De ce e important ca Dan Barna să ajungă în turul doi chiar dacă pare că el nu vrea?

Dan Barna, USR
Rareori, un candidat la președinție s-a bazat atât de mult pe un partid pe care nu a reușit să-l unifice sub stindardul său și pe înțelepciunea electoratului - Foto: Facebook/Dan Barna

Dan Barna, candidatul alianței USR-PLUS pierde din tracțiunea electorală cu zece zile înainte de alegerile prezidențiale.

  • Ancheta RISE Project despre activitatea sa în ce privește folosirea fondurilor europene a fost o lovitură de baros pentru candidatul USR, dar pe de altă parte, nici restul campaniei n-a fost una care a ieșit în evidență.

  • În general, dacă ești candidat în alegeri se presupune că te-ai gândit bine la acest aspect înainte, ai luat o decizie rațională și ești hotărât să câștigi.

Ce m-a frapat în toată această perioadă la Dan Barna a fost senzația pe care o transmite că altcineva l-a pus să candideze la președinție și a făcut-o împotriva voinței sale. Această nehotărâre a traversat ca un fir roșu întreaga evoluție a liderului USR după alegerile europarlamentare.

Ancheta RISE și reacțiile de după au reprezentat doar punctul culminant, unul care putea fi dejucat ușor pentru că Dan Barna știa de anchetă, fusese intervievat de reporteri. Avea toată libertatea din lume să reacționeze înainte și să facă lumină în acea poveste încurcată. Dar n-a făcut-o! A așteptat ca bomba să explodeze. 

Cu toate că, exact cum am scris cu altă ocazie, cred că Dan Barna a fost un consultant de fonduri europene mediocru care a aruncat pe apa sâmbetei cel puțin șase milioane de euro din banii contribuabililor, mai cred și că nu este o persoană coruptă. Relația cu funcționari publici dubioși, deciziile proaste și neurmărirea proiectelor au fost cauzele eșecurilor și nu faptul că a fugit el cu banii, dar asta e o opinie, nu o scuză.

Pentru România, pentru viitorul nostru european, mi se pare totuși important ca Dan Barna să ajungă în turul doi al alegerilor. Nu este un politician atât de rău pe cât se prezintă singur și merită o șansă din partea alegătorilor. 

Scopul principal al acestui vot este ca electoratul să limiteze cât se poate de mult influența PSD în politică și în societate.

Un Dan Barna ajuns în turul doi ar însemna o înfrângere devastatoare pentru PSD, una care ar îndepărta această formațiune pentru multă vreme de guvernare.

Știu că Iohannis, președintele în funcție, o preferă pe Viorica Dăncilă, dar nici el și nimeni altcineva nu se poate opune votului popular.

O mobilizare a electoratului din clasa de mijloc asemănătoare cu cea de la alegerile europarlamentare ar putea rezolva această situație în favoarea României și în favoarea cetățenilor și nu în favoarea unui om politic, oricine ar fi el.

Dan Barna nu are nicio șansă să ajungă președintele României, dar are posibilitatea de a fi unul dintre cei care au ucis balaurul PSD, o dihanie ce bântuie societatea românească de treizeci de ani. Ar fi o mare victorie.

Din urmărirea destul de atentă a tuturor confruntărilor electorale din 1990 încoace, vă spun că toate calculele, toate strategiile politice, toate mesajele și toată propaganda nu valorează nici cât o ceapă degerată în ziua votului dacă oamenii ies din casă.

PSD a pierdut toate alegerile, mai puțin pe cele din 1990 și 1992, în care votanții din țară și din străinătate au ieșit masiv la urne. PSD e un partid al inerției, unul care profită de neimplicarea oamenilor pentru ca, apoi, să le fure viața, resursele și viitorul.

Viorica Dăncilă are trei, patru procente în fața lui Dan Barna după mai multe sondaje de opinie, la o prezență la urne de 6 milioane de alegători. Dacă votează 500.000 de oameni în plus față de predicția de prezență optimă pentru Dăncilă, aceasta nu trece clasa. Nimic nu este pierdut, dar pentru asta ar trebui să existe mobilizare și entuziasm atât la USR cât și la PLUS. cei care fac parte din aceste partide trebuie să creadă ei cu minte, trup și suflet în posibilitatea ca liderul lor să ajungă în turul doi. 

