Alegeri prezidențiale. Cine este favorit să intre în turul doi, Dan Barna, Mircea Diaconu sau Viorica Dăncilă?

Dan Barna, Mircea Diaconu, Viorica Dancila
Dan Barna, cu zece săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, are prima șansă de a intra în turul doi alături de Klaus Iohannis. Mircea Diaconu și Viorica Dăncilă vor face tot posibilul să fie ei, acolo - Foto: Captură Digi 24/Wikimedia

Viorica Dăncilă, Dan Barna sau Mircea Diaconu, cine îi va da replica lui Klaus Iohannis în turul doi? Această întrebare nu-i lasă să doarmă pe mulți politicieni și strategi de campanii electorale, iar de răspuns depinde supraviețuirea politică a PSD.

S-au conturat armatele, candidații au început să strângă semnături. Sunt multe opinii care “știu” deja cine o să fie viitorul președinte și ce politicieni ajung în turul doi.

Pentru a face mai ușoare aceste discuții, vom enumera principalii candidați la alegerile prezidențiale și ce șanse au. 

Înainte descriem contextul în care se desfășoară aceste alegeri și trecem în revistă observațiile din scrutinurile trecute care ar putea avea o influență și în acesta.

Confruntarea pentru Palatul Cotroceni se va desfășura, cel mai probabil, în două tururi programate în datele de 10 și 24 noiembrie.

Pentru ca un candidat să câștige din primul tur trebuie să strângă 50% plus un vot din numărul total de cetățeni cu drepturi electorale intacte, indiferent dacă au fost sau nu la urne.

Astfel, un candidat ar trebui să câștige în primul tur peste 9 milioane de voturi pentru a fi ales direct.

Alegerile din acest an se vor desfășura cu un PSD aflat la guvernare din 2016 (în mod real din 2012, într-o alianță sau alta) și care vine după o usturătoare înfrângere la alegerile europarlamentare, dar și pierderea președintelui de partid, închis pentru corupție.

Împotriva social-democraților s-a construit o largă majoritate, dar nicio formațiune nu vrea să-și asume guvernarea înainte de termen.

Klaus Iohannis. Președintele în funcție intră cu prima șansă în cursă, fiind susținut de PNL, partidul care a câștigat alegerile europarlamentare din mai 2019. 

Cu o intenție de vot de peste 41%, conform ultimului sondaj IMAS, publicat la începutul lunii august, domnul Iohannis pare marele favorit.

Are puține șanse să rateze turul doi al alegerilor, în primul rând pentru că e președintele în funcție și are un “avantaj instituțional”, în al doilea rând pentru că are cea mai mare susținere publică.

 

Ce înseamnă “avantaj instituțional”?

Este situația creată prin faptul că persoanele aflate în fruntea instituțiilor publice subordonate președintelui (arhitectura statului) lucrează pentru acesta (formal sau informal) astfel încât, o dată cu realegere președintelui, și ele își prelungesc mandatele în pozițiile de conducere.

Nu există un studiu asumat care să cuantifice acest avantaj, dar el există și se manifestă în condițiile în care președintele nu-și pierde masiv susținerea publică în primul mandat.

Ion Iliescu și Emil Constantinescu sunt două exemple de președinți care au pierdut această susținere în primul mandat și pentru care “avantajul instituțional” n-a mai contat. Iliescu ratează la urne realegerea în 1996, Constantinescu se retrage în 2000.

Traian Băsescu s-a folosit din plin de acest avantaj în anul 2009 când a câștigat cel de-al doilea mandat la mustață în fața lui Mircea Geoană, președintele PSD de atunci.

Viorica Dăncilă. Actualul premier, teoretic, are prima șansă să ajungă în turul doi: controlează resursele bugetare, deci are posibilitatea să motiveze organizațiile locale a PSD prin promisiuni de contracte de infrastructură, de modernizare, de construcție de școli, grădinițe; 

În plus, e susținută de cea de a doua forță politică din România, dar prima în ce privește organizarea teritorială.

Dar aceste două avantaje neprețuite pentru orice candidat la președinție au mari vulnerabilități. 

Mobilizarea primarilor prin oferirea de contracte sau promisiuni de acces la resurse e pusă la îndoială de criza de bani ce se manifestă la nivelul administrației.

Guvernarea proastă a PSD a compromis într-o mare măsură și posibilitatea acestora de a dispune de fonduri pentru mobilizarea activului de partid.

Cel de-al doilea avantaj, cel al extinsei rețele de filiale ale partidului e compromis din cauza luptelor interne din partid generate de ratarea obiectivului nerostit al formațiunii, dar asumat de Liviu Dragnea: salvarea corupților.

PSD e controlat în mare măsură de resturi ale grupării Dragnea, politicieni corupți, vulnerabili în fața opiniei publice care caută o cale de scăpare.

Problema lor e că mai nimeni nu vrea să se mai asocieze cu ei.

