Coronavirus, România. Criza politică se adâncește. Panica și îngrijorarea au coborât peste țară, dar cifrele aduc puțină speranță. Cât va dura pandemia?

Coronavirus, Romania
Joi, 12 martie, în București, dar și în alte orașe din țară a fost ziua cozilor și a goanei după cumpărături

De la ora 8 dimineața, în fața farmaciilor și supermarketurilor s-au format cozi. 50 de persoane s-au infectat până în data de 12 martie, ora 19.00.  

În București, măsurile luate de guvern pentru a încuraja oamenii să stea în casă par a nu avea mare efect. Preocuparea principală e legată de cumpărarea de medicamente și alimente.

Faptul că într-un interval un pic mai mare de 24 de ore s-au îmbolnăvit 20 de persoane a generat neliniște în rândul populației. 

Noile persoane infectate vin din rândul celor testate, în primul rând, dar și din grupul celor aflate în carantină la domiciliu. Din aceste două cifre, care la această oră sunt destul de mari, se poate deduce că numărul celor afectați de coronavirus va crește și în următoarele zile.

Mai mult, această neliniște este alimentată de veștile proaste venite din Italia unde 196 de persoane infectate cu COVID-19 au murit într-o singură zi. De asemenea, măsurile luate de Donald Trump, care a interzis toate zborurile dinspre Europa, au creat panică, neliniște și disconfort.

Criza politică din România a șocat o populație aflată sub amenințarea pandemiei

Situația a devenit și mai stranie după ce Florin Cîțu, premier desemnat din partea PNL, și-a depus mandatul cu 10 minute înainte ca în Parlament să fie votată validarea noului guvern.

Demisia lui Cîțu a reprezentat o soluție disperată luată de Ludovic Orban, președintele PNL, și Klaus Iohannis. Prin decizie au urmărit menținerea lui Orban în poziția de premier interimar, iar președintele României îl va nominaliza din nou pe acesta să formeze un nou guvern.

În contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus, decizia este una extrem de riscantă. Cetățenii României vor naviga și în următoarele săptămâni prinși între amenințarea virusului și fragilitatea statului.

”Premierul desemnat Florin Cîţu a făcut un gest de mare responsabilitate şi a luat decizia de a renunţa la mandat”, a declarat Florin Roman, liderul deputaților liberali.

Rămâne de văzut cum vor percepe oamenii o astfel de decizie care pare una lipsită de responsabilitate în contextul actual.

Cât mai durează amenințarea?

Cei care și-au făcut provizii astăzi, trebuie să știe că s-ar putea să nu le ajungă până când se va vedea luminița de la capătul tunelului.

Coronavirus, București
Ora 8 dimineața, joi, 12 martie, coadă la o farmacie aflată în interiorul unui complex comercial din București – Foto: Politiknews.ro

Oficialitățile din China au anunțat că epidemia a atins maximul în ce privește răspândirea globală (125 de țări și teritorii) și ar putea fi stopată până în luna iunie, dacă și alte națiuni vor aplica măsuri la fel de agresive precum cele aplicate de guvernul comunist de la Beijing.

Deci, o lună reprezintă o proiecție optimistă din perspectiva Chinei.

Pe de altă parte, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat că e posibil ca 70% din populația țării să ajungă să fie atinsă de coronavirus.

În acest moment, se observă formarea a două curente de gândire în ce privește strategia de abordare a pandemiei.

Strategia Chinei

A impus măsuri drastice de izolare a populației, de întrerupere a tuturor activităților umane și de control strict al circulației.

Astfel, prin izolarea provinciei Hubei, dar și a unor orașe și teritorii din regiunile învecinate, China a stopat numărul de îmbolnăviri în jurul cifrei de 80.000 de persoane. În ultimele 24 de ore, s-au infectat doar 18 oameni. Practic, epidemia se află sub control. În cele trei luni au murit 3.169 de persoane.

