Coronavirus, România. Președintele va decreta stare de urgență. Peste 100 de îmbolnăviri și 9 însănătoșiri. Supermarketurile, sub presiune. Prețurile cresc. Avem un guvern liberal de criză, votat de PSD

Coronavirus, România
Klaus Iohannis, Președintele României, a anunțat că luni va decreta starea de urgență din cauza pandemiei de coronavirus. Rafturile supermarketurilor se golesc cu o viteză amețitoare, iar la farmacii sunt cozi - Foto: Presidency.ro/Politiknews.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă, la ora 18.30, că de luni 16 martie, va decreta instituirea stării de urgență în România.

În conținutul decretului se vor regăsi toate măsurile ce vor fi luate, cel mai probabil, întreruperea curselor aeriene, închiderea activității și restrângerea acesteia în anumite domenii.

În decret pot fi trecute măsuri în ce privește condițiile de deplasare în interiorul țării, relația cetățenilor cu sistemul medical, pentru a nu pune presiune pe spitalele care se ocupă de îngrijirea pacienților infectați cu COVID-19.

Conform legii, starea de urgență se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

Starea de asediu și starea de urgență privesc situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre”, conform Ordonanței de urgență numărul 1, din 21 ianuarie 1999, privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu toate modificările legislative aduse la zi.

Această decizie a fost luată pentru a limita cât mai mult numărul de noi îmbolnăviri, în condițiile în care România a trecut în scenariul 3 de protecție, cel cuprins în intervalul 100 – 2.000 de persoane infectate, iar în cursul zilei de vineri, 13 martie s-a înregistrat un record în ce privește pacienții depistați pozitiv cu coronavirus – 35.

Coronavirus, Romania
14 martie 2020, ora 16.00, momentul în care autoritățile anunță că în România s-au înregistrat peste 100 de persoane infectate. Peste două ore de la anunț, președintele declara că vom intra în stare de urgență – Foto: Grupul de comunicare strategică, MAI

Trebuie precizat că pe teritoriul țării noastre nu a fost înregistrat niciun deces, iar 9 persoane infectate s-au vindecat și au fost externate din spital.

Continuă cozile la farmacii și asaltul asupra supermarketurilor

Și în ziua de sâmbătă, 14 martie, în București, oamenii au stat la coadă la farmacii, iar supermarketurile au fost sub presiunea celor care-și făceau provizii. Acestea sunt importante mai ales în cazul persoanelor trecute de 60 de ani cărora autoritățile le recomandă să rămână o perioadă cât mai lungă în case.

Coronavirus, Romania
Săpunul și produsele de curățenie încep să dispară din magazine – Foto: Politiknews.ro

Se cumpără cantități mari de făină, mălai, ulei de floarea soarelui, apă plată, produse dezinfectante pentru mâini, haine, bucătărie și baie.

În București, au dispărut din farmacii și magazine gelurile dezinfectante, măștile chirurgicale de protecție și alcoolul sanitar. Multe produse s-au scumpit: conservele de legume, făina, alcoolul sanitar, brânzeturile, pâinea, cartofii.

În mall-uri sunt tot mai puțini oameni, ceea ce e o veste bună din perspectiva stopării răspândirii virusului. O cafenea din Mega Mall, București, de la încasări de 20.000 de lei pe zi, vânzări realizate înainte de criză, a ajuns să încaseze mai puțin de 5.000 de lei în această perioadă.

Coronavirus, Romania
Cozile la farmacii continuă să fie prezente în București. Tot mai multe anunță că nu mai au medicamente, vitamine și produse de întreținere – Foto: Politiknews.ro

În fața farmaciilor sunt în continuare cozi, deși multe dintre ele nu mai au multe produse. Vitaminele sunt la mare căutare în aceste zile.

Guvernul Orban 2 a fost votat în Parlamentul României de către PSD

O situație total neobișnuită s-a petrecut astăzi în politica românească. Guvernul Orban 2 a trecut cu sprijinul masiv al PSD, în timp ce parlamentarii PNL n-au participat la ședință, fiind izolați timp de 14 zile din cauză că au intrat în contact cu senatorul Vergil Chițac (PNL), depistat pozitiv pentru infecția cu COVID-19. Astăzi, trei reprezentanți ai PNL, care au intrat în contact cu senatorul Chițac, au fost și ei testați pozitiv pentru coronavirus.

Parlamentul României, criza coronavirus
Inedit, miniștrii audiați în parlament sub amenințarea pandemiei, prin conexiune internet

”Apreciez votul care s-a dat în Parlamentul României. S-a transmis un mesaj de unitate. Sunt foarte bucuros să constat că majoritatea parlamentarilor şi partidelor au înţeles greutatea acestui moment”, a declarat Klaus Iohannis în discursul său de după validarea noului Guvern Orban.

Pentru prima dată în cei 30 de ani de democrație, un partid aflat în opoziție, e vorba de PSD, votează masiv pentru susținerea unui guvern minoritar. Această nouă realitate arată ce impact are pandemie asupra sistemului nostru politic.

Guvernul a primit un număr de 286 de voturi, minimul necesar pentru a fi validat era de 233. 

“Astăzi România are nevoie de un guvern cu puteri depline. Va fi acesta în măsură să gestioneze problemele cu care ne confruntăm acum? Greu de răspuns… Dar instituţiile statului şi specialiştii care se luptă cu epidemia au nevoie de stabilitate şi măsuri rapide. Ştiu! PNL şi Iohannis nu merită acest vot! Dar românii merită un stat funcţional care să poată reacţiona rapid la pandemie. Sănătatea şi siguranţa românilor merită votul nostru! Doar românii!”, a declarat Marcel Ciolacu, președinte interimar al PSD, citat de News.ro.  

Din păcate, ne aflăm în plină criză. WizzAir a întrerupt toate cursele aeriene dintre Polonia și România. În Italia, s-a înregistrat o nouă zi neagră în ce privește răspândirea virusului, record în ce privește numărul de noi îmbolnăviri: 3.497, în ultimele 24 de ore, conform datelor oficiale. S-au înregistrat și un număr de 175 de decese, mai mic decât cel de ieri. Numărul total de decese a ajuns la 1.441, fiind la jumătate din cel înregistrat în China, 3.189. Italia are cel mai mare număr din întreaga lume de persoane infectate la milionul de locuitori – 345.

Criza generată de pandemie e departe de a se fi încheiat. Vor urma zile tot mai grele, o îmbunătățire a situației va putea fi remarcată în Europa la sfârșitul acestei luni în cel mai optimist scenariu posibil.

 

1 COMENTARIU

  1. Asa este, si eu cred ca situatia se va complica, am iesit astazi la ora 18 in Ploiesti, o liniste prin oras, aproape tot inchis, mai putin farmaciile, nu aglomerate, cu doar 7-8 clienti constant, toti la cel putin 1 metru distanta la rand, vremuri de molima si urgie! Cred ca am sa caut Ciuma lui Camus, ca sa aflu ce se intampla mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here