Cine este Rudolph Giuliani, avocatul lui Trump și fostul primar al orașului New York, aflat în mijlocul celui mai mare scandal politic de peste Ocean, în care președintele SUA este cercetat pentru abuz de putere?

Rudy Giliany, drawing
Rudy Giuliani, avocatul personal al președintelui Donald Trump, este acuzat de oficiali americani că a coordonat, în mod ilegal, relațiile diplomatice dintre SUA și Ucraina - Foto: Caricatură Donkey Hotey, 2019

Rudy Giuliani l-a acuzat pe Joe Biden că a oprit punerea fiului său Hunter Biden sub urmărire penală, după ce acesta a fost acuzat pentru afacerile pe care le-a avut cu compania petrolieră Burisma din Ucraina

  • În septembrie 2019, Partidul Democrat a lansat o acuzație în care anunță că Trump și Giuliani au făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a cerceta mai amănunțit cazul lui Hunter Biden, fiul candidatului la prezidențiale Joe Biden.

  • Giuliani a mărturisit că a discutat cu oficialii ucraineni, însă a spus că a făcut acest lucru la cererea Departamentului de Stat al SUA.

  • Presa americană a relatat despre afacerile lui Hunter Biden în Ucraina, unde a fost membru al consiliului de administrație al companiei petroliere Burisma. Cu toate acestea, nu există dovezi pentru ilegalitățile comise de Hunter, nici despre implicarea tatălui său, Joe Biden.

Declarațiile lui Trump și Giuliani privind faptul că Joe Biden a oprit punerea sub urmărire penală a fiului său au fost bazate pe una dintre declarațiile lui Biden în perioada în care a fost vicepreședinte – că va opri ajutorul SUA spre Ucraina dacă procurorul general al Ucrainei, Viktor Şhokin, nu va fi concediat.

Declarația lui Biden a fost adevărată, însă ceea ce au declarat Trump și Giuliani a fost doar o speculație. Până în momentul de față, nu există nicio dovadă că Şhokin ar fi investigat compania Burisma.

Bănuielile despre un complot au luat amploare în momentul în care doi asociați ai lui Giuliani, Lev Parnas și Igor Fruman, au fost arestați pentru încălcări grave ale legii electorale. S-a dovedit că cei doi au fost implicați în strângerea de informații care ar fi putut deturna ancheta Mueller și care s-ar dovedi dăunătoare și pentru campania prezidențială a lui Biden.

VIDEO. Rudy Giuliani poate fi adus cu forța în fața Camerei Reprezentanților din SUA pentru a depune mărturie în ancheta care-l vizează pe Donald Trump.

În momentul de față, Rudy Giuliani este convocat în Senatul SUA pentru audieri privind corupția din Ucraina

Rudolph Giuliani, avocatul președintelui american Donald Trump, a fost convocat de Senatul SUA pentru audieri în ancheta privind corupția din Ucraina. Camera Reprezentanților, aflată sub controlul opoziției democrate, a lansat o investigație parlamentară care ar putea conduce la inițierea demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreședinte Joe Biden, actualul favorit în cursa pentru funcția de președinte al SUA.

„Am auzit de nenumărate ori acuzăţii grave făcute de Rudy Giuliani despre corupţia din Ucraina şi despre alte nereguli referitoare la demiterea fostului procuror general Viktor Şokin. Dat fiind comportamentul Camerei Reprezentanţilor, a venit vremea ca Senatul să ancheteze corupţia şi alte nereguli referitoare la Ucraina”, a declarat senatorul republican Lindsey Graham, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA.

„Prin urmare, îi voi oferi domnului Giuliani oportunitatea de a veni în Comisia senatorială pentru Afaceri Judiciare pentru a ne informa în legătură cu preocupările sale”, a spus Graham.

Trump a sărit în apărarea lui Rudy Giuliani, după ce un raport a arătat că avocatul este sub investigație

Recent, Donald Trump a sărit în apărarea lui Rudy Giuliani, după ce a aflat de procesul în care acesta este implicat.

