UPDATE: Boris Johnson, învins în parlament, încearcă să impună alegerile anticipate, dar perspectivele sunt sumbre. Un Brexit fără acord cu Uniunea Europeană devine, practic, imposibil 

John Bercow, Boris Johnson
John Bercow, președintele Camerei Comunelor (Speaker) îl învinge pe premierul Marii Britanii Boris Johnson, permițându-le parlamentarilor să dezbată pe termen nelimitat și să voteze prelungirea termenului de ieșire a Regatului Unit din UE, practic stopând posibilitatea unui Brexit fără acord - Foto: Wikimedia

UPDATE: Boris Johnson încearcă să impună alegeri anticipate, dar are nevoie de susținerea a două treimi din membrii Camerei Comunelor, susținere care nu există.

Premierul mai are posibilitatea de a introduce o lege în Parlament în care anunță o nouă data a alegerilor, de exemplu 15 octombrie, dar și pentru această procedură are nevoie de voturile a 50 plus unu dintre parlamentari, voturile pe care nu le are.

Astăzi, în Camera Comunelor, noua majoritate formată din laburiști, liberal-democrați și conservatorii rebeli va vota o lege cu privire la prelungirea termenului de ieșire din UE până la data de 31 ianuarie 2020 în cazul în care premierul nu ajunge la un acord cu Bruxelles-ul până în data de 19 octombrie.

De asemenea, noua majoritate formată din parlamentari care nu vor ca Marea Britanie să iasă din UE fără acord vor fixa agenda legislativă următoare pentru a impune condiționarea existenței unui acord înainte ca Regatul Unit să părăsească Piața Comună.

Deputații au votat oprirea Brexit-ului fără acord, după ce președintele Camerei Comunelor a permis o dezbatere de urgență. Premierul Boris Johnson a fost învins cu 328 la 301. 27 deputați conservatori au trecut în tabăra opoziției pentru a stopa ieșirea fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

John Bercow, președintele Camerei Comunelor, a decis că discuțiile pot continua cât e nevoie, în ciuda protestelor unor conservatori, anunță cotidianul “The Times”. 

Decizia domnului Bercow a permis parlamentarilor să voteze o lege care să-l oblige pe premierul Boris Johnson să ceară o prelungire a aplicării articolului 50. 

Opozanții unui Brexit fără acord îl forțează pe Johnson să solicite Uniunii Europene o amânare de trei luni a ieșirii dacă acesta nu poate ajunge la un acord cu Bruxelles-ul până în data de 19 octombrie.

Domnul Bercow a dezvăluit că cererea pentru dezbatere a fost depusă de către Sir Oliver Letwin, fost ministru conservator al cabinetului, care este un adversar vocal al unui Brexit fără acord.

Acest lucru s-a întâmplat după ce domnul Johnson a pierdut majoritatea în Camera Comunelor, când un parlamentar conservator a trecut de partea liberal-democraților.

Phillip Lee, parlamentar ales în circumscripția Bracknell, i-a părăsit pe conservatori în timp ce Boris Johnson se adresa Camerei Comunelor. În timp ce-i părăsea pe conservatori, dr. Lee a acuzat administrația domnului Johnson că „urmărește un Brexit agresiv, dăunător și neprincipial”, a scris cotidianul “The Times”.

Guvernul „a pus viețile și mijloacele de trai ale cetățenilor britanici într-un pericol inutil și, în plus, pune în pericol și integritatea Regatului Unit”, a spus el, citat de “The Times”.

„Brexit-ul subminează economia, democrația și rolul țării noastre în lume. Domnul Johnson folosește manipularea politică, intimidarea și minciuna. Și face aceste lucruri într-un mod deliberat și constant”, a declarat fostul membru al Partidului Conservator în timp ce distrugea majoritate politică a domnului Johnson.

Jacob Rees-Mogg
O imagine care a stârnit stupoare în Marea Britanie. Deputatul Jacob Rees-Mogg, liderul conservatorilor din Camera Comunelor, s-a întins pe băncile sălii într-un gest de sfidare a adversarilor politici. Domnul Mogg este unul dintre cei mai mari susținători a ieșirii Marii Britanii, fără acord, din Uniunea Europeană – Foto: Twitter

Acest vot din Camera Comunelor este consfințirea faptului că Marea Britanie nu va ieși din Uniunea Europeană fără un acord, iar acest lucru nu se poate întâmpla mai devreme de 31 ianuarie 2020.

Decizia domnului Lee este a treia trădare importantă din ultimele luni. Fostul parlamentar Sarah Wollaston și fostul parlamentar laburist Chuka Umunna s-au alăturat Partidului Liberal Democrat după ce, inițial, au devenit independenți și membri ai grupului Change UK.

Domnul Johnson se confruntă cu o opoziție tot mai puternică în interiorul propriului său partid. Domnul Nicholas Soames, nepotul lui Winston Churchill, a declarat că va vota împotriva unui Brexit fără acord, la fel cum a făcut și Rory Stewart, fostul secretar pentru dezvoltare.

Vorbind în Camera Comunelor, premierul a spus că presiunea pentru realizarea unui acord nu trebuie să rămână pe masă în negocierile cu Bruxelles-ul. Cu toate acestea, el a stârnit furia deputaților săptămâna trecută, anunțând o suspendare a parlamentului, despre care criticii au spus că are ca scop reducerea timpul pe care îl au aleșii la dispoziție pentru a bloca ieșirea fără acord.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here