Cum să pierzi intrarea în cursa pentru Cotroceni și-un partid în 30 de zile? Cele trei erori de judecată făcute de Tăriceanu care-l pot scoate în decor

Tariceanu, Melescanu, ALDE
Călin Popescu Tăriceanu e în pericol să-și piardă și partidul după ce a ieșit din cursa pentru Palatul Cotroceni. Teodor Meleșcanu, în schimb, e încrezător că a devenit o soluție pentru supraviețuirea ALDE - Foto: Wikimedia

Călin Popescu Tăriceanu din candidat la președinție cu șanse de a intra în turul doi a ajuns într-o lună în pericol să piardă controlul partidului.

  • Acesta a renunțat la candidatură, a retras ALDE din Guvern, a demisionat de la președinția Senatului și s-a aliat cu Victor Ponta.

  • A anunțat că-l susține alături de liderul PRO România pe actorul Mircea Diaconu în cursa pentru Cotroceni.

  • La scurt timp după plecarea de la guvernare, mai mulți parlamentari ai ALDE se revoltă împotriva deciziilor luate de Călin Popescu Tăriceanu.

Rebeliunea din ALDE e condusă de senatorul Teodor Meleșcanu care, printr-o alianță cu Viorica Dăncilă, a obținut poziția de președinte al Senatului, cea din care tocmai demisionase Călin Popescu Tăriceanu.

Cele trei erori de raționament făcute de liderul ALDE care l-au adus în situația de a-și pierde partidul?

1. O greșeală a lui Tăriceanu a fost că s-a considerat prea sigur pe el și nu a înțeles cât de important e pentru mulți dintre parlamentarii săi rămânerea la guvernare.

2. A mizat prea mult pe influența pe care o are Victor Ponta în PSD. Mulți parlamentari social-democrați au spus, informal, că sprijină noua construcție doar dacă cei doi reușesc să scape de Viorica Dăncilă.

3. Nu a luat în considerare forța rebelilor din ALDE, considerând că-i poate controla sau speria cu excluderea, dar aceștia și-au găsit rapid un lider în persoana lui Meleșcanu. 

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că nu există o criză în interiorul formaţiunii şi afirmă că trebuie făcută distincţia între dorinţa unor persoane care vor să obţină nişte funcţii, ”unii pentru prima dată în viaţă”, şi dorinţa partidului care a denunţat protocolul cu PSD. ”ALDE nu vrea să rămână la guvernare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de News.ro.

Această atitudine a președintelui ALDE i-a fost fatală. Rebelii, beneficiind de sprijinul oamenilor Vioricăi Dăncilă au primit poziții în guvern, iar cei din filiale au primit promisiuni de finanțare a proiectelor locale.

În ALDE ”nu există decât o situaţie legată de patru persoane: de domnul Meleşcanu care a acceptat să încalce regulamentul numai şi numai ca să ajungă preşedintele Senatului şi a ajuns – probabil că vrea să aibă un sfârşit de carieră încununat de această funcţie e problema domniei sale – şi de trei colegi care au acceptat astăzi funcţia de miniştri. Au fost curtaţi mult mai mulți care au refuzat”, a mai declarat liderul ALDE, citat de News.ro.

Senatorul Teodor Meleşcanu a reacționat și a spus că nu recunoaşte excluderea sa din ALDE şi că va merge în instanţă pentru a-şi căuta dreptatea, considerând decizia neconstituţională şi ilegală.

”Din păcate, s-a adoptat o decizie de excludere a mea din ALDE care este perfect ilegală şi care de fapt nici nu există. Nu a fost pe ordinea de zi, nu a apărut în niciun document, a fost o chestiune care doar s-a citit în şedinţă. Deci, din punctul meu de vedere ea este inaplicabilă, este anticonstituţională, contravine Regulamentului privind drepturile parlamentarilor şi din această cauză mi-a rămas o singură modalitate, aceea de a-mi căuta dreptatea în justiţie”, a declarat Teodor Meleşcanu la Parlament, citat de News.ro.

Graţiela Gavrilescu, propusă de Viorica Dăncilă pentru un portofoliu de ministru, la două săptămâni după ce demisionase din Guvern, a vorbit la Digi24 despre motivele pentru care a luat această decizie. Ea spune că este încă membru ALDE, chiar dacă preşedintele formaţiunii a spus că toți cei care au acceptat funcţii publice din partea PSD au fost excluşi.

„Acceptul nu a fost pentru ca eu să obţin postul acesta. Mi-am dat demisia şi am plecat de la guvernare pentru un ţel, ca ALDE să aibă un candidat. Acest lucru nu s-a întâmplat. De aceea am luat hotărârea să accept. Fac parte dintr-o echipă, am creat un partid care a ajuns în Parlament, a avut rezultate, alegătorii nu pot fi purtaţi pe drumuri. Am considerat că e bine pentru ALDE ca proiectul început în 2016 să se încheie la finalul mandatului guvernului”, a spus Graţiela Gavrilescu.

Grațiela Gavrilescu: “Consider că atitudinea mea nu poate fi arătată cu degetul. Nu pot să-i înşel pe alegătorii mei”

Ea a mai adăugat că e în continuare membru ALDE şi că, potrivit statutului, un membru al acestei formaţiuni poate fi exclus doar prin votul majorităţii Delegaţiei Permanente Naţionale.

„Consider că atitudinea mea nu poate fi arătată cu degetul. Nu pot să-i înşel pe alegătorii mei”, a mai spus ea.

Gavrilescu spune că îl recunoaşte în continuare pe Călin Popescu Tăriceanu ca preşedinte al ALDE, dar că e nevoie de o „reformare a partidului”.

„Tăriceanu, ca membru fondator, trebuie să poarte un dialog cu cei care au pus umărul la formarea acestui partid”, a mai spus Gavrilescu.

Membrii Biroului Politic Teritorial ALDE Prahova au votat să susţină obţinerea unui nou mandat de ministru de către Graţiela Gavrilescu, preşedinte al organizaţiei judeţene, şi cer organizarea unui congres extraordinar, anunță News.ro.

Liderul ALDE Oradea Dorin Corcheş adresează colegilor săi de partid o scrisoare deschisă, cerând convocarea unui congres, în care ”primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni, dar şi membrii simpli ALDE să aibă ocazia să-şi spună punctul de vedere”, conform News.ro. 

Acesta are mai multe întrebări referitoare la situaţia în care a ajuns partidul, inclusiv la faptul că liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a ajuns să-i scrie preşedintelui Klaus Iohannis pentru a-i cere “ajutor”. Dorin Corcheș acuză încălcarea Statutului şi a Regulamentului de aplicare a statutului ALDE prin faptul că toţi membrii care iau atitudine faţă de unele decizii pripite sunt amenințaţi cu excluderea. 

”Soluţia nu este să tot dăm afară din partid până rămân doar membrii care sunt de acord cu tot ce afirmă conducerea”, conchide el.

E foarte probabil ca Tăriceanu să facă mari compromisuri pentru a-și păstra partidul, iar pentru asta va sacrifica alianța cu Victor Ponta.

Dar odată ce rotițele au fost puse în mișcare va fi greu pentru Tăriceanu să reziste la un asalt din partea noului președinte al Senatului care, susținut de rebeli și de PSD, ar putea să ceară alegeri în partid și să devină noul lider.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here