Călătorie în primul focar de coronavirus, Spitalul Dimitrie Gerota, Ministerul de Interne. 47 de persoane infectate. Tratamente disponibile!

Bucuresti, coronavirus
Spitalul Dimitrie Gerota este primul focar de infecție cu coronavirus. Bolnavi și personal medical, izolați în interiorul instituției pentru două săptămâni - Foto: Politiknews.ro

În data de 10 martie, în România erau 29 de cazuri de infectare cu coronavirus, 24 de ore mai târziu se înregistrau 47, cu 18 mai multe.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că în lume, în acest moment, se înregistrează o pandemie de coronavirus COVID-19. 122 de state și teritorii sunt afectate de această pandemie.

În Italia, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2.313 cazuri noi și au murit 196 de persoane. Guvernul a decis închiderea întregii țări. Nu mai rămân deschise decât magazinele alimentare și farmaciile.

În soarele blând al dimineții de 11 martie, un trecător obișnuit ar fi fost luat prin surprindere de blocarea străzii Vasile Vasilievici Stroescu, paralelă cu Bulevardul Ferdinand.

Strada, pe o parte are case, iar zeci de automobile sunt parcate pe trotuar, iar pe partea cealaltă se află o clădire masivă de șase etaje, spitalul Ministerului de Interne “Dimitrie Gerota”.

Trecătorul ar fi observat că strada Vasile Vasilievici Stroescu e închisă la intersecția cu strada Caporal Ion Vasilescu ce vine din Bulevardul Ferdinand. O mașină de poliție cu doi ofițeri înăuntru e parcată de-a latul. După mașina, strada e blocată și cu o panglică de plastic alb cu roșu, trecerea fiind păzită de doi jandarmi cu gurile protejate de măști chirurgicale.

Spitalul Dimitrie Gerota, carantina

O dubă de jandarmi veghează și în celălalt capăt al străzii Stroescu, la intersecția cu strada Horea ce face și ea legătura cu Bulevardul Ferdinand. Și aici, trecerea e blocată de fâșia colorată din plastic. Doi jandarmi cu măști chirurgicale și cu caiete în mâni veghează accesul.

În acest perimetru, atmosfera e apăsătoare. Locuitorii din zonă au ieșit din case și vorbesc între ei. Pe strada Horea se află un grup de persoane care au rude internate în spital. Sunt vizibil îngrijorate, dar acceptă situația. Au venit din provincie, lângă ei, pe trotuar se află bagaje și plase cu mâncare.

Cel care poartă titulatura de “pacientul numărul 17” a creat primul focar de coronavirus din România. Împotriva lui procurorii de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 au deschis un dosar de cercetare penală pentru infracțiunea de “zădărnicire a combaterii bolilor”.

Pacientul 17 a fost confirmat pozitiv pentru COVID-19, în data de 9 martie 2020. El are 60 de ani și a fost internat în data de 5 martie în Spitalul Dimitrie Gerota pentru afecțiuni pulmonare. Pacientul a fost întrebat la internare dacă a călătorit recent în străinătate, dar acesta a mințit în declarația dată pe propria răspundere. În data de 26 februarie acesta se întorsese din Israel. Numărul 17 a fost angajat al Ministerului de Interne, s-a pensionat, iar acum lucrează la ADP (Administrația Domeniilor Publice) Sector 4.

Jandarmi, carantina
Dispozitiv de carantină, Spitalul Dimitrie Gerota, jandarmii notează datele fiecărei persoane care vrea să intre în zona protejată – Foto: Politiknews.ro

Bărbatul, conform unor surse din MAI, a dat declarații false de frică să nu fie pus în carantină. După două zile de tratament în spital, starea lui s-a înrăutățit, iar personalul medical a decis să-l testeze pentru coronavirus. În data de 9 martie rezultatele au arătat că e purtător al virusului. Din păcate, acesta a infectat deja încă 7 persoane, printre care și membrii ai familiei sale. O anchetă epidemiologică de mari dimensiuni se desfășoară la această oră.

Fiecare angajat al spitalului, persoanele internate și cele care au fost consultate în această perioadă sunt vizate de ancheta epidemiologică. Conform unei declarații a lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, bărbatul a intrat în contact cu peste 120 de alte persoane, începând cu data de 26 februarie când s-a întors în țară.

Nu e clar în ce mod s-a infectat pacientul 17 care a călătorit în Israel. Primele două cazuri de coronavirus din această țară se înregistrează la bordul vasului de croazieră Diamond Princess care a fost în carantină în portul Yokohama din Japonia, începând cu data de 21 februarie. Al treilea caz se înregistrează în data de 27 februarie la un cetățean israelian care s-a întors din Italia, conform datelor oficiale din această țară.

