Cât de departe sau de aproape suntem de Italia? Modelul Coreea de Sud a dat rezultate. De ce? Ce se întâmplă în România?

Gara de Nord, coronavirus

Ca să înțelegem cum și când se va termina această criză, trebuie să înțelegem ce se întâmplă.

Pentru asta avem la dispoziție o serie de date și de evoluții de la noi, dar și din alte țări care ne dau o sumedenie de indicii.

În România, de la anunțul oficial din data de 26 februarie 2020 că există prima persoană infectată și până astăzi, 22 martie, autoritățile medicale au efectuat 10.000 de teste.

Raport Romania, coronavirus

Avem 433 de persoane infectate, două decese, dar și peste 70.000 de oameni “suspecți” de a fi purtători ai virusului, aflați într-o formă de carantină sau izolare impusă de autorități.

Aceste persoane sunt cele care s-au întors din străinătate în ultimele 14 zile, reprezentanți ai personalului medical sau ai forțelor de ordine care au intrat în contact cu persoane infectate.

Pentru a controla răspândirea, aceste 70.000 de persoane ar trebui testate urgent, în plus, cât mai mulți oameni din sistemul sanitar și din cel de intervenție.

În jur de 100.000 de teste ar trebui făcute în următoarele 4-5 zile pentru ca autoritățile din România să poată prelua controlul asupra răspândirii. În cazul în care nu reușesc, va exista o vulnerabilitate destul de mare care poate genera o situație de genul celei din regiunea Lombardia, Italia. Pentru a se evita o astfel de situație, e necesar să fie luate măsuri compensatorii, de exemplu o izolare masivă a oamenilor la domiciliu, adică interdicții de circulație, de deplasare etc.

De ce e nevoie de o testare masivă?

Răspunsul e unul simplu: pentru a identifica persoanele pozitive din stadiile incipiente ale bolii, astfel încât să poată fi izolate.  Se oprește astfel posibilitatea de răspândire sau limitare q acesteia la un număr cât mai mic de persoane.

De exemplu, nu e totuna să descoperi o persoană pozitivă pentru noul coronavirus în prima zi în care devine contagioasă cu descoperirea aceleiași persoane în a patra sau a cincea zi de când a devenit contagioasă. 

Dacă infectează doar o singură persoană în fiecare din zi din acest interval, în a cincea zi a infectat de cinci ori mai mulți oameni decât a infectat în prima. De fapt, și gradul de contagiune crește exponențial de la o zi la alta.

Din punct de vedere al testării, România e extrem de vulnerabilă. Sunt unele semne că ritmul de testare a început să crească, în data de 22 martie s-a depășit pentru prima dată borna de 1.000 de teste realizate în 24 de ore.

Ce a făcut Coreea de Sud și n-au făcut ceilalți?

După săptămâni de incertitudine și încercări ale diferitelor strategii, există un model de intervenție și de control al epidemiei. 

Coreea de Sud a găsit cea mai bună modalitate de control și limitare a răspândirii noului coronavirus.

La o populație de 51 de milioane de locuitori, autoritățile din Coreea de Sud au făcut 316.664 de teste până în data de 20 martie, conform datelor oficiale. Realizează în jur de 20.000 de teste pe zi.

Astfel, în data de 22 martie, pentru prima dată după 29 de zile consecutive, numărul de noi îmbolnăviri a coborât sub 100. S-au înregistrat 98 de noi cazuri.

Coreea de Sud a fost printre primele țări în care au ajuns persoane contaminate din Wuhan, China. Epidemia a avut o evoluție explozivă. În luna februarie, experții se așteptau ca această țară să fie devastată de virus, iar numărul îmbolnăvirilor să ajungă cel puțin la nivelul Chinei.

Dar, privind din afară, pare că s-a întâmplat o minune. Autoritățile medicale de la Seul au reușit să țină pandemia sub control. Coreea de Sud are un număr de 9.000 de persoane infectate, de șase ori mai mic decât Italia și de, aproximativ, trei ori mai mic decât Spania (28.572) sau SUA (27.120).

Coreea de Sud a testat masiv și a izolat persoanele pozitive din primele zile în care acestea deveneau contagioase, limitând drastic răspândirea bolii.

Teoretic, dacă se testează întreaga populație posibil infectată, poți relaxa celelalte măsuri, pentru că, efectiv, sistemul de sănătate se va ocupa de mult mai puține persoane care ajung în stare gravă.

Dacă nu există vaccin, singura soluție de a opri răspândirea e să testezi constant pe toată lumea care iese din casă și merge la muncă, izolându-i și tratându-i pe pozitivi încă din fazele incipiente ale bolii.

