Cu 40 de zile înainte de alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis e marele favorit. Analiza sondajelor arată că Viorica Dăncilă are prima șansă să intre în turul doi cu condiția să nu piardă guvernarea. Dan Barna stagnează!

Viorica Dancila, Dan Barna, Mircea Diaconu
Viorica Dăncilă, Dan Barna și Mircea Diaconu vor lupta pentru accederea în turul doi al alegerilor prezidențiale pentru a-i da replica lui Klaus Iohannis, marele favorit al acestui scrutin. Conform ultimelor studii sociologice, Viorica Dăncilă are prima șansă dacă reușește să supraviețuiască moțiunii de cenzură, dacă nu, lucrurile se complică din nou - Foto: Gov.ro/Facebook/Dan Barna/Captură Digi 24

Două sondaje de opinie au fost publicate la sfârșitul lunii septembrie, cu șase săptămâni înainte de turul unu al alegerilor prezidențiale (10 noiembrie).

  • În amândouă, Klaus Iohannis este marele favorit, competiția pentru locul doi fiind foarte strânsă între Viorica Dăncilă, Dan Barna și Mircea Diaconu.

  • După nominalizarea ei de către PSD, Viorica Dăncilă este pe un trend ascendent în toate sondajele.

  • Mobilizarea partidelor va fi decisivă pentru a decide numele candidatului care va intra în turul doi alături de Iohannis.

Primul este barometrul de opiniei Europa FM – IMAS, în care Klaus Iohannis, susținut de PNL, este pe primul loc în preferințele votanților cu 45,3%, Mircea Diaconu, susținut de Pro România și ALDE, are 16,6%, Dan Barna, susținut de USR-PLUS, e cotat la 14,2%, Viorica Dăncilă, susținută de PSD, primește 12,4%, iar Theodor Paleologu, susținut de PMP, e votat de 7,7% dintre alegători.

Sondajul are o marjă de eroare de +/- 3% și a fost realizat prin metoda telefonică pe un eșantion de 1000 de persoane.

Barometru de opinie IMAS-Europa FM

Al doilea este un sondaj intern realizat de USR și publicat pe grupul de WhatsApp al partidului. Datele sondajului au fost anunțate pentru prima dată de G4Media. În acest studiu, Klaus Iohannis este cotat cu 40,5%, Viorica Dăncilă e pe locul doi cu 21,4%, Dan Barna e pe locul trei cu 19,7%, iar Mircea Diaconu ocupă poziția a patra cu 7,6%.

Cei de la USR spun că acest sondaj a fost făcut prin metoda interviului față în față pe un eșantion de 1500 de persoane cu o marjă de eroare de +/- 2%.

Sondaj USR

Theodor Paleologu, un candidat ales bine de PMP

Deși cele două analize electorale, în afara liderului, par a nu avea mare legătură între ele, sunt mult mai asemănătoare decât par la prima vedere.

Metodele diferite de colectare a datelor și perioada de colectare pot duce la rezultate ce par a se bate cap în cap, de aceea datele trebuie interpretate și analizate.

O problemă a sondajului USR este că nu a fost măsurat Theodor Paleologu, candidatul PMP, care în barometrul IMAS are 7,7%.

Măsurarea lui ar fi reprezentat o redistribuire a procentelor care ar fi prezentat un tablou puțin diferit.

Conform unor surse din PMP, și în sondajele interne ale formațiunii politice, Toader Paleologu e cotat între șapte și opt procente. Deci cifra dată de IMAS e confirmată de cel puțin încă un sondaj de opinie.

O variabilă foarte mare are Mircea Diaconu, pe care IMAS îl dă în turul doi cu 16,6%, iar în sondajul intern din USR apare cu 7,6%.

Diferențele dintre cele cele două sondaje par a fi generate de perioadele diferite de timp în care au fost strânse datele – în prima jumătate a lunii septembrie sau în cea de a doua jumătate.

Iohannis, avans puternic după vizita la Casa Albă

Corelând evenimentele principale cu rezultatele celor două sondaje se poate spune că IMAS a strâns datele în prima parte a lunii, în timp ce agenția care lucrează pentru USR în cea de-a doua parte.

Luându-l ca reper pe Klaus Iohannis, e firesc să existe o susținere mai mare pentru actualul președinte la începutul lui septembrie, la scurt timp după vizita acestuia la Casa Albă (Iohannis se întâlnește cu Trump în 22 august), iar ea să scadă spre sfârșitul lunii când emoția a dispărut, iar atacurile oponenților s-au întețit.

Pe de altă parte, același tip de evoluție se poate observa și în cazul Mircea Diaconu. Acesta își lansează candidatura în data de 25 august, culegerea de date IMAS, făcându-se la începutul lunii septembrie, aceasta prinde potențialul maxim de susținere pentru candidatura actorului, cea de 16,6%, iar după aceea, firesc, ea începe să scadă, mai ales pentru faptul că are o campanie slabă, bazată exclusiv pe notorietatea proprie.

Controversa dintre Iohannis și Dăncilă pe tema guvernului a ajutat-o pe cea din urmă

Un alt argument că sondajul USR e realizat la sfârșitul lunii e acela că Viorica Dăncilă e pe un trend ascendent, fiind cotată la 21,4%. E o cifră ce rimează mai bine cu evenimentele din luna septembrie în care întregul discurs public a fost acaparat de confruntarea dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă pe tema echipei guvernamentale și a nominalizărilor de miniștri.

Dacă se adaugă la asta și faptul că susținătorilor PSD le-a luat ceva timp să-și reorienteze opțiunile către noul lider, reamintim faptul că Viorica Dăncilă a fost desemnată candidată la președinție de către PSD în data de 24 august. La începutul lunii septembrie, candidatura ei nu se cristalizase în opțiunile electoratului pesedist și din acest motiv apare în sondajul IMAS doar cu 12,4% față de 21,4% cât are în cel realizat de USR.

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri

Proiectie Politiknews.ro

Proiecția Politiknews.ro, bazată pe analiza sondajelor oficiale publicate, dar și pe mai multe sondaje făcute de formațiunile politice, arată că, dacă duminică 6 octombrie ar avea loc alegeri prezidențiale, turul întâi, rezultatele aproximative ar arăta aproximativ așa: Klaus Iohannis, 40%; Viorica Dăncilă, 21%; Dan Barna, 17%; Mircea Diaconu, 8%; Theodor Paleologu, 7%;

Tendința lui Klaus Iohannis este de scădere, a Vioricăi Dăncilă, de urcare, Dan Barna stagnează, Diaconu scade, Paleologu stagnează și el.

În acest moment, dacă Viorica Dăncilă nu e demisă de parlament și își păstrează poziția de prim-ministru până în data de 10 noiembrie, atunci ea are cele mai multe șanse să intre în turul doi alături de Klaus Iohannis.

Dacă guvernul este demis prin moțiune de cenzură, atunci bătălia pentru intrarea în turul doi se relansează. 

Depinde mult de ce va face PSD, dacă va continua să o susțină pe Dăncilă în alegeri, dacă va schimba candidatul, dacă susținerea în partid se va împărți între Dăncilă și Diaconu.

    

 

  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here