“Acum sunt în urmărirea unui luptător legendar împotriva infracționalității și celui mai mare Primar din istoria NYC, Rudy Giuliani”, a scris Trump într-un tweet. “Poate că pare puțin necizelat uneori, însă este un tip de treabă și un avocat extraordinar. Este o acțiune rușinoasă împotriva lui”, a continuat Trump.

Procesul de impeachment în care este implicat Trump a atras atenția asupra lui Giuliani și asupra implicării sale în presiuni politice asupra Ucrainei. Procurorii federali din Manhattan investighează acțiunile lui Giuliani în cadrul unui dosar în care sunt implicați doi dintre asociații săi, Lev Parnas, originar din Ucraina, și Igor Fruman, originar din Belarus. Cei doi au fost arestați pentru o schemă ilegală de a îndrepta bani spre un comitet electoral pro Trump și spre alți candidați politici.

Referitor la relația Giuliani-Trump, președintele Americii a creat confuzie în momentul în care a răspuns că nu știe când a fost întrebat dacă Giuliani este încă avocatul său personal.

Giuliani a implicat România în cel mai mare scandal politic, în care Trump și Biden se acuză de abuz și corupție

România este implicată în cel mai mare scandal politic de peste ocean, în care principalii rivali la prezidențiale din 2020 se acuză de abuz de putere și corupție. Acuzațiile au trecut granițele americane, fiind implicate și alte state.

Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, susține că fiul lui Joe Biden ar fi avut afaceri în România.

“Avem multe dezvăluiri. Încă n-am ajuns la România. Stați să vedeți când ajungem la România. Uitați ce mă preocupă: omul e un escroc, un mare escroc și și-a bătut joc de Statele Unite”. Această declarație a fost acordată în urmă cu câteva zile de Giuliani pentru Fox News, însă fostul primar al orașului New York nu a oferit mai multe informații.

Giuliani a reușit astfel să aducă România în mijlocul celui mai fierbinte scandal politic, un scandal în care este în joc funcția lui Donald Trump.

Giuliani și relația cu Trump. A fost un susținător puternic al acestuia încă din timpul campaniei electorale din 2016 

Rudy Giuliani a fost un susținător puternic al lui Donald Trump încă din timpul campaniei electorale din 2016. Când Trump a fost ales, Giuliani a devenit un candidat promițător pentru poziția de Secretar de Stat, deși Rex W. Tillerson a fost ales în cele din urmă. Cu toate acestea, Giuliani a fost ales de Trump pentru a servi neoficial în calitate de consilier cu privire la securitatea cibernetică.

În aprilie 2018, Giuliani s-a alăturat oficial echipei lui Trump pentru a-l sprijini pe acesta în anchetă cu privire la implicarea Rusiei în favoarea lui Donald Trump în timpul alegerilor din 2016.

Alături de avocatul personal al lui Trump, Michael Cohen, în timpul unei anchete concomitente, Giuliani s-a familiarizat cu avocatul Robert Mueller și cu acțiunile acestuia de “ajustare” a anchetei. Ulterior, firma sa de avocatură, Greenberg Traurig, a anunțat că Giuliani a demisionat pentru a se concentra asupra activității alături de Trump.

Giuliani a făcut numeroase declarații controversate, în special cea prin care susținea că Trump are numeroase legături care i-au permis să pună capăt anchetei cu privire la implicările Rusiei în timpul alegerilor din 2016 și în special pentru absolvirea de orice implicare.

La începutul lunii mai 2018, Giuliani a declarat public că Trump i-a rambursat avocatului său personal Michael Cohen suma de 130.000 de dolari, suma pe care Cohen i-ar fi plătit-o actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels în schimbul acordului acesteia de a nu vorbi despre presupusa aventură cu Trump. Cohen a declarat inițial că decizia i-a aparținut în totalitate și că Trump nu știe nimic despre această problemă. Ulterior, Giuliani a declarat că multe dintre declarațiile pe care le-a făcut cu privire la această situație au fost mai mult un “zvon”.

