Donald Trump e anchetat de democrați, fiind acuzat de abuz de putere. Personalitatea sa explozivă i-a creat probleme nu numai în politică, dar și în familie. Cum e cu adevărat președintele SUA?

Donald Trump are un comportament diferit de al părinților săi, susține verișoara lui din Scoția. Foto: Gage Skidmore, Wikimedia

Donald Trump va trebui să facă față unei anchete declanșate de Camera Reprezentanților pentru acuzația de abuz de putere.

  • Președintele american e acuzat că a făcut presiuni asupra unui guvern străin pentru a se implica în alegerile din 2020 și a ascuns informații, folosind o facilitate a guvernului rezervată misiunilor secrete ale SUA.

  • Trump consideră că e nevinovat și a catalogat investigația ca fiind o “vânătoare de vrăjitoare”, dar un prim oficial al Departamentului de Stat a demisionat deja, numele său apărând în documente.

  • Această anchetă chiar dacă nu va avea consecințe juridice, ar putea să aibă unele politice din perspectiva realegerii lui Trump pentru un nou mandat.

  • Dar cum e președintele SUA cu adevărat? Cum îl văd rudele sale? Și de ce e considerat o persoană nu prea bine crescută și lipsit de bunătate, cum au fost părinții săi?

Alice Mackay (79 de ani), verișoara îndepărtată din Scoția a președintelui american, îl consideră pe Trump un om zgârcit și n-a uitat nici acum că acesta i-a furat câteva clătite.

Cu mult înainte de a fi ales președintele Statelor Unite ale Americii, comportamentul necioplit al lui Donald Trump îi era deja bine cunoscut verișoarei sale îndepărtate din Scoția. Alice Mackay a declarat într-un interviu recent publicat de cotidianul britanic The Independent că acesta nu a moștenit nimic din bunătatea părinților săi, Fred și Mary Anne MacLeod.

Alice este verișoara mamei lui Trump. Mary Anne MacLeod a emigrat în Statele Unite în 1930, înainte de a se căsători cu tatăl lui Donald în 1936, scrie ziarul citat.

Deși ar fi fost de așteptat ca, provenind dintr-o familie cu rădăcini în afara Americii, să fie mai tolerant și să înțeleagă mai bine aspectele complexe ale imigrației, Trump a avut permanent o atitudine extrem de dură pe această temă.

“Nu-mi place deloc omul ăsta”, a spus, fără menajamente, Alice Mackay. “A avut niște părinți adorabili, nu știu ce n-a mers cum trebuie cum el”, a spus femeia.

Ani la rând, sora mai mare a lui Trump, Maryanne Trump Barry, în vârstă de 82 de ani, și mama acestuia au vizitat Scoția în fiecare vară, păstrând legătura cu rudele europene. “Nu și-a uitat niciodată rădăcinile și chiar și-a dorit să fie înmormântate aici, dar cred că era prea costisitor atunci și nu cred că soțul ei a fost de acord”, a povestit Alice Mackay despre mama lui Trump care s-a stins din viață pe 7 august 2000.

În schimb, vărul mai tânăr al lui Alice nu prea dădea pe “acasă” înainte de a cumpăra în Scoția un teren de golf, Turnberry, lângă Ayr, în 2014. Când Donald Trump a venit în sat, n-a stat mult și n-a fost deloc prieteos, povestește femeia: “De fiecare dată când familia Trump venea aici, treceau pe la noi și luam masa împreună. El (Donald Trump) a venit aici într-o dimineață și eu eram ocupată, făceam clătite, iar el uitase că soțul meu murise. A pitit niște clătite în buzunar și n-a zis nici măcat <<salutare>> sau ceva.”

Nu doar comportamentul nepoliticos al lui Trump i-a atras antipatia verișoarei sale îndepărtate, ci și zgârcenia lui notorie. Mama și sora lui au donat bani pentru spitale și pentru cauze umanitare, dar Donald nu a moștenit spiritul filantropic al familiei atunci când a primit averea tatălui său.

“Erau un cuplu adorabil. I-au zis lui Donald să doneze, dar el n-ar fi dat niciun sfanț”, a spus Mackay despre părinții președintelui american.

În 2016, o anchetă publicată de Washington Post a dezvăluit că Trump a făcut donații în valoare de peste 102 milioane de dolari între 2011 și 2016, dar banii nu proveneau din averea personală: cea mai parte a donațiilor era reprezentată de contravaloarea unor cursuri pe terenurile de golf ale lui Trump care fuseseră scoase la licitație pentru strângerea de fonduri în scopuri caritabile.

Trump a vizitat ultima oară fosta casă a mamei sale din Tunga, un sat de pe insula scoțiană Lewis, în 2008. A stat trei ore pe insulă, dar a petrecut doar 97 de secunde în casa modestă în care a crescut mama lui împreună cu cei nouă frați .

Actualul președinte al SUA a ajuns din interes pe insula scoțiană. El a fost implicat în urmă cu 11 ani într-o anchetă publică provocată de planurile de urbanism ale clubului de golf pe care urma să-l inaugureze în zonă.

Potrivit The Independent, o delegație a consiliului local din Comhairle nan Eilean Siar s-a întâlnit atunci cu omul de afaceri american pentru a-i propune să transforme conacul baronial Lews Castle într-un hotel și muzeu, contribuind, astfel, la dezvoltarea comunității. Trump a promis că va analiza planurile, dar consiliul n-a mai primit de atunci nicio veste de la el, scrie ziarul britanic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here