Coronavirus, România. Record: 12 îmbolnăviri, totalul a ajuns la 29. Expert britanic: “modelul de evoluție în Europa, asemănător cu cel din China”

Piata Universitatii, Bucuresti, Romania
Piața Universității, București, 10 martie, ora 15.30, în prima zi după ce guvernul a luat măsuri drastice pentru oprirea răspândirii epidemiei de cornavirus - Foto: Politiknews.ro

Răspândirea coronavirusului a ajuns într-un punct critic și în România. În data de 10 martie au fost raportate 12 cazuri noi, cele mai multe infectări înregistrate într-o singură zi până acum.

Un alt element important e acela că au apărut primele persoane infectate după ce au călătorit și în alte țări, nu doar în Italia. E vorba de Israel, Marea Britanie și Germania. Israel avea în data de 10 martie, 58 de cazuri, Marea Britanie, 321, iar Germania, 1307.

Caracteristicile celor 11 persoane infectate în data de 10 martie, 2020, conform informațiilor oferite de Ministerul de Interne, Grupul de comunicare strategică: 

 1. Femeie, 31 ani, județul Ilfov, infectată după ce a intrat în contact cu o prietenă a bărbatului de 49 de ani, primul caz confirmat în București.
 2. Bărbat, 32 de ani, București, infectat după ce a intrat în contact cu pacientul de 60 de ani care a fost internat în spitalul Ministerului de Interne.
 3. Femeie, 30 de ani, gravidă, București, infectată după ce a intrat în contact cu pacientul care a fost internat la spitalul Ministerului de Interne.
 4. Copil, 3 ani, București, infectat după ce a intrat în contact cu pacientul internat în spitalul Ministerului de Interne.
 5. Femeie, 36 de ani, București, s-a întors în data de 29 februarie din Israel, s-a prezentat cu simptome la Institutul “Matei Balș”.
 6. Femeie, 35 ani, București, s-a întors în data de 29 februarie din Israel, s-a prezentat cu simptome la Institutul “Matei Balș”.
 7. Bărbat, 34 ani, București, s-a întors în data de 27 februarie 2020 din Londra, Marea Britanie. S-a prezentat cu simptome la Institutul “Matei Balș”.
 8. Femeie, 41 ani, s-a întors din Germania în dată de 7 martie 2020 din Munchen, Germania. S-a prezentat cu simptomatome la Institutul “Matei Balș”.
 9. Bărbat, 57 de ani, s-a întors în cursul zilei de ieri din Italia și se afla în carantină în Arad.
 10. Femeie, 26 de ani, Hunedoara. și 
 11. Bărbat, 37 de ani, este internat în Spitalul de boli infecțioase din Reșița. A intrat în contact cu o persoană pozitivă.
 12. Femeie, 47 de ani, a intrat în contact cu bărbatul de 60 de ani, care a fost internat la spitalul Ministerului de Interne.

România a intrat în faza a doua în ce privește măsurile care vor fi luate în legătură cu limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus.

În urmă cu o săptămână, Raed Arafat a prezentat strategiile de apărare împotriva epidemiei compuse din patru faze: de la 0 la 25 de îmbolnăviri, de la 26 la 100 de îmbolnăviri, de la 101 la 2.000 de îmbolnăviri, peste 2.000 de îmbolnăviri.

Prima fază. Au fost introduse în carantină toate persoanele care au venit din Italia, au fost interzise legăturile aeriene cu Italia, au fost închise școlile și au fost interzise adunările cu peste 1.000 de persoane.

Faza a doua. Se va prelungi perioada de închidere a școlilor, se vor lua măsuri de interzicere a tuturor adunărilor și evenimentelor publice, se vor restricționa zborurile către mai multe destinații, iar persoanele sosite din străinătate, din orice țară, vor intra automat în carantina de 14 zile. De asemenea, vor putea fi luate măsuri de închidere a mall-urilor, a restaurantelor și a unor instituții publice.

În acest moment nu au fost date publicității informații pentru faza a treia și a patra, dar măsurile vor semăna tot mai mult cu cele luate în China.

Evoluția din Europa va fi asemănătoare cu cea din China

În ultimele 24 de ore se observă o evoluție îngrijorătoare care va avea un impact puternic asupra României.

Crește numărul de îmbolnăviri în Spania, Franța și Germania, toate au înregistrat mai mult de 1.200 de infectări cu coronavirus.

Evolutie imbolnavire coronavirus
Reprezentarea grafică a îmbolnăvirilor din Hubei (China), Italia, Franța și Germania, începând din ziua în care a fost anunțat primul caz de infectare cu coronavirus. De observat cât de asemănătoare sunt curbele de evoluție

Peste un milion și jumătate de români lucrează în aceste țări și, de asemenea, fluxul de călători dinspre aceste state este foarte mare.

Există pericolul ca România, din cauza numărului mare de cetățeni aflați pe teritoriul Uniunii Europene și de dificultatea de a controla intrările în țară să dezvolte un număr mare de focare.

E motivul pentru care măsurile de protecție trebuie să fie rapide și stricte.

