Convorbirea lui Trump cu Zelenski, Ucraina, și raportul agentului CIA, cele două documente, publicate integral în limba română, care au dus la declanșarea demiterii președintelui american. Urmează un uragan politic ce va afecta și România

Donald Trump, Vlodimir Zelenski
Donald Trump se află în procedură de demitere (impeachment) din cauza presiunilor făcute asupra președintelui ucrainean Vlodimir Zelenski pentru ca acesta să se implice în campania electorală americană de anul viitor - Foto: Wikimedia

Un ofițer de informații le trimite șefilor pe linie ierarhică un raport în care arată că Donald Trump a încălcat legea, fiind suspectat de abuz în serviciu.

 • Sub protecția calității de “whistleblower” (persoană care raportează nereguli dintr-o instituție, agenție, corporație, rămasă anonimă), agentul descrie presiunile pe care le-a făcut Trump într-o convorbire telefonică cu noul președinte al Ucrainei Vlodimir Zelenski pentru ca acesta să declanșeze o investigație asupra lui Joe Biden, competitorul său politic.

 • În urma publicării convorbirii telefonice și a raportului “whistelblower”-ului, la solicitarea Camerei Reprezentanților, împotriva președinteleui Donald Trump a fost declanșată procedura de demitere din funcție (impeachment) pentru “abuz de putere”.

 • Ofițerul de informații este un agent CIA, specializat pe Ucraina, care, pentru o vreme, a lucrat ca analist la Casa Albă, anunță cotidianul New York Times, citând persoane ce cunosc identitatea “whistleblower”-ului.

Totul despre procedura de impeachment puteți citi aici.  

Acuzațiile care i se aduc lui Donald Trump:

 • a făcut presiuni asupra unui guvern străin pentru a-l sprijini în campania electorală;
 • a făcut presiuni asupra unui guvern străin să declanșeze o investigație prin care să compromită un adeversar politic;
 • a cerut serverele și datele de pe acestea care se aflau într-o țară străină (Ucraina), susținând că pe ele sunt informații ale Partidului Democrat, formațiunea politică rivală;
 • a secretizat în abuziv documente de interes public care nu ar trebui să aibă caracterul secret, conform legislației americane;
 • a solicitat unei țări străine să se implice în alegerile din SUA, din 2020;
 • a condiționat ajutorul financiar, aprobat prin lege, de anumite acțiuni ale guvernului beneficiar.

Politiknews.ro publică integral, în limba română, ambele documente care au dus la declanșarea procedurii de demitere a președintelui american Donald Trump.

Aceste documente conțin informații care vor fi analizate în amănunt atât de avocații și procurorii americani, dar și de cei din Ucraina și Uniunea Europeană. În documente apar referiri la Germania, Franța, Rusia, SUA și Ucraina.

Informațiile prezentate aici vor genera trei furtuni uriașe, una politică, una juridică și una diplomatică.

De aceea am ales să le prezentăm așa cum au ajuns pe masa aleșilor americani, în perioada următoare, încercând să le analizăm.

Consecințele acestor furtuni vor avea efecte și în România, cel puțin din perspectiva deteriorării situației politice din Ucraina ca urmare a acestor dezvăluiri.

Documentele sunt publicate și în original, în format .pdf, putând fi consultate și descărcate. 

Conversație telefonică cu președintele Zelenski, Ucraina

Declasaficat prin ordin al președintelui Donald Trump, 24 septembrie 2019

MEMORANDUMUL CONVERSAȚIEI  TELEFONICE

PARTICIPANȚI: Președintele Zelenski, Ucraina; persoane care consemnează convorbirea din Camera de analiză a situației (Situation Room) din Casa Albă;

DATA, ORA ȘI LOCUL: 25 iulie 2019, ora 09.03 – 09.33 am, reședința (Eastern Day Time – EDT)

Președintele Donald Trump: Felicitări pentru o mare victorie. Cu toții am urmărit din Statele Unite și ai făcut o treabă grozavă. Felul în care ai venit din poziția a doua, cineva căruia nu i s-au oferit prea multe șanse și ai sfârșit câștigând ușor. Este o realizare fantastică. Felicitări.

Președintele Zelenski: Aveți dreptate, domnule președinte. Am obținut o mare victorie, dar am muncit din greu pentru acest lucru. Am muncit mult, dar aș dori să vă mărturisesc că am avut ocazia să învăț de la dumneavoastră. Am folosit câteva dintre abilitățile și cunoștințele dvs. și am putut să le utilizăm în campania noastră și da, este adevărat că acestea au fost niște alegeri unice. Am fost într-o situație unică pe care am fost capabili…

ATENȚIE: Acesta e memorandumul unei conversații telefonice (TELCON) nu este o transcriere a unei discuții. Textul din acest document consemnează notele și amintirile ofițerilor de serviciu din camera de analiză a situației (Situation Room) și ale personalului de politici NSC alocat pentru a asculta și memora conversația în formă scrisă pe măsură ce conversația are loc. O serie de factori pot afecta acuratețea înregistrării, inclusiv conexiunile slabe de telecomunicații și variațiile de accent și/sau interpretare. 

… să obținem un succes unic. Vă pot spune următoarele: prima dată, m-ați sunat să mă felicitați atunci când am câștigat alegerile prezidențiale, iar a doua oară mă sunați, acum, când partidul meu a câștigat alegerile parlamentare. Cred că ar trebui să candidez mai des, astfel încât să mă sunați mai des și să vorbim mai des la telefon.

Președintele: [râsete] Este o idee foarte bună. Cred că țara ta este foarte fericită în acest sens.

