Criza testării, cea mai mare vulnerabilitate din România în lupta cu epidemia. Există cifre oficiale, dar nu știm cât de reale

Ludovic Orban, teste Covid 19
Premierul Ludovic Orban a încercat să explice criza testelor din România, dar asta nu înseamnă și o rezolvare a situației. În ultimele zile, România și-a îmbunătățit capacitatea de testare, dar mai e mult până departe - Foto: Facebook/Ludovic Orban, Pixabay

Testarea a fost și este una dintre cele mai mari vulnerabilități a autorităților din România în ce privește lupta cu epidemia. Practic, această luptă se desfășoară în orb pentru că datele oficiale, la această oră nu arată decât vârful icebergului.

Sunt 128.000 de persoane aflate în carantină instituționalizată sau izolate la domiciliu, acestea fiind “suspectați” că ar putea fi purtători ai virusului. Dintre acestea, o infimă parte a fost testată.

Teste Romania
Numărul de teste prelucrate zilnic, începând cu data de 2 martie 2020. Raportul oficial anunță numai numărul total de testări până în ziua respectivă, ascunzând numărul zilnic de teste – Grafic: Politiknews.ro

Un algoritm de testare de tip șvaițer

Algoritmul de testare impus de Institutul Național de Sănătate Publică este unul extrem de limitat și făcut parcă pentru a ascunde nivelul de răspândire al epidemiei nu pentru a-l combate.

Conform acestui algoritm sunt testate doar: “persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională; persoane cu simptome care au intrat în contact cu cazuri confirmate; personal medico-sanitar simptomatic; cazuri de pneumonie fără altă etiologie (afecțiuni asociate), din toate categoriile de vârstă și din toate spitalele; cazuri de SARI fără altă etiologie (SARI – afecțiuni respiratorii), din toate categoriile de vârstă și din toate spitalele; persoane instituționalizate simptomatice; pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare”, se arată în documentul institutului.

Tabel teste Romania
Prezentarea numărului de teste prelucrate zilnic, începând cu data de 2 martie 2020. Există o anomalie în data de 20 martie când sunt raportate 3.311, o cifră exorbitantă, comparativ cu tot ce s-a realizat până atunci – Politiknews.ro

 

Deci nu sunt testate “persoanele asimptomatice care au intrat în contact cu cazuri confirmate, inclusiv personal sanitar și nici persoanele asimptomatice cu istoric de călătorie”, conform algoritmului stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică.

Din acest document reiese că, în acest moment, în România nu se testează nicio persoană asimptomatică (adică fără manifestarea bolii), deși conform celui mai mare studiu realizat în China pe 72.000 de persoane infectate, cel puțin 13% dintre purtătorii virusului nu au simptomele bolii. În cele 130.000 de persoane aflate într-o formă de carantină impusă de autorități ar putea fi cel puțin 1.300 de persoane contaminate care n-au niciun fel de simptome și care pot răspândi virusul. La asta adăugați personalul medical care intră în contact cu persoane bolnave, lucrători pe ambulanțe, polițiști, pompieri, militari, și avem un tablou extrem de complicat al unei posibile răspândiri a bolii despre care nimeni nu știe nimic.

Au apărut anomaliile

Efectele testării limitate se văd deja. Avem trei focare: Suceava, Deva și Arad care se pot transforma într-un coșmar mai mare decât cel din Lombardia. În plus, se observă o perioadă foarte scurtă între internare și deces la multe persoane afectate de epidemie, media e mai mică de trei zile. Multe mor chiar înainte de a fi primit rezultatul testului. Există cel puțin un caz, cel al pastorului de la Suceava, care a fost înmormântat înainte de a fi confirmat pozitiv pentru coronavirus.

„Este o teorie falsă. România a crescut capacitatea de diagnosticare, sunt alți parametri, nu depindem numai de capacitatea de diagnosticare. Am plecat de la câteva sute de teste pe zi și am urcat la peste 2.500 de teste pe zi. Până la finalul săptămânii avem obiectivul să depășim 3.000 pe zi”, a declarat premierul Ludovic Orban, într-o intervenție la Digi 24.

