De ce Dan Barna este marele favorit pentru intrarea în turul doi al alegerilor prezidențiale?

Dan Barna, campanie electorala
Dan Barna face o campanie electorală de manual, încercând să devină mult mai cunoscut decât e în acest moment. Cât îl va ajuta Dacian Cioloș? - Foto: Facebook/Dan Barna

În perioada 1-3 septembrie, în USR au loc alegeri pentru șefia partidului. Un eveniment neobișnuit dacă ne gândim la faptul că actualul președinte Dan Barna a fost nominalizat să candideze în cursa prezidențială de către alianța USR-PLUS și se află în plină campanie pentru strângerea celor 200.000 de semnături.

Dar USR e o formațiune care ne-a obișnuit cu o viață tumultoasă, dar și cu cea mai democratică formă de manifestare și de rezolvare ale problemelor interne.

Campania electorală internă durează până pe 31 august. Potrivit modificărilor aduse la Statutul USR, președintele partidului va fi ales prin votul tuturor membrilor, vot care se va consuma electronic în perioada 1-3 septembrie.

Dacă va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin (în cazul în care niciun candidat nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate), campania electorală internă se va desfășura în perioada 5-8 septembrie, urmând ca votul electronic să se desfășoare în intervalul 9-11 septembrie”, se arată într-un comunicat oficial al partidului.

Dan Barna, 44 de ani, a luat o opțiune serioasă pentru a intra în turul doi al alegerilor prezidențiale.

“…se simte valul schimbării în bine. Am simțit asta în interacțiunea cu fiecare constănțean care mi-a dat semnătura de încredere astăzi. Dictatura hoției și a corupției… e pe sfârșite începând cu data de 26 mai…”, a spus Dan Barna la mitingul electoral care a avut loc la Constanța.

Ultimul barometru de opinie realizat de IMAS pentru Europa FM ce acoperă luna august, îl plasează pe Dan Barna pe locul doi în ce privește opțiunile alegătorilor cu 17,3%, fiind în fața lui Victor Ponta (14%), dar și a lui Călin Popescu Tăriceanu (12,7%).
Barometru IMAS, august 2019
Dan Barna ocupă locul doi, fiind în fața lui Victor Ponta și a lui Călin Popescu Tăriceanu. Pentru cei care se întreabă de ce s-a retras liderul ALDE, aici poate fi găsit răspunsul – Foto: Barometrul de opinie IMAS – Europa FM, august 2019

În acest studiu nu este analizată susținerea pentru Mircea Diaconu care și-a anunțat mai târziu intrarea în cursă.

La începutul lunii august, USR și PLUS decid să formeze o alianță politică pentru alegerile prezidențiale, iar Dan Barna, președintele USR, este nominalizat să intre în această cursă.

Dacian Cioloș, misterios, face un pas înapoi, deși era mai bine cotat în sondajele de opinie.

Alianța USR-PLUS a mers împreună și la alegerile europarlamentare din 26 mai unde a reușit să se claseze pe locul trei, după PNL și PSD, dar la foarte mică distanță de social-democrați, partid aflat la guvernare din 2016.

În acest moment, la trei luni de la alegerile europarlamentare, USR-PLUS a trecut în fața PSD, având, împreună, peste 25% din opțiunile de vot (USR are 19,7, iar PLUS are 5,5%), social-democrații fiind cotați la 17,9%.

Formațiunea condusă de Dan Barna, de una singură, a trecut pe locul doi în clasamentul forțelor politice din România, după PNL.

Partide, IMAS, august 2109
La trei luni de la alegerile europarlamentare, USR a ajuns a doua forță politică din România, depășind PSD – Foto: Barometrul de opinie IMAS – Europa FM, august 2019

Modificările politice generate de alegerile europarlamentare sunt spectaculoase. Opoziția la PSD depășește fără probleme 50% din opțiunile electoratului, ceea ce arată că ne îndreptăm spre o schimbare radicală a scenei politice din România, o scenă dominată de PSD, începând cu anul 2012.

Dan Barna, candidatul USR-PLUS, deși se află pe locul doi are o problemă. Nu el tractează alianța în această campanie, ci alianța îl tractează pe el.

Susținerea lui este cu două 2,5 puncte procentuale sub cea a partidului său (USR) și aproape cu opt puncte sub cea a susținerii totale pentru cele două formațiuni, USR și PLUS.

Campania e abia la început, dar aceste cifre arată o anumită stare de fapt.

Dan Barna este un politician tânăr, rațional, riguros, aflat la primul mare examen.

Atitudinea și discursul său nu sunt spectaculoase sau seducătoare. Aparițiile sale nu sunt explozive, iar replicile sale nu au savoarea necesară pentru a fi distribuite masiv pe rețelele sociale.

Dar stilul său bazat pe hărnicie și rigurozitate îl poate duce în turul doi fără probleme.

Dan Barna, campanie 2019
Dan Barna nu este un candidat care trage partidul după el, ci unul care muncește mult, încercând să se apropie de scorul partidului. Aici, chibițează la o partidă de șah dintr-un parc din Brăila – Foto Facebook/Dan Barna

 

Dan Barna e un candidat care greșește și care a dat dovadă de o oarecare inconsecvență.

De exemplu, a dat declarații contradictorii vizavi de decizia USR în ce privește o posibilă criză guvernamentală în cazul demiterii Vioricăi Dăncilă.