Jenny Harries, adjunct al ministrului Sănătății din Marea Britanie, a anunțat că evoluția epidemiei de coronavirus va fi și în Europa asemănătoare cu cea din China:

„Logica ne spune că într-o epidemie, îmbolnăvirile vor evolua treptat, dar nu este așa. O perioadă, rata de îmbolnăvire e scăzută, apoi crește foarte rapid la cifre mari și începe să scadă din nou când virusul nu va mai găsi căi de transmitere. China este, acum, într-o poziție foarte diferită față de Europa. Se află la sfârșitul vârfului de infectare, iar noi suntem la începutul ei.”

Coronavirus, rata mortalitatii

Speranța Remdesivir – cel mult o lună până la posibil aprobare a tratamentului

O firmă americană de biotehnologie a accelerat producția unui medicament experimental care a devenit punctul central în ce privește descoperirea unui tratament pentru coronavirus, anunță cotidianul britanic “The Guardian”.

Primul studiu clinic al medicamentului antiviral Remdesivir la pacienții cu Covid-19 s-a încheiat, iar rezultatele vor fi publicate cel mai târziu luna viitoare, potrivit Gilead Sciences, care a spus că a accelerat fabricarea medicamentului pentru a-și crește rezervele „cât mai repede posibil”.

Pe măsură ce focarul de coronavirus s-a extins, aproximativ 300 de studii separate cu diferite medicamente și terapii experimentale au fost lansate în absența tratamentelor stabilite. Mulți văd Remdesivir, dezvoltat inițial pentru a trata Ebola, ca o soluție de tratament și unul dintre puținele medicamente care poate ajuta pacienții pe termen scurt.

„Ca terapie, ar putea ajuta pneumonia provocată de virus să fie mai puțin severă, să salveze vieți, dar poate să fie utilizat ca metodă profilactică pentru a-i proteja pe lucrătorii spitalelor și folosit în comunități pentru a limita răspândirea”, a spus Timothy Sheahan, un expert virusolog de la Universitatea din Carolina de Nord, care a studiat medicamentul, scrie “The Guardian”.

În așteptarea acestor rezultate, medicii din SUA, China și Italia utilizează deja Remdesivir pentru a trata un număr mic de pacienți care sunt afectați grav de infecția cu coronavirus. 

Primul pacient din SUA, un bărbat în vârstă de 35 de ani, din localitatea Snohomish, Washington, s-a recuperat, fiind tratat cu Remdesivir, dar e nevoie de studii complete pentru a evalua dacă medicamentul reduce severitatea simptomelor și rata mortalității.

David Ho, profesor universitar la Columbia University și specialist în boli infecțioase, este de acord că Remdesivir este cel mai promițător candidat pentru a trata infecția cu coronavirus. 

„În New York, avem un caz în spitalul nostru în acest moment și încercăm să folosim acest medicament pentru pacientul nostru aflat în stare critică”, a spus el. Echipa așteaptă să afle de la Gilead, compania producătoare, dacă cererea spitalului de utilizare a medicamentului va fi aprobată. Medicilor din Marea Britanie li s-a spus că există o cantitate foarte mică de Remdesivir disponibilă.

“Există un singur medicament în acest moment în care credem că poate avea o eficacitate reală. Și acesta este Remdesivir”, a declarat Bruce Aylward, consilier senior și lider internațional al misiunii comune a Organizației Mondiale a Sănătății în China, la o conferință de presă din 24 februarie .

Cum funcționează medicamentul

Remdesivir a fost conceput pentru a încetini infecția celulelor sănătoase prin blocarea replicării virale, distrugând capacitatea unui virus invadator de a folosi sistemul celular al organismului pentru a se reproduce.

“Remdesivir a apărut în urma efortului depus de compania Gilead și guvernul SUA la mijlocul anilor 2010 pentru a testa noi compuși de biotehnologie împotriva virușilor. Experimentele inițiale pe animale păreau să arate că drogul ar putea funcționa împotriva Ebola, ceea ce a determinat Gilead să înceapă testarea de faza 1 în 2015 și să o înainteze într-un proces de stadiu intermediar în 2016.

Cu toate acestea, un mare studiu de fază 3, realizat în Republica Democrată Congo, a arătat că Remdesivir este mai puțin eficient în prevenirea deceselor cu virusul decât alte două medicamente, lăsând terapia lui Gilead cu un viitor incert.

Dar focarul de SARS-CoV-2 a făcut dintr-o dată relevante o serie de experimente în culturi de celule umane și șoareci care indicau că remdesivir ar putea avea activitate împotriva coronavirusurilor precum MERS și, probabil, a noului răspândit acum”, se arată într-un articol publicat de un site care analizează a produsele industriei farmaceutice.

 

 

4 COMENTARII

 1. Din cate am inteles, in China s-a aplicat cu succes un tratament cu ser injectabil de vitamina C, intr-o concentratie foarte mare.

 2. Medicamentul a fost aprobat in SUA printr-o procedura de urgenta. Va fi produs de compania farmaceutica Gilead Sciences si destinat tratamentului pacientilor afectati de coronavirus. Compania a anuntat o donatie de 1,5 miloane fiole care ar putea ajuta peste 140.000 pacienti aflati in spitale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here