Președintele Zelenski: Ei bine, da, pentru a vă spune adevărul, încercăm să muncim din greu pentru că am vrut să drenăm mlaștina de aici, din țara noastră. Am adus mulți oameni noi. Nu politicieni vechi, nu politicieni tipici, pentru că vrem să avem un nou format și un nou tip de guvernare. Ești un important profesor pentru noi și în acest domeniu.

Președintele: Ei bine, este foarte frumos din partea ta să spui asta. Îți spun că facem multe pentru Ucraina. Depunem mult efort și cheltuim mult timp. Facem mult mai mult decât fac țările europene și acestea ar trebui să vă ajute mai mult decât o fac. Germania nu face aproape nimic pentru voi. Tot ceea ce fac este să vorbească și cred că este ceva despre care ar trebui să te întrebi cu adevărat. Când vorbeam cu Angela Merkel, ea vorbește despre Ucraina, dar nu face nimic. Multe dintre țările europene sunt la fel, așa că eu cred că este ceva ce se poate observa cu ușurință, Statele Unite au fost foarte bune cu Ucraina. Nu aș spune că este reciproc neapărat pentru că, acolo, se întâmplă lucruri care nu sunt bune, dar Statele Unite au fost foarte bune cu Ucraina.

Președintele Zelenski: Da, aveți absolută dreptate. Nu numai. 100%, dar de fapt 1000% și vă pot spune următoarele; Am vorbit cu Angela Merkel și m-am întâlnit cu ea. De asemenea, m-am întâlnit și am discutat cu Macron și le-am spus că nu fac atât de mult cât trebuie să facă în ceea ce privește problemele cu sancțiunile (n.r. Împotriva Rusiei). Nu aplică sancțiunile. Ei nu lucrează atât cât ar trebui să lucreze pentru Ucraina. Se dovedește că, deși logic, Uniunea Europeană ar trebui să fie cel mai mare partener al nostru, dar din punct de vedere tehnic, Statele Unite sunt un partener mult mai mare decât Uniunea Europeană și sunt foarte recunoscător pentru asta, deoarece Statele Unite fac destul de multe pentru Ucraina. Mult mai mult decât Uniunea Europeană, mai ales când vorbim despre sancțiuni împotriva Federației Ruse. Aș dori, de asemenea, să vă mulțumesc pentru sprijinul dvs. deosebit în domeniul apărării. Suntem gata să continuăm să cooperăm pentru următorii pași. În mod special suntem aproape gata să cumpărăm mai mulți Javelins (n.r. Lansatoare portabile anti-tanc) din Statele Unite în scopuri de apărare.

Președintele: Aș dori să ne faceți o favoare, deoarece țara noastră a trecut prin multe, iar Ucraina știe multe despre această problemă. Aș dori să afli ce s-a întâmplat cu toată această situație cu Ucraina, spun Crowdstrike… Bănuiesc că ai unul dintre oamenii tăi bogați… Serverul, spun ei (n.r.FBI) că Ucraina îl are. Există o mulțime de lucruri care au continuat, întreaga situație. Cred că te înconjoară unii din aceiași oameni. Aș dori să-l suni pe procurorul general, tu sau pe oamenii tăi și aș dori să rezolvați această problemă. După cum ați văzut ieri, prostia aceea întreagă s-a încheiat cu o reprezentație foarte slabă a unui bărbat pe nume Robert Mueller, o prezentare incompetentă, dar se spune că multe dintre acestea au început în Ucraina. Orice puteți face, este foarte important să o faceți dacă este posibil.

Președintele Zelenski: Da, este foarte important pentru mine și tot ceea ce ați menționat mai devreme. Pentru mine ca președinte, este foarte important și suntem deschiși pentru orice cooperare viitoare. Suntem gata să deschidem o nouă pagină privind cooperarea în relațiile dintre Statele Unite și Ucraina. Pentru acest scop, am rechemat ambasadorul nostru din Statele Unite și el va fi înlocuit cu un ambasador foarte competent și foarte experimentat, care va depune eforturi pentru a se asigura că cele două națiuni ale noastre se vor apropia. De asemenea, aș dori și sper să-l văd având încrederea și încrederea voastră și să aibă relații personale cu tine, astfel încât să putem coopera tot mai mult. Vă voi spune personal că unul dintre asistenții mei a vorbit recent cu domnul Giuliani și sperăm foarte mult ca domnul Giuliani să poată călători în Ucraina unde ne vom întâlni odată ce va ajunge. Am vrut doar să vă asigur încă odată că suntem prietenii dumneavoastră. Mă voi asigura că mă înconjor cu cei mai buni și mai experimentați oameni. Am mai vrut să vă spun că suntem prieteni. Suntem prieteni grozavi, iar domnule președinte aveți mulți prieteni în țara noastră, astfel încât să putem continua parteneriatul nostru strategic. De asemenea, intenționez să mă înconjor cu oameni grozavi și, pe lângă această anchetă, garantez ca președinte al Ucrainei că toate investigațiile vor fi făcute în mod deschis și candidat. Că vă pot asigura. prieteni din țara noastră, astfel încât să putem continua parteneriatul nostru strategic. De asemenea, intenționez să mă înconjor de oameni grozavi și, pe lângă această anchetă, garantez ca președinte al Ucrainei că toate investigațiile vor fi făcute în mod deschis și candidat. Că vă pot asigura. prieteni din țara noastră, astfel încât să putem continua parteneriatul nostru strategic. De asemenea, intenționez să mă înconjor de oameni grozavi și, pe lângă această anchetă, garantez ca președinte al Ucrainei că toate investigațiile vor fi făcute în mod deschis și transparent. Vă pot asigura de asta.

