Studiu de caz. Pacientul 17, un fost polițist, a mințit în declarație și s-a internat la spitalul Ministerului de Interne. A infectat direct și indirect 12 persoane

Coronavirus, Romania
Spitalul Ministerului de Interne "Dimitrie Gerota" se află în carantină totală din cauza inconștienței unui fost polițist - Foto: Politiknews.ro

Un fost polițist, 60 de ani, a cărui identitate nu a fost făcută publică de către autorități, s-a întors dintr-o excursie din Israel în data de 2 martie.

Bărbatul, care lucrează la Administrația Domeniilor Publice din Sectorul 4, s-a dus la birou unde a împărțit colegelor mărțișoare. În clădire se aflau peste 120 de oameni.

În noaptea de 2 spre 3 martie nu se simte bine, iar a doua zi se duce la spitalul Ministerului de Interne “Dimitrie Gerota”.

În data de 2 martie când polițistul se întoarce în țară, în Italia muriseră 18 persoane și se înregistraseră un număr de 2064 de cazuri. Epidemia izbucnise în Europa. În România se luaseră primele măsuri de protecție. Cei care veneau din străinătate trebuiau să anunțe acest lucru printr-o declarație oficială. Bărbatul nu rămâne internat în spital, iar a doua zi, în data de 4 martie, merge la muncă.

În data de 5 martie se internează în Spitalul Dimitrie Gerota cu simptome de enterocolită. La internare este întrebat dacă a călătorit în ultima perioadă în străinătate, iar Pacientul numărul 17 minte.

Starea lui de sănătate se agravează, medicii îi fac mai multe analize, iar după 4 zile, în data de 9 martie decid să-l testeze pentru coronavirus. Rezultatele testului arată că bărbatul este infectat cu COVID-19.

Persoane infectate direct de Pacientul 17

Pacientul 19: bărbat, 32 de ani, București, a intrat în contact cu pacientul numărul 17 (este fiul acestuia și lucrează la SRI) care a fost internat în Spitalul Dimitrie Gerota.
Pacientul 20: femeie, 30 de ani, gravidă, București, a intrat în contact cu pacientul numărul 17. Este nora acestuia. Ea lucrează la Primăria Capitalei. Femeia are o stare generală bună.
Pacientul 21: copil, 3 ani, București, a intrat în contact cu pacientul numărul 17. Este nepotul acestuia.
Pacientul 29: femeie, 43 de ani, medic gastroenterolog Spitalul Dimitrie Gerota, primul cadru medical infectat cu COVID-19.
Pacientul 32: bărbat, 55 de ani, București. A intrat în contact cu pacientul numărul 17, care a fost internat la Spitalul Dimitrie Gerota.
Pacientul 35: bărbat, 56 de ani, București. A călătorit în Israel în perioada 22-29 februarie. În noaptea de 10 martie a prezentat simptome, starea sa de sănătate s-a agravat și a fost internat în secția de terapie intensivă la Spitalul Victor Babeș. A intrat în contact cu pacientul 17. 
Pacientul 37: femeie, 54 de ani. A intrat în contact cu pacientul numărul 17, internat la Spitalul Dimitrie Gerota.

Persoane infectate indirect de Pacientul 17

Pacientul 19, fiul Pacientului 17, infectează Pacientul 46 – femeie, 20 de ani, București.
Pacientul 19, fiul pacientului 17, infectează Pacientul 61, colegul său de birou – bărbat, 53 de ani, lucrează la SRI.

Pacientul 61, infectat de Pacientul 19, fiul Pacientului 17, infectează la rândul său:

Pacientul 62: femeie, 48 de ani, București, membru de familie al pacientului 61 (soție).
Pacientul 63: femeie, 22 de ani, București, fiica pacientului 61.
Pacient 64: bărbat, 23 de ani, București, partener pacienta cu numărul 63, fiica pacientului 61.

În România, epidemie este în faza de început. Această schemă arată modul de răspândire a virusului și cum se formează focarele care generează infectarea populației. 

De aceea e foarte importantă izolarea în casă, e importantă intrarea în carantină și, mai ales, să informăm corect autoritățile despre locul din care venim și cine sunt persoanele cu care am intrat în contact, în cazul în care ne îmbolnăvim. Iresponsabilitatea e factorul care accelerează cel mai mult epidemia și pune în pericol viața oamenilor. 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here