UPDATE. Coronavirus, România. Se închid școlile! Două noi cazuri de infectare

Institutul Matei Bals
Cine se poate testa pentru coronavirus la "Matei Balș"? Persoanele care în ultimele 14 zile au efectuat o călătorie într-o țară care a raportat oficial cazuri de infecție cu virusul din China - Foto: Politiknews.ro

Începând cu data de 9 martie 2020, România intră sub o amenințare tot mai serioasă a răspândirii coronavirusului. Mai multe măsuri luate de guvern arată că situația e gravă. În acest moment sunt 17 persoane infectate din care 5 s-au vindecat. Școlile se închid de miercuri, 11 martie, pentru o săptămână, cu posibilitate de prelungire.

Vom ține un jurnal zilnic cu evoluția acestei amenințări la sănătatea populației cu scopul de a informa, de a reduce starea de panică și pentru a ieși cu bine din această provocare.

Măsurile luate de Guvernul României, deși pentru mulți par dure, interzicerea întrunirilor cu peste 1.000 de persoane, anularea zborurile înspre și dinspre Italia, măsuri de monitorizare a persoanelor la graniță, interzicerea spectacolelor de teatru, a concertelor și a olimpiadelor școlare, ele au scopul de a pune stavilă răspândirii virusului, provocând cât mai puține pagube economice.

Aceste măsuri sunt luate și pentru că sistemul medical românesc nu ar putea face față în cazul în care peste 1.000 de persoane s-ar îmbolnăvi într-o perioadă scurtă de timp.

Vârf de epidemie în perioada Paștelui

În urmă cu exact două săptămâni, în Italia existau 15 cazuri de infectare cu coronavirus raportate, iar o persoană decedase. Astăzi 9 martie, datele fiind din data de 8 martie, în Italia au murit 366 de persoane (139 doar într-o singură zi) și sunt 7.375 de persoane infectate.

Raed Arafat, secretar de stat pentru “situații de urgență”, a declarat că în conformitate cu un studiu care i-a parvenit: “în perioada Paștelui va fi vârful, începe apoi sa scadă și se întoarce în noiembrie. Este o părere științifică”, a declarat acesta, citat de Mediafax.

În luna noiembrie, foarte probabil, va exista un tratament pentru coronavirus.

În următoarea perioadă, viața de zi cu zi a oamenilor va fi perturbată de măsurile de siguranță pe care le va lua guvernul, de măsurile de siguranță pe care le va lua fiecare în parte.

Bucuresti, coronavirus
După primele interdicții impuse de guvern, autobuzele din București rămân aglomerate și puțini oameni se protejează atunci când folosesc transportul în comun – Foto: Politiknews.ro

Persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile în cazul în care se infectează cu virusul chinezesc. La nivel global, rata de mortalitate în rândul persoanelor care ajung să fie internate în spital este de 15%.

Cei care compară infectarea cu coronavirus cu o simplă gripă sunt extrem de optimiști.

Cum se răspândește virusul. E în România un focar nedepistat?

O altă situație semnalată de specialiști, dar despre care se discută mai puțin e modelul de răspândire a virusului. În toate țările care au multe cazuri de îmbolnăvire a existat un focar.

Coronavirus, harta Europa, WHO
Număr cazuri de coronavirus în Europa, conform datelor World Health Organization, 9 martie 2020

Pentru o lungă perioadă de timp, virusul s-a aflat nedetectat într-un loc extrem de populat, închis, iar de acolo preluat de oameni și dus mai departe.

În China a existat piața de animale vii din Wuhan, locul unde s-a format virusul; în Coreea de Sud a existat comunitatea religioasă (secta), formată din mii de oameni, care trăiește și muncește în propriul teritoriu, cartier; în Italia a existat spitalul din Codogno, regiunea Lombardia; vasul de croazieră Diamond Princess; Toate aceste focare au generat infestări în masă.

Problema pe care și-o pun experții e dacă în România există un asemenea focar nedetectat sau avem doar persoane infectate care au venit din Italia, iar îmbolnăvirile sunt izolate și sub controlul autorităților? 

În acest moment, cele 15 persoane infectate dintre care 5 s-au însănătoșit, acoperă 8 județe și București.

Pentru români, pericolul vine din Italia, nu din China

Un alt fenomen remarcat e acela că persoanele infectate din România au legătură cu epidemia din Italia, nu cu China. Asta ar putea să însemne că o întrerupere a fluxului de oameni din Italia înspre România ar putea limita posibilitățile de răspândire a virusului.

Din păcate, în Italia trăiesc și lucrează peste 500.000 de români, o bună parte dintre ei fiind angajați sezonieri. Aceștia circulă mult între cele două țări. Măsurile autorităților s-au concentrat în aceste zile pe stoparea fluxului de persoane care vin din Italia în România.

În acest sens trebuie înțeles și apelul lui Ludovic Orban, premierul interimar, către românii din Italia de a nu mai veni de Paști în România. Paștele se celebrează în acest an pe 19 aprilie, posibil punct culminant al epidemiei de coronavirus.