Adevărul este că de la începutul lunii martie și până acum (3 aprilie 2020), România are o medie de sub 1.000 de teste pe zi, mai exact 960, asta în condițiile în care în ultimele 24 de ore (2-3 aprilie) a fost realizat un număr 3.174 de teste. În acest moment nu s-au înregistrat niciodată două zile consecutive în care să se prelucreze peste 2.000 de teste.

“Legat de numărul de centre de testare, noi a trebuit să achiziționăm PCR-uri. Noi, pentru a putea crește capacitatea de testare am mobilizat toate entitățile. E vorba și de câte persoane trebuie testate, am redus timpul între momentul recoltării și timpul de diagnosticare, creșterea capacității de testare nu se desfășoară peste noapte. Creștem capacitatea de diagnosticare în fiecare zi și va crește până la necesar, fie 5.000 sau 6.000 de teste pe zi”, a mai declarat Ludovic Orban.

În Italia, în data de 2 aprilie au fost prelucrate 39.809 teste, asta ca să ne facem o idee despre intensitatea acestui proces într-o țară cu imense probleme în acest moment. În Coreea de Sud, de la începutul epidemiei s-au făcut constant cel puțin 25.000 de teste pe zi. Există pericolul ca atunci când autoritățile medicale vor reuși să realizeze 5.000 de teste zilnic, în realitate să fie nevoie de 10.000.

Încă suntem în mijlocul furtunii

Optimismul lui Ludovic Orban în ce privește datele epidemiei din România trebuie luat cu rezervă. Nu există niciun indiciu că țara noastră ține sub control răspândirea virusului. O comparație cu Polonia și Danemarca, țări care au raportat un număr asemănător de persoane infectate, arată că suntem departe de a ieși din zona de pericol, iar curba îmbolnăvirilor o poate lua încă în orice direcție.

Tabel comparatie Romania, Polonia, Danemarca
O comparație între Danemarca, România și Polonia, țări care anunță un număr relativ egal de persoane infectate, arată cât de diferit stau la toate celelalte capitole. E practic imposibil să faci o predicție încotro o va lua epidemia într-o țară sau alta la acest număr de persoane infectate – Worldometers.com

 

Există câteva semne că România nu va ajunge în situația Italiei și nici a Spaniei. Măsura rapidă de închidere a școlilor, urmată de cele care au impus distanțarea socială, dar și cea cu privire la carantina instituțională pentru mii de oameni care au călătorit în străinătate ne-au scos din zona roșie. Acest avantaj poate fi pierdut extrem de ușor dacă nu vor fi rezolvate rapid problemele legate de testare și de protejare a personalului medical și a celui de intervenții.

Google, comparatie indici de mobilitate sociala
Google, folosind datele de deplasare ale utilizatorilor, a creat un indice de mobilitate pe țări după impunerea unor măsuri de izolare. S-a luat ca referință, media datelor de deplasare înregistrate înainte de începerea epidemiei. Conform acestor date, în România oamenii încă merg la muncă într-o măsură mai mare ca în Italia, Spania și Marea Britanie, dar mai puțin ca în Suedia, Olanda și Danemarca. Se poate observa că măsurile luate de guvern sunt mai puțin stricte ca în Italia și Spania, dar mai stricte ca în Olanda și Danemarca. În Suedia, guvernul nu a luat măsuri de distanțare socială, ci a dat anumite instrucțiuni către public – Google Mobility Reports

România stă foarte bine la indicii de mobilitate publicați de Google care arată impactul măsurilor luate de guvern, impact care se va traduce în săptămânile care vor urma într-un număr mai mic de persoane infectate și în mai puține decese. Ar fi păcat ca totul să fie dat peste cap de incapacitatea de a testa în masă și de a proteja personalul medical și pe cel de intervenții. 

Raport Romania, 3 aprilie 2020
Date oficiale raportate în 3 aprilie 2020 de către Ministerul de Interne

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here