Președintele: Bine, pentru că am auzit că ai avut procuror care era foarte bun și care a fost demis pe nedrept. Mulți oameni vorbesc despre asta, despre modul în care a fost dat afară acest procuror, fiind implicați niște oameni foarte răi. Domnul Giuliani este un om extrem de respectat. El a fost primarul orașului New York, un mare primar și mi-ar plăcea să-l anunț să te sune. Îi voi cere să te sune împreună cu procurorul general. Rudy știe foarte mult ce se întâmplă și este un tip foarte capabil. Dacă ai putea vorbi cu el, ar fi minunat. Fosta ambasadoare a Statelor Unite, femeia, a fost o experiență proastă și oamenii cu care a avut de-a face în Ucraina au fost experiențe proaste, așa că vreau doar să vă anunț asta. Celălalt lucru, se vorbește mult despre fiul lui Biden, că Biden a oprit urmărirea penală și o mulțime de oameni vor să afle ce s-a întâmplat, astfel încât orice puteți face cu procurorul general ar fi minunat. Biden s-a lăudat că a oprit urmărirea penală, așa că dacă poți să te uiți la ea … Mi se pare oribil.

Președintele Zelenski: Am vrut să vă povestesc despre procuror. În primul rând am înțeles și cunosc situația. Deoarece am câștigat majoritatea absolută în parlamentul nostru, următorul procuror general va fi 100% persoana mea, candidatul meu, care va fi aprobat de parlament și va începe ca nou procuror în septembrie. El sau ea vor analiza situația, în special compania pe care ați menționat-o în acest fel. Problema investigării cazului este de fapt problema asigurării restabilirii onestității, așa că vom avea grijă de asta și vom lucra la investigarea cazului. În plus, v-aș întreba dacă aveți informații suplimentare pe care ni le puteți furniza, ar fi de mare ajutor pentru anchetă să ne asigurăm că administrăm justiție corectă în țara noastră. Cu privire la ambasadorul Statelor Unite din Ucraina, din câte îmi amintesc, numele ei era Ivanovici. A fost grozav că ești primul care mi-a spus că este un ambasador prost pentru că sunt de acord cu tine 100%. Atitudinea ei față de mine era departe de a fi cea mai bună, era o admiratoare a președintelui anterior și era de partea lui. Nu m-ar accepta ca nou președinte: destul de bine.

Președintele: Ei bine, va trece prin câteva lucruri. Îl voi face pe domnul Giuliani să vă dea un apel telefonic și o să-l sun și eu pe procurorul general Barr și vom ajunge la rezolvarea acesteia. Sunt sigur că o să-ți dai seama. Am auzit că procurorul a fost tratat foarte prost și a fost un procuror foarte corect, deci mult noroc cu toate. Prezic că economia dvs. Va merge din ce în ce mai bine. Aveți o mulțime de oportunități. Este o țară grozavă. Am mulți prieteni ucraineni, oamenii sunt incredibili.

Președintele Zelenski: Aș dori să vă spun că am și eu câțiva prieteni ucraineni care locuiesc în Statele Unite. De fapt, ultima dată când am călătorit în Statele Unite, am stat în New York lângă Central Park și am stat la Trump Tower. Voi vorbi cu ei și sper să-i văd din nou în viitor. De asemenea, am vrut să vă mulțumesc pentru invitația dvs. de a vizita Statele Unite, în special Washington DC. Pe de altă parte, vreau să vă asigur că vom fi foarte serioși cu privire la acest caz și vom lucra la anchetă. În ceea ce privește economia, există mult potențial pentru cele două țări ale noastre, iar una dintre problemele care sunt foarte importante pentru Ucraina este independența energetică. Cred că putem avea mare succes și să colaborăm pentru independența energetică cu Statele Unite. Lucrăm deja la cooperare. Cumpărăm petrol american, și îmi pun speranțe foarte mari într-o viitoare întâlnire. Vom avea mai mult timp și mai multe posibilități pentru a discuta aceste oportunități și pentru a ne cunoaște mai bine. Aș dori să vă mulțumesc foarte mult pentru sprijin.

Președintele: Bine. Ei bine, vă mulțumesc foarte mult și apreciez asta. Îi voi spune lui Rudy și procurorului general Barr să vă sune. Mulțumesc. Ori de câte ori doriți să veniți la Casa Albă, nu ezitați să apelați. Fixează o dată și vom rezolva asta. Aștept cu nerăbdare să te văd.

Președintele Zelenski: Mulțumesc foarte mult. Aș fi foarte fericit să vin și aș fi fericit să vă întâlnesc personal și să vă cunosc mai bine. Aștept cu nerăbdare întâlnirea noastră și aș dori, de asemenea, să vă invit să vizitați Ucraina și să veniți în orașul Kiev, care este un oraș frumos. Avem o țară frumoasă care v-ar întâmpina cu drag. Pe de altă parte, cred că pe 1 septembrie vom fi în Polonia și vom putea să ne întâlnim în Polonia, sperăm. După aceea, ar putea fi o idee foarte bună pentru dvs. să călătoriți în Ucraina. Putem fie să luăm avionul și să mergem în Ucraina, fie să luăm avionul dumneavoastră, care este, probabil, mult mai bun decât al meu.

Președintele: Bine, putem rezolva asta. Aștept cu nerăbdare să vă vedem la Washington și poate în Polonia, deoarece cred că vom fi acolo la acel moment.

Președintele Zelenski: Mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Președintele: Felicitări pentru o munca fantastică pe care ați făcut-o. Lumea întreagă vă privește. Sper că nu a fost o supărare atât de mare, felicitări.

Președinte Zelenski: Mulțumesc domnule președinte. La revedere.

