EXCLUSIV. Cine ne otrăvește? Afumați, locul incinerării și destinație a containerelor importate din Marea Britanie

Gunoi, Afumați, Ilfov
Gunoiul din jurul comunei Afumați arată drumul spre zona unde au loc incinerări ilegale - Foto: Politiknews.ro

Comuna Afumați se află la 14 kilometri de cel mai apropiat senzor de mediu din București, unul al aplicației Airly, aflat pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu.

Locul unde s-a incinerat o cantitate mare de deșeuri în seara zilei de 1 Martie, generându-se o poluare a aerului în partea de sud a României ce a depășit și de zece ori limita admisă, se află în această comună din județul Ilfov, conform declarațiilor ministrului Mediului Costel Alexe, dar și a unor oficiali ai comunei cu “8.100 de locuitori” din apropierea Bucureștiului.

Localitatea Afumați e legată de Capitală prin șoseaua E85, comuna fiind străbătută și de Drumul Județean 100 care duce în Ștefănești. Incinerarea, conform mai multor localnici, a avut loc pe un teren, la ieșirea din Afumați, aflat pe acest drum județean, într-un depozit de colectare a fierului vechi.

“Da, duminică seara (n.r. 1 martie) am văzut un fum gros venind dinspre cimitirul vechi”, a declarat o vânzătoare din magazinul aflat în apropierea Școlii nr.1, numită de localnici Școala Mare. Aceasta a preferat să nu-și spună numele de teama celor implicați.

În apropiere de “cimitirul vechi”, pe strada Bistriței, mirosul înecăcios nu a dispărut nici la trei zile după ce a avut loc operațiunea de incinerare.

“20 de containere au fost descoperite (în portul Constanța), a câte 20 de tone fiecare. Reţeta e simplă, pleacă din Marea Britanie unde eliminarea unei tone de deşeuri costă nu mai puţin de 400 de lire (aproximativ 450 de euro), iar în România după cum bine ştiţi oscilează între 30 şi 40. Astăzi avem percheziţii ale Gărzii Naţionale de Mediu, Poliţie, în locaţii din Constanţa, din Bucureşti şi Ilfov. (Containerele) plecau din Anglia, iar destinaţia era Afumaţi (Ilfov). Ce nu putea fi folosit, ajungea în gropile de gunoi. (…) Eu sper că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu legislativul, Camera Deputaţilor şi Senatului să transmitem tuturor semnalul că România nu este groapa de gunoi a Europei”, a declarat ministrul interimar Costel Alexe (PNL), la audierile din comisia de specialitate a Parlamentului, în data de 3 martie 2020.

Depozit de fier vechi, incinerator ilegal

Mirosul din aer are încă, în zona cimitirului vechi din Afumați, acel iz înecăcios care i-a deranjat și i-a speriat pe mii de oameni în noaptea de 2 martie. Revolta lor a provocat un adevărat cutremur în mai multe instituții care au atribuții în domeniul mediului. 

Depozit Fier Vechi
Locul unde se desfășoară incinerări ilegale în Afumați indicat de oficialitățile comunei – GoogleMaps

“Da, am simțit mirosul. A intrat și în case. M-am întrebat ce-o fi cu el, de unde vine”, a povestit o femeie care locuiește pe strada Bistriței, la câteva sute de metri, în linie dreaptă, de locul în care s-a petrecut incinerarea gunoaielor.

Primăria din Afumați e condusă de Gabriel Dumănică (PNL), aflat la al treilea mandat. Nu a fost prea încântat să vorbească despre acest subiect și a plecat la București. Până la urmă, a răspuns la câteva întrebări într-o convorbire purtată cu subsemnatul pe telefonul viceprimarului Marius Pascu.

Primarul Gabriel Dumănică a spus că: “pe drumul spre Ștefănești sunt mai multe firme care strâng fiare, oamenii de acolo le dau foc pentru a arde plasticul și materialele care se află în jurul componentelor metalice. Eliberează fierul pentru a-l putea comercializa”.

Depozit Afumati
Depozitul de fier vechi din Afumați. În incintă se observă un container, saci, o macara și scheletele metalice ale unor foste hale – Foto: Politiknews.ro

Pe drumul județean spre Ștefănești, exact la ieșirea din Afumați, pe partea dreaptă, se află un depozit întins pe două hectare de teren în care se observă grămezi de resturi metalice, mai multe caroserii de taximetre de culoarea galbenă, un container, dar și grămezi de gunoaie, saci de plastic plini cu resturi de materiale de construcții. Pe teren se află scheletele metalice ale unor foste hale, dar și o automacara de culoarea verde. La intrare, o placă metalică anunță: “Colectăm fier vechi. Cântar 60 de tone”.