Cel mai probabil, pacientul cu numărul 17 care s-a întors în România în data de 26 februarie nu s-a infectat în Israel, dar e foarte posibil să fi luat virusul de la o persoană purtătoare într-unul dintre cele două aeroporturi.

La această oră, starea de sănătate a pacientului cu numărul 17 s-a agravat, acesta respiră ajutat de un sistem medical de ventilație.

Jandarmii care blochează strada Vasilievici Stroescu notează numele, adresa și codul numeric personal (CNP) pentru fiecare persoană care vrea să treacă de baraj și scopul în care trece.

“Dacă sunt oameni care locuiesc în zonă, doar îi notăm și îi lăsăm să treacă. Mașinile nu au voie”, spune unul dintre jandarmii pus să asigure carantina totală a Spitalului Dimitrie Gerota.

Carantina coronavirus, Bucuresti
Mai multe persoane care aveau rude internate în spital așteptau vești în apropierea instituției – Foto: Politiknews.ro

Această instituție medicală a devenit primul focar de coronavirus din România. Din cauza celor 72 de ore cât a stat internat, fără ca personalul medical să știe că pacientul e purtător al virusului, s-a putut produce o răspândire puternică a infecției. Medicii și asistentele din spital au fost acasă, s-au întâlnit cu rudele, cu prietenii, au fost la film, la mall sau la restaurant.

Primul caz oficial de coronavirus a fost înregistrat în Italia în data de 20 februarie, la spitalul local din Codogno, Lombardia. Bărbatul de 38 de ani a venit la spital să se trateze de pneumonie.

“Înainte de a fi raportat primul caz, a existat un număr neobișnuit de mare de cazuri de pneumonie înregistrate la spitalul din Codogno, în nordul Italiei, a declarat pentru ziarul La Repubblica șeful secției de urgență Stefano Paglia, sugerând că este posibil ca pacienții cu coronavirus să fi fost tratați ca și cum ar fi suferit de gripă sezonieră. Unitățile de sănătate care au îngrijit acești pacienți au devenit focare de infecție care au contribuit la răspândirea virusului”, scrie publicația americană Time.

Din păcate, modelul din Italia s-a repetat și în România. Singura rază de speranță e faptul că în spital a existat un singur caz de coronavirus, iar o anchetă epidemiologică amănunțită poate limita răspândirea prin intrarea în carantină a celor care au intrat în contact cu persoana infectată.

Carantina, Bucuresti, Spitalul Dimitrie Gerota
Jandarmi și o mașină de poliție blocau accesul spre spitalul Ministerului de Interne, devenit focar de coronavirus – Foto: Politiknews.ro

“Spitalul Dimitrie Gerota a intrat în carantină totală pentru o perioadă de 14 zile. Sperăm ca focarul care a pornit de acolo, să rămână acolo”, a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății într-o conferință de presă.

În mijlocul Bucureștiului, pe strada Vasilievici, în apropiere de Bulevardul Ferdinand, e o atmosferă de război. Frica și nesiguranța i-a cuprins pe medici, asistente, personal auxiliar, dar și pe locuitorii din zonă.

De ce crearea unui vaccin e o operațiune atât de complicată?

Compania Novavax a primit în data de 10 martie o finanțare de 4 milioane de dolari pentru a accelera realizarea unui vaccin împotriva virusului din China. Fondurile au venit de la Coaliția pentru Prevenirea Epidemiilor, dar experții spun că încă suntem departe de realizarea acestuia. Cele mai optimiste predicții în legătură cu realizarea acestuia sunt pentru luna octombrie 2020, dar mulți spun că un vaccin nu va fi gata până la începutul anului viitor.

“Am înțeles importanța de a accelera procedurile în ce privește realizarea unui vaccin, dar din ce știu eu, acest vaccin e unul care nu va permite acest lucru”, a declarat Dr. Peter Hotez, decanul Școlii Naționale de Medicină Tropicală, de la Baylor College, citat de Reuters. 

Hotez a lucrat la realizarea vaccinului împotriva SARS, un alt coronavirus care a fost responsabil pentru epidemia din 2003. Profesorul a descoperit atunci că animalele vaccinate au dezvoltat alte boli grave în comparație cu animalele nevaccinate, expuse la virus.

