Brexit. Sfaturi pentru cetățenii români care lucrează, studiază și călătoresc în Regatul Unit după data de 31 octombrie 2019. Ce se va întâmpla dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană în urma unui acord? 

E foarte posibil ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană la data de 31 octombrie 2019, în urma unui acord între cele două părți. Cum vor fi afectați cetățenii români care călătoresc, muncesc sau studiază în Regatul Unit? - Foto: Wikimedia

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a anunțat că a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană în privința Brexit-ului. Această informație a fost confirmată de Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

  • În Marea Britanie locuiesc, lucrează și studiază în jurul a 500.000 de cetățeni români.

  • Imediat după data de 31 octombrie nu apare nicio modificare vizibilă pentru cetățenii români care vor să plece spre Marea Britanie.

  • Primele modificări apar de la data de 1 ianuarie 2020, atunci când se va putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul. Vizele de călătorie nu vor fi necesare nici acum, nici mai târziu.

  • Acordul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană se bazează pe principiul reciprocității în tratamentul cetățenilor ambelor entități. 

Astfel că nu vor exista diferențe în ce privește regulile de călătorie, muncă și educație între cetățenii UE care locuiesc, muncesc și studiază în Marea Britanie și cetățenii britanici care fac aceleași lucruri în Uniunea Europeană. 

Ce se va întâmpla cu cetățenii români care lucrează, studiază și călătoresc în Marea Britanie după data de 31 octombrie?

VIDEO. Brexit-ul explicat din perspectiva cetățenilor britanici. Cum îi va afecta și pe ei?

Cetățenii români care locuiesc și lucrează în Marea Britanie

Pentru aceștia nu apare nicio schimbare imediată în cazul existenței unui acord în privința Brexit-ului, dar trebuie să se înregistreze ca rezidenți (settled status) la Home Office (Ministerul de Interne) până în data de 31 decembrie 2020.

Aplicația constă în depunerea unei dovezi că persoana respectivă locuiește, muncește sau studiază în Marea Britanie, cazierul (criminal record) și un act de identitate.

O dată aprobat acest statut, cetățeanul european are drept de rezidență permanentă în Marea Britanie, drept de a primii ajutoare sociale și asistență medicală prin intermediul NHS.

Pentru a primi rezidență permanentă (settled status) e nevoie de o dovadă că persoana respectivă a locuit, a muncit sau studiat în Marea Britanie în ultimii cinci ani.

Dacă persoana respectivă locuiește, muncește sau învață în Marea Britanie de o perioadă mai mică de 5 ani, atunci aplicantul primește o pre-rezidență permanentă (pre settled status) cu o valabilitate de 5 ani, la sfârșitul acestei perioade trebuie să aplice pentru rezidență permanentă (settled status).

IMPORTANT. Toți cetățenii români care locuiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie trebuie să aplice pentru rezidență (settled status) până cel târziu la 31 decembrie 2020, indiferent de cât lungă sau scurtă e perioada de când sunt în Marea Britanie.

Cetățenii români care studiază în Marea Britanie la momentul 31 octombrie 2019, în cazul unui Brexit cu acord

Pentru ei nu apare nicio modificare după 31 octombrie și au dreptul să aplice pentru rezidență permanentă (settled status)până la 31 decembrie 2020, indiferent de anul de studiu sau forma de învățământ.

Taxele școlare nu se modifică, în cazul unui Brexit cu acord, până la data de 31 decembrie 2021.

IMPORTANT. Cei care vor să studieze în Marea Britanie începând cu anul școlar 2020-2021 trebuie să știe că, în acest moment, nu există nicio reglementare în ce privește taxele, asimilarea studenților din Uniunea Europeană cu cei “internaționali” sau se va păstra distincția între cele două categorii atât în ce privește admiterea cât și în ce privește taxele școlare.

Toate acestea sunt reglementări ce vor fi discutate și adoptate după Brexit.

Cetățenii români care călătoresc în Marea Britanie în scop turistic sau pentru o perioadă mai scurtă de șase luni

După 31 octombrie, în cazul unui Brexit cu acord cu Uniunea Europeană, nu apare nicio modificare până în data de 31 decembrie 2019.

După această dată, cetățenii europeni vor trebui să călătorească, folosind pașaportul. Nu mai sunt acceptate buletinele de identitate sau cardurile de identitate pentru a intra în Marea Britanie.

Călătoriile turistice se fac fără viză pe termen nelimitat, dar acestea nu trebuie să fie mai lungi de șase luni.

După șase luni de ședere, cetățenii Uniunii Europene trebuie să aplice pentru rezidență (settled status), existând posibilitatea de a fi expulzați.

Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană la data de 31 octombrie 2019, în mod organizat, cu condiția ca acordul dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană să primească un vot majoritar din partea parlamentului britanic.

Acest vot e programat pentru sâmbătă 19 octombrie. 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here