Cine ne otrăvește? Milioane de oameni sunt victime ale arderilor ilegale de deșeuri

Gabriela Firea, Costel Alexe
Gabriela Firea (PSD), părimarul Bucureștiului, și Costel Alexe (PNL), ministrul Mediului, doi reprezentanți ai autorităților depășiți de arderile ilegale de gunoi și reziduuri din Capitala României

Aerul înecăcios se lipește de faringe. Miroase. Privind în zare, primele dâre de lumină abia răzbat prin pâcla fină de praf murdar.

În București trăiesc, învață și muncesc peste 3 milioane de oameni. E cel mai mare conglomerat urban al României și, din când în când, orașul e otrăvit.

Autoritățile au ratat din nou să-i protejeze pe cetățeni împotriva celor care au creat o adevărată afacere din arderea masivă gunoiului.

În noaptea de 1 spre 2 martie 2020, aerul a fost transformat în otravă de “…activităţi industriale care se desfăşoară în judeţul Ilfov sau în Bucureşti, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi”, a spus ministrul Mediului Costel Alexa, obligat să reacționeze la furia opiniei publice față de otrăvirea premeditată a aerului.

Bucureștiul și alte orașe din țară sunt poluate de multă vreme fără ca locuitorii lor să poată trece peste nepăsarea autorităților.

În Chiajna și Chitila, oamenii din zonă duc un adevărat război împotriva administratorilor Gropii de gunoi Rudeni fără succes. Aceasta continuă să funcționeze. Groapa de gunoi Glina a fost închisă după o luptă a cetățenilor de 20 de ani abia la începutul lui 2019.

Nepăsarea și proasta administrare a orașului a făcut ca depozitarea și reciclarea gunoiului să fie o problemă fără soluție care a devenit o sursă de profit pentru unele firme.

“În momentul de faţă avem în cadrul judeţului Ilfov 46 de firme autorizate şi în municipiul Bucureşti 69 autorizate, care au ca obiect de activitate acest proces de ardere” a gunoiului, a declarat ministrul Mediului. Nimeni nu a controlat aceste firme.

În noaptea de duminică spre luni, nivelul de poluare al aerului în centrul orașului, de exemplu pe Calea Griviței, era de 5 ori mai mare decât limita admisă, iar concentrația de particule a fost de peste patru ori mai mare decât limita admisă.

Autoritățile au reacționat, promițând controale doar pentru că în ultimul an s-a întâmplat ceva. Cetățenii au putut să-și descarce pe telefoanele mobile aplicații care arată în timp real calitatea aerului din orașe.

În București, aplicația Airly, realizată de un ONG din Polonia la nivel european, are 15 senzori. Aceasta mai are 13 senzori grupați în nord-vestul Capitalei, în județul Ilfov.

Mai există și aplicația Aerlive.ro care are și ea 15 senzori în București, care încearcă să treacă până la sfârșitul anului de 100 de senzori la nivelul capitalei. Mai multe organizații neguvernamentale, cu fonduri europene, au început să dezvolte rețele de senzori la nivel european prin care calitatea aerului poate fi monitorizată de către cetățeni în timp real de pe telefoanele mobile. 

Această facilitate i-a ajutat pe oameni să înțeleagă cât de poluat e aerul din oraș, dar și metodele prin care se face această poluare.

Otravă în aer. La 4.30-05.00 dimineața nu e trafic, dar în zona Ion Mihalache nu se poate respira. Când se trezesc și autoritățile, aș vrea o explicație. Dar zic să renunțați la bancul cu ceața, vântul, curenții de aer. Sunt bucureșteancă. Nu a fost niciodată așa. Niciodată. Nu suntem idioți. Ați importat gunoi și îl ardeți odată cu plămânii noștri? Și ai voștri?”, a scris jurnalista Elena Vijulie, Digi 24, pe pagina sa de Facebook în dimineața zilei de 2 martie 2020.

Ministrul Mediului, în reacția sa, a vorbit de un “episod de poluare”, dorind să minimizeze incidentul, dar această poluare durează de 20 de ani. Ce s-a schimbat? Oamenii au acces la date. Autoritățile nu le mai pot spune că doar li s-a părut.

Odată cu apariția datelor și postarea lor pe rețelele sociale s-a schimbat și strategia poluatorilor. Aceștia nu mai ard gunoi, deșeuri autohtone sau de import, când le trece prin cap. Au dezvoltat o schemă. O fac într-un mod calculat, o dată sau de două ori pe lună. Arderile se fac noaptea, când cei mai mulți oameni dorm și au telefoanele la încărcat, traficul e redus, iar aerul e cel mai curat.

Poluare Bucuresti
Nivelul extrem de ridicat al poluării aerului pe Calea Griviței, București, în dimineața zilei de 2 martie 2020

 

De asemenea, arderea se face în perioada weekend-ului, când o parte dintre locuitori sunt plecați din oraș.

În două-trei ore se ard cantități extrem de mari de reziduuri, astfel încât aerul devine pur și simplu otrăvit, irespirabil.