– Sfârșitul conversației –

Transcriptul convorbirii te… by Emilian Isaila on Scribd

 

Citiți textul complet și declasificat al plângerii de denunțare a lui Donald Trump

 

Publicat 9:35 AM EDT, 26 septembrie 2019

Scris în data de 12 august 2019

Onorabilul președinte Richard Burr, Comitetul pentru informații din Senatul Statelor Unite

Onorabilul Adam Schiff, președinte Comitetul permanent de selecție pentru informații, Camera Reprezentanților din Statele Unite

Stimate președinte Burr și stimate președinte Schiff:

Raportez o „îngrijorare urgentă” în conformitate cu procedurile prezentate în 50 USC

Această scrisoare este NECLASIFICATĂ atunci când este separată de fișierele atașate documentului.

Denunț: Trump „a folosit puterea poziției sale” pentru a solicita ajutor străin pentru a-l discredita pe Biden.

În cursul îndatoririlor mele oficiale, am primit informații de la mai mulți oficiali ai guvernului SUA că președintele Statelor Unite folosește puterea funcției sale pentru a solicita ingerința unei țări străine în alegerile americane din 2020. 

Această ingerință include, printre altele, presiunea asupra unei țări străine pentru ca aceasta să investigheze pe unul dintre principalii rivali politici interni ai președintelui. 

Avocatul personal al președintelui domnul Rudolph Giuliani este o figură centrală în acest proces. 

Procurorul general al SUA William Barr pare să fie implicat și el.

 • În ultimele patru luni, peste o jumătate de duzină de oficiali americani m-au informat despre diverse fapte legate de acest proces. 

Informațiile furnizate aici mi-au fost transmise în cadrul activității oficiale de negociere. Este o operațiune de rutină pentru oficialii americani care au în responsabilitate un anumit portofoliu regional sau executiv care împărtășesc aceste informații între ei pentru a elabora și analiza politicile instituționale.

 • Nu am fost martor direct la majoritatea evenimentelor descrise. Cu toate acestea, am considerat că relatările colegilor mei cu privire la aceste evenimente sunt credibile, deoarece, în aproape toate cazurile, mai mulți oficiali au relatat fapte care erau în concordanță unele cu celelalte. 

În plus, o serie din aceste informații se potriveau cu faptele prezentate public.

Sunt profund îngrijorat de faptul că acțiunile descrise mai jos constituie „o problemă gravă și flagrantă de abuz, încălcare a legii și a ordinului executiv” care „nu include diferențe de opinii cu privire la chestiuni de politică publică”, în concordanță cu definiția unei „situații urgente”… 

Prin urmare, îmi îndeplinesc datoria de a raporta această informație, prin canale legale adecvate, autorităților competente.

 • Sunt, de asemenea, îngrijorat de faptul că aceste acțiuni prezintă riscuri pentru securitatea națională a SUA și subminează eforturile guvernului SUA de a descuraja și contracara interferențele străine în alegerile americane.

Din câte știu, întreaga afirmație are statutul de neclasificată atunci când este separată de conținutul clasificat. 

M-am străduit să aplic standardele de clasificare prezentate în Ordinul executiv (EO) 13526 și să extrag informațiile despre care știu sau am motive să cred că sunt clasificate în scopuri de securitate națională.

 • Dacă un marcaj de clasificare este aplicat retroactiv, cred că revine în sarcina autorităților de clasificare să explice de ce s-a aplicat o astfel de marcare și căror informații specifice le aparține.

Telefonul președintelui din 25 iulie

În dimineața zilei de 25 iulie, președintele a avut o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

Nu știu cine a inițiat apelul. Aceasta a fost prima convorbire recunoscută public între cei doi lideri, având ca justificare, un scurt apel de felicitare după ce domnul Zelenski a câștigat președinția Ucrainei la 21 aprilie.

Mai mulți oficiali ai Casei Albe știau în mod direct de existența convorbirii telefonice, m-au informat că, după un schimb inițial de amabilități, președintele a folosit restul convorbirii pentru a-și promova interesele personale. Și anume, a încercat să-l preseze pe liderul ucrainean să ia măsuri pentru a ajuta comitetul de realegere a președintelui pentru 2020. Potrivit oficialilor de la Casa Albă care aveau cunoștință directă despre conținutul acestei convorbiri, președintele a făcut presiuni asupra domnului Zelenski, printre altele, pentru:

 • inițierea sau continuarea unei anchete despre activitățile fostului vicepreședinte Joseph Biden și a fiului său, Hunter Biden;
 • acordarea asistenței pentru descoperirea unor presupuse acuzații de imixtiune rusească în alegerile prezidențiale din SUA, 2016, imixtiune care a provenit din Ucraina, cu o solicitare specifică ca liderul ucrainean să localizeze și să predea serverele utilizate de Comitetul Național Democrat (DNC), examinate de o firmă americană de securitate cibernetică. 

Firma Crowdstrike a raportat inițial că hackerii ruși au pătruns în rețelele DNC în anul 2016; 

 • Să se întâlnească și să vorbească cu două persoane pe care președintele i-a numit în mod explicit trimișii săi personali în aceste probleme, domnul Giuliani și procurorul general Barr, la care președintele s-a referit de mai multe ori.
 1. În afară de informațiile din anexă, cred că niciuna dintre informațiile conținute aici nu îndeplinește definiția „informațiilor clasificate” prezentate în EO 13526, partea 1, secțiunea 1.1. 

Există numeroase informații din surse deschise despre faptele pe care le descriu mai jos, inclusiv declarațiile președintelui și cele ale domnului Giuliani. 

În plus, pe baza observațiilor mele personale, există încercări de clasificarea a comentariilor private sau a indicațiilor președintelui, inclusiv comunicările sale cu liderii străini; informații care nu au legătură cu politica externă a SUA sau cu securitatea națională – cum ar fi informațiile conținute în acest document, atunci când sunt separate de fișierele atașate – sunt, în general, considerate drept clasificate. 

