Dan Barna și Viorica Dăncilă, competiție dură pentru un loc în finala prezidențială. Cine va câștiga și de ce?

Barna, Dancila, Diaconu, alegeri prezidentiale 2019
Dan Barna are încă șanse, cu zece zile înainte de alegeri, să o depășească pe Viorica Dăncilă și pe Mircea Diaconu - Foto: Gov.ro/Facebook

Cu zece zile înainte de alegerile prezidențiale, turul întâi, Klaus Iohannis este favorit să obțină peste 40% din voturile celor prezenți la urne.

  • Între Viorica Dăncilă și Dan Barna se dă o luptă strânsă pentru locul al doilea din marea finală.

  • Mircea Diaconu, deși prezentat ca favorit de barometrul IMAS – Europa FM cu 16,6%, va avea dificultăți să intre în turul doi alături de Iohannis. De ce?

În primul rând, Diaconu are o infrastructură politică mult mai slabă decât o au cele două partide USR și PSD, iar în al doilea rând, analizând toate rezultatele alegerilor prezidențiale anterioare, începând cu 1990, observăm că în finală au ajuns întotdeauna reprezentanții primelor două blocuri politice care au participat la alegeri.

Noutatea de azi e că pe locurile doi și trei avem două blocuri politice PSD cu 22,5% (rezultat alegerile europarlamentare din mai 2019) și USR-PLUS cu 22,4% (rezultat oficial, alegerile din mai 2019), virtual la egalitate în luna mai.

Sondaj de opinie, alegeri prezidentiale 2019
Deși Mircea Diaconu e dat favorit, cei trei candidați intră în marja de eroare a sondajulii de +/-3% – Foto: IMAS/EuropaFM

Mai avem doi candidați Viorica Dăncilă, PSD, și Dan Barna, USR-PLUS, ambii situați în spatele formațiunilor pe care le reprezintă cu două, trei procente.

Deci, pe baza raționamentului anterior, va ajunge în turul doi, candidatul care are o relație mai bună cu propriul electorat și al cărei formațiune a pierdut mai puțină susținere din partea publicului în perioada mai-noiembrie 2019.

Luând toate acestea în considerare, Dan Barna are un mic avantaj în fața Vioricăi Dăncilă și, conform unor surse din PSD, el are două procente în față în studiile făcute de social-democrați. Acesta e motivul pentru care relația dintre Miron Mitrea și Viorica Dăncilă s-a răcit, conform unor surse și a fost chemat Cozmin Gușă care declara într-un interviu că va aduce câteva puncte procentuale pentru candidatul PSD.

Într-adevăr, pe Dan Barna l-a afectat ancheta RISE Project, dar nu atât de brutal pe cât se așteptau cei din PSD. Mai mult, ancheta a dezmorțit campania lui Barna, punând reflectoarele pe el. 

Ieșirea de ieri, a șefului interimar DNA care a anunțat oficial că Dan Barna nu este “vizat de nicio cercetare penală” reprezintă un alt impuls consistent pentru liderul USR.

A existat o dezbatere extinsă și importantă în care mai mulți comentatori au susținut că Iohannis o preferă pe Viorica Dăncilă în turul doi, în fața ei poate câștiga sigur.

Astăzi, această dezbatere nu mai are valabilitate: Iohannis câștigă în fața oricărui contracandidat. Bazinul său electoral e uriaș. În turul doi va atrage voturi de peste tot, inclusiv de la PSD. E pentru prima dată după 1990 când împotriva unui candidat la prezidențiale ajuns în turul doi nu i se opune efectiv niciun bloc electoral, nici măcar al celuilalt contracandidat. Disoluția PSD va face ca în turul doi mulți alegători tradiționali ai acestei formațiuni să voteze cu Iohannis. Asta nu înseamnă că nu sunt alegători nemulțumiți de actualul președinte sau nu vor fi alegători care vor vota împotriva lui, ideea e că și cei care i se împotrivesc vin de peste tot, de la toate formațiunile politice, la fel ca și cei care votează pentru el, cu mențiunea că ultimul grup e mult mai mare, e uriaș.

Cred că Iohannis a ales să se confrunte cu Dan Barna în turul doi, după toate micile indicii pe care le oferă campania lui electorală sau absența lui din orice campanie electorală. Acest lucru a fost remarcat și de jurnalista Magda Grădinaru.

Dacă vreți, e o invitație pentru Dan Barna de a se concentra asupra competiției cu Viorica Dăncilă. E bine să observați că și PNL, un partid puternic, a tras obloanele în ce privește deteriorarea liderului USR.

Și pentru Klaus Iohannis e mai important acum, să scoată PSD din joc, de vreme ce scopul său politic a fost atins – câștigarea celui de-al doilea mandat.

Pentru cei interesați să urmărească alegerile prezidențiale în direct și vor să știe cum decurge competiția dintre Dan Barna și Viorica Dăncilă trebuie să urmărească și să compare numărul absolut de voturi din mediul urban cu cel din mediul rural. Nu procentele, ci numărul de voturi. Acestea sunt publicate de BEC din oră în oră. Cu cât rezultatul diferenței dintre numărul de voturi din urban cu numărul de voturi din rural e mai mai mare, cu atât șansele Vioricăi Dăncilă de a ajunge în turul doi scad.

Predicție: Dacă astăzi, 1 noiembrie, ar avea loc alegerile prezidențiale pentru turul întâi, Klaus Iohannis și Dan Barna ar intra în marea finală.

Atenție! Toate predicțiile din acest articol sunt făcute pe baza datelor și informațiile pe care le-a strâns autorul până la momentul publicării articolului. În zece zile situația se poate schimba. 
Vă rog urmăriți următoarele articole și update-uri făcute pe Facebook și Twitter pentru a afla ultimele evoluții și clasamentul candidaților la zi.

 

 

  

  

 

4 COMENTARII

    • Crima organizata institutionala isi lichideaza corpurile delicte si promoveaza complicii cu o cruzime de nedescris. Procurorul SS Stan Gheorghe a fost promovat instantaneu la rangul de judecator constitutional al Romaniei dupa ce a clasat dosarul de urmarire penala al procuroarei Rozaliei Negoita acuzata de musamalizarea crimelor comise de edilii gruparilor politice PSD-PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here