă în puterea vocii lor”, a declarat un observator independent, citat de Euronews. 

  

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here