De asemenea, cred că aplicarea unui marcaj de clasificare la aceste informații ar încălca EO 13526, Partea 1, Secțiunea 1.7, care prevede: „În niciun caz informațiile nu vor fi clasificate, nu vor fi menținute în continuare ca fiind clasificate și vor putea fi declasificate pentru a nu: (I) ascunde încălcări ale legii, ineficiență sau eroare administrativă; [sau] pentru a (2) împiedica agresiunea față de o persoană, organizație sau agenție.”

 1. Nu este clar dacă există o astfel de anchetă în ce privește partea ucraineană.
 2. Nu știu de ce președintele asociază aceste servere cu Ucraina. (Vedeți, de exemplu, comentariile sale la Fox News din 20 iulie: “Și Ucraina. Uitați-vă la Ucraina. De ce nu a luat FBI-ul acest server? Podesta le-a spus să nu-l ia. Evită să-l ia. Deci, cum de FBI nu a luat serverul cu informațiile DNC – Comitetul Național Democrat?”)

De asemenea, președintele l-a lăudat pe procurorul general al Ucrainei, domnul Iuri Luțenko și a sugerat că domnul Zelenski ar trebui să-l mențină în funcție. (Notă: Începând cu luna martie 2019, domnul Luțenko a făcut o serie de acuzații publice despre activitățile familiei Biden în Ucraina, despre implicarea oficialilor ucraineni în alegerile americane din 2016 și despre activitățile din Ambasada SUA de la Kiev.

Oficialii de la Casa Albă care mi-au dat aceste informații au fost profund deranjați de ceea ce conținea apelul telefonic. 

Mi-au spus că există deja o „discuție în desfășurare” cu avocații de la Casa Albă despre cum să trateze acest apel telefonic din cauza probabilității ca funcționarii care au administrat tehnic și administrativ apelul, potrivit obligațiilor de serviciu, au fost martorii unui abuz al președintelui pentru a obține un câștig personal.

Partea ucraineană a fost prima care a recunoscut public apelul telefonic. În seara zilei de 25 iulie, pe site-ul președintelui ucrainean a fost postată o știre care avea următorul conținut (traducere din limba rusă):

 • “Donald Trump și-a exprimat convingerea că noul guvern ucrainean va fi capabil să îmbunătățească rapid imaginea Ucrainei și să finalizeze investigarea cazurilor de corupție care țin de cooperarea între Ucraina și Statele Unite.”

Din declarația de mai sus, rezultă că se vor ocupa de anchetarea familiei Biden și de alegerile din 2016.

Oficialii de la Casa Albă au spus că, la telefon, nu au fost discutate alte „cazuri”.

Pe baza informațiilor mele, aproximativ zeci de oficiali ai Casei Albe au asistat la apelul telefonic –  au fost oficiali politici, dar și ofițeri de serviciu aflați în camera de analizare a situației a Casei Albe (n.t. Situation Room), așa cum se întâmplă de obicei. 

Oficialii cu care am vorbit mi-au spus că participarea la realizarea convorbirii telefonice nu a fost restricționată în avans, deoarece toată lumea se aștepta să fie o convorbire „de rutină” cu un lider străin. Nu știu dacă cineva a fost prezent fizic alături de președinte, în biroul său, în timpul convorbirii.

 • Pe lângă personalul Casei Albe, mi s-a spus că un oficial al Departamentului de Stat, domnul T. Ulrich Brechbuhl, a ascultat și el acest apel.
 • Nu am fost singurul oficial care nu făcea parte din personalul Casei Albe și care a primit un exemplar cu conținutul apelului. Pe baza informațiilor mele, mai mulți oficiali ai Departamentului de Stat și ai Comunității de Informații au fost, de asemenea, informați cu privire la conținutul apelului telefonic așa cum am arătat mai sus.

Eforturi pentru a restricționa accesul la înregistrările legate de apelul telefonic

În zilele care au urmat acestui apel telefonic, am aflat de la mai mulți oficiali americani că înalți reprezentanți ai Casei Albe au intervenit pentru a „bloca” toate înregistrările apelului telefonic, în special transcrierea oficială, cuvânt cu cuvânt, a conținutului telefonic care este realizată, în mod curent, în camera de analiză a situației din Casa Albă (Situation Room). Acest set de acțiuni mi-a arătat faptul că oficialii de la Casa Albă au înțeles gravitatea a ceea ce s-a discutat în această convorbire telefonică.

 • Oficialii de la Casa Albă mi-au spus că au fost „instruiți” de avocații de la Casa Albă să elimine transcrierea electronică din sistemul informatic în care astfel de transcrieri sunt de obicei stocate pentru coordonare, finalizare și distribuire către oficialii de la nivelul executivului.
 • În schimb, de această dată, transcrierea a fost încărcată într-un sistem electronic separat, care este folosit pentru stocarea și gestionarea informațiilor clasificate cu un caracter deosebit de sensibil. Un oficial al Casei Albe a descris acest act ca un abuz în ce privește folosirea acestui sistem electronic, deoarece apelul nu conținea nimic sensibil din perspectiva securității naționale.

Nu știu dacă s-au luat măsuri similare pentru a restricționa accesul și la alte înregistrări ale convorbirilor telefonice, dacă au fost secretizate notițele scrise de mână, luate de cei care au ascultat convorbirea.

Îngrijorările continuă

La 26 iulie, la o zi după convorbirea telefonică, reprezentantul special al SUA pentru negocierile din Ucraina Kurt Volker a vizitat Kievul și s-a întâlnit cu președintele Zelenski și cu mulți alți oficiali ai politicii ucrainene. Ambasadorul Volker a fost însoțit la întâlnirile sale de către ambasadorul SUA în Uniunea Europeană, domnul Gordon Sandland. Pe baza mai multor declarații despre aceste întâlniri, pe care mi le-au spus diferiți oficiali americani, ambasadorii Volker și Sandland au oferit sfaturi conducerii ucrainene cu privire la modul de „navigare” în cererile pe care președintele le-a făcut domnului Zelenski. ·

De asemenea, am aflat de la mai mulți oficiali americani că, în jurul datei de 2 august, domnul Giuliani s-a deplasat la Madrid pentru a se întâlni cu unul dintre consilierii președintelui Zelenski, Andri Yermak.