Problema e că un vaccin care nu trece prin toate ciclurile de testare poate avea efecte secundare majore care pun în pericol și mai rău viața și sănătatea oamenilor.

Coronavirus, Bucuresti
București, 11 martie, coadă la farmacie – Foto: Politiknews.ro

Tratamente actuale împotriva COVID-19

În acest moment, medicii folosesc trei medicamente pentru tratarea bolnavilor infectați cu coronavirus: Kaletra, Chloroquine și Remdesivir.

Kaletra este un medicament folosit în tratamentul împotriva infectării cu HIV. Este compus, de fapt, din două medicamente – Lopinavir și Ritonavir. Combinația dintre cele două reprezintă o procedură de intervenție și de prevenție împotriva HIV.

Lopinavir e cel care acționează împotriva virusului, Ritonavir având de a încetini filtrarea primei substanțe de către ficat pentru a o ține mai mult în organism, mărindu-se posibilitatea de acțiune împotriva virusului.

Kaletra nu se găsește în farmacii, dar este un medicament aflat pe lista programului național pentru tratarea persoanelor infectate cu HIV.

O cutie cu 120 de comprimate e listată cu un preț de 1.108,13 lei, iar un flacon cu două soluții injectabile, una de Lopinavir și una de Ritonavir, costă 602,93 lei.

Chloroquine (Clorochină, Hidroxiclorochina) este al doilea medicament folosit în lupta împotriva coronavirusului.  Chloroquine e, de fapt, utilizat în tratarea malariei. În 2003, medicii au observat că această substanță are efect asupra persoanelor infectate cu SARS, tot un coronavirus. Atunci a fost folosit pe scară largă. Medicii chinezi și-au amintit de Chloroquine și în cazul coronavirusului COVID-19, iar folosirea acestei substanțe dă rezultate. Chloroquine se găsește și în farmaciile din România sub denumirea de Hidroxiclorochină, medicamentul numindu-se Plaquenil. Există posibilitatea ca el să fie folosit pe scară largă de medicii din România.

Hidroxiclorochina inactivează un receptor din organism sensibil la virus și modifică PH-ul celular. Modificarea PH-ului celular determină inhibarea infectării și răspândirea virusului în organism. Medicamentul are efect în prevenirea răspândirii virusului în celulele organismului. Cel mai important aspect, e că substanța are efect și în prevenție, poate fi făcut tratament și înainte de expunerea la virus.

Remdesivir este a treia soluție de tratament împotriva coronavirusului. Din păcate, acest medicament nu este omologat. A intrat în faza de testare pe oameni. A fost folosit pe scară redusă în spitalele din Wuhan, China, dar și în statul Washington, SUA. Conform declarației unui medic din acest stat, primul pacient american vindecat de coronavirus a fost tratat cu Remdesivir.

Accesul la medicament se face în urma unei aprobări primite de la compania producătoare. Mai mulți oficiali au declarat că reprezintă marea speranță în ce privește tratamentul împotriva COVID-19.

În România sunt 44 de cazuri dintre care 7 s-au vindecat. Avem un indice de țară de 2,3 (număr de cazuri la un milion de locuitori). Italia are 206,1, China, 56,1, iar Spania are 47,5, conform Worldometers.info. 

Cazuri de coronavirus confirmate în România până în data de 11 martie, ora 22.30.