Ce s-a întâmplat în dimineața zilei de 2 martie 2020 nu este în niciun caz un episod izolat, ci o strategie. 

În 2019, au avut loc cel puțin 20 de “episoade” de acest gen, reacția negativă a oamenilor fiind tot mai intensă spre sfârșitul anului. 

În 2020, este a treia tranșă de otrăvire a aerului, modelul fiind acum de o noapte de weekend în fiecare lună, 12 ianuarie a fost prima operațiune din acest an.

Groapa de gunoi Rudeni este administrată de compania Iridex, cea care este văzută ca principal responsabil pentru poluarea și mirosul din București.

Primarul Sectorului 1 Dan Tudorache (PSD) a anunțat în data de 10 ianuarie 2020 la Europa FM că “90% din poluarea din București provine de la această groapă de gunoi” și vrea ca aceasta să fie închisă.

Problema e că Agenția pentru Protecția Mediului București, controlată tot de PSD, a prelungit în februarie 2018, autorizația de funcționare a gropii cu 10 ani, până în 2028.

Ministrul Mediului Costel Alexe(PNL) a anunțat luni, 2 martie, că a demis conducerea acestei agenții, în principal pentru că nu a fost anunțat de eveniment și a aflat de el “de pe Facebook”.

Gabriela Firea, primarul Bucureștiului, e responsabilă pentru poluarea orașului și pentru episoadele de otrăvire. Nu a reacționat împotriva poluatorilor, mai mult a contestat senzorii de mediu folosiți de platformele de monitorizare realizate de ONG-uri de mediu în loc să încerce o rezolvare a problemei.

„… aceste rețele nu sunt autorizate și omologate de către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor”, a spus Gabriela Firea în data de 13 ianuarie 2020, la precedentul episod de otrăvire în masă.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu (PSD) a reacționat, intervenind într-o emisiune la B1, anunțând că firmele care poluează nu sunt din București, ci din județul Ilfov, iar responsabil ar fi președintele Consiliului Județean Ilfov Marian Petrache (PNL).

Acesta a reacționat printr-un comunicat, negând acuzațiile și spunând că îl va da în judecată pe Bădulescu pentru calomnie.

“Poluarea atmosferică apare atunci când anumite gaze, particule de praf și fum sunt eliberate în atmosferă, care devine astfel nocivă pentru populație, pentru infrastructură și pentru mediul înconjurător. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică poluarea aerului ca fiind cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană în Europa. În UE, poluarea aerului cauzează în medie peste 1.000 de decese  premature pe zi, un număr de peste zece ori mai mare decât numărul de decese cauzate de accidente rutiere”, se arată într-un raport publicat în 2018 de Curtea de Conturi Europeană.

Din nou, corupția, indecizia politică și iresponsabilitatea autorităților au generat o situație în care milioane de oameni sunt otrăviți constant, pe furiș, de reprezentanți ai unor firme comerciale care fac afaceri cu deșeuri.

Acest lucru se întâmplă în București, capitala României, locul în care se află toate reprezentanțele diplomatice, reședința președintelui României, sediile Parlamentului și Guvernului, toate agențiile de informații.

Cât de mare trebuie să fie corupția să nu-ți pese de nimic și să arunci constant otravă în aer peste milioane de cetățeni nevinovați?

Un dosar pentru arderi neautorizate de deșeuri medicale la Groapa de gunoi Rudeni se află de 5 ani în faza de cercetare in rem (pentru fapte) la DIICOT.

2 COMENTARII

 1. Dragilor,
  Groapa de gunoi Chitila apartine de Primaria Capitalei!
  Viceprimarul Capitalei stie cine sunt vinovatii ! 🤣🤣🤣
  Probabil ca nu au luat banii pe taxa Oxigen …
  De undeva trebuie sa scoata banii pentru acoperirea deficitului bugetar!
  Primăria Municipiului Bucureşti este singură instituţie care are obligaţia legală şi exclusivă pentru eliminarea deşeurilor în Capitală!

  IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT SRL este doar un PRESTATOR ales de Primăria Municipiului Bucureşti pentru realizarea Depozitului şi a exploatării lui, în urmă unei licitaţii organizate în 1999.

  Deci, depozitul de deşeuri este un obiectiv strategic, de importantă majoră în eliminarea deşeurilor, deşeuri produse zilnic de cetăţenii din Capitală. La momentul când se va atinge capacitatea proiectată de depozitare, conform contractului încheiat, Primăria Municipiului Bucureşti va prelua în întregime, în proprietate şi administrare, tot amplasamentul depozitului şi instalaţiile aferente, de la IRIDEX.

  Ca urmare, activitatea de depozitare este încredinţată de Primăria Municipiului Bucureşti, IRIDEX, în baza unui contract, ca rezultat al procedurii de licitaţie organizată de această instituţie.

  Suprafaţa Depozitului şi locaţia au fost desemnate de Primăria Municipiului Bucureşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here