Cu 48 de ore înainte de votul pentru moțiune nimic nu e sigur, dar există o posibilitate reală ca Guvernul Dăncilă să fie demis. Ce spun Orban, Dăncilă, Ponta și Barna despre șansele moțiunii și ce vor să facă după?

Motiunea de cenzura, octombrie 2019
Liderii formațiunilor politice poartă ultimele negocieri înainte de vot. Ludovic Orban, PNL, e încrezător că există o majoritate anti PSD. Viorica Dăncilă negociază și promite pentru a se menține la putere. Victor Ponta visează la noul USL, iar Dan Barna anunță că nu se va asocia cu actuali și foști pesediști - Foto: PNL/Gov.ro/PSD/Facebook/Dan Barna

Joi, 10 octombrie se va vota moțiunea, iar negocierile sunt pe ultima sută de metri. Și-n acest moment balanța înclină spre demiterea Guvernului Dăncilă, dar nimeni nu e sigur de nimic.

  • Dacă joi, în plenul Parlamentului, sunt peste 233 de senatori și deputați, iar ședința are cvorum, atunci avem un prim semn consistent că moțiunea va fi adoptată.

  • Strategia PSD e aceea de a-și îndemna susținătorii să absenteze în masă, lăsând formațiunile ce susțin moțiunea în imposibilitate de a organiza votul.

  • Liderii partidelor au negociat, au calculat, dar toate proiecțiile pot fi infirmate de realitatea din teren.

Ludovic Orban anunță că există o susținere de 244 de voturi pentru moțiune, Viorica Dăncilă promite bani primarilor pentru ca aceștia să pună presiune pe parlamentari și să susțină guvernul. Victor Ponta anunță că va propune un premier pe placul PSD, iar Dan Barna spune că nu va vota, după moțiune, actuali sau foști social-democrați compromiși în ochii opiniei publice.

“Am anunțat că până în prezent avem 7 parlamentari, care au promis că vor veni la vot și că vor vota moțiunea de cenzură. Pe socoteala noastră sunt 244 cei care vor vota moțiunea de cenzură și cu cei trei parlamentari, care și-au anunțat trecerea la Pro România, se poate spune că avem 247” a declarat Ludovic Orban, președintele PNL, într-o conferință de presă.

Acesta a făcut referiri la un sistem de monitorizare a voturilor pentru moțiune, anunțând că nu a primit informații din partea semnatarilor documentului că o parte dintre aceștia nu vor participa la vot.
“…în ceea ce privește dispozitivul nostru de voturi, până în prezent nu există semnale privind neparticiparea la vot din partea niciunuia dintre semnatari. Există numai dubii care sunt legate de motive medicale în privința unui singur parlamentar, dar sper să rezolvăm și această problemă”, a spus Ludovic Orban.
Liderul liberal a avertizat-o public pe Viorica Dăncilă, premierul României să nu cumpere parlamentari pentru că săvârșesc o infracțiune.

În ultimele zile, în spațiul public s-a discutat mult despre posibilitatea ca reprezentanți ai guvernului “să cumpere voturi” de la parlamentari, plătindu-le cu bani și funcții publice.  

Avertizez public președintele PSD și negociatorii PSD, că orice promisiune făcută, în bani sau în funcții, către parlamentari pentru a le schimba opțiunea politică, reprezintă o infracțiune. Ca atare, îi somăm să se abțină de la practicile cu care ne-au obișnuit. Oricum, șansele de reușită a unor astfel de practici, după părerea mea, sunt egale cu zero. Oricum, noi vom continua discuțiile, vom continua negocierile și vom încerca să convingem, în continuare, și parlamentari care nu au semnat moțiunea de cenzură, să fie alături de acest demers salutar pentru România, pentru că, după părerea mea, orice parlamentar care va vota această moțiune de cenzură va fi un parlamentar care va fi apreciat de opinia publică. La ora actuală, peste 80% din populația României își dorește căderea acestui Guvern și își dorește ca guvernarea PSD să înceteze”, a declarat Ludovic Orban, președintele PNL.