Tot în aceeași luna, mai 2018, când Giuliani a fost întrebat dacă teoria Spygate este menită să discrediteze anchetă consiliului, acesta a răspuns că anchetatorii vor oferi materialul necesar. Spygate este o teorie a conspirației inițiată de Donald Trump în mai 2018 potrivit căreia administrația Obama a implementat un spion în campania sa din 2016. Trump a făcut aceste afirmații, fără a furniza dovezi, susținând că acțiunile au fost menite să o ajute pe rivala lui, Hillary Clinton, să câștige alegerile. Conspirația Spygate ar putea fi cel mai mare scandal politic din istorie.

Desigur, Rudy Giuliani a declarat că scopul lor este să îl apere pe Trump, indiferent dacă era vorba de punerea lui sau nu sub acuzare.

Rudolph Giuliani a fost ales primarul orașului New York în 1993, având două mandate. În momentul de față este avocatul lui Donald Trump, președintele SUA.

VIDEO. Rudy Giuliani, primar al New York-ului în timpul atentatelor din 9 septembrie 2001, a fost un erou al Americii.

Rudolph William Louis Giuliani, născut în data de 28 mai 1944, este politician, avocat, om de afaceri și persoană publică. Politic democrat, apoi independent în anii ’70 și republican începând cu anii ’80, Giuliani a ocupat funcția de Procuror General Asociat al Statelor Unite ale Americii între anii 1981 și 1983. În 1983 a devenit Procuror General al SUA pentru Districtul de Sud al orașului New York, deținând această funcție până în anul 1989.  

Rudy Giuliani s-a născut în Brooklyn, New York, și a fost singurul copil al unei familii din clasa muncitoare, Harold Angelo Giuliani (1908 – 1981) și Helen Giuliani (1909 – 2002), ambii provenind din familii de imigranți italieni. Rudy are origini în Toscana, Italia, din partea tatălui și bunicilor, Rodolfo și Evangelina Giuliani, născuți în Montecatini Terme, Toscana, Italia. Rudy este de religie romano-catolică și este născut în zodia Gemeni.

Tatăl sau, Harold Giuliani, a lucrat ca instalator și barman, a avut numeroase probleme de-a lungul carierei sale, iar în 1934 a fost acuzat pentru agresiune și tâlhărie și a făcut închisoare timp de un an și jumătate.

“Știam că a avut probleme în timpul tinereții, însă nu am știut niciodată ce s-a întâmplat exact.” – își amintește Giuliani.

După ce a fost eliberat, Harold a lucrat ca executor pentru cumnatul sau, Leo D’Avanzo, care conducea o organizație criminală implicată în jocurile de noroc ce aveau loc într-un bar din Brooklyn. Familia a locuit în zona de Est a orașului Brooklyn, până în momentul în care Harold a murit din cauza cancerului de prostată în 1981. După moartea lui, Helen, mama lui Rudy, a decis să se mute în Upper East Side, în Manhattan, New York. În 1993, Helen a fost prezentată într-o reclamă TV pentru a-l susține pe fiul său în campania electorală pentru poziția de primar.

Rudy Giuliani și viața personală. A fost căsătorit de trei ori, prima sa căsnicie fiind anulată din cauză că acesta a fost însurat cu una dintre verișoarele sale, Regina Perrugi

 Rudy Giuliani a fost căsătorit de trei ori. Fără să știe, prima sa căsnicie a fost cu verișoara lui, Regina Perrugi, în 1968, căsătorie pe care au anulat-o 14 ani mai târziu, în 1982. În același an, Rudy Giuliani s-a însurat cu starul TV Dona Hanover. Au împreună doi copii, Andrew (30 ianuarie 1986) și Caroline (22 august 1989). Cei doi au început să aibă probleme în momentul în care Giuliani a devenit primar al orașului New York.

În timp ce era căsătorit cu Hanover, Giuliani a început o relație cu Judith Nathan, care a jucat un rol public important în timpul atentatelor din 11 septembrie și în timpul luptei lui Rudy cu cancerul de prostată. Giuliani și Hanover au divorțat oficial în 2002, iar Giuliani s-a căsătorit cu Judith Nathan în 2003. După 15 ani de căsnicie, Judith a depus cerere de divorț în aprilie 2018.