Cine se poate testa de coronavirus la “Matei Balș”?

Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș” e epicentrul luptei împotriva unei posibile epidemii de coronavirus.

Luni dimineața, în jurul spitalului era liniște, dar se luaseră măsuri de carantină. Intrarea vizitatorilor fusese interzisă, mașinile fiind controlate la intrare. Securitatea spitalului era asigurată de o echipă de bodyguarzi echipați ca de luptă care purtau măști de protecție pe față.

Bodyguard, Institutul Matei Balș
Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” e păzit de bodyguarzi fioroși care se protejează de o posibilă infectare – Foto: Politiknews.ro

Pe una din porțile spitalului, cetățenii erau anunțați că-și pot face testul pentru coronavirus dacă au călătorit, în ultimele 14 zile, într-una din țările care au raportat persoane infectate cu virusul din China.

Măsuri de carantină a luat și Spitalul Clinic Colentina care a interzis accesul vizitatorilor.

Spitalul Colentina
Managementul Spitalului Clinic Colentina a decis interzicerea intrării vizitatorilor în incinta instituției. Practic, spitalul e în carantină

În București, în dimineața zilei de luni erau foarte puține persoane care purtau mască de protecție. De asemenea, stațiile mijloacelor de transport în comun erau destul de aglomerate.

”Avem capacitatea financiară să închiriem spaţii pentru a asigura carantină pentru cei bolnavi. Vrem să atragem atenţia şi să nu pună presiune pe punctele de trecere a frontierei. Cei care au simptome sau vin din zone fierbinţi trebuie să ştie că intră în carantină, nu vin să se plimbe cum vor în comunităţilor lor”, a declarat Marcel Vela, ministrul de Interne, precizând că persoanele care intră în România din zone afectate de coronavirus trebuie să ştie foarte clar că vor intra în carantină obligatoriu 14 zile, anunță News.ro.

Ce medicamente se folosesc pentru tratarea bolnavilor de coronavirus

În acest moment nu există un tratament standard pentru coronavirus. Medicamente despre care se știe că au avut efect în tratarea unor infecții cu astfel de virusuri sunt testate în China, unde există mii de pacienți. De asemenea, astfel de teste cu antivirale se fac în SUA, în Marea Britanie și în Germania.

Pentru a se stabili un tratament standard trebuie să se strângă foarte multă informație și făcute mii de încercări pentru a se ajunge la combinația optimă. Până acum, cele mai bune rezultate le-au dat Kaletra, o combinație de două medicamente folosite în tratarea HIV și Redemsivir, care a fost proiectat și produs pentru tratarea Ebola în 2013 și 2016, dar nu a avut rezultatul scontat. Unii medici chinezi încearcă, de asemenea, Cloroquina, un medicament anti malarie, care nu mai este sub protecția drepturilor exclusive ale unui producător de medicamente, prin urmare e ieftin, disponibil și foarte util în țările cu venituri mici. 

Primele rezultate sunt așteptate la mijlocul lunii martie și ar trebui să indice dacă medicamentele îi pot ajuta pe cei care sunt cel mai grav bolnavi, astfel să se reducă mult mortalitatea celor infectați.

Cum ne ferim de îmbolnăvire

Medicul care a tratat primul caz de coronavirus din SUA a declarat că: “pacienții care au infecție medie nu ar trebui tratați în spitale, ei ar trebui să stea acasă și să se trateze ca pentru o gripă obișnuită”, a spus doctorul George Diaz, citat de FoxNews. De asemenea, acesta a spus că marea provocare pentru sistemul medical este trierea bolnavilor, adică realizarea distincției dintre formele ușoare de boală și cele ce pot deveni grave.

Reporter, coronavirus, Romania
Reporterii sunt pe teren și relatează din fața Institutului “Matei Balș”, epicentrul luptei cu posibila epidemie de coronavirus din România – Foto: Politiknews.ro

Cea mai bună strategie pentru a nu vă îmbolnăvi este limitarea deplasărilor în locuri și spații aglomerate, protejarea respirației, spălarea mâinilor cu apă și săpun și folosirea unui dezinfectant.

Statistic, calea de transmisie cea mai frecventă a virusului se face în interiorul familiei. Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani care au afecțiuni cardiace și respiratorii, cele mai expuse la forme grave de manifestare a bolii.

Conform unui studiu recent, coronavirusul poate supraviețui până la 9 zile pe suprafața unor lucruri și dispare la temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius. Deși nu există o comunicare oficială în acest sens, mai mulți experți consideră că o dată cu încălzirea vremii în emisfera nordică, răspândirea virusului se va reduce în intensitate.   

 

 

  

 

2 COMENTARII

  1. Foarte bun si complet articol, multumesc, d-le Isaila! Va rog sa continuati acest jurnal, pe care sa-l updatati la zi cu situatia din tara, cat si cu starea celorlalte tari din UE, mai ales tari in care exista o comunitate importanta de romani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here