Cum a ajuns Greta Thunberg lidera mișcării ecologiste și o voce imposibil de ignorat pentru cei mai importanți politicieni ai lumii

Greta Thunberg, adolescenta suedeză care i-a surprins pe liderii politici cu discursul plin de revoltă de la sediul ONU. Foto: Wikimedia

Pe 20 septembrie, Greta Thunberg, o tânără de 16 ani din Suedia, a condus cel mai mare protest ecologist din istorie, la care au participat aproximativ patru milioane de oameni din 161 de țări.

  • Ea s-a remarcat și prin discursul pe care l-a rostit în prima zi a a summitului ONU pentru climă de la New York. Cuvintele sale reprezintă o provocare pentru cei mai puternici lideri politici ai lumii.

  • Ce vor face oamenii politici de acum înainte după ce o fată a venit și le-a spus în față, cu lacrimi în ochi, ca o victimă care își acuză agresorul: “Mi-ați furat visurile și copilăria cu vorbele voastre goale!”

Până la discursul rostit la summitul ONU, Greta era privită cu condescendență și cu o oarecare curiozitate. Dar după ce a vorbit cu pasiune, furie și lacrimi în ochi la New York, această tânără din Suedia a trecut la alt nivel și nu mai poate fi trecută cu vederea.

Coșmarul politicienilor pasivi

Cuvintele ei au trasat o graniță usturătoare între generația sa și agenda liderilor politici, iar de aici înainte, modul în care aceștia se vor raporta la mesajul pe care ea l-a formulat îi va defini, într-un fel sau altul.

Fie că vor alege calea lui Trump și o vor ironiza, bagatelizându-i ideile, fie că vor căuta să răspundă acestei cereri a noii generații și se vor implica în rezolvarea crizei climaterice, politicienii nu vor putea spune niciodată că nu le pasă de Greta fără să cadă în derizoriu.
Le pasă. Pentru că ea îi ia de guler și le cere socoteală în numele generației sale care își dorește un viitor mai bun. Pentru că simt că ideile ei capătă tot mai mulți adepți. Și pentru că simt, fie că recunosc sau nu, că tema climei începe să decidă cine trece la conducere și cine pleacă acasă. Iar asta îi interesează cel mai mult pe politicieni: cum să ajungă la putere și cum să o păstreze cât mai mult.

Pentru așa ceva sunt în stare și să se implice în salvarea planetei, dar, desigur, este calea cea mai grea; politicienii precum Trump au ales să o renege pe Greta, să-i întoarcă spatele și să se lepede de ea, de parcă asta i-ar împiedica ideile să se răspândească. Dimpotrivă!

Pe 20 septembrie, patru milioane de oameni din 161 de țări au ieșit pe străzi, în cadrul celui mai mare protest din istorie pe tema schimbării climei. În fruntea acestei demonstrații uriașe s-a aflat o fată de 16 ani. Greta Thunberg a devenit, în decurs de un an, imaginea mișcării tinerilor care presează guvernele și corporațiile să-și schimbe politicile care afectează mediul.

Thunberg a lansat “Mișcarea pentru viitor” (sau Greva Școlii pentru Climă) în 2018, încurajându-i pe elevi și studenți să nu mai meargă la cursuri pentru a le cere guvernelor să se implice în direcția schimbărilor climaterice. În noiembrie, tânăra și-a început greva cu două săptămâni de absență de la școală, stând în fața sediului parlamentului suedez și cerând guvernului din țara sa să reducă emisiile de gaze cu 15% pe an. Acum ea intră în greva școlară în fiecare zi de vineri.

Discursul șocant: răzvrătirea în fața vorbelor goale

Când a plecat spre New York, traversând Atlanticul cu o ambarcațiune cu emisii zero în loc să ia loc într-un avion pentru a vorbi la summitul ONU, era deja clar că apariția sa în fața liderilor mondiali va fi un moment important.

În august 2018, în fața clădirii Parlamentului suedez, Greta Thunberg a început greva elevilor. Pe pancarta ei scria “Greva școlară pentru climă”. Foto: Anders Hellberg / Wikimedia

Călătoria sa a durat aproape două săptămâni, dar, la capătul ei, Thunberg și-a vărsat toată revolta de la pupitru, într-un discurs șocant.

“De peste 30 de ani, știința ne-a arătat negru pe alb. Cum îndrăzniți să ignorați avertismentele și să veniți aici să spuneți că faceți destul când politicile și soluțiile necesare nici măcar nu se întrevăd? Cum îndrăzniți? Mi-ați răpit visurile și copilăria cu vorbele voastre goale”, a spus ea cu chipul transfigurat de revoltă, în timp ce lacrimile îi umpleau ochii.