Sondaj IMAS
Barometrul de opinie IMAS-Europa FM, publicat la începutul lunii august în ce privește susținerea publică a unor posibili candidați la președinție

Viorica Dăncilă pornește la drum cu o susținere de numai 7,5%, conform ultimului sondaj IMAS de la începutul lunii august. Dar procentele se vor schimba în următoarea perioadă, posibil să înregistreze o creștere de două, trei procente generată de evenimentele de lansare a candidaturii.

Șefa executivului are și o mare problemă în ce privește confruntarea cu Klaus Iohannis, confruntare pe care o pierde de fiecare dată. Pe de altă parte, nici cei din propriul partid nu-i dau mari șanse de reușită.

Pentru ca PSD să supraviețuiască e obligatoriu ca prezidențiabilul formațiunii să ajungă în marea finală. Altfel, prăbușirea social-democraților e inevitabilă.

Mircea Diaconu. Actorul susținut de noua alianță dintre Pro România și ALDE pare a fi, acum, la sfârșitul lunii august, cu zece săptămâni înainte de alegeri, candidatul cu cele mai multe șanse să intre în turul doi.

De ce?
 1. Are o imagine bună.
 2. Este cea mai atrăgătoare variantă pentru nehotărâți.
 3. Prin faptul că este susținut de Victor Ponta, există posibilitatea să transfere voturi de la PSD.
 4. E susținut de Antena 3, un tun media foarte important în economia campaniilor electorale.
 5. Călin Popescu Tăriceanu îi poate transfera din voturile sale, acesta din urmă fiind destul de bine clasat în sondaje (13,8%).
 6. Are în spate infrastructura a două partide și poate primi ajutor și de la nemulțumiții din PSD.
 7. În spatele lui, se pot aduna cei care nu au renunțat la atacul asupra sistemului de justiție și la deteriorarea legislației împotriva corupției și care au resurse nelimitate.
Dar toate aceste avantaje sunt însoțite și de câteva dezavantaje care pot nărui rapid toată construcția imaginată de Ponta și Tăriceanu.
 1. Personalitatea lui Mircea Diaconu e puternică și nu va accepta “sfaturi” din afară. În primele sale declarații a precizat că el va conduce jocul ceea ce poate duce la mari tensiuni în alianță.
 2. Campania prezidențială e una a cifrelor mari, iar Pro România și ALDE sunt formațiuni politice mici, cu lideri nepopulari și învinși în ultimele confruntări electorale. Ponta și Tăriceanu vor avea mari probleme de a implementa o strategie câștigătoare și pentru că timpul rămas e foarte scurt.
 3. Mircea Diaconu nu e un lider politic, nu e un om de stat, deci va fi foarte greu să fie perceput ca o variantă la Klaus Iohannis.
 4. Candidatul Pro România și ALDE nu are experiență politică și gafează. Declarația că “nu va intra în Palatul Cotroceni” e amuzantă pentru rețelele sociale, dar un dezastru pentru electoratul PSD, unul extrem de atașat de tradiții și simboluri. 

Cu toate acestea Mircea Diaconu poate intra cu ușurință în turul doi în cazul în care, în PSD are loc o revoltă, iar social-democrații renunță la susținerea Vioricăi Dăncilă.

Dan Barna. Președintele USR și candidatul alianței USR-PLUS, prin prisma rezultatelor obținute la alegerile europarlamentare, ar avea prima șansă în ce privește turul doi.

În ultimul sondaj de opinie IMAS este măsurat cu 9,4%, dar acolo se află și Dacian Cioloș cu 10,4%. Între timp, ultimul s-a retras și susținerea pentru Dan Barna a crescut deși adunarea procentelor nu are nicio legătură cu realitatea.

În cea mai bună proiecție, Dan Barna are o susținere de 15% ceea ce ar putea să fie suficient pentru a intra în turul doi.

Este singurul candidat care are o posibilitate să-l învingă pe președintele în funcție, deși un context favorabil ar putea să-i creeze și lui Mircea Diaconu această posibilitate, dar pentru moment moment nu sunt suficiente date.

Liderul USR are o campanie așezată de strângere de semnături, iar obiectivul său e să intre în legătură cu cât mai mulți oameni. Nu are multe apariții TV, dar nici nu are nevoie pentru că se bazează pe cel de-al doilea impact online după președintele Iohannis.

Reprezentanții USR “se mișcă” extrem de bine pe Facebook astfel că pot suplini într-o bună măsură timpii scăzuți de televiziune.

Electoratul lui Dan Barna este unul urban, educat și stabil. E de așteptat ca acesta să fie motivat de rezultatele excelente obținute de USR-PLUS la alegerile din 26 mai și să participe masiv la vot.

O campanie bine construită poate fi o garanție pentru accesul în turul doi.

Concluzie Politiknews.ro. La sfârșitul lunii august, candidații cu cele mai multe șanse să ajungă în turul doi sunt Klaus Iohannis și Dan Barna.   

 

1 COMENTARIU

 1. Depinde mult de vreme. Doamna Dancila a dat bani pana a dublat hrana pensionalrilor si taxa de veceu. Daca acum doi ani consumau rosii de 2 lei pe saptamana astazi consuma de 4 lei pe saptamana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here