Brexit amânat, acord nevalidat! Boris Johnson a fost obligat de parlament să ceară prelungirea termenului de ieșire din UE. Acesta a refuzat și nu a mai cerut votul deputaților pentru validarea acordului încheiat cu Uniunea. Manifestanții cer un al doilea referendum

Boris Johnson, Brexit
Boris Johnson, învins din nou în parlament. A fost obligat să ceară prelungirea termenului de ieșire din Uniunea Europeană după 31 octombrie - Foto: Facebook/Boris Johnson

Printr-un un vot al deputaților din Camera Comunelor,  Boris Johnson a fost obligat de majoritatea parlamentară să ceară Uniunii Europene prelungirea datei pentru Brexit. 

  • Boris Johnson a declarat după acest vot că el nu va negocia cu UE o nouă întârziere a Brexit-ului. 

  • Primul ministru, după o zi tensionată în Parlamentul britanic unde a înregistrat o nouă înfrângere, a renunțat să mai ceară un vot pentru validarea acordului încheiat cu Uniunea Europeană.

  • Un deputat britanic anunță că votul pentru acordul cu Uniunea Europeană ar putea fi organizat luni.

  • Amendamentul îl obligă pe Johnson să ceară prelungirea perioadei de ieșire din UE după data de 31 octombrie a trecut cu 322 de voturi pentru și 306 împotrivă. 

Noua decizie a Camerei Comunelor îl obligă pe Boris Johnson să aducă toate documentele cu privire la Brexit în parlament pentru a fi revizuite de forul legislativ și să ceară Uniunii Europene o amânare a termenului de ieșire.

VIDEO. Momentul în care parlamentarii britanici votează amânarea Brexit-ului după data de 31 octombrie.

Zeci de mii de manifestanţi se află în stradă la Londra pentru a cere un nou referendum cu privire la Brexit, aceasta fiind singura soluţie pentru criza actuală, conform manifestanților relatează AFP, citat de News.ro.

“Ce vrem? Votul poporului! Când îl vrem? Acum!”, este scris pe pancartele purtate de manifestanţi.

Manifestanţii au defilat din zona Hyde Park către Parlament, unde deputaţii dezbat noul acord cu privire la Brexit dintre Londra şi Bruxelles.

Brexitul, iniţial prevăzut pentru 29 martie 2019, a fost amânat de două ori, deoarece acordul de ieşire nu a fost susţinut de majoritatea parlamentului.

Camera Comunelor, reunită într-o sesiune excepţională, pentru prima dată într-o zi de sâmbătă după 37 de ani, urma să se pronunţe cu privire la acordul de Brexit la care s-a ajuns joi, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Boris Johnson a retras acordul de pe ordinea de zi a parlamentului.

Marea Britanie şi Uniunea Europeană (UE) au ajuns, joi, la un nou acord al Brexitului. Cele două părţi au finalizat un text juridic al acordului, însă acesta este necesar să fie aprobat atât de Parlamentul britanic, cât şi de Parlamentul European (PE).

În cazul în care eşuează să obţină un vot favorabil în parlamentul britanic, premierul Boris Johnson va fi nevoit să ceară Bruxellesului o nouă amânare cu trei luni a Brexitului, în virtutea unei legi adoptate la începutul lui septembrie.

Compromisul găsit joi înlătură dispoziţia cea mai controversată a versiunii acordului lui May, care a demisionat în această vară, “backstop”-ul. Această clauză de salvgardare prevedea rămânerea Regatului Unit într-un teritoriu vamal unic cu UE, cu scopul evitării unei reimpuneri a unei frontiere fizice pe Insula Irlanda şi în vederea apărăii păcii după decenii de violenţe.

Noul compromis stabileşte reguli speciale vamale cu privire la mărfuri care sosesc în Irlanda de Nord – care rămâne în teritoriul vamal britanic -, în funcţie de faptul dacă acestea rămân sau trec către piaţa unică europeană. El prevede totodată un mecanism de ”consimţământ” al autorităţilor nord-irlandeze cu privire la continuarea aplicării anumitor reglementări UE în provincia britanică, după o perioadă de patru ani de la intrarea în vigoare a acordului.

Mai general, textul prevede condiţiile divorţului între Regatul Unit şi UE în domeniul drepturilor cetăţenilor şi respectării angajamentelor financiare. El introduce de asemenea o perioadă de tranziţie până în decembrie 2020.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here