“Și totuși, eu mă număr printre norocoși. Oamenii suferă. Oamenii mor, ecosisteme întregi se prăbușesc. Suntem la începutul unei distrugeri în masă și vorbim numai despre bani și fantezia unei eterne creșteri economice. Cum îndrăzniți?”, a continuat. “Totul e atât de greșit. N-ar trebui să fiu aici. Ar trebui să fiu la școală, de partea cealaltă a oceanului”, le-a reproșat ea.

Timp de patru minute, Greta a subjugat întreaga sală cu răzvrătirea ei. Niciodată un om simplu, darămite un copil, nu le-a vorbit astfel celor mai importanți oameni din lume de la acel pupitru.

Cine e Greta și de unde vine ea?

Tânăra suedeză a povestit că, la 11 ani, a devenit deprimată gândindu-se la sarcina imposibilă de a salva planeta. În mai 2018, Thunberg a câștigat un concurs de esee pe tema schimbării climei, organizat de ziarul suedez Svenska Dagbladet. Aceasta a fost geneza carierei sale de activist. Trei luni mai târziu, ea a fondat conceptul Grevei Școlare pentru Climat, iar după încă trei luni a lansat primul său protest.

Thunberg pune parțial latura sa activistă pe seama sindrumului Asperger de care suferă. Ea a fost diagnosticată cu patru ani în urmă.


În decembrie, Thunberg a vorbit la conferința Națiunilor Unite pe tema schimbării climei, de la Katowice, în Polonia. “Aceasta este cea mai mare criză cu care s-a confruntat vreodată omenirea. Mai întâi trebuie să înțelegem asta și apoi să facem cât mai repede posibil ceva pentru a opri emisiile și să încercăm să salvăm ce mai putem salva”, i-a spus ea secretarului general al ONU, António Guterres, înaintea începerii conferinței.

Trei luni mai târziu, pe 15 martie anul acesta, Thunberg a condus peste un milion de elevi și studenți din toată lumea care au lipsit de la cursuri, într-un protest de amploare față de lipsa de acțiune în privința schimbării climei. Tineri din peste 123 de țări au lipsit de la ore, cerând politici mai robuste în privința climei și reducerea emisiilor de gaze.

În cadrul acestui protest global, Thunberg a luat cuvântul la demonstrația de la Stockholm: “Ne-am născut în această lume, vom trăi cu această criză toată viața. Nu vom accepta așa ceva. Facem grevă pentru că vrem un viitor și pentru că ne pasă”, a spus ea, potrivit Reuters. Era un prim semn al discursului șocant pe care urma să-l rostească la New York.

Nominalizată la Nobel, sprijinită de Papa Francisc

În martie, Greta Thunberg a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace. “A lansat o mișcare de masă pe care o văd ca pe o contribuție majoră la pace”, a declarat pentru The Guardian prim-ministrul socialist al Norvegiei, Freddy André Øvstegård. “Am propus-o pe Greta Thunberg pentru că, dacă nu facem nimic pentru a opri schimbarea climei, vom ajunge la războaie, conflicte și refugiați”, a adăugat acesta.

Faima Gretei a continuat să crească de atunci. În aprilie, ea a avut un scurt dialog cu Papa Francisc, în timpul audienței generale din weekend de la Vatican. Suveranul Pontif a asigurat-o că sprijină întru totul acțiunea de oprire a schimbării climei. “Vă mulțumim că ne susțineți în lupta pentru climat și pentru că spuneți adevărul. Înseamnă mult”, i-a spus ea. “Dumnezeu să te binecuvânteze, continuă să lucrezi, continuă. Mergi mai departe, mergi înainte”, i-a răspuns Papa.

Greta Thunberg se duce după politicieni și îi trage de mânecă pentru a rezolva problema urgentă a schimbării climei. Foto: Wikimedia

O săptămână mai târziu, Thunberg li se adresa liderilor parlamentului britanic: “Mulți dintre voi păreți îngrijorați că risipim timp prețios pe care ar trebui să-l alocăm lecțiilor, dar vă asigur că ne vom întoarce la școală în momentul în care veți începe să-i ascultați pe cercetători și să ne oferiți un viitor. Chiar e atât de mult ce vă cerem?”, le-a transmis ea.

Thunberg s-a întâlnit de mai multe ori cu reprezentanți ai ONU și a vizitat și Parlamentul francez.

Evită avionul, preferă trenul

Întrucât zborurile au o amprentă de carbon semnificativă, Thunberg refuză să călătorească cu avionul. În Europa, ea merge de obicei cu trenul. Dar traversarea Atlanticului a ridicat o nouă provocare. Un singur zbor de la New York în California generează 20% din totalul emisiilor poluante pe care le produce o mașină timp de un an.

