Cine este Edward Snowden, tânărul geniu al computerelor care lucra pentru Agenția Națională de Securitate (NSA), acuzat de SUA că este spion și refugiat ulterior în Rusia?

Edward Snowden
Edward Snowden s-a refugiat în Rusia pentru a nu răspunde în fața autorităților americane de sustragerea și distrubuirea unor informații strict secrete. De unii e considerat erou, de alții, trădător - Foto: Wikimedia

Editura Nemira a lansat de curând cartea “Dosar Permanent”, scrisă de Edward Snowden.

  • Fugarul american, refugiat în Rusia, este primul “whistleblower” al serviciilor de securitate care vorbește despre capacitatea tehnologică a NSA de a urmări, practic, pe oricine, oriunde.

  • Datele sustrase din agențiile de informații, publicarea lor a contribuit la o uriașă criză politică și diplomatică, una care a dus la îndoieli justificate ale cetățenilor cu privire la sistemul democratic, culminând cu valul de populism care a zguduit democrațiile liberale.

  • Opinia publică este împărțită în a-l considera pe Snowden fie un erou, fie un trădător, fie un spion al lui Putin, iar multe dintre acțiunile sale sunt încă de neînțeles.

  • Impactul său asupra sistemelor democratice nu a fost încă analizat pe deplin, iar ceea ce s-a întâmplat în SUA după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 a generat o serie de schimbări care au transformat lumea din temelii și nu în sens bun.

Edward Snowden este un fost agent NSA a cărui poveste a făcut înconjurul lumii în 2013, când a dezvăluit informații top secrete cu privire la activitățile de supraveghere ale Agenției Naționale de Securitate (NSA). 

“Am fost persoana pe care cel mai puternic guvern din lume a vrut să o vadă dispărută”, a declarat Ewdard Snowden, citat de publicația theguardian.com

Edward Snowden, născut pe 21 iunie 1983, este un programator care a lucrat pentru guvernul SUA. De-a lungul timpului, Snowden a colectat documente secrete cu privire la activitatea NSA, documente pe care le-a considerat tulburătoare și pe care a decis să le dezvăluie. După ce a fugit în Hong Kong, în 2013, pe motiv că urmează un tratament pentru epilepsie, Snowden s-a întâlnit cu regizorul de film Laura Poitras și cu jurnaliștii de la The Guardian.

Edward Snowden, Dosar Permanent
Cartea “Dosar permanent”, scrisă de Edward Snowden, a fost publicată în România de editura Nemira, prețul este 45 de lei

Ziarele au început să tipărească informațiile top secrete pe care Snowden le-a sustras, multe dintre ele detaliind monitorizarea cetățenilor americani. În timp ce SUA l-a acuzat de spionaj, foarte mulți oameni îl consideră un erou. În prezent, Snowden s-a refugiat în Rusia, unde continuă să vorbească despre munca sa. Citizenfour, un documentar realizat de Laura Poitras despre povestea sa, a câștigat un premiu Oscar în 2015. Turnătorul (the whistleblower), este de asemenea subiectul thriller-ului “Snowden”, regizat de Oliver Stone. 

Edward Snowden, predestinat să lucreze pentru guvern 

Edward Joseph Snowden s-a născut pe 21 iunie 1983 în Elizabeth City, Carolina de Nord. Bunicul său din partea mamei, Edward J. Barret, a fost amiral în Garda de Coasta a Statelor Unite, a fost membru FBI și a lucrat pentru Pentagon în timpul atacurilor din septembrie 2011. Tatăl lui Snowden, Lonnie, a lucrat de asemenea pentru Garda de Coasta, iar mama sa, Elizabeth, a fost funcționar în cadrul Districtului statului Maryland. Sora sa mai mare, Jessica, a lucrat ca avocat în cadrul Centrului Judiciar Federal din Washington, D.C.

Edward Snowden a spus că se aștepta să lucreze pentru guvern, la fel ca restul familiei sale. 

Părinții săi au divorțat în 2001, iar tatăl sau s-a recăsătorit.

În ceea ce privește coeficientul de inteligență, Edward Snowden a obținut un scor de peste 145 de puncte la două teste IQ.

VIDEO. Eward Snowden, intervievat de televiziunea americană MSNBC în data de 17 septembrie 2019.

Edward Snowden, interese culturale și educație 

La începutul anilor 1990, în timp ce era încă la școală, Snowden s-a mutat cu familia în zona Fort Meade, Maryland. Din cauza mononucleozei, Snowden a ratat nouă luni de liceu. În loc să se întoarcă la școală, a susținut testul GED, pe care l-a trecut cu brio și în urma căruia s-a înscris la Colegiul Comunitar Anne Arundel. 

Testul GED (General Educational Development) reprezintă o serie de patru examene care atestă nivelul academic de pregătire, acest test înlocuind diploma de liceu. 

Deși nu avea nicio diplomă universitară, Snowden a făcut în 2011 un master online la Universitatea Liverpool din Anglia. Era interesat de cultura populară japoneză, studiase limba japoneză și lucra pentru o companie de anime care avea un sediu în SUA. El a mai spus că înțelege limba mandarină la nivel de vorbire (un dialect al limbii chineze), și era interesat de artele marțiale. 

La 20 de ani, el a trecut religia budistă într-un formular de recrutare militară.

Edward Snowden, de la angajat în serviciul guvernului la cel mai mare turnător din istoria SUA. Cariera și firul evenimentelor.

7 mai 2004 – S-a înscris pentru serviciu militar în rezervă în calitate de candidat pentru Forțele Speciale.

28 septembrie 2004 – Este demis din serviciul militar în rezervă fără a finaliza niciun antrenament. Și-a încheiat contractul în data de 10 iunie 2013. 

2005 – Lucrează pentru mai puțin de un an ca agent de pază la Centrul de Studii Avansate în Lingvistică la Universitatea din Maryland, un centru sponsorizat de NSA. În 2014, Snowden a declarat pentru Wired că munca să în calitate de agent de pază necesită acces la nivel înalt, pentru care a trecut un examen poligraf și a fost supus unui interviu amănunțit, potrivit Wikipedia.

2006 – După ce a participat la un târg de locuri de muncă, axat pe agențiile de informații, Snowden a acceptat o ofertă pentru o poziție în CIA. Agenția l-a localizat în cadrul diviziei de comunicații globale la sediul CIA din Langley, Virginia.

După ce s-a făcut remarcat în agenție, Snowden a fost trimis la școala secretă CIA pentru specialiști în tehnologie, unde a locuit într-un hotel timp de 6 luni, în timp ce studia și se antrena cu normă întreagă.

Mai 2007 – CIA îl trimite pe Snowden într-o misiune diplomatică în Geneva, Elveția, unde era responsabil pentru menținerea securității. Deoarece Snowden a fost considerat cel mai bun specialist în materie de securitate, acesta a fost desemnat de CIA pentru a-l sprijini pe președintele SUA la summitul NATO ce a avut loc în 2008, în România.

2012 – NSA îl subcontracteaza pentru a lucra ca angajat Dell. Snowden a lucrat timp de patru ani la Baza Aeriană Yokota, lângă Tokyo. După patru ani, Snowden s-a întors în Maryland, SUA, unde a lucrat în continuare pentru compania Dell. Oficialii americani și alte surse susțin că Snowden a început să descarce documente secrete în aprilie 2012, în timp ce lucra pentru Dell.

16 mai 2013 – Snowden are primul sau schimb de informații cu reporterul Barton Gellman de la Washington Post. 

2013 – A lucrat pentru Booz Allen Hamilton pentru mai puțin de 3 luni, fiind alocat unei echipe din Hawaii.

Booz Allen Hamilton este o firmă americană de consultanță, cu sediul în Mclean, Virginia, înființată în anul 1914. Compania furnizează servicii către guvern și alte organizații publice, companii și instituții.

VIDEO. Edward Snowden vorbește despre cartea sa “Dosar Permanent” și despre situația sa actuală de refugiat în Rusia.

20 mai 2013 – Snowden pleacă la Hong Kong. 

24 mai 2013 – Într-un e-mail transmis lui Gellman, Snowden solicită ca Washington Post să publice informații despre PRISM, un program de supraveghere care colectează informații de la Facebook, Microsoft, Google și alte companii.

5 iunie 2013 – The Guardian raportează că guvernul american a obținut un ordin judecătoresc în secret care solicită companiei Verizon să transfere către NSA înregistrările telefonice a peste un milion de americani. 

6 iunie 2013 – The Guardian și Washington Post dezvăluie existența programului PRISM, prin care NSA are permisiunea să extragă activitățile clienților (inclusiv chat-uri audio și video, fotografii, e-mail-uri și documente), de la Microsoft, Google, Apple și alți furnizori de servicii de internet.

9 iunie – The Guardian și Washington Post dezvăluie că Snowden este sursa lor pentru scurgerile de informații.

9 iunie 2013 – Compania Booz Allen Hamilton a făcut o declarație din care reiese că Snowden a fost angajat timp de aproape trei luni. 

12 iunie 2013 – South China Morning Post publică un interviu cu Snowden în care acesta spune că guvernul SUA a avut hackeri infiltrați în rețele din întreaga lume timp de ani buni. 

14 iunie 2013 – Guvernul SUA îl acuză pe Snowden de “furt de proprietate guvernamentală și comunicare neautorizată de informații care privesc securitatea națională”. 

7 iunie 2013 – În timpul unor discuții online, pe chat, persoana identificată drept Snowden de publicația britanică The Guardian insistă asupra faptului că autoritățile americane au acces la apeluri telefonice, e-mail-uri și alte forme de comunicare. 

18 iunie 2013 – Directorul adjunct al FBI, Sean Joyce, detaliază modul în care programul PRISM a ajutat la stoparea mai multor presupuse atacuri teroriste. 

21 iunie 2013 – Procurorii federali anulează o plângere depusă la Curtea Districtuala din Virginia, pe 14 iunie, pentru acuzarea lui Snowden de spionaj și furt de proprietate guvernamentală. 

22 iunie 2013 – Un înalt oficial al statului declară că Statele Unite au contactat autoritățile din Hong Kong pentru a solicita extrădarea lui Snowden.

23 iunie 2013 – Snowden zboară la Moscova de la Hong Kong. Președintele rus Vladimir Putin a verificat mai târziu că Snowden se află în zona de tranzit a Aeroportului Internațional Sheremetyevo din Moscova. 

23 iunie 2013 – O sursă a declarat pentru CNN că guvernul american a revocat pașaportul lui Snowden. 

30 iunie 2013 – Revista germană de știri Der Spiegel raportează că informațiile oferite de Snowden detaliază despre acțiunile de spionaj ale NSA asupra birourilor Uniunii Europene la Washington și New York, precum și o clădire a UE la Bruxelles. 

12 iulie 2013 – Snowden se întâlnește cu activiști și avocați pentru drepturile omului. Spune că solicită azil Rusiei, înainte să facă trecerea în siguranță în America Latină. 

16 iulie 2013 – Avocatul rus al lui Snowden, Anatoly Kucherena, anunță CNN că Snowden a cerut azil temporar în Rusia. 

24 iulie 2013 – Presa rusă relatează că Snowden a obținut aprobare să intre în restul țării, în timp ce este luată în considerare cererea sa de azil temporar. 

1 august 2013 – Kucherena declară pentru CNN că cererea lui Snowden pentru azil a fost aprobată și că acesta a părăsit aeroportul din Moscova.

31 octombrie 2013 – Kucherena declară pentru CNN că Snowden a fost angajat de un site rusesc al cărui nume nu este cunoscut. 

3 noiembrie 2013 – O scrisoare intitulată “Manifest pentru adevăr” este publicată în revista germană Der Spiegel. În scrisoare sunt declarate următoarele: “Supravegherea în masă este o problema globală și are nevoie de o soluție globală”

17 decembrie 2013 – Snowden trimite o scrisoare deschisă statului brazilian prin care se oferă să ajute la investigațiile cu privire la supravegherea făcută de SUA asupra cetățenilor brazilieni. 

23 ianuarie 2014 – Procurorul general Eric Holder declară: “Dacă domnul Snowden își dorește să se întoarcă în SUA și să facă o declarație, vom discuta cu avocații săi”

10 martie 2014 – Snowden vorbește prin intermediul unei transmisiuni video din Rusia în fața persoanelor adunate la Festivalul Southwest Interactive din Austin, Texas. El le-a cerut oamenilor prezenți să ajute la “remedierea supravegherii guvernului american asupra cetățenilor săi”. Este primul eveniment în care Snowden s-a adresat direct poporului american

28 mai 2014 – NBC News transmite un interviu cu Snowden în care acesta afirmă: “Am fost antrenat că spion în adevăratul sens al cuvântului – prin faptul că am lucrat sub acoperire, în diferite țări, sub pretextul că lucrez într-o meserie și deținând chiar diferite nume”

7 august 2014 – Avocatul lui Snowden anunță că acesta a primit dreptul de a rămâne în Rusia încă trei ani. 

23 februarie 2015 – Directorul NSA, Michael Rogers, spune că informațiile dezvăluite de Snowden au avut un impact negativ asupra agenției, cu privire la capacitatea agenției de a preveni și detecta atacurile teroriste. 

28 iulie 2015 – Casa Albă respinge o petiție de iertare a faptelor comise de Snowden și își menține poziția că acesta ar trebui să se întoarcă în Statele Unite. Petiția avea peste 167.000 de semnături în favoarea lui Snowden. 

29 septembrie 2015 – Snowden își deschide cont de Twitter și câștigă peste 110.000 de urmăritori în mai puțin de o ora, după ce a postat primul tweet. 

16 septembrie 2016 – Filmul “Snowden”, regizat de Oliver Stone, are lansarea în SUA. Acesta are la bază cartea “Dezvăluirile lui Snowden” și prezintă povestea neștiută a celui mai căutat om din lume. 

Cartea publicată de Luke Harding a fost numită de London Review of Books drept “o relatare extraordinară, incitantă, terifiantă”.

Edward Snowden a dezvăluit modul în care această organizație înspăimântător de puternică folosește tehnologia modernă pentru spionarea întregii planete. 

Informațiile relatate în cartea “Dezvăluirile lui Snowden” sunt bazate pe documente clasificate pe care acesta le-a sustras de la NSA în perioada în care a fost angajat ca tehnician al instituției, documente pe care le-a publicat în unele din cele mai titrate ziare din lume. 

Snowden a început să descarce fișiere secrete începând cu luna aprilie 2012, acesta fiind anul în care a stabilit primul contract cu ziaristul Glenn Greenwald de la The Guardian. La câteva luni diferența, în ianuarie 2013, Snowden a contactat regizorul de filme documentare Laura Poitras. În luna mai 2013, Snowden a plecat în concediu de la NSA pe motiv că urmează un tratament pentru epilepsie. A plecat la Hong Kong, unde ulterior s-a întâlnit cu Greenwald, Poitras și ziaristul Ewen MacAskill de la The Guardian.

Primul reportaj cu privire la dezvăluirile lui Snowden a fost făcut public în data de 5 iunie 2013, dată la care The Guardian a dezvăluit o hotărâre judecătorească clasificată (de categorie “top secret”) care demonstra că NSA a stocat înregistrări de convorbiri telefonice de la 120 de milioane de abonați Verizon. 

Luke Harding este jurnalist, scriitor și corespondent de presă în străinătate al ziarului The Guardian. A transmis relatări din Delhi, Berlin și Moscova și a fost corespondent de război în Afganistan, Irak, Libia și Siria.

22 decembrie 2016 – Congresul SUA publică un raport din care reiese că Snowden a luat legătura cu agenți de securitate ruși când a ajuns în Rusia. 

17 ianuarie 2017 – Rusia extinde exilul lui Snowden până în anul 2020. 

17 septembrie 2019 – Este publicată cartea “Record permanent”, carte pentru care scriitorul Joshua Cohen este creditat de Snowden pentru a “ajuta la transformarea reminiscențelor mele și a manifestelor capsulare într-o carte”

În septembrie 2019, ca parte a interviurilor referitoare la lansarea memorialului său “Record permanent”, Snowden a dezvăluit pentru The Guardian că s-a căsătorit cu Lindsay Mills într-un tribunal din Moscova. 

17 septembrie 2019 – Departamentul de Justiție al SUA îl dă în judecată pe Snowden pentru că ar fi încălcat contractele pe care le-a semnat cu CIA și Agenția de Securitate Națională (NSA) din 2005 până în 2013. 

Unde se află în prezent Edward Snowden

La începutul acestui an, 2019, Edward Snowden locuia încă în Moscova, Rusia. Cu toate acestea, potrivit unei declarații din 2016, Snowden ar fi intenționat să se întoarcă în Statele Unite în schimbul unui proces echitabil. În februarie 2017, NBC News raporta că guvernul rus a avut în vedere predarea lui Snowden, pentru a-i face o favoare președintelui Trump, însă Snowden a rămas în Rusia, scrie într-un articol publicat pe biography.com

Cine este Lindsay Mills, iubita și, ulterior, soția lui Edward Snowden 

Fosta dansatoare la bară, Lindsay Mills, a fost considerată responsabilă de transformarea lui Snowden dintr-un patriot într-un turnător. 

Potrivit thesun.co.uk, ea se descrie ca fiind o “eroina care călătorește în întreaga lume”. Ea îl vizitează des pe Snowden în Rusia în timpul exilului său. 

Lindsay Mills a absolvit liceul Laurel din Maryland în 2003 și Colegiul de Artă din Maryland în 2007. Ea și-a început cariera ca dansator profesionist la bară în timp ce locuia în Hawaii cu Snowden, potrivit biography.com.

În ianuarie 2015, Mills s-a alăturat echipei care a realizat documentarul “Citizenfour” pe scena premiilor Oscar. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here