Dezastrul ALDE. Tăriceanu și partidul lui s-au dezintegrat la o săptămână după ieșirea din alianța cu PSD

Tariceanu, Ponta, alianta
Călin Popescu Tăriceanu negocia, în data de 7 august cu Victor Ponta, viitoarea alianță politică. Alături de ei Varujan Vosganian și Daniel Chițoiu - Foto: Facebook/Călin Popescu Tăriceanu

Dacă domnul Tăriceanu și-a făcut niște calcule înainte de a lua decizia de a ieși din alianța cu PSD, acele calcule s-au dovedit eronate.

Nu toți miniștri și-au dat demisia din Guvern. Ramona Mănescu, deținătoarea portofoliului afacerilor externe, a preferat să renunțe la partid, câțiva parlamentari ALDE au trecut la PSD, iar situația secretarilor de stat e neclară.

Mai mult de atât, Tăriceanu a fost pus în umbră de zvârcolirile lui Victor Ponta pentru a o decupla pe Viorica Dăncilă de PSD, iar candidatura lui Mircea Diaconu pare că nu a primit impulsul necesar pentru a căpăta aderență la public.

Aici a contat și conferința ad-hoc ținută de Mircea Diaconu în fața Ateneului Român în care discursul actorului a fost incoerent și mohorât.

S-a discutat mult pe marginea deciziei lui Tăriceanu, ce l-a împins la o decizie radicală de vreme ce era cel mai bine cotat politician după Klaus Iohannis în cursa pentru Palatul Cotroceni.

O explicație posibilă și mai aproape de raporturile de forțe politice a fost o încercare pentru fostul premier de a găsi o cale de supraviețuire politică și nu numai.

Era conștient că nu are nicio șansă să câștige alegerile prezidențiale, iar o înfrângere în fața lui Iohannis sau o ratare a intrării în turul doi ar fi însemnat un capăt de drum pentru liderul ALDE. A preferat să încerce să obțină încă un mandat de senator.

Deși raționamentul pare a fi fost corect, noua realitate e mult mai dură pentru Tăriceanu care, într-o săptămână, a rămas fără candidatură, fără conexiune cu executivul și fără o parte din partid.

Relația cu Victor Ponta nu e și nu va fi una ușoară. Liderul Pro România are tendința să-și domine partenerii, să creeze strategii noi fără să-i consulte, să joace mereu pe mai multe planuri, iar orice viitoare acumulare de putere va veni la pachet cu îndepărtarea celor care-l încurcă. 

USL-ul s-a prăbușit pentru că premierul Ponta nu a mai vrut să împartă nimic cu Antonescu, fiind sigur că el poate câștiga alegerile prezidențiale din 2014.

Iar problemele lui Tăriceanu nu s-au terminat. O ratare în ce privește crearea unei alianțe largi Pro România, ALDE și PSD sau măcar o parte din el în ce privește susținerea lui Mircea Diaconu ar duce, în final, la destrămarea relației cu Ponta sau, în cel mai bun caz, la subordonarea lui Tăriceanu intereselor șefului Pro România.

Călin Popescu Tăriceanu a ajuns într-o fundătură politică din care doar un noroc chior îl mai poate scoate. Dar de data asta nu mai există un PSD mamut care să-l salveze.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here