Acest depozit a fost indicat de primarul Gabriel Dumănică, indicație confirmată și de viceprimarul Marius Pascu că ar fi locul unde “se dă foc pentru recuperarea fierului”. “Este terenul fostei ferme de vaci” din perioada comunistă, a precizat primarul.

Acest teren aparține unei companii care se ocupă cu creșterea animalelor și care a închiriat o parte din el depozitului de fier vechi, conform declarațiilor făcute de oficialii din Afumați.

O anchetă în plină desfășurare

Reprezentanți ai Gărzii de Mediu din Județul Ilfov au făcut percheziții la depozitul de fier vechi de la marginea comunei Afumați, fiind vorba de un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța care cercetează importul a 16 containere de deșeuri aduse din Marea Britanie de o navă aflată sub pavilion olandez.

“… în data de 20 februarie 2020, au fost depistate în Portul Constanţa Sud – Agigea un număr de 16 containere descărcate de pe o navă cu pavilion Olanda, sosită din direcţia Marea Britanie, care, la controlul fizic, s-a constatat că sunt deşeuri inutilizabile, în pofida faptului că în documente figurau ca obiecte de uz casnic, second-hand.

Conţinutul unuia dintre containere era tratat cu diferite substanţe chimice dăunătoare sănătăţii umane.

În continuarea cercetărilor, în data de 2 martie 2020, au fost depistate un număr de alte 7 containere, cu un conţinut similar, ce se aflau un terminalul de containere Chitila, având acelaşi gen de conţinut, sursă de provenienţă şi destinaţie ca şi în precedent.

În prezent se verifică toate aceste aspecte, inclusiv modul în care au fost depozitate resturile de bunuri din containerele în cauză”, se arată într-un comunicat dat publicității în data de 3 martie 2020 de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

O parte din aceste containere au ajuns în Afumați unde au fost incinerate, dar acest caz de otrăvire masivă a aerului în urma arderilor ilegale de gunoi nu este unul singular. 

Gabriel Dumanica, PNL
Primarul Gabriel Dumănică (PNL) recunoaște că pe teritoriul comunei Afumați au loc icinerări ilegale de gunoi și materiale – Foto: Facebook/GabrielDumănică

Gunoiul, o mare afacere ilegală

Începând cu anul 2018, contrabanda cu gunoi a înflorit și mai multe orașe din România au fost poluate intensiv în urma arderilor ilegale.

La sfârșitul anului 2017, autoritățile din China interzic importurile de gunoi din cauza poluării masive. Companiile din Uniunea Europeană primesc o grea lovitură, China fiind principala destinație a gunoiului produs în Europa.

Din 56,4 milioane de tone de gunoaie din hârtie, peste 8 milioane ajungea în China. Din 8,6 milioane de reziduuri din plastic, peste 1,6 milioane avea aceeași destinație, se arată într-un articol publicat de Politico.

Limitarea importului de gunoi din UE a făcut ca standardele de reciclare să fie extrem de greu de atins, iar multe companii obligate să găsească soluții. Astfel a înflorit afacerea cu gunoi în România. Conform unor date oficiale, costul de colectare a unei tone de plastic este, în Olanda de 56 de euro pe tonă, iar costul de incinerare în condiții de siguranță pentru cetățeni și mediu ajunge la 125 de euro pe tonă, conform unui raport realizat de experți ai mai multor universități olandeze în anul 2016.

În patru ani e posibil ca aceste costuri să fi crescut, ministrul Mediului Costel Alexe avansând o cifră de peste 400 de euro pe tonă.

Din cauza acestui preț extrem de ridicat, multe companii din România au decis să importe reziduuri din vestul continentului, să le incinereze ilegal și să realizeze profituri substanțiale.

“Bulgaria pare să fie una dintre cele mai bune destinații disponibile pentru eludarea regulilor din Europa. Țara face parte din Uniunea Europeană, astfel că regimul pentru transferurile transfrontaliere de deșeuri din alte state membre ale UE nu este atât de greoi. În teorie, aceleași reguli se aplică ca și în alte părți ale