Dacă ei nu cred asta, dacă nu fac nimic, atunci oamenii ce pot face?

Inamicul lui Dan Barna nu e Iohannis, e Dăncilă. Pe ea trebuie s-o învingă. N-am înțeles de ce USR a căzut în capcana de a intra în competiție cu PNL și invers? De ce și-au lăsat comunicatorii să învrăjbească susținătorii celor două formațiuni, cazul lui Andrei Caramitru fiind năucitor în acest sens? Nici acum nimeni nu știe dacă punctele de vedere exprimate de celebrul consultant sunt și cele ale lui Dan Barna, sau sunt și cele ale USR, ale alianței USR-PLUS sau, pur și simplu, sunt doar punctele de vedere ale domnului Caramitru. 

Această zonă gri în care s-au ciocnit cele două tabere, PNL cu USR-PLUS reprezintă principalul factor de demobilizare a electoratului anti-PSD.

Inamicul, partidul responsabil cu stagnarea societății românești e PSD, această formațiune trebuie marginalizată, presată să o rupă cu trecutul, să-și schimbe numele și apucăturile dacă se mai poate.

Partidele din România trebuie să se extragă din raționamentul politic că, la un moment dat, pot face alianță cu PSD, că pot fi susținute de această formațiune ca să rămână la putere. 

Toate alianțele cu PSD s-au terminat prost pentru partenerii lor. Foarte prost.

Pe de altă parte, în multe situații alegătorii trebuie să fie și, de multe ori, sunt mai inteligenți decât candidații și partidele care-i susțin. De aceea mi se pare important ca energia și solidaritatea socială dobândite în acești doi ani și jumătate de luptă neîntreruptă cu PSD să nu fie irosite. 

E important să mergem la vot cu aceeași disperare, nesiguranță, teamă, dar și hotărâre cu care am fost în 26 mai.

Poate ați uitat, dar vă amintesc că acea dimineață de mai a început cu Liviu Dragnea la Scroviștea, manevrând oameni, promițând funcții și având convingerea că încă poate câștiga alegerile sau, în cel mai rău caz, le va pierde la mustață, transformând înfrângerea în victorie cu ajutorul tunurilor sale propagandistice. 

Exista o mică speranță, dar cei mai mulți se îndoiau că referendumul pentru justiție va trece și că PSD va fi înfrânt de PNL și, aproape, depășit de USR.

Nu uitați mulțimea de profeți care spuneau că PSD nu poate pierde alegerile, că Dragnea nu are cum să intre la închisoare pentru că el controlează întreaga țară.

O finală prezidențială europeană între Iohannis și Barna nu poate avea loc fără o ieșire masivă la vot. Aceasta e marea miză, un PSD scos din joc, nu faptul că Iohannis a câștigat deja alegerile și nici că Barna le-a pierdut.

E bine să ne amintim că Iohannis și Cioloș au mai câștigat o dată alegerile înainte ca acestea să aibă loc și s-au trezit că PSD, la numărarea voturilor, avea 46%. Era decembrie 2016. 

Și atunci, cu două-trei luni înainte, nu se vorbea decât că Iohannis s-a înțeles cu Cioloș, iar acesta urma să-și păstreze poziția de premier, toate jocurile fiind făcute.

Acum, cu zece zile înainte de votul pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale, nu este nimic jucat, iar Dăncilă și PSD pot fi încă opriți, dar nu de Iohannis, de PNL, de Barna, de USR sau de Cioloș, ci de noi, alegătorii, prin simpla participare și prin simpla exprimare a unei opțiuni corecte pentru România.

Restul e doar o mare și nesfârșită conversație, tensionată uneori, dar, în general, plăcută.    

 

3 COMENTARII

    • Ia mai lasa-ma cu pacatele, iesi la vot, fa-ti datoria de cetatean, si casca ochii la ce votezi, ca de-aia ne calareste nemernicul de psd de 30 de ani! Si de-aia ni s-a suit in cap la propriu, ca ati stat in casa in 2016!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here