Doi români uciși de atentate cu bombă din Afganistan. Ce a determinat acest val de terorism? De ce situația rămâne periculoasă la Kabul?

Afganistan atentat
Atentatul din data de 3 septembrie din Kabul, Afganistan, în care au murit 16 oameni, printre care se afla și un cetățean român. Această serie de violență se desfășoară pe fundalul negocierilor de pace dintre SUA și talibani - Foto: Captură YouTube/PBS

Joi, 5 septembrie, în Kabul, capitala Afganistanului, a avut loc un nou atentat în care și-a pierdut viața un militar român. Marți, 3 septembrie, a avut alt atentat terorist în care și-au pierdut viața 16 persoane printre care și un cetățean român. Ambasada țării noastre din Kabul a fost afectată de explozie, iar un membru din personalul acesteia a fost rănit.

Un militar român şi-a pierdut viaţa astăzi, 5 septembrie, în jurul orei 11.40, ora României, în Afganistan, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul. Informații suplimentare referitoare la identitatea militarului vor fi difuzate după anunțarea familiei acestuia, conform procedurilor în vigoare. Conducerea Ministerului Apărării Naţionale își exprimă regretul pentru moartea militarului român și este alături de familia îndoliată”, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Apărării.

Cea de-a opta rundă de negocieri între Statele Unite și Talibani s-a încheiat luni, 2 septembrie, în Doha, capitala Qatar-ului, anunță AlJazeera,  grupul de negociatori anunțând că un acord de pace va fi finalizat și un anunț va fi făcut în săptămânile viitoare.

În urma încheierii discuțiilor care au început în data de 4 august, ambele părți au declarat că se vor consulta cu liderii lor pentru următorii pași de urmat.

Începând cu anul trecut, cele două părți au purtat discuții cu privire la un potențial acord de pace care este axat pe patru aspecte cheie: 

  1. O garanție din partea talibanilor că nu va permite grupurilor armate și luptătorilor străini să utilizeze Afganistanul ca lansator de atacuri în afara țării; 
  2. Retragerea completă a forțelor SUA și NATO; 
  3. Realizarea unui dialog intra-afgan; 
  4. Încetarea permanentă a focului.

Un reprezentant al talibanilor la Doha, care face parte din echipa de negociatori, a declarat marți pentru Al Jazeera că un acord de pace a fost „aproape” convenit, fără a oferi detalii suplimentare.

„Această rundă de discuții a fost extrem de productivă și suntem aproape de un acord care va fi finalizat și anunțat, sperăm, în următoarele săptămâni”, a declarat el, citat de postul de televiziune arab.

Talibanii au fost înlăturați de la putere în anul 2001 de cătrea o coaliție militară internațională condusă de SUA, fiind  acuzați de oferirea de adăpost rețelei teroriste Al Qaeda, grup responsabil pentru atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA.

Talibanii au cerut de mult timp retragerea completă a trupelor străine de pe teritoriul Afganistanului pentru a se „încheia ocupația”.

În Afganistan se află aproximativ 14.000 de militari americani și aproximativ 17.000 de trupe din 39 de aliați ai NATO și țări partenere, printre care și România.

După încheierea celor opt runde de negocieri, reprezentantul special al SUA pentru Afganistan Zalmay Khalilzad a anunțat că discuțiile s-au concentrat pe detaliile tehnice ale acordului.

“Nu este o coincidență faptul că am observat un recrudescență masivă a violențelor în ultimele săptămâni. Există discuții de pace între Statele Unite și talibani, dar talibanii au vrut să mențină presiunea și să le reamintească atât Statelor Unite cât și guvernului afgan de la Kabul cât de mare este puterea lor”, a relatat Jane Ferguson, PBS, post public de radio din SUA. 

“Am văzut un spectacol de forță pe tot parcursul weekend-ului, în timp ce se derulau aceste negocieri. Două capitale de provincii afgane, Kunduz și Puli Khumri, au fost ținte ale unor atacuri din partea talibanilor și apoi, desigur, a urmat enormul bombardament din data de 3 septembrie”, a povestit reporterul PBS.

Situația rămâne extrem de periculoasă în Afganistan și, acum, opinia multor diplomați e că negocierile de pace dintre talibani și reprezentanții SUA au fost compromise de sângeroasele atentate teroriste.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here