Viorica Dăncilă, încercând să demonteze zvonurile despre discuțiile cu “valiza pe masă”, a recunoscut că negociază intens cu parlamentari de la ALDE și Pro România pentru a-și asigura o majoritate în Parlament.

“Am discutat cu parlamentari, sunt parlamentari pe care îi cunosc, am încercat să am o discuţie foarte corectă, să le spun, bun, trece această moţiune, ce se întâmplă cu ţara? Le-am cerut mai multă responsabilitate, le-am spus că România are nevoie de stabilitate, că nu văd o alternativă, nu văd un program de guvernare, nu văd o echipă guvernamentală, deci dăm un guvern jos să punem în loc ce? Renunţăm la un program de guvernare ca să facem ce? Să trimitem 400 de mii de oameni….(…) Pentru mine a fost important să discut cu oameni pe care îi cunosc şi am vrut să văd opinia lor. Vom vedea ce vor face la moţiune”, a declarat Viorica Dăncilă, citată de News.ro.

CLICK AICI PENTRU A CITI ȘI: Partidul condus de Dragnea și Viorica Dăncilă la dezastru se pregătește să plece de la putere. Discursul politic se schimbă, dar rămâne ancorat în zona electoratului format din bugetari și pensionari

Victor Ponta, președintele Pro România, vorbește deja despre perioada de după căderea guvernului, anunțându-și intențiile de a forma o majoritate alături de PSD și ALDE.

“Votăm la vedere moţiunea de cenzură şi dacă se face un guvern PNL-USR o să fim tot în opoziţie şi o să-i ajutăm de acolo. Sau o să-i criticăm. Cred că joi seară la o oră după moţiunea de cenzură o să fac o propunere oficială către toţi foştii mei colegi de la PSD, să refacem o majoritate fără Dăncilă, Fifor. (…) Un premier care nu e nici la PSD, nici la Pro România, că sunt orgoliile mari, dar pe care îl cunoaştem, îl susţinem toţi şi cei din PSD şi cei din Pro România. Nu va fi nici din ALDE. Un om care a muncit în guverne”, a declarat Victor Ponta.

O alianță între Pro România, PSD și ALDE are toate șansele să creeze o majoritate parlamentară și să propună un nou guvern. Problema ei e aceea că nu va avea credibilitate și va fi rapid asociată cu PSD și cu guvernarea din ultimii trei ani.

“Important e ca până la alegeri am putea avea o majoritate de stânga care să facă ce nu s-a făcut din 2016. Am promis în 2016 că facem şi nu am făcut pentru că nu a vrut Dragnea, nu a vrut Dăncilă, nu a vrut ăla. E o soluţie. Dacă nu, dacă face guvernul PNL cu USR cu PMP şi cu cine o mai face, cum e vorba vestită, pe noi să nu se bazeze”, a declarat Victor Ponta, citat de News.ro, oferind indicii despre noua platformă politică.

Reacția lui Dan Barna, președintele USR, nu s-a lăsat așteptată, acesta anunțând că nu va susține niciun guvern în care apar oameni din PSD sau care au fost în PSD.

”Văd că domnul Ponta anunţă că, imediat după ce va trece moţiunea, începe negocierile cu PSD pentru un guvern nou de stânga, fără actualul prim-ministru. Vreau să fie foarte clar: vom vota împotriva Vioricăi Dăncilă premierul-calamitate. Vom vota împotriva ei şi a cabinetului dezastruos pe care îl conduce. Cu cât pleacă mai repede, cu atât mai bine. Dar nu o să votăm niciodată pentru un alt guvern compus din oamenii care ne-au adus în situaţia de azi”, a scris Dan Barna într-o postare pe Facebook.

Pentru prima dată de la alegerile din 2016, Guvernul PSD se află în fața unei posibilități reale de a fi demis de o nouă majoritate constituită în Parlamentul României. Ce va fi după aceea e o cu totul și cu totul altă poveste.

 

1 COMENTARIU

  1. Da, joi va fi o zi cu scantei in parlament, cred ca dancila va fi gata sa muste din opozitie, pana la os, doar, doar s-o mentine la ciolan, duca-se pe pustii de analfabeta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here