Thunberg a apelat la ajutorul lui Boris Herrmann, care navighează cu o ambarcațiune numită Malizia II. Vasul folosește energia solară pentru propulsie și turbine subacvatice pe lângă alte surse de energie, precum vântul, astfel că nu are emisii de carbon.

După o călătorie de 13 zile, Thunberg a ajuns la New York pe 28 august, însoțită de echipa ei: tatăl, Svante, navigatorii profesioniști Boris Herrmann și Pierre Casiraghi, și regizorul Nathan Grossman.

Pe 17 septembrie, Thunberg s-a întâlnit cu fostul președinte american Barack Obama la sediul Fundației Obama.

“Nimeni nu este prea mic pentru a avea un impact, pentru a schimba lumea. Mesajul meu pentru tinerii care vor să aibă un impact asupra lumii este să fie creativi. Sunt atât de multe de făcut și nu trebuie să vă subestimați”, a spus ea într-o înregistrare video de la întâlnire, distribuită de organizația care poartă numele fostului președinte al SUA. “Are doar 16 ani, @GretaThunberg este deja unul dintre cei mai buni apărători ai planetei noastre”, a scris Barack Obama după întâlnire.


În aceeași zi, tânăra a participat la o întâlnire cu avocați din SUA pentru a discuta despre politicile asupra schimării climei. Intervenția ei a durat mai puțin de un minut. În loc să vină cu un discurs pregătit, Thunberg le-a pus pe masă un raport al ONU din 2018 despre schimbarea climei: “Nu vreau să mă ascultați pe mine. Vreau să-i ascultați pe cercetători”, a spus ea.

Cel mai mare protest și acel “Cum îndrăzniți?”

Pe 20 septembrie, Thunberg a condus protestul global la care au participat patru milioane de oameni din 161 de state. Adulții li s-au alăturat copiilor și adolescenților în cele mai importante orașe din lume, cerând acțiuni concrete. A fost cel mai mare protest din istorie pe tema schimbării climei.

Thunberg a vorbit a doua zi la Summitul UN Youth Climate: “Ieri, milioane de oameni de pe tot globul au mărșăluit și au cerut acțiuni reale pentru climă, în special tinerii. Am arătat că suntem uniți și că noi, tinerii, suntem de neoprit”, a spus ea.

Dar adolescenta suedeză și-a păstrat cele mai înflăcărate cuvinte pentru întrunirea liderilor lumii. Luni, ea le-a aruncat în față o provocare cum n-au mai întâlnit până acum: “Pentru mai bine de 30 de ani, știința a fost un glob de cristal. Cum îndrăzniți să continuați să vă uitați în altă parte și să veniți aici spunând că faceți destul, când politicile și soluțiile de care e nevoie nu se întrezăresc nicăieri?”, le-a cerut ea socoteală.

Greta Thunberg se duce după politicieni și îi trage de mânecă pentru a rezolva problema urgentă a schimbării climei. Foto: Wikimedia

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a cerut statelor membre ale organizației să definitiveze planurile concrete pentru reînnoirea obiectivelor de emisii de carbon până la termenul din 2020 fixat prin acordul de la Paris asupra climei. Organizatorii summitului au încurajat statele să-și impunp obiective pentru atingerea până în 2050 a neutralității în emisiile de carbon, iar Guterres a cerut eliminarea folosirii cărbunelui după 2020.

A dat 5 țări în judecată

După discursul înflăcărat de la tribuna ONU, Thunberg s-a alăturat altor 15 tineri din toată lumea care au depus o acțiune în instanță împotriva a cinci state pe care le acuză că nu iau măsuri împotriva încălzirii globale, încălcând Convenția ONU a Drepturilor Copilului. Țările vizate sunt Argentina, Brazilia, Franța, Germania și Turcia.

Convenția ONU datează de acum 30 de ani, iar copiii pot depune din 2014 plângeri legale la Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, notează Business Insider.

În următoarele luni, Thunberg intenționează să călătorească în Statele Unite, Canada și Mexix, apoi să participe la Conferința ONU pentru schimbarea climei (COP25) din Santiago, Chile, care va avea loc în decembrie.

Tânăra suedeză a declarat că dorește să se întâlnească cu oameni preocupați de criza climatului, precum și cu alți activiști și factori de decizie influenți. Ea va călători spre Chile în ultima lună a anului schimbând mai multe trenuri și autobuze.

“În ultimul an, milioane de tineri au ridicat vocea pentru a-i determina pe liderii lumii să se trezească în fața urgenței climei și mediului. În următoarele luni, evenimentele din New York și Santiago de Chile ne vor arăta dacă ei ne-au ascultat”, a spus Thunberg înainte de a face o promisiune: “Împreună cu mulți alți tineri din America și din lume, voi fi acolo, chiar dacă această călătorie va fi lungă și provocatoare.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here