De ce Nicușor Dan are cele mai mari șanse să fie susținut de Opoziție în lupta pentru Primăria București și de ce Gabriela Firea va candida din nou din partea PSD?

Gabriela Firea, Nicusor Dan, Primaria Bucuresti
Gabriela Firea și Nicușor Dan vor fi, cel mai probabil, din nou adversari în bătălia pentru București din 2020 - Foto: Facebook/Gabriela Firea, Nicușor Dan

În aceste zile, în planul doi al confruntării politice din campania pentru Palatul Cotroceni, se dă și o altă bătălie, cea a candidaturilor la primărie în orașele mari din România.

  • La fel de tensionată ca bătălia pentru a obține nominalizarea, dar și susținerea unei formațiuni politice importante în cursa pentru președinția României este și cea pentru a obține nominalizarea pentru a candida la Primăria Bucureștiului.

  • Lupta pentru Capitală este una exclusiv politică, acesta e și motivul pentru care, rareori, în funcția de primar al Bucureștiului ajunge un om priceput la administrație.

În general, în această poziție ajung politicieni care pot obține susținerea unui partid mare. De exemplu, Oprescu și Firea pentru PSD. Ciorbea pentru CDR, în 1996, Videanu, PDL, în 2008 etc.

Cazul Traian Băsescu e puțin diferit, dar și el a câștigat primăria în anul 2000 tot ca om politic, lider de partid (PD).

Confruntarea electorală pentru câștigarea Primăriei Bucureștiului este decisivă pentru orice formațiune politică majoră. 

Câștigarea acestei administrații este un semnal puternic ce anunță partidul sau alianța care va învinge în alegerile parlamentare, iar primarul Bucureștiului devine un posibil candidat cu șanse la președinția României. 

Trebuie să amintim aici că atât președintele în funcție cât și precedentul șef al statului au fost primari.

Din aceste câteva motive, dar și multe altele despre care vom vorbi în preajma alegerilor locale, nominalizarea candidaților în interiorul partidelor mari e un proces complicat, în care se implică mulți lideri și susținători importanți ai formațiunilor respective.

Conform informațiilor și datelor din acest moment, Gabriela Firea va candida la Primăria Bucureștiului și în 2020. Un posibil eșec al Vioricăi Dăncilă la prezidențiale și tensiunile din PSD îi vor fi favorabile Gabrielei Firea pentru a obține cu ușurință susținere pentru un nou mandat, în ciuda dezastrului din administrația Bucureștiului din timpul mandatului ei.

VIDEO. Eveniment electoral organizat de Gabriela Firea care înmână cheile unor locuințe sociale construite de primărie

 
PSD nu are soluții alternative la actualul edil care dispune și de resursele financiare necesare pentru a susține campania electorală.

Dar Gabriela Firea nu are nicio șansă să obțină un nou mandat de primar dacă PNL, USR și PLUS propun un candidat comun. Această soluție era valabilă și în urmă cu patru ani, dar inflexibilitatea liberalilor și candidaturi haotice cum a fost propunerea cu Marian Munteanu au compromis șansele Opoziției.

În 2016, Nicușor Dan a candidat din poziția de președinte al USR, un partid nou, format în jurul unei organizații civice fondată de Dan, Uniunea Salvați Bucureștiul. 

De atunci s-au schimbat multe lucruri. Nicușor Dan nu mai este președintele USR. Și-a dat demisia în urma pierderii unui vot în partid cu privire la susținerea sau nu a Referendumului pentru familie. 

Nicușor Dan a susținut moțiunea conservatoare (pro modificarea Constituției), iar Dan Barna pe cea progresistă (împotriva redefinirii familie în Constituție).

Mulți comentatori au considerat demisia lui Nicușor Dan din fruntea USR ca una impulsivă și credeau că noul partid nu va supraviețui unei astfel de crize, dar a făcut-o. 

Mai mult, a reușit să-și mărească susținerea de la opt procente cât a luat la alegerile parlamentare din 2016 la peste 22 câștigate la alegerile europarlamentare din mai 2019. 

Dan Barna și-a consolidat poziția în partid și a fost nominalizat drept candidat la alegerile prezidențiale.

Deși a plecat din USR, Nicușor Dan nu a renunțat niciodată la obiectivul său politic – acela de a ajunge primar al Bucureștiului și de “a salva orașul”. 

Din poziția de membru al Consiliului General a analizat acțiunile și deciziile primarului Firea, le-a criticat în dese rânduri și a rămas conectat la problemele orașului.