Una e să primești tratament cu antivirale din prima zi de boală și alta e să primești tratament când plămânii au fost afectați.

Autoritățile din Coreea de Sud au mai reușit ceva. Să depisteze persoanele infectate, dar care nu au simptome ale bolii. 13% dintre cei care sunt infectați nu prezintă deloc simptome. Deci, printre noi sunt o serie de persoane care răspândesc virusul fără să știe că îl au și fără să se simtă rău, se arată în cel mai mare studiu făcut în China pe primii 72.000 de oameni care au fost infectați cu noul coronavirus.

Testarea masivă oferă posibilitatea de a izola și o parte din aceste persoane asimptomatice care sunt contagioase.

Coreea de Sud a construit un model în ce privește măsurile ce trebuie luate pentru a stopa răspândirea noului coronavirus. 

Din păcate, cele mai multe state se plâng de o criză a testelor. Nu au fost pregătite din acest punct de vedere. Această timiditate în a testa populația coroborată cu strategii fanteziste promovate de politicieni în primele zile ale epidemiei, a se vedea discursul lui Boris Johnson din data 12 martie 2020 cu “imunizarea în masă a populației”, au dus la o relaxare a măsurilor care au accelerat epidemia. 

Cazul Italiei este relevant. A ratat testarea masivă, a întârziat luarea măsurilor de izolare, mai mult, unele dintre ele au fost regionale, ceea ce a generat un exod masiv al populației dinspre nordul peninsulei înspre sud, înrăutățind și mai mult situația. 

Italia are astăzi 53.578 de persoane pozitive, deși răspândirea epidemiei s-a declanșat mai târziu decât în Coreea de Sud. 

Autoritățile de la Seul anunță oficial primul caz de infectare cu noul coronavirus în data de 20 ianuarie 2020. Italia anunță primele cazuri, la Roma, în data de 31 ianuarie. E o diferență de 11 zile care n-a fost folosită, mai mult, măsurile luate de guvernul italian au fost timide, iar unele greșite.

Ce se întâmplă în România?

La 27 de zile de la declararea oficială a primului caz de infectare, deciziile autorităților au fost aplicate treptat, după o strategie creată astfel încât severitatea măsurilor de izolare și distanțare să se ia  în raport cu numărul de îmbolnăviri. Din păcate, acest raport a fost compromis din cauza numărului mic de testări. Nimeni nu știe, nici măcar cu aproximație, câte cazuri de persoane pozitive se află acum pe teritoriul României. Cifra oficială de 433 de cazuri pare a fi extrem de optimistă, fiind raportată la numărul de 10.000 de testări. Dacă acest rezultat îl raportăm la cele 70.000 de persoane care se află într-o formă carantină sau izolare instituționalizată, obținem un minim de 3.000 de persoane pozitive. Aceasta rămâne o cifră optimistă, dar mai aproape de cea reală.

Cu această cifră ne-am fi aflat în scenariul al patrulea în ce privește măsurile de protejare a populației, cel aplicat la peste 2.000 de îmbolnăviri.

Trebuie, totuși, făcută observația că autoritățile din România au înăsprit regulile de izolare când au realizat că nu pot face suficiente teste. Rămâne de văzut, ce efect are această vulnerabilitate în strategia de limitare a epidemiei. O constatare care dă speranțe e că numărul de decese și persoane aflate în stare critică, la aproape o lună de la primul caz oficial, a rămas mic. Până în data de 22 martie s-au înregistrat două decese, iar 14 persoane se aflau în stare critică. Dar trebuie spus că această cifră nu are, deocamdată, o relevanță prea mare.

În Italia, în data de 1 martie, la o lună de la confirmarea primelor două cazuri de pe teritoriul țării (31 ianuarie), numărul de decese a fost de 5 persoane. Pentru a putea spune că suntem pe o altă curbă de evoluție decât cea a Italiei mai trebuie să așteptăm cel puțin o săptămână.

Pandemia, după informațiile pe care le deținem la această oră, are un ciclu de cel puțin 4 luni de la primele măsuri. Perioada va fi diferită de la teritoriu la teritoriu. Există pericolul reîntoarcerii epidemiei. E fenomenul cu care se confruntă acum China, care nu mai are noi îmbolnăviri în țară, dar vin oameni contaminați din străinătate.

În acest ciclu de 4 luni vor evolua testările, schemele de tratament, măsurile de izolare, prioritatea esențială e de a păstra funcționalitatea sistemelor de sănătate.

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Diferenta esentiala intre Coreea de Sud si Romania este faptul ca aceasta tara si-a dezvoltat linie de productie a testelor de coronavirus, si-si permite sa faca si 20.000 de teste pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here