Efectele extragerii spionului CIA cu acces la președintele Rusiei: Kremlinul cere prin Interpol adresa fugarului, iar Putin face epurări

Moscova minimalizează rolul lui Oleg Smolenkov în cazul de spionaj de la Kremlin, dar a cerut Statelor Unite, prin Interpol, să transmită unde se află acesta. Operațiunea de extragere amintește de una dintre cele mai spectaculoase acțiuni de defectare din timpul Războiului Rece.

  • Dezvăluirile presei occidentale despre extragerea unui fost angajat al Kremlinului, presupus spion CIA, de sub nasul serviciilor secrete ruse au declanșat alerta la Moscova.

  • Într-o încercare de a reduce pe cât posibil daunele, Rusia a negat că Oleg Smolenkov ar fi avut un rol important la Kremlin și că ar fi putut afla secrete importante, însă a cerut Washingtonului, prin intermediul Interpol, să anunțe unde se află acesta.

  • În contextul relațiilor tensionate dintre cele două puteri, solicitarea formală a Moscovei frizează limitele ridicolului și are șanse nule de a primi răspunsul așteptat – nimeni nu se așteaptă ca spionajul rus să aibă nevoie de informații de la Interpol sau de la tabăra adversă pentru a-și putea neutraliza țintele.

Pulp Fiction la Moscova

Agenția Interfax, citată de Reuters, a anunțat vineri că mai mulți oficiali care i-au permis lui Smolenkov să fugă din ţară au fost îndepărtați din sistem.

Două surse au confirmat pentru Reuters relatările presei americane potrivit cărora informatorul CIA a fost scos din Rusia în 2017 şi a ajuns în Statele Unite. Cotidianul rus Kommersant susţine că spionul era Oleg Smolenkov, care a dispărut împreună cu soţia şi cei trei copii în timp ce se aflau într-o vacanță în Muntenegru. Anchetatorii ruși au închis dosarul dispariției concluzionând eronat că ar fi vorba de o crimă. Serviciul Federal de Securitate (FSB) a aflat ulterior că acesta trăia în străinătate.

Kommersant a publicat o fotografie cu o casă pe care Oleg Smolenkov și soția lui, Antonina Smolenkova, au cumpărat-o în Stafford, în nordul statului american Virginia, la 65 de kilometri de Washington.

Vladimir Putin va căuta vinovații pentru fuga lui Smolenkov. Foto: Wikimedia

Kremlinul a confirmat că Smolenkov a lucrat pentru administraţia prezidenţială rusă, dar susține că nu a deţinut un post important şi că a fost dat afară în 2016 sau 2017. Numele lui figura pe o listă cu numere de telefon din 2014 consultată de Reuters, unde apărea în funcția de consilier-şef al lui Iuri Uşakov, principalul asistent pentru politică externă al preşedintelui rus Vladimir Putin.

“Este adevărat că Smolenkov a lucrat în administrația prezidențială, dar a fost concediat în urmă cu mai mulți ani. Locul său de muncă nu a fost cel al unui oficial de rang înalt”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acesta a refuzat să confirme dacă Smolenkov a fost agent american: “Nu pot să confirm acest lucru. Nu știu dacă a fost agent sau nu. Pot doar să confirm că a fost o asemenea persoană în administrația prezidențială, care a fost ulterior demisă. Tot ce speculează mass-media americană despre cine a extras urgent pe cine și a salvat pe cine de către cine și așa mai departe – acest lucru este mai degrabă un fel de ‘Pulp Fiction’ (literatură de consum, n.r.), așa că să îi lăsăm pe ei”, a spus oficialul citat de NBC.

Totodată, o sursă citată vineri de Interfax susține că excursia familiei Smolenkov în Muntenegru a încălcat regulile în vigoare în 2017, care le interziceau oficialilor ruşi deplasările în acest stat. “La scurt timp după dispariţia lui Smolenkov în iunie 2017, agenţiile de aplicare a legii abilitate au deschis o anchetă care a arătat că oficialii care i-au permis unui angajat al administraţiei prezidenţiale şi familiei acestui să plece în vacanţă în Muntenegru au încălcat interdicţia”, a declarat sursa respectivă.

Interdicţia fusese instituită în primăvara aceluiaşi an, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Muntenegru provocat de un presupus puci nereuşit la Podgorica, cu sprijinul rușilor, în 2016. Moscova a negat orice implicare, relatează Reuters.

“Acţiunile celor responsabili au fost clasificate drept control lipsit de prevedere şi superficial. Unii dintre ei au fost pedepsiţi, inclusiv prin concediere”, a spus sursa menționată de Interfax. Abia ulterior a devenit evident că Smolenkov fugise din ţară.