Întrebarea pe care și-o pun mulți experți din întreaga lume e ce se va întâmpla în momentul în care oamenii se vor întoarce la locurile de muncă, iar restricțiile vor fi ridicate? Sunt voci care spun că poate apărea o relansare a răspândirii.

Conform informațiilor oficiale, o mare parte dintre oameni au început să-și reia activitatea, mai ales în afara provinciei Hubei și a orașului Wuhan, epicentrul pandemiei.

Strategia Germaniei

Germania și Marea Britanie, conform declarațiilor oficiale, tind să meargă pe soluția unei imunizări a comunității prin punerea unor obstacole minimale în calea răspândirii, dar mizând pe o reacție rapidă pentru salvarea celor care au forme grave de manifestare a bolii, astfel încât o mare parte a populației să fie expusă la noul coronavirus și să se imunizeze. 

Cei care se infectează și se însănătoșesc devin imuni. Se aplică un fel de vaccin natural, în masă.

În această strategie, Germania mizează pe un sistem medical extrem de solid care poate oferi asistență celor care au forme grave de manifestare a bolii. 

Vor fi luate măsuri de protejare a populației, cum ar fi întreruperea competițiilor sportive, limitare a spectacolelor, dar nu vor să închidă școlile decât în situații punctuale și nu vor ca oamenii să-și întrerupă activitățile zilnice.

În Germania, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 352 de noi cazuri. Sunt 2.318 de persoane infectate și un număr de doar 4 decese. De exemplu, Franța, la o cifră asemănătoare de persoane infectate (2.281), a înregistrat 48 de decese, o cifră de 22 de ori mai mare.

În Germania, pandemia de coronavirus arată în acest moment ca o epidemie de gripă, pe când în Italia (827 de persoane decedate), dar și în Spania (84), situația pare a fi scăpat de sub control. Aceste două state tind să aplice strategia Chinei de luptă cu virusul.

Cât va dura în România? 

Analizând deciziile luate de guvern, țara noastră merge și ea pe strategia adoptată de China, iar cea mai realistă estimare e că la începutul lunii iunie vom ieși din tunel.

Măsuri dure de izolare a persoanelor care au călătorit în străinătate, întreruperea școlilor, muncă de acasă acolo unde e posibil, interzicerea curselor aeriene, control strict la frontieră a fluxului de persoane, arată că autoritățile au adoptat modelul chinez, unul care a dat rezultate. Cel german este testat în aceste zile, în timp real, și nimeni nu știe dacă va da rezultate.

Pe de altă parte, autoritățile din România nu-și permit să meargă pe strategia germană din cauza faptului că sistemul nostru sanitar este extrem de fragil. Conform unor experți, un număr de peste 10.000 de infectări, comparabil cu cel al Italiei, ar prăbuși sistemul și ar crea disfuncționalități grave în societate.

România nu are nicio posibilitate să aplice strategie germană. De aceea, la noi, măsurile luate de autorități au fost extrem de dure încă din fazele incipiente ale epidemiei, strategia aplicată fiind una de control absolut asupra răspândirii virusului.

În cazul în care numărul de îmbolnăviri crește, autoritățile din România vor lua măsuri și mai dure în ce privește izolarea la domiciliu a populației pentru a întrerupe cât mai multe căi de răspândire a virusului.

 

 

 

 

   

1 COMENTARIU

  1. Pana la urma, ziua de 12 martie s-a incheiat cu un numar de 12 persoane cu virus covid-19. Ieri, pe 11 martie, a fost un numar mare, 17 imbolnaviri noi. Ieri au fost 9 persoane infectate de idiotul de la Gerota, iar astazi 6 persoane dintr-un foc, din cauza unei idioate din Hunedoara. Daca acesti doi oameni ar fi respectat indicatiile medicilor, ar fi stat in auto-izolare si n-ar fi iesit de-acolo 14 zile, am fi avut cu 15 bolnavi mai putin. Probabil si-n zilele urmatoare ar mai putea aparea si alti pacienti tot contacti ai acestor doi iresponsabili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here