UPDATE: Libera circulație nu va fi pusă în pericol de un Brexit fără acord, dar acesta poate avea un impact și asupra cursei electorale pentru Cotroceni. Mizele din spatele unei convorbiri telefonice între “Ionești”

Klaus Iohannis și Boris Johnson
Într-o convorbire telefonică dintre Klaus Iohannis, președintele României, și Boris Johnson, premierul britanic, se deslușește posibilitatea apariției unei crize legate de Brexit care poate afecta și campania prezidențială din țara noastră - Foto Presidency.ro și Wikimedia

UPDATE: În urma consultărilor cu mai mulți lideri europeni printre care și Klaus Iohannis, dar și în urma unui raport al guvernului care atenționa despre posibilitatea creării unui blocaj fără precedent la granițe, premierul britanic Boris Johnson a decis ca și în situația unui Brexit fără acord produs la data de 31 octombrie, libera circulație a cetățenilor Uniunii Europene să nu fie suspendată.

Marea modificare ce apare în cazul unui Brexit fără acord este aceea că nu se mai poate intra în Reagtul Unit doar cu buletinul, fiind nevoie de pașaport. 

Președintele Klaus Iohannis a făcut a doua mutare strategică din perspectiva cursei electorale după vizita în SUA.

Luni, 26 august, ambasadorul României la Londra, domnul Dan Mihalache a anunțat, într-o intervenție la postul de televiziune B1, că președintele va avea o convorbire telefonică cu Boris Johnson, premierul britanic, la solicitarea acestuia din urmă.

Convorbirea a avut loc marți, iar tema principală au fost îngrijorările exprimate de domnul Iohannis în legătură cu perspectiva tot mai apropiată a unui Brexit fără acord.

“În cadrul convorbirii, au fost discutate, în principal, relațiile dintre România și Marea Britanie, precum aspecte legate de procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul publicat de Palatul Cotroceni.

Dar obiectivul principal urmărit de președinte prin această convorbire a fost un mesaj puternic transmis sutelor de mii de cetățeni români care lucrează în Regatul Unit.

Pentru Klaus Iohannis, voturile din diaspora sunt extrem de importante, mai ales în situația în care în turul doi al alegerilor prezidențiale va exista o confruntare cu Dan Barna, președinte USR.

Cei doi lideri sunt votați masiv de românii din străinătate, iar pe masă sunt în jur de 500.000 de voturi în cazul în Guvernul se va ține de cuvânt și va ușura procesul electoral din străinătate.

Cea mai mare problemă a salariaților români din Marea Britanie este un “Brexit fără acord”, programat de să se întâmple la 31 octombrie.

Dacă mii de români, în urma crizei generate de acest proces greu de administrat, își vor pierde slujbele și se vor întoarce furioși în România exact în mijlocul campaniei electorale, cursa pentru Palatul Cotroceni poate căpăta și ea accente dramatice.

“Referitor la Brexit, Președintele României a subliniat că o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană este atât în interesul Marii Britanii, cât și al Uniunii. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a apreciat că Acordul de Retragere convenit de cele două părți rămâne în continuare cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, limitând consecințele negative generate de Brexit și garantând drepturile cetățenilor din Uniune care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie”, se arată în comunicatul oficial.

Această poziție a șefului statului arată cât de important e pentru România să nu existe un Brexit fără acord. Posibilitatea unei crize europene cu implicații economice și politice imposibil de cuantificat este iminentă.

Din păcate, în acest moment, Boris Johnson merge pe strategia de a forța mâna opoziției britanice, dar și a Uniunii Europene pentru o ieșire destul de abruptă și închiderea granițelor.

Klaus Iohannis, prin convorbirea telefonică de marți, a încercat să obțină garanții de la Boris Johnson, premierul Marii Britanii, că un eventual Brexit fără acord nu va duce la “alungarea” lucrătorilor români din Marea Britanie.

“Președintele României i-a transmis premierului Boris Johnson că prioritatea majoră a țării noastre este protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, și în perioada următoare, cetățenii, atât cei europeni din Marea Britanie, cât și cei britanici din UE 27, trebuie să rămână o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta viețile acestora să fie reduse cât mai mult posibil”, se arată în comunicatul oficial al președintelui.

Răspunsul lui Boris Johnson la solicitarea lui Klaus Iohannis este unul diplomatic, dar în el se întrezărește și îngrijorarea șefului executivului britanic pentru o criză economică de proporții ce ar putea fi iscată de o ieșire haotică a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here