Dosarul Mineriadei: rechizitoriul integral. 1979 de pagini!

Mineriada, 1990
13-15 iunie, 1990, minerii chemați de Ion Iliescu la București au atacat populație, au făcut arestări și au distrus sediile partidelor de opoziție

Dosarul Mineriadei a fost întors la Parchetul General de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție în data de 8 mai 2019. De asemenea judecătorii au decis anularea punerilor sub acuzare și toate probele din dosar, anulând, în fond, întregul rechizitoriu.

Procurorii militari trimis Dosarul Mineriadei către ICCJ în iunie 2017, trimițându-i în judecată pe Ion Iliescu, fost președinte, pe Petre Roman, fost prim-ministru, pe Virgil Măgureanu, fost director SRI, și pe alte 14 persoane implicate.

În rechizitoriu, procurorii militari au prezentat probe conform cărora, inculpații au planificat și coordonat un atac împotriva populației civile în zilele 13-15 iunie 1990, ucigând prin împușcare patru oameni, rănind prin împușcare alți trei. Au vătămat integritatea fizică a 1269 de oameni și i-au privat nejustificat de libertate pe alți 1242.

În perioada 13-15 iunie, manifestația pașnică a studenților, partidelor de opoziție și a unei părți dintre locuitorii Bucureștiului a fost înăbușită cu violență de către forțele de ordine. Criza politică, confruntările de stradă, l-au determinat pe Ion Iliescu să cheme minerii din Valea Jiului în Capitală. Aceștia, conduși de liderul sindical Miron Cozma, s-au deplasat în număr mare și au atacat populația civilă, au distrus redacțiile ziarelor de opoziție și sediile partidelor istorice PNȚ-CD și PNL.

Ancheta penală a fost întârziată vreme de 27 de ani pentru ca acum dosarul să fie întors din nou la procurori.

Întregul rechizitoriu realizat de procurorii militari de 1979 de pagini

Dosarul Mineriada, rechizit… by on Scribd

Documentar despre venirea minerilor la București și înăbușirea violentă a manifestației din Piața Universități

 
București, 13-15 iunie, 1990: o barbarie pusă în scenă de Ion Iliescu și FSN pentru a distruge orice opoziție într-o Românie ieșită din comunism

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here