Oficialii americani au caracterizat această întâlnire, care nu a fost făcută public la vremea respectivă, ca o „urmărire directă” a cererilor președintelui către domnul Zelenski despre „cazurile” pe care le-au discutat.

 • În mod separat, mai mulți oficiali americani mi-au spus că domnul Giuliani s-a întâlnit în mod privat cu o serie de alți consilieri ai domnului Zelenski, inclusiv cu șeful Statului Major Andri Bohdan și președintele interimar al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov.
 • … mai mulți oficiali americani mi-au spus separat că Yermak și Bakanov intenționau să vină la Washington, la mijlocul lunii august.

Pe 9 august, președintele le-a spus reporterilor: „Cred că [președintele Zelenski] va încheia o înțelegere cu președintele Putin și va fi invitat la Casa Albă. Casa Albă își dorește să vină. Și cred că o va face. Este un tip rezonabil. Vrea să aducă pacea în Ucraina și cred că va veni foarte curând la Casa Albă.”

Circumstanțe care au dus la convorbirea telefonică din 25 iulie

Începând cu sfârșitul lunii martie 2019, o serie de articole au apărut într-o publicație online, numită “The Hill”. În aceste articole, mai mulți oficiali ucraineni – în special procurorul general Iuri Luțenko – au făcut o serie de acuzații împotriva altor oficiali ucraineni, dar și a actualului și fostului președinte.

Domnul Luțenko și colegii săi au susținut, printre altele că:

Publicarea Raportului INA este făcută de Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și Corupției (OCCRP) din 22 iulie, iar doi asociați ai domnului Giuliani au călătorit la Kiev în mai 2019 și s-au întâlnit cu domnul Bakanov și cu un alt consilier apropiat al domnului Zelenski, domnul Serhiy Shefir.

 • că dețineau dovezi că oficialii ucraineni, și anume, șeful Biroului Național Anticorupție din Ucraina, Artem Sitnik și deputatul Serghei Lescenko – au „intervenit” în alegerile prezidențiale din 2016, în colaborare cu DNC și cu ambasada SUA la Kiev;
 • că ambasada SUA la Kiev, ambasadorul SUA Marie Yovanovitch, care a criticat parchetul condus de Luțenko pentru că ar fi avut rezultate slabe în ceea ce privește combaterea corupției, a fost acuzată că ar fi împiedicat urmărirea unor funcționari publici din Ucraina implicați în cazuri de corupție, inclusiv prin furnizarea unei “liste” de nume protejate și a blocat procurorii ucraineni să călătorească în Statele Unite, în mod expres, pentru a-i împiedica să-și prezinte „dovezile” cu privire la alegerile americane din 2016;
 • că fostul vicepreședinte Biden a făcut presiuni în 2016 asupra fostului președinte al Ucrainei Petro Poroshenko pentru a concedia procurorul general ucrainean Viktor Shokin pentru a ascunde o presupusă probă penală în cazul companiei Burisma Holdings, un holding de energie din Ucraina, în consiliul de administrație al corporației fiind și fiul fostului vicepreședinte, Hunter Biden.

În mai multe comentarii publice, domnul Luțenko a mai spus că dorește să comunice direct cu procurorul general Barr cu privire la aceste aspecte.

Afirmațiile domnului Luțenko au venit în ajunul primului tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, din data de 31 martie. Până atunci, patronul politic al domnului Luțenko, președintele Poroșenko, fusese deja depășit de domnul Zelenski la numărul de voturi și părea că va pierde. Domnul Zelenski și-a făcut cunoscută dorința de a-l înlocui pe domnul Luțenko din funcția de procuror general. 

La 21 aprilie, domnul Poroșenko a pierdut președinția în fața domnului Zelenski. 

Domnul Sitnik și Leșcenko sunt doi dintre principalii rivali interni ai domnului Luțenko. Domnu Luțenko nu are pregătire juridică și a fost criticat pe larg în Ucraina pentru politizarea dosarelor penale și pentru utilizarea funcției sale de procuror general pentru a proteja oficialii corupți din Ucraina. 

S-a confruntat public cu Sitnik, procurorul care conduce singurul organism anticorupție competent al Ucrainei și cu domnul Leșcenko, un fost jurnalist de investigație care a criticat în mod repetat procuratura. 

Dosarul lui Luțenko. În decembrie 2018, o instanță ucraineană a confirmat o plângere a unui membru al Parlamentului, Borislav Rozenblat, care a susținut că procurorii Sitnik și Leșcenko se „amestecaseră” în  alegerile din 2016, din SUA, prin publicarea unui document care prezintă plăți făcute de fostul președinte al Ucrainei Viktor Ianukovici înainte de demiterea acestuia în 2014. 

Rozenblat a depus inițial plângerea la sfârșitul anului 2017, după ce a încercat să fugă din Ucraina, pe fondul unei investigații privind luare de mită. 

La 16 iulie 2019, domnul Leșcenko a declarat public că o instanță ucraineană a anulat decizia instanței inferioare în dosarul Rozenblat.

Ulterior, Luțenko a declarat pentru presa din Ucraina, la 17 aprilie, că ambasadorul Yovanovitch nu a furnizat niciodată o astfel de listă de “nume protejate” și că el a fost, de fapt, cel care a solicitat o astfel de listă.

