Primul politician infectat cu COVID-19 generează panică în guvern și parlament. O țară condusă de un executiv izolat. 22 de noi îmbolnăviri într-o singură zi. Ne îndreptăm spre scenariul trei

Coronavirus, Romania
Uleiul pentru gătit era greu de găsit în supermarketuri în ziua de vineri, 13 martie - Foto: Politiknews.ro

În seara zilei de joi, 12 martie, a fost un adevărat exod din București. Pe Drumul Național 1, la ora 19.00, ieșeau din oraș zeci de mașini.

Vineri, 13 martie, pentru prima dată de la întreruperea școlilor s-a simțit o descreștere importantă a traficului.

Au continuat cozile la farmacii, iar supermarketurile au tot mai multe rafturi goale. Nu se mai găsesc produse de igienă din hârtie. De asemenea, săpunul, spirtul și multe produse de curățenie au dispărut și ele. Uleiul, făina și zahărul s-au cumpărat în cantități mari, cererea fiind exagerat de mare în raport cu oferta.

Vergil Chitac, Romania
Primul politician român care a fost testat pozitiv pentru COVID-19 este senatorul liberal Vergil Chițac – Foto: Senatul României

Un senator care a încălcat legea?

Printre cele 22 de îmbolnăviri noi s-a aflat și senatorul Vergil Chițac (PNL), fost ofițer de marină, posibil candidat la Primăria Constanța.

Acesta a călătorit la Bruxelles, la sediul NATO, în perioada 17-19 februarie, iar în delegație au fost două persoane care ulterior s-au îmbolnăvit.

Dacă e adevărat, senatorul a fost purtător al virusului o perioadă de trei săptămâni, timp în care, din postura de politician a intrat în contact cu peste 1.000 de persoane. A participat la o întâlnire oficială cu peste 800 de femei în data de 8 martie.

Într-o postare pe Facebook, făcută în data de 12 martie, a anunțat că s-a autoizolat la domiciliu, dar e doar răcit. Mai mult, a doua zi când a fost dus la spital a refuzat să respecte procedura instituită de Ministerul de Interne, neacceptând transportul în sistemul de izolare (izoleta). Acesta i-a pus în pericol personalul medical de pe ambulanță, dar și pe cei din spital.

Comportamentul său iresponsabil a stârnit un val de reacții pe rețelele sociale.

Scenariul 3 de protecție: carantină la domiciliu

Cu peste 80 de îmbolnăviri înregistrate în data de vineri, 13 martie, e foarte posibil ca România să intre în scenariul 3 de protecție sâmbătă, 14 martie:

”instituim carantină și la domiciliu, cu condiții foarte stricte de pază, de monitorizare și de urmărire a persoanelor respective. Guvernul a aprobat inclusiv închiriere de clădiri de hotel, în care pot intra în carantină persoanele și sunt, se pare, hoteluri interesate să pună la dispoziție clădirile lor. Pentru fiecare județ se va găsi clădire de pensiune, de hotel care să fie folosită”, a declarat Raed Arafat, într-o conferință de presă ținută în seara zilei de joi, 12 martie.

Conform autorităților, de la 100 de cazuri și până la 2.000 de persoane infestate, intră în acțiune scenariul de protecție 3 în care “vom avea extinderi ale paturilor din secțiile de boli infecțioase, care vor fi arondate exclusiv pacienților Covid-19. Se pregătesc în acest moment spitalele de suport, care vor prelua celelalte afecțiuni de boli infecțioase. Paturile de ATI, cele aproape 4.000, vor reține acele 10%, pe măsura evoluției situației, pentru a asigura suportul pentru cazurile critice”, a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

În acest scenariu, cetățenii sunt sfătuiți să nu se mai deplaseze la spital, indiferent de problema de sănătate dacă nu e o urgență: ”prima dată să contacteze medicul de familie. Și telefonic să-l contacteze. Pentru o febră de 38 nu veni la spital sau pentru că tușești. Prima dată contactează medicul de familie. Poate din triajul epidemiologic îți găsim pe cineva să trimitem să îți recolteze de acasă, rămâi acasă până vedem rezultatele, decât să te duci în UPU, să infectezi alte persoane”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în ministerul de Interne.

Scenariul 4, cel care se va declanșa în cazul în care se vor înregistra peste 2.000 de persoane infectate cu COVID-19 este cel în care România se va închide, pe modelul regiunii Hubei, China, sau Italia.

În data de 13 martie, Italia a înregistrat un record trist atât în ce privește numărul de îmbolnăviri într-o singură zi – 2.547 cât și numărul de decese – 250. Cu 17.760 de persoane infectate se clasează pe locul doi în întreaga lume, după China, 80.815.

Trebuie precizat că în China, pandemie pare a fi ținută sub control, mai multe zile la rând, numărul de noi îmbolnăviri a scăzut sub 30 în 24 de ore.

Corea de Sud a ieșit și ea din vârful de pandemie, înregistrând doar 110 îmbolnăviri în ultimele 24 de ore la un total de 8.000 de persoane infectate.

 

2 COMENTARII

  1. Da, astazi a fost chiar o zi de 13, cu enorm de multe vesti proaste, cea mai rea la nivelul Romaniei fiind vestea ca intregul guvern este in auto-izolare, datorita unui nou idiot, senatorul pnlist inconstient din Constanta. Sper sa capete cat mai curand dosar penal, chiar asa de cretin sa fii, ai venit din Europa, dintr-un loc unde zi de zi creste nivelul de pericol, si tu sa stai relaxat, afli abia in 9 martie, cand s-a primit inca din 6 martie mesajul de la NATO ca acolo fusese un caz depistat pozitiv, iar tu ai stat langa el, se poate mai multa prostie???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here