 1. Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în România în data de 26 februarie 2020. Este vorba de un tânăr de 25 de ani din județul Gorj care intrase în contact cu un italian bolnav. Acesta s-a vindecat și a fost externat pe 29 februarie.
 2. Pe 28 februarie, o femeie de 38 de ani din Timișoara care venea din Italia a fost confirmată pozitiv. Femeia s-a vindecat și a fost externată în data de 5 martie.
 3. Tot în 28 februarie, un bărbat de 45 de ani din Maramureș a fost depistat pozitiv. Și el venea din Italia. 
 4. Al patrulea caz de infecție cu coronavirus din România a fost confirmat în data de 3 martie la Timișoara. Este vorba despre un bărbat de 47 de ani, care a călătorit în același avion cu femeia din Timișoara diagnosticată pe 28 februarie, vindecată între timp.
 5. Pe 4 martie, a fost confirmat al cincilea caz de infectare cu coronavirus în România. Este vorba despre un adolescent de 16 ani, nepotul bărbatului de 47 de ani diagnosticat pe 3 martie cu infecție cu coronavirus.
 6. Un al șaselea caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în România, pe 4 martie. Un bărbat de 71 de ani din Suceava, care s-a întors din Lombardia, Italia, în data de 28 februarie și se afla în autoizolare.
 7. O colegă de clasă a tânărului de 16 ani din Timișoara a fost confirmată pozitiv cu coronavirus pe 5 martie, fiind al șaptelea caz din România.
 8. Un alt caz de infecție cu noul coronavirus a fost confirmat pe 6 martie: un bărbat de 51 ani din Olt, care s-a întors din Italia. El a călătorit în același autocar cu bărbatul de 71 de ani din Suceava diagnosticat în urmă cu două zile cu coronavirus.
 9. Un bărbat din Hunedoara este al nouălea caz confirmat cu coronavirus, pe 6 martie. El revenise în țară pe 26 februarie, din Bergamo, Italia.
 10. Adolescentă de 15 ani din Timișoara, colegă de școală cu pacientul numărul 5 și 7, infestată în data de 7 martie.
 11. O fată de 16 ani din Hunedoara, care a călătorit în același avion în imediata proximitate a bărbatului de 40 de ani din Hunedoara, a fost confirmată în cursul zilei de 7 martie cu infecție cu noul coronavirus.
 12. Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în București tot în 7 martie, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 49 ani, care s-a întors din Roma, Italia în 27 februarie.
 13. Un bărbat de 72 ani din Galați, găsit pozitiv tot în data de 7 martie care a venit din Lombardia în 29 februarie.
 14. O femeie de 42 de ani din București, caz confirmat în 8 martie. Este una dintre persoanele apropiate care au intrat în contact cu bărbatul de 49 de ani din București confirmat pozitiv în 7 martie.
 15. O femeie de 70 de ani din Mureș, caz confirmat în 8 martie.
 16. O femeie de 73 de ani din Buzău, caz confirmat în 9 martie.
 17. Un bărbat de 60 de ani din București, caz confirmat în 9 martie. El era internat din 5 martie la Spitalul de Urgență MAI “Dimitrie Gerota” pentru afecțiuni pulmonare. El a declarat că nu a călătorit în străinătate, mințind. Venise în data de 28 februarie din Israel.
 18. Femeie, 31 ani, județul Ilfov, a intrat în contact cu prietena bărbatului de 49 de ani, primul caz confirmat în București (pacientul 12). Caz confirmat de coronavirus în data de 10 martie.
 19. Bărbat, 32 de ani, București, a intrat în contact cu pacientul 17 (fiul acestuia, lucrează la SRI) care a fost internat în Spitalul Gerota. Caz confirmat în data de 10 martie.
 20. Femeie, 30 de ani, gravidă, București, a intrat în contact cu pacientul 17. Femeia are stare generală bună. Caz confirmat în data de 10 martie.
 21. Copil, 3 ani, București, a intrat în contact cu pacientul 17. Caz confirmat în data de 10 martie.
 22. Femeie, 36 de ani, București care s-a întors din data de 29 februarie din Israel, s-a prezentat cu simptomatologie la Institutul “Matei Balș”. Caz confirmat coronavirus în data de 10 martie.
 23. Femeie, 35 ani, București, s-a întors în data de 29 februarie din Israel, s-a prezentat cu simptome la Institutul “Matei Balș”. Caz confirmat în data de 10 martie.
 24. Bărbat, 34 ani, București, s-a întors în data de 27 februarie 2020 din Londra, Marea Britanie. S-a prezentat cu simptome la Institutul “Matei Balș”. Caz confirmat în data de 10 martie.
 25. Femeie, 41 ani, s-a întors din Germania în dată de 7 martie 2020 din Munchen, Germania. S-a prezentat cu simptomatome la Institutul “Matei Balș”. Caz confirmat în data de 10 martie.
 26. Femeie de 26 de ani din Hunedoara. Caz confirmat în data de 10 martie.
 27. Bărbat, 37 de ani, este internat în Spitalul de boli infecțioase din Reșița. A intrat în contact cu o persoană pozitivă. Caz confirmat în data de 10 martie.
 28. Femeie, 47 de ani din București. Caz confirmat în data de 10 martie.
 29. Medic gastroenterolog la Spitalul Dimitrie Gerota. A intrat în contact cu pacientul numărul 17. Caz confirmat în data de 11 martie.
 30. Bărbat de 42 ani, confirmat în data de 11 martie în Iași, revenit din Veneția în data de 2 martie.
 31. Bărbat în vârstă de 38 ani din Iași. A intrat în contact cu o persoană infectată din Varșovia, Polonia. Caz confirmat în data de 11 martie.
 32. Bărbat, 55 de ani, București. A intrat în contact cu pacientul numărul 17, care a fost internat la Spitalul Dimitrie Gerota. Caz confirmat în data de 11 martie.
 33. Bărbat, 31 de ani, București. Caz confirmat în data de 11 martie.
 34. Femeie, 53 de ani din Covasna, sosită în 8 martie din Italia, aflată în autoizolare. Caz confirmat în data de 11 martie.
 35. Bărbat, 56 de ani, București. A călătorit în Israel în perioada 22-29 februarie. În noaptea de 10 martie a prezentat simptome, starea sa de sănătate s-a agravat și a fost internat în secția de terapie intensivă la Spitalul Victor Babeș. Caz confirmat în data de 11 martie.
 36. Bărbat, 47 de ani, din București. Caz confirmat în data de 11 martie.
 37. Femeie, 54 de ani. A intrat în contact cu pacientul numărul 17, internat la Spitalul Dimitrie Gerota. Caz confirmat în data de 11 martie.
 38. Bărbat, 22 de ani, venit din Italia, intrare Vama Nădlac, în data de 9 martie. Caz confirmat în data de 11 martie.
 39. Bărbat, 30 de ani, venit din Italia, intrare Vama Nădlac, în data de 9 martie. Caz confirmat în data de 11 martie.
 40. Bărbat, 34 de ani, venit din Italia, intrare Vama Nădlac, în data de 9 martie. Caz confirmat în data de 11 martie.
 41. Bărbat, 36 de ani, venit din Italia, intrare Vama Nădlac, în data de 9 martie. Caz confirmat în data de 11 martie.
 42. Bărbat, 57 de ani, venit din Italia, intrare Vama Nădlac, în data de 9 martie. Caz confirmat în data de 11 martie.
 43. Bărbat, 20 de ani, din Iaşi. A venit din Italia în data 10 martie şi a intrat în carantină la Satu Mare. Pacientul este asimptomatic şi va fi transportat cu izoleta la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. El a călătorit cu maşina, alături de el fiind şi o altă persoană al cărei test a ieşit negativ. Caz confirmat în data de 11 martie.
 44. Femeie, 63 de ani, a călătorit în Israel. A intrat în contact cu pacientul 23. Caz confirmat în data de 11 martie.
 45. Bărbat, 48 de ani, București. A intrat în contact cu pacientul 19, fiul pacientului 17. Caz confirmat în data de 11 martie.
 46. Femeie, 63 de ani. Caz confirmat în data de 11 martie.
 47. Bărbat, 45 de ani, București. A intrat în contact cu pacientul numărul 17, polițistul pensionar, care a fost internat la Spitalul Dimitrie Gerota. Caz confirmat în data de 11 martie.