Ulterior, Luțenko a declarat pentru agenția de știri Bloomberg, la 16 mai, că fostul vicepreședinte Biden și fiul său nu erau cercetați de niciun procuror ucrainean și că nu există nicio dovadă împotriva lor. 

Alți înalți oficiali ucraineni au contestat și acuzațiile inițiale; Un fost procuror ucrainean a declarat în data de 7 mai pentru Bloomberg că, de fapt, Shakin nu a investigat Burisma în momentul înlăturării sale din 2016.

A se vedea, de exemplu, comentariile domnului Luțenko pentru publicația “The Hill” din 1 și 7 aprilie și interviul său din publicația “The Babel” din 17 aprilie, în care a declarat că a vorbit cu domnul Giuliani despre organizarea vizitei procurorului general Barr în Ucraina.

În luna mai, procurorul general William Barr a anunțat că inițiază o anchetă pentru a afla cum s-a declanșat Dosarul Rusia. 

Conform raportului OCCRP menționat mai sus (22 iulie), doi asociați ai lui Giuliani au susținut că lucrează cu oficialitățile ucrainene pentru a descoperi informații care ar putea deveni parte a acestei anchete. 

Într-un interviu acordat Fox News din 8 august, domnul Giuliani a susținut că John Durham, pe care procurorul general Barr l-a desemnat să conducă această anchetă, „a petrecut mult timp în Europa” pentru că „investighează Ucraina”. Nu știu în ce măsură își coordona Giuliani cercetările din Ucraina cu procurorul general Barr și cu Durham.

NESECRET

 • De asemenea, a fost dat publicității faptul că domnul Giuliani s-a întâlnit, în cel puțin două ocazii, cu domnul Luțenko: odată la New York, la sfârșitul lunii ianuarie, și din nou la Varșovia, la mijlocul lunii februarie. În plus, a fost dat publicității și faptul că domnul Giuliani a vorbit la sfârșitul anului 2018 cu fostul procuror general Shokin printr-un apel pe Skype, organizat de doi asociați ai domnului Giuliani.
 • La 25 aprilie, într-un interviu pentru Fox News, președintele a numit afirmațiile domnului Luțenko „mari” și „incredibile” și a declarat că procurorul general „ar dori să le vadă”.

Pe 29 aprilie, am aflat de la oficialii americani care aveau informații directe despre situație că ambasadorul Yovanovitch a fost rechemat brusc la Washington de către oficialii superiori ai Departamentului de Stat pentru „consultări” și, cel mai probabil, va fi îndepărtat din funcție.

 • În același timp, am aflat și de la un oficial din SUA că „asociații” domnului Giuliani încercau să ia legătura cu echipa Zelenski.
 • La 6 mai, Departamentul de Stat a anunțat că ambasadorul Yovanovitch își va încheia misiunea la Kiev „așa cum era planificat”.
 • Cu toate acestea, mai mulți oficiali americani mi-au spus că, de fapt, mandatul ambasadoarei a fost redus din cauza presiunilor care decurgeau din acuzațiile domnului Luțenko. Ulterior, domnul Giuliani a declarat într-un interviu oferit unui jurnalist ucrainean, publicat în data de 14 mai că ambasadoarea Yovanovitch a fost „înlăturată … pentru că a făcut parte dintr-o campanie dusă împotriva președintelui”.

La 9 mai, The New York Times a anunțat că domnul Giuliani a va călători în Ucraina pentru a pune presiune pe guvernul de acolo să continue investigațiile care l-ar ajuta pe președinte în campania sa de realegere din 2020.

 • În multitudinea de reacții publice declanșate de publicarea acestui articol, domnul Giuliani a anunțat că se va concentra pe încurajarea autorităților ucrainene să continue cercetările privind presupusa ingerință ucraineană în alegerile din SUA, 2016, și pe presupusele infracțiuni făcute de membrii familiei Biden.
 • În după-amiaza zilei de 10 mai, președintele a declarat într-un interviu pentru publicația online “Politico” faptul că intenționează să vorbească cu domnul Giuliani despre călătoria din Ucraina.
 • Câteva ore mai târziu, domnul Giuliani și-a anulat public călătoria în Ucraina, susținând că domnul Zelenski s-a „înconjurat de dușmani ai președintelui [SUA] și ai Statelor Unite”.

La 11 mai, domnul Luțenko s-a întâlnit timp de două ore cu președintele ales Zelenski, potrivit unui comunicat public dat, câteva zile mai târziu, de către domnul Luțenko. 

Domnul Luțenko a declarat public că i-a spus domnului Zelenski că dorește să rămână în funcția de procuror general.

În interviul său pentru “The New York Times”, domnul Giuliani a afirmat că președintele „știe, practic, ceea ce face, în mod sigur, el ca avocat al său”. Domnul Giuliani a mai afirmat: „Nu ne amestecăm în alegeri, ci monitorizăm procesul de verificare, pe care avem dreptul să-l facem … Nu este nimic ilegal în acest sens … Cineva ar putea spune că este neobișnuit. Și că aceasta nu este politică externă – îi rog să declanșeze o anchetă… Și o să le dau motive pentru care nu ar trebui să oprească această anchetă, deoarece aceste informații vor fi foarte, foarte utile pentru clienții mei și s-ar putea dovedi de folos guvernului meu.”

Începând cu jumătatea lunii mai, am auzit de la mai mulți oficiali americani că sunt profund îngrijorați de participarea domnului Giuliani la procesele de luare a deciziilor în materie de securitate națională, de întâlnirile sale se cu oficialii ucraineni cărora le transmite mesaje, fiind un curier între Kiev și președinte. Acești oficiali mi-au mai spus:

 • că oficialii Departamentului de Stat, inclusiv ambasadorii Volker și Sondland, au vorbit cu domnul Giuliani în încercarea de a „enumera daunele” aduse securității naționale a Statelor Unite; și
 • că în această perioadă ambasadorii Volker și Sondland s-au întâlnit cu membrii noii administrații ucrainene și, pe lângă faptul că au discutat probleme de politică, au căutat să ajute liderii ucraineni să înțeleagă și să răspundă diferitelor mesaje primite de la Statele Unite și de la Giuliani, pe de altă parte.