VIDEO. Nicușor Dan a anunțat în urmă cu câteva zile că va candida oricum la Primăria Bucureștiului, chiar și ca independent

În acești patru ani, Nicușor Dan a rămas în legătură cu USR, e susținut de organizația București a partidului, dar a încercat să obțină și sprijinul liberalilor. 

Conform unor surse politice, Nicușor Dan a avut cel puțin o întâlnire cu Ludovic Orban, președintele PNL, pentru a discuta găsirea unor soluții în ce privește susținerea sa de către liberali. 

Pentru conformitate, trebuie precizat că această întâlnire a avut loc înainte de alegerile europarlamentare.

De asemenea, conform unor studii sociologice care nu au fost date publicității, Nicușor Dan este singurul candidat care o poate învinge pe Gabriela Firea, fiind susținut de o singură formațiune politică din Opoziție, indiferent dacă e vorba de PNL sau de USR-PLUS. 

Studiul nu spune nimic despre situația unei candidaturi independente, dar se poate trage concluzia că într-o astfel de situație de canibalizare a Opoziției, adică intrarea în cursă cu trei candidați, un liberal, un reprezentant USR-PLUS și Nicușor Dan, Gabriela Firea devine favorită pentru un nou mandat de patru ani.

Se poate spune că situația s-a schimbat față de 2016 în favoarea lui Nicușor Dan și asta din cauza rezultatelor slabe înregistrate de actualul primar în ce privește administrarea orașului.

În USR, conform unor surse din partid, în aceste zile au loc discuții intense cu privire la candidatura lui Nicușor Dan. Organizația partidului din Capitală susține puternic această candidatură care irită conducerea partidului.

Dan Barna a început prin a se opune, dar în ultimele zile a realizat că o astfel de rezistență ar crea o mare problemă în interiorul formațiunii. 

Dan Barna: “USR e în poziţia să susţină candidatul cu cea mai bună poziţie. Dacă Nicuşor Dan e în această poziţie, nu e o problemă”

Niciun alt candidat din USR sau PLUS nu se poate apropia de încrederea de care se bucură Nicușor Dan din partea alegătorilor din București. 

Cu toată imaginea pozitivă pe care o are în rândul opiniei publice, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, cel nominalizat de PLUS pentru această poziție, nu are cum să-l învingă pe Nicușor Dan pentru că electoratul nu-l percepe, cel puțin deocamdată, ca pe un posibil primar.

„Eu sunt consecvent mesajului pe care l-am dat de doi ani de zile. USR e în poziţia să susţină candidatul cu cea mai bună poziţie. Dacă Nicuşor Dan e în această poziţie, nu e o problemă. Dacă e Vlad Voiculescu, la fel”, a declarat Dan Barna, președintele USR, citat de News.ro. 

Această declarație arată că liderul USR și-a nuanțat poziția și tinde să-l susțină pe Nicușor Dan. Dar asta nu înseamnă că a fost rezolvată problema cu PLUS și nici cea cu PNL.

Deși liberalii își doresc cu ardoare un candidat propriu, pragmatismul lui Ludovic Orban ar putea să ducă spre o soluție comună, o nominalizare decisă în urma unui studiu sociologic pe trei candidați, studiu agreat de toate cele trei formațiuni – PNL, USR și PLUS, iar apoi să se decidă împărțirea primăriilor de sector, pornind de la apartenența politică a candidatului principal. Există indicii din partea tuturor formațiunilor implicate că nimeni nu vrea să repete și să-și asume un dezastru politic precum cel din 2016.

În plus, o victorie a Opoziției unite la București va fi un mesaj demobilizator pentru PSD în ce privește alegerile parlamentare din 2020.

Niciun partid nu poate trece peste faptul că viitoarea majoritate care va da guvernul se decide, într-o importantă măsură, în vara anului viitor, în confruntarea pentru Primăria București. 

  

1 COMENTARIU

  1. Da, lucrurile sunt delicate, pe undeva USR va fi cel care va da semnalul. Daca ei sunt destepti si-l vor sustine pe Nicusor Dan, probabil cu mutre si fite, dar PLUS va decide la fel, si-atunci PNL ar putea sa vina si ei cu sustinere. Intr-adevar, Ludovic Orban arata pragmatism politic de aproape 1 an, si e foarte bine, pentru ca PNL s-a ridicat si curatat, devenind o optiune viabila. Eu as vrea sa fie toti trei si sa se inteleaga, pentru ca efectiv contez pe fiecare dintre ei pentru a-i obliga pe ceilalti sa faca ce spun, sa n-o ia pe aratura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here