Giuliani, de la dorința de a deveni preot, la drumul către avocatură. A fost predestinat să poarte costum

Fostul primar al orașului New York și actualul avocat al lui Donald Trump a fost predestinat să poarte uniformă și să fie în serviciul public.

Rudy Giuliani provine dintr-o familie de origine italo-americană, care a fost alcătuită din polițiști și pompieri.

“Am crescut înconjurat de oameni în uniformă și am ascultat deseori poveștile lor pline de acte de eroism”, a declarat Giuliani.

Când Rudy Giuliani avea 7 ani, familia lui s-a mutat în Brooklyn, această decizie aparținând tatălui său, pentru a evita legăturile familiei cu mafia. Tot el a fost cel care i-a insuflat respect pentru uniformă și l-a învățat ce înseamnă autoritatea.

“Tatăl meu nu a vrut să repet greșelile lui. A compensat tot ce a făcut prin faptul că a investit în mine și în educația mea. Într-un mod exagerat, el a vrut să se asigure că voi urma calea cea dreapta – motiv pentru care îi sunt recunoscător”, a declarat Giuliani.   

Rudolph Giuliani a urmat cursurile școlii catolice St. Anne, timp în care își dorea să devină preot, apoi s-a înscris la liceul Bishop Loughlin Memorial, unde a absolvit în 1961. A fost un elev bun, care s-a implicat activ în activitățile de natură politică desfășurate în cadrul liceului.

După ce a absolvit liceul, Giuliani a urmat cursurile la Colegiul Manhattan din Riverdale, Bronx, unde a obținut o diplomă în științe politice și filosofie. La acea vreme, Giuliani își dorea să devină preot. A fost ales președintele clasei în al doilea an de studii, s-a alăturat frăției Phi Ro Pi și a absolvit în 1965.

Inspirat de sfaturile primite de la tatăl său privind importanța autorității și legii în societate, Giuliani s-a înscris la Facultatea de Drept a Universității din New York, unde a absolvit cu calificativul “Magna cum laude” în 1968, cu titlul de Doctor Juris (Doctor în Drept sau Doctor în Jurisprudență).

Datorită faptului că a excelat ca student, Giuliani și-a început cariera în biroul judecătorului Lloyd MacMahon, reprezentant al Judecătoriei Statelor Unite pentru Districtul de Sud al orașului New York. La încurajările lui MacMahon, Giuliani s-a mutat la Washington, D.C., unde a lucrat în biroul Procurorului General al SUA.

A primit prima sa promovare în 1973, la vârsta de numai 29 de ani, când a fost numit responsabil pentru cercetarea cazurilor de corupție din poliție, rezultate din Comisia de înalt nivel Knapp.    

Rudy Giuliani, drumul de la o carieră în serviciul public la avocatul personal al lui Donald Trump

1968 – 1970 – După ce a absolvit școala de drept, Giuliani a lucrat timp de 2 ani alături de Judecătorul Lloyd MacMahan, pentru Districtul de Sud al orașului New York.

1970 – S-a alăturat biroului Procurorului General al SUA.

1975 – 1977 – S-a mutat la Washington după ce a fost numit asistent procuror general adjunct și șef de personal în cadrul biroului procurorului adjunct Harold Tyler.

1977 – 1981 – S-a întors la New York, unde a lucrat în cadrul firmei de avocatură Patterson, Belknap, Webb și Tyler.

1981 – 1983 – A lucrat ca asociat al Procurorului General, fiind a treia cea mai importantă poziție în cadrul Departamentului de Justiție.

1983 – 1989 – A lucrat ca Procuror General pentru Districtul de Sud al orașului New York. În această perioadă a câștigat cea mai mare recunoștință datorită urmăririi penale a lui Ivan Boesky, Michael Milken și alte figuri ale mafiei.

1989 – A demisionat din funcția de Procuror General și a candidat pentru prima dată în cursa pentru ocuparea locului de primar al orașului New York. A pierdut la o diferență foarte mică față de David Dinkins.

1993 – A devenit al doilea Republican care ocupă funcția de primar al orașului New York, după ce l-a învins pe Dinkins într-o cursă foarte strânsă.

În perioada 1 ianuarie 1993 –  31 decembrie 2001 a ocupat funcția de Primar al orașului New York

1997 – A fost ales pentru a doua oară primar al orașului New York.

27 aprilie 2000 – A mărturisit că suferă de cancer de prostată.

19 mai 2000 – A declarat că renunță la cursa pentru Senat, deoarece își dorește să se focuseze asupra tratamentului pentru cancer de prostată.

2001 – A fost declarat Omul Anul de către revista “Time”.

15 octombrie 2001 – A primit Ordinul Cavalerului din partea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

2002 – A fost publicată prima sa carte, intitulată “Leadership”.

Ianuarie 2002 – După ce a terminat și al doilea mandat în calitate de primar, Rudy a înființat firma Giuliani Partners, o firmă de consultanță.

8 martie 2002 – Nancy Reagan i-a acordat premiul Ronald Reagan pentru libertate prezidențială.  

30 august 2004 – A ținut un discurs în cadrul Convenției Naționale a Republicanilor din New York și a vorbit ulterior în cadrul campaniilor politice pentru realegerea lui George W. Bush.

Martie 2005 – A devenit partener al firmei de avocatură Bracewell & Patterson din Texas. Firma a fost redenumită Bracewell & Giuliani.

2006 – Președintele Bush l-a delegat să vorbească în cadrul ceremoniei de închidere a Olimpiadei de Iarnă din Turin, Italia.

10 noiembrie 2006 – Giuliani adună un comitet pentru a decide dacă va candida în cursa prezidențială din 2008.

5 februarie 2007 – A depus o declarație de candidatură pentru alegerile prezidențiale din 2008.

30 ianuarie 2008 – A renunțat la cursa pentru alegerile prezidențiale și a spus că garantează pentru John McCain.

23 mai 2009 – A fost implicat într-un scandal public cu autorul și producătorul de film John McCluskey, care a fost arestat ulterior pentru amenințări la adresa lui Giuliani. 

19 ianuarie 2016 – Firma internațională de avocatură Greenberg Traurig a anunțat că Giuliani s-a alăturat companiei în calitate de președinte la nivel global pentru securitate cibernetică, confidențialitatea datelor și gestionarea crizelor și în calitate de consilier principal al CEO-ului Richard A. Rosenbaum.

12 ianuarie 2017 – Echipa prezidențială a lui Donald Trump a anunțat că Giuliani se va alătura campaniei în calitate de consilier cu privire la “problemele legate de securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru sectorul privat”.

19 aprilie 2018 – Rudy Giuliani s-a alăturat oficial echipei de avocați ai lui Donald Trump.

10 mai 2018 – A anunțat că și-a dat demisia din compania Greenberg Traurig pentru a se concentra asupra activității pe care o desfășoară alături de Trump, în special acordând atenție investigațiilor cu privire la implicarea Rusiei în timpul alegerilor din 2016 în favoarea lui Donald Trump.  

16 ianuarie 2019 – Într-un interviu acordat lui Chris Cuomo, pentru CNN, în exclusivitate, Giuliani spune că nu a negat niciodată colaborarea lui Trump cu guvernul rus în timpul alegerilor din 2016, însă președintele nu a fost implicat direct în această acțiune.

9 mai 2019 – New York Times publică un raport în care Giuliani spune că intenționează să călătorească în Ucraina pentru a-l căuta pe fiul fostului vicepreședinte Joe Biden, care a lucrat pentru o companie de gaze numită Burisma Holdings. Giuliani susține că, în 2016, vicepreședintele a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a elimina un procuror care s-a ocupat de ancheta pentru compania de gaze. Afirmația lui Giuliani nu a fost luată în considerare, deoarece un raport al lui Bloomberg a declarat drept “inactivă” în 2016 investigația pentru Burisma.

11 mai 2019 – Giuliani a renunțat la ancheta împotriva fiului lui Joe Biden și a declarat că nu va mai călători în Ucraina.

19 septembrie 2019 – În aceeași zi în care publicațiile New York Times și Washington Post au raportat o plângere împotriva lui Trump, Giuliani a declarat pentru CNN, la ora de maximă audiență, că a cerut oficialilor ucraineni să facă mai multe cercetări asupra lui Biden.

9 octombrie 2019 – Doi asociați ai lui Giuliani, Igor Fruman și Lev Parnas, au fost reținuți pe aeroportul Dulles înainte să se îmbarce într-o cursă cu bilet doar dus spre Viena. Cei doi asociați, care l-au ajutat pe Giuliani cu anchetarea lui Joe Biden, au fost acuzați de conspirație, fals în declarații și fraudă în timpul campaniei electorale. Parnas a fost omul de legătură din Ucraina pentru Giuliani, ajutându-l pe acesta să între în legătură cu numeroși oficiali ucraineni. Parnas și Fruman au strâns sute de mii de dolari din donații ilegale, care au ajuns la un aliat al lui Trump. De asemenea, cei doi au fost implicați într-o acțiune de eliminare a ambasadorului SUA în Ucraina, Marie Yovanovitch, acțiune care s-a încheiat cu succes.

10 octombrie 2019 – Giuliani a declarat pentru publicația The Atlantic că intenționa să călătorească la Viena, însă nu avea în plan să se întâlnească cu Parnas și Fruman până când aceștia nu ar fi revenit în SUA. În același timp, Trump a declarat că nu i-a cunoscut pe Parnas și Fruman, chiar dacă Parnas a făcut publice numeroase poze în care apare alături de Trump, vicepreședintele Mike Pence și Donald Trump Jr.

În timpul celor două mandate de primar, Rudy Giuliani s-a comparat cu Winston Churchill, care a avut o politică remarcabilă în istoria Marii Britanii

În 1989, Giuliani a candidat pentru primăria orașului New York în calitate de Republican împotriva Democratului David Dinkins. A pierdut la o diferență foarte mică, cursa dintre cei doi fiind una dintre cele mai strânse din istoria orașului pentru funcția de primar. David Dinkins a fost prima persoană de culoare care a câștigat alegerile pentru primăria orașului. Patru ani mai târziu, în 1993, Giuliani a candidat din nou împotriva lui Dinkins. Cu mai mult de un milion de cetățeni ai orașului New York preocupați de bunăstare, cu o rată crescută a crimelor organizate și un trafic crescut de cocaină în cartierele din oraș, Dinkins și-a pierdut credibilitatea, iar mulți cetățeni au fost de părere că un procuror este ceea ce are nevoie orașul. Astfel, Giuliani a câștigat alegerile și a preluat funcția 107 în calitate de primar al orașului New York în data de 1 ianuarie 1994.

Comparându-se cu Winston Churchill, în perioada în care a condus Londra când aceasta era atacată de către Germania nazistă, renumita perioadă numită The Blitz, Giuliani și-a propus să abordeze problemele cu care se confruntă orașul New York  cu un mindset extraordinar.

În primii doi ani de când a ocupat funcția de primar, politicile sale au ajutat la reducerea criminalității cu o treime și la reducerea ratei crimelor la jumătate. Intervențiile înarmate ale poliției au scăzut cu 40%, iar incidentele din închisori, aparent o problemă foarte mare, au scăzut cu 95% până la sfârșitul primului său mandat.

În ceea ce privește locurile de muncă, inițiativa lui Giuliani de a crește nivelul de bunăstare al cetățenilor a ajutat peste 600.000 de oameni să ocupe un job.

În mod inevitabil, pentru un primar hotărât să schimbe fundamental modul de funcționare a politicii orașului, Giuliani a câștigat aproape la fel de mulți admiratori și dușmani deopotrivă.  

Campaniile sale împotriva unor infracțiuni și a vânzătorilor stradali au provocat numeroase controverse.

În 2000 a fost diagnosticat cu cancer de prostată, boala care a cauzat moartea tatălui sau, și a început tratamentul care avea să-i înrăutățească condiția. Deși a câștigat alegerile pentru al doilea mandat de primar, în același an 2000 – pe măsură ce mandatul său era aproape de final – popularitatea lui Giuliani a scăzut considerabil din cauza comportamentului rasist al poliției. 

În această perioadă au apărut numeroase cazuri care au atras atenția presei și opiniei publice. În 1997, imigrantul haitian Abner Louima a fost bătut și torturat brutal de polițiștii de la secția 70 din Brooklyn. Apoi, în 1999, Amadou Diallo a fost împușcat de zeci de ori și ucis de polițiști în timp ce se afla în fața ușii casei sale, deși era neînarmat. În următorul an, un alt bărbat neînarmat, Patrick Dorismond, a fost ucis de poliție, în fața unui bar.

Rudolph Giuliani a acționat ireproșabil în timpul mandatului de primar al orașului New York și a câștigat admirația întregii Americi în timpul atentatelor ce au avut loc în data de 11 septembrie 2001

Giuliani a ajuns în lumina reflectoarelor în timpul atentatelor teroriste asupra celor două turnuri gemene.

În septembrie 2001, New York a devenit scena de groază a unuia dintre cele mai mari atacuri teroriste din istoria Americii, după ce două avioane comerciale au fost deturnate de membri ai grupării al-Qaeda și au lovit turnurile gemene World Trade Center.

În urma ciocnirii celor două avioane, ambele turnuri s-au prăbușit în câteva ore și 2.800 de oameni și-au pierdut viața. 11 septembrie este cea mai sumbră zi pentru America și este ziua în care națiunea a suferit cea mai mare pierdere. Atacurile atent coordonate au dus la moartea a unui număr foarte mare de oameni, iar incidentul a provocat foarte multă panică atât în rândul cetățenilor, cât și în întreaga lume.

Ajuns la locul atentatelor la doar câteva minute, Giuliani a condus operațiunile care au ajutat la salvarea a peste 20.000 de oameni. De asemenea, Giuliani a devenit vocea națiunii și a vorbit despre restaurarea orașului New York.

“Mâine, orașul New York va fi în continuare aici. Și avem de gând să îl reconstruim, să devină mai puternic decât a fost până acum… îmi doresc ca locuitorii acestui oraș să creeze un exemplu pentru întreaga țară și pentru întreaga lume, să arate că actele teroriste nu ne pot înfrânge.” – a declarat Rudy Giuliani în urma atacurilor din 11 septembrie.

Giuliani a avut numeroase apariții la radio și TV, în care a oferit numeroase recomandări cu privire la înăsprirea măsurilor de securitate și la luarea unor măsuri de prevenire a altor situații ce pot rezulta în urma atacurilor celor două avioane.

Giuliani a fost lăudat pentru modul în care a tratat situația și numeroși oameni și-au exprimat dorința de a-l susține pentru un al treilea mandat în calitate de primar, chiar dacă legea din New York interzice ca un primar să ocupe mai mult de două funcții consecutiv.  

Cu toate acestea, Giuliani a refuzat să ceară realegerea sa în calitate de primar, însă a primit Ordinul Cavalerului din partea Reginei Elisabeta a II-a, pentru eforturile depuse în urma atacurilor.

Câțiva ani mai târziu, după ce și-a terminat și al doilea mandat, Giuliani s-a confruntat cu foarte multe critici în ce privește siguranța lucrătorilor în lunile petrecute la locul atacurilor din 11 septembrie, denumit și Ground Zero (Zona Zero). Mii de oameni care au participat la acțiunile de salvare și restructurare a zonei s-au confruntat cu numeroase probleme de sănătate, raportând nereguli cu privire la eficiența autorităților și la protocoalele federale. În cele din urmă, peste 10.000 de oameni au dat în judecată orașul, rezultând într-un câștig soluționat la nivel de grup care a însumat peste 600 de milioane de dolari.

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here