În același interval de timp, mai mulți oficiali americani mi-au spus că președinția ucraineană a fost făcută să creadă că o întâlnire sau o convorbire telefonică între președinte și președintele Zelenski e posibilă dacă acesta din urmă își arăta dorința de a „dansa pe melodia” problemelor descrise public de către domnul Luțenko și domnul Giuliani. 

(Notă: Aceasta a fost înțelegerea generală a stării de lucruri pe care mi-au transmis-o oficialii americani de la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iulie. Nu știu cine a transmis acest mesaj conducerii ucrainene sau când.) 

La scurt timp după evenimentul de inaugurare a președintelui Zelenski, a apărut public faptul că domnul Giuliani s-a întâlnit cu alți doi oficiali ucraineni: procurorul special anticorupție al Ucrainei, domnul Nazar Kolodnitski și un fost diplomat ucrainean numit Andri Telizenko. Atât domnul Kolodnitski cât și domnul Telizenko sunt aliați ai domnului Luțenko și au făcut afirmații similare în seria de articole publicate în  “The Hill”.

La 13 iunie, președintele i-a spus lui George Stephanopoulos, jurnalist ABC TV, că va accepta să primească informații compromițătoare despre rivalii săi politici de la un guvern străin.

La 21 iunie, domnul Giuliani a replicat: “Noul președinte al Ucrainei nu a făcut nimic încă pentru investigarea imixtiunii ucrainene în alegerile din 2016 și despre presupusa luare de mită a lui Biden de la Poroshenko. Ar trebui să începeți investigația despre modul în care Ucraina a fost abuzată de oamenii lui Hillary Clinton.“ ·

La jumătatea lunii iulie, am aflat de o schimbare bruscă a politicii în ceea ce privește asistența acordată de SUA pentru Ucraina. 

Top Secret

12 august 2019

ANEXĂ CLASIFICATĂ

Informațiile clasificate suplimentare sunt furnizate după cum urmează:

Informații suplimentare legate de secțiunea II

Conform mai multor oficiali ai Casei Albe cu care am vorbit, transcrierea apelului președintelui cu președintele Zelenski a fost plasată într-un sistem informatic gestionat direct de Direcția pentru programe de informații a Consiliului Național de Securitate (CNS). 

Acesta este un sistem computerizat autonom rezervat informațiilor codificate, precum și acțiunilor sub acoperire. Conform informațiilor pe care le-am primit de la oficialii Casei Albe, unii dintre ei și-au exprimat îngrijorarea că acest lucru ar fi un abuz asupra sistemului și nu este în concordanță cu responsabilitățile Direcției pentru programe de informații. 

Potrivit oficialilor de la Casa Albă cu care am vorbit, aceasta nu a fost „prima dată” când s-a procedat în acest fel.

Informații suplimentare le gate de secțiunea IV

Aș dori să mă extind asupra a două probleme menționate în această secțiune, care ar putea avea o legătură cu efortul general de a pune presiune pe conducerea ucraineană. 

Deoarece nu știu dacă deciziile cu mențiuni mai reduse sunt legate de eforturile mai largi pe care le descriu, am ales să le includ în anexa clasificată. 

Dacă într-adevăr reprezintă adevărate deliberări și decizii politice formulate pentru a promova SUA, politica externă și națională, și de securitate, s-ar putea să avem un caz rezonabil, iar faptele să fie clasificate.

Am aflat de la oficialii americani că, în jurul datei de 14 mai, președintele l-a însărcinat pe vicepreședintele Pence să-și anuleze călătoria planificată în Ucraina pentru a participa la ceremoniile de inaugurare ale președintelui ucrainean.

STRICT SECRET

Inaugurarea lui Zelenski, 20 mai, 2019; Secretarul Energiei Rick Perry a condus delegația SUA. Potrivit acestor oficiali, le-a fost „clar” că președintele nu a vrut să se întâlnească cu domnul Zelenski până când nu va vedea cum „a ales acesta să acționeze”. 

Nu știu cum a fost comunicată această îndrumare sau de către cine. De asemenea, nu știu dacă această acțiune a fost legată de o abordare mai largă, descrisă în scrisoarea neclasificată, sau dacă a fost făcută într-o convorbire telefonică între președinte și președintele Zelenski,  dar acesta era aștepta să se decidă cum va „juca mingea” cu privire la problemele care au fost transmise public de domnul Luțenko și de domnul Giuliani.

La 18 iulie, Oficiul de Management și Buget (0MB) a informat departamentele și agențiile că președintele „la începutul acestei luni” a emis instrucțiuni de suspendare a asistenței de securitate americane acordate Ucrainei. Nici 0MB, nici personalul CNVM nu au știut de ce a fost emisă această decizie. 

În cadrul ședințelor agenției din 23 iulie și 26 iulie, oficialii 0MB au declarat din nou în mod explicit că decizia de a suspenda asistența finaciară a venit direct de la președinte, dar încă nu știau care e justificarea politică.

La începutul lunii august, am auzit de la oficialii americani că unii reprezentanți ucraineni erau conștienți de faptul că ajutorul SUA ar putea fi în pericol, dar nu știu cum sau când au aflat despre asta.

Publicat 9:35 AM EDT 26 septembrie 2019

Raportul scris de ofițerul … by Emilian Isaila on Scribd

 

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here