Epurări în sistem

Este de așteptat ca extragerea lui Smolenkov să determine și mai multe epurări în sistem, pe măsură ce Putin va continua să caute vinovații pentru acest eșec al serviciilor ruse de informații și să pregătească o reacție la acțiunea CIA.

CNN a anunțat că decizia extragerii spionului de la Moscova s-a luat la scurt timp după o întâlnire din mai 2017 din Biroul Oval, în care Donald Trump a discutat informații strict secrete cu ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, și ambasadorul Rusiei în SUA, Sergei Kislyak.

Donald Trump, un președinte care le dă emoții celor de la CIA. Foto: Wikimedia

Dezvăluirile presei americane despre acest caz nu au fost nici pe placul administrației de la Casa Albă, după ce s-a aflat că agentul a fost extras din Rusia în 2017, de teamă că președintele american Donald Trump i-ar fi putut dezvălui identitatea. Potrivit CNN, deși Smolenkov ar fi fost foarte util în continuare din poziția lui de la Moscova, s-a recurs la dezactivarea lui rapidă când riscul de a fi deconspirat a devenit iminent.

Agenția Centrală de Informații a catalogat, luni, drept false informațiile prezentate de CNN, potrivit cărora spionul a fost extras din Rusia din cauză că președintele Donald Trump a gestionat greșit în mod repetat informații secrete și ar fi putut să contribuie la expunerea acestuia.

Reacția CIA a survenit după ce The New York Times a publicat un articol care contrazice major relatările CNN. Astfel, oficialii CIA ar fi luat, de fapt, decizia dificilă a retragerii spionului în 2016, cu câteva săptămâni înainte de instalarea lui Donald Trump la Casa Albă.

Potrivit New York Times, spionul a fost recrutat în urmă cu mai multe decenii, iar retragerea sa a fost impusă de apariția rapoartelor din mass-media despre ingerința Rusiei în alegeri.

Președintele american a ieșit din nou la rampă pe Twitter, acuzând CNN că transmite informații false. Donald Trump a catalogat drept “o rușine” relatările postului de televiziune.

Ziarul a mai scris că sursa a refuzat să fie extrasă în 2016, motivând că familia sa se teme să fugă din Rusia. CIA s-a temut atunci că ar putea avea de-a face cu un spion care face joc dublu, dar Smolenkov și-a dovedit loialitatea după câteva luni, acceptând extragerea, după ce și-a convins familia să facă acest pas.

Numele lui Oleg Smolenkov a fost făcut public la scurt timp după ce NBC a aflat că sursa CIA trăia sub numele real în apropiere de Washington, deși conducerea Agenției Centrale de Informații a solicitat ca identitatea sa și alte detalii despre extragerea de la Moscova să rămână secrete, pentru ca viața să nu-i fie pusă în pericol.

Încă este neclar de ce Smolenkov a continuat să trăiască sub numele real în Statele Unite după ce a fugit din Rusia.

Imediat după ce extragerea sursei de la Kremlin a devenit publică și s-a aflat că aceasta trăiește lângă Washington D.C., un reporter NBC a mers la domiciliul acestuia și a bătut la ușă. Doi bărbați tineri au coborât atunci dintr-un SUV parcat lângă mașina jurnalistului și l-au chestionat despre scopul vizitei. Potrivit NBC, cei doi erau agenți ai guvernului american care îl protejează pe Smolenkov.

Al doilea Oleg renegat de Kremlin

Fuga lui Oleg Smolenkov din Rusia amintește de celebrul episod al extragerii altui Oleg foarte important pentru Moscova. Pe 19 iulie 1985, când Războiul Rece ajunsese la apogeu, Oleg Gordievski, un colonel KGB recrutat de serviciul britanic de informații MI6, a fugit în Finlanda, într-una dintre cele mai dificile și spectaculoase operațiuni de spionaj.

Oleg Gordievski, alături de fostul președinte american Ronald Reagan. Foto: Mary Anne Fackelman – Ronald Reagan Presidential Library

Condamnat în lipsă la moarte de autoritățile comuniste, sentință care nu a fost niciodată abrogată de Moscova, unde este considerat un trădător, Gordievski a ajuns în Marea Britanie, unde trăiește și în prezent.

În aprilie 2008, presa britanică a relatat că pe 2 noiembrie 2007 Gordievski a fost adus în stare de inconștiență la spital și internat timp de 34 de ore. Acesta a susținut ulterior că a fost otrăvit cu talium de “elemente obscure” de la Moscova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here