O altă mare eroare a făcut-o domnul Barna atunci când a acceptat să fie intervievat de Antena 3 la scurt timp după victoria în alegerile europarlamentare, generând un val de reacții negative la adresa sa. Trebuie făcută precizarea că atunci era doar președintele USR, nu fusese nominalizat candidat la președinție.

Dan Barna este un avocat care s-a dedicat muncii de consultant în crearea de programe și aplicații pentru atragerea de fonduri europene.

Această activitate extrem de sofisticat-birocratică l-a ajutat probabil să salveze tânăra formațiune dintr-o mare criză declanșată de plecarea lui Nicușor Dan, fondatorul partidului.

Criza a plecat de la tensiunile dintre cele două mari grupări din interiorul formațiunii create de Referendumul pentru familie din anul 2018.

Tabăra conservatoare din USR, condusă de Nicușor Dan a propus susținerea referendumului sau, cel mult, neimplicare în campanie, iar tabăra progresistă din care făcea parte și domnul Barna cerea un vot împotriva acestui referendum de modificare a Constituției.

Un scrutin realizat în interiorul partidului în care fiecare membru a putut vota a tranșat problema, iar tabăra progresistă a câștigat. 

În urma acestei înfrângeri, Nicușor Dan și-a dat demisia, iar Dan Barna a fost ales președinte.

Marea realizare a actualului candidat la președinție a fost scoaterea USR din acea criză profundă care ar fi putut duce la dispariția formațiunii.

Cu răbdare, Dan Barna a reușit să mențină coeziunea în partid fără a anihila opțiunile individuale. Toți membrii formațiunii au respectat votul dat și au mers înainte. 

Mai mult, USR a reușit încă o premieră în politica românească. A fost primul partid care a organizat alegeri primare (în interiorul partidului) pentru desemnarea întregii liste de candidați la europarlamentare.

A fost un proces electoral stufos, obositor, dar la care s-a participat cu entuziasm. Fiecare membru a avut posibilitatea să se înscrie în cursă, iar la sfârșit, fiecare membru a votat, obținându-se un clasament de 40 de nume.

USR a reușit într-o perioadă de patru ani, intră aici și campania lui Nicușor Dan făcută pentru Primăria Bucureștiului, să schimbe modul în care se face politică în România, iar acest proces de schimbare e abia la început și are influență și asupra celorlalte partide.

Dan Barna nu este un politician popular. Dacă decide într-o duminică să se ducă la film la mall la Băneasa are mari șanse să nu fie oprit de niciun susținător, să treacă neobservat, dar cred că nici nu are nevoie de o astfel de popularitate pentru a ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Pentru succes, e mai important acum să cutreiere țara și să strângă cât de multe mâini poate. Să vorbească direct cu oamenii și să transmită un mesaj simplu și clar.

Electoratul USR-PLUS este unul care face parte din clasa de mijloc, format preponderent din mici investitori, corporatiști (angajați în mediul privat), studenți, manageri, locuitori ai marilor orașe. Aceștia sunt interesați mult mai mult de ce spune Dan Barna, de cum se poziționează față de o temă sau alta, cu cine se asociază Dan Barna și nu cum arată și cât de mulți oameni care așteaptă tramvaiul 1 îl recunosc când traversează Bulevardul Ștefan cel Mare.

Dan Barna nu va ajunge președinte, nu tura asta cu toate că o confruntare cu Klaus Iohannis va fi foarte interesantă pentru electoratul românesc. 

În premieră, se vor confrunta doi politicieni care au dat declarații clare în ce privește lupta împotriva corupției, apartenența României la NATO, la Uniunea Europeană și au militat împotriva populismul și a autoritarismului politic.

Nu va ajunge președinte pentru că actualul șef al statului va avea o capacitate mai mare de a atrage voturile nehotărâților în turul doi, voturi de la PSD decât cea pe care o are Dan Barna. Președintele în funcție, fiind vorba de al doilea mandat, își poate permite să riște mai mult pentru că are o bază mai solidă.

Dar Dan Barna are o șansă bună să intre în turul doi în toate strategiile pe care le dezvoltă sau le pot dezvolta cei din Pro România, ALDE și PSD, împreună sau separat.

Dacă Mircea Diaconu va fi un candidat susținut doar de Pro România și ALDE, Dan Barna va fi în fața actorului pentru că acesta nu va putea trece de un maxim de 15 procente. ALDE e aproape dizolvat ca partid, iar transferul de susținere dinspre Victor Ponta înspre Mircea Diaconu nu este unul ușor pentru că sunt doi politicieni percepuți total diferit și care au avut roluri distincte în societatea românească.

În cazul în care se va face o alianță comună Pro România, ALDE și PSD, Dan Barna ar fi în pericol doar în situația în care alianța schimbă candidatul și merg cu Victor Ponta, iar Viorica Dăncilă renunță la candidatură.

Dacă-l păstrează pe Mircea Diaconu situația pentru Barna nu e atât de periculoasă pe cât pare pentru că forțele politice implicate vor avea o mare problemă să mobilizeze baza partidului pentru susținerea unui actor – independent.

Votanții la alegerile prezidențiale sunt în căutarea unui lider, nu a unui candidat de conjunctură.

La începutul lunii septembrie, cu zece săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, Dan Barna este favorit să intre în turul doi. Situația va fi mult mai clară la sfârșitul acestei luni, o lună septembrie care se anunță plină de confruntări politice și de posibile modificări mai ales în zona Pro România și PSD.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here