Ce se întâmplă în Rusia? Pandemia a devenit Cernobâlul lui Vladimir Putin

Putin, epidemie Rusia
Vladimir Putin, conferință cu liderii regionali pe tema epidemiei de coronavirus - Foto: Vladimir Putin/Facebook

Pentru Vladimir Putin, 2020 trebuia să fie un an în care-și impunea controlul total și pe viață asupra Rusiei. 

În data de 22 aprilie ar fi trebuit să aibă loc un referendum pentru modificarea actualei constituții, referendum care pregătea fundamentul legislativ prin care Putin ar fi urmat să dețină frâiele puterii pe termen nedefinit.

În data de 9 mai, la Moscova urma să se desfășoare o paradă militară gigantică, un eveniment care marca împlinirea a 75 de ani de la victoria URSS în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Acest eveniment megaloman trebuia să-i ofere lui Putin posibilitatea de a-și reface capitalul de încredere printre cetățeni, fragilizat de legea pentru mărirea vârstei de pensionare și de problemele economice.

Ambele evenimente au fost amânate din cauza epidemiei de coronavirus. Întregul eșafodaj construit de regimul autoritar de la Moscova a fost prăbușit răspândirea masivă a bolii.

În data de 4 mai 2020, în Rusia se înregistrau 145.268 de cazuri, atingându-se un nivel record de peste 10.000 de noi îmbolnăviri în ultimele 24 de ore.

Numărul persoanelor decedate în urma îmbolnăvirii este extrem de mic în raport cu numărul celor infectați, de doar 1.356 de persoane. Pentru comparație, Germania, la 168.000 de îmbolnăviri are peste 6.000 de decese, iar Franța, 25.000. Conform mai multor experți, regimul politic din Rusia nu raportează ca decese din cauza epidemiei decât pe acelea care au fost produse exclusiv de COVID-19, acestea fiind foarte rare. Marea majoritate a victimelor acestei epidemii au alte afecțiuni asociate a căror evoluție e accelerată de infectare.

Putin a crezut că în Rusia nu va fi pandemie. S-a înșelat!

Pe parcursul lunii februarie și începutul lui martie, atunci când mare parte a Europei resimțea din plin efectele epidemiei, în Rusia se înregistrau extrem de puține cazuri. Nu este clar deocamdată dacă Putin a încercat să meargă pe ideea unei cenzuri a informațiilor legate de epidemie sau chiar răspândirea bolii s-a produs mai lent. Începând cu a doua jumătate a lunii aprilie, numărul de noi cazuri de îmbolnăvirea atins cifre alarmante. 

De ce se poate spune că autoritățile din Rusia au ascuns primele cazuri de îmbolnăvire? Pentru că în Turcia, un alt regim dictatorial, evoluția bolii a semănat izbitor cu cea din Rusia. În martie, foarte puține cazuri, iar apoi o răspândire explozivă inexplicabilă în luna aprilie.

Cozi ambulanțe, Moscova
În fața spitalelor din Moscova sunt cozi lungi de ambulanțe, așteptând internarea bolnavilor – Foto: CornavirusNews24

Premierul Rusiei și ministrul Sănătății sunt infectați și se află în izolare. La Moscova, ambulanțele stau la cozi uriașe pentru a preda bolnavii în spitale. Conform mărturiei unui șofer, se așteaptă și câte opt ore. În țară sunt mai multe focare de infecție, în special în mari aglomerări de forță de muncă. Pe o platformă de exploatare a Gazprom, Chayanda, se înregistrează 3.000 de cazuri printre muncitorii care lucrează acolo, conform cotidianului “Moscow Times”. Situația este similară și pe alte șantiere uriașe. Acest fapt arată că strategia lui Putin față de această epidemie a fost să ia unele măsuri de izolare în marile orașe, cum ar fi Sankt Petersburg și Moscova, dar să nu oprească economia, mai mult să câștige un avans în fața statelor occidentale lovite de criza economică provocată de coronavirus.

Un război mediatic în luna aprilie care s-a stins

Disperarea Kremlinului s-a văzut și în războiul mediatic declanșat împotriva Uniunii Europene, bombardând rețelele sociale și mass-media cu informații false. În lunile februarie și martie, posturile de televiziune controlate de Putin au promovat intens informația falsă că virusul a fost creat de americani și a scăpat dintr-un laborator. Intensitatea propagandei s-a diminuat pe măsură ce autoritățile din Rusia au început să se confrunte cu probleme mari în ce privește asigurarea echipamentelor medicale și a medicamentelor necesare pentru propriii bolnavi.

VIDEO. Un convoi militar rusesc cu ajutoare defilează prin Italia în data de 25 martie.

În data de 25 martie, mass-media a fost bombardată cu imagini și informații despre un convoi militar care ducea ajutoare în Bergamo, Italia, unul dintre cele mai lovite orașe de epidemie.

Pe autostrăzile Uniunii Europene, au defilat camioane militare rusești, simbolizând un marș eroic al Rusiei pentru salvarea Europei lovite de epidemie. Totul a fost extrem de bine regizat, iar reacțiile liderilor europeni împotriva acestui episod propagandistic nu au întârziat să apară.

Sistemul medical din Rusia a intrat în colaps

În mai puțin de o lună de la acest episod, toată superioritatea Rusiei s-a prăbușit. În decurs de o săptămână trei reprezentanți ai sistemului medical se aruncă (sunt aruncați) de la fereastra spitalelor, doi dintre ei mor, unul este în comă. Toate aceste tensiuni se desfășoară pe fondul protestelor cadrelor medicale că nu au medicamente și echipamente de protecție.

Agresivitatea Rusiei din politica internațională a izolat regimul politic al lui Vladimir Putin. Nimeni nu sare astăzi în ajutorul lui, nici măcar în scopuri propagandistice. Cu un preț al petrolului la cele mai mici cote din istoria recentă, cu o economie în derivă, cu un sistem medical în colaps și o populație ostilă, Putin a intrat într-o epocă gri. Planurile sale, politica sa agresivă au fost spulberate de noua realitate. El nu poate spera la ajutor nici măcar din partea Chinei, regimul comunist de acolo fiind extrem de preocupat de a salva aparențele după haosul creat în întreaga lume din cauza incompetenței și a încercărilor de mușamalizare a epidemiei din Wuhan.

Sistemele totalitare nu au nicio modalitate de a răspunde nemulțumirii oamenilor. Dacă ar răspunde, ar trebui să se deschidă, să accepte alegeri libere și, destul de rapid, liderii acestora ar pierde puterea. Un sistem democratic, chiar dacă într-o criză de proporții e condus de incompetenți care provoacă multă suferință, posibilitatea de a reacționa a oamenilor, libertatea cuvântului și alegerile libere schimbă sau modifică regimul politic responsabil pentru dezastru.

În Rusia, popularitatea lui Vladimir Putin scade vertiginos din cauza crizei epidemice conjugate cu cea economică. E greu de crezut că autoritarismul lui va mai rezista și, cel mai probabil, va lua măsuri de detensionare a situației ceea ce va antrena puternice lupte pentru putere la Moscova. E cert de acum că noul virus va produce și multe schimbări politice în întreaga lume, nu numai în Rusia, dar dictaturile și regimurile autoritare vor fi profund afectate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here