București, 11 martie, un oraș aflat sub amenințarea pandemiei

București, coronavirus
București, 11 martie. Cuplu, purtând măști de protecție – Foto: Politiknews.ro
București, coronavirus
București, 11 martie. Mall, aproape gol la ora 11.30 – Foto: Politiknews.ro
Bucuresti, coronavirus
București, 11 martie. Coadă la un magazin cu produse pentru copii – Foto: Politiknews

 

Bucuresti, coronavirus
București, 11 martie. O ambulanță gonește spre o intervenție. Traficul, extrem de aglomerat în prima parte a zilei – Foto: Politiknews.ro
Bucuresti, coronavirus
București, 11 martie. Tot mai mulți oameni poartă măști chirurgicale de protecție când ies din casă – Foto: Politiknews.ro

CITIȚI ȘI: Coronavirus, jurnal de România: 10 martie 2020. Record: 12 îmbolnăviri, totalul a ajuns la 29. Expert britanic: “modelul de evoluție în Europa, asemănător cu cel din China”

UPDATE. Coronavirus, jurnal de România. 9 martie 2020, prima zi. Se închid școlile! Două noi cazuri de infectare

 

 

 

 

1 COMENTARIU

 1. Da, o zi nasoala 11 martie, pacientul mincinos a facut foarte mult rau, cel mai mare fiind faptul ca a bagat un spital intreg in carantina cu minciunile lui, a infectat 10 oameni si cine cati altii vor mai fi descoperiti infectati tot de el. Este inimaginabil cata inconstienta. Eu chiar nu inteleg care-i treaba cu minciunile astea, ca sa nu intre in carantina, pai si ce daca intra in carantina? Oricum s-a dus la spital, o data, si pe urma si a doua oara, si nu a spus nimic, nimic, abia hat incolo, dupa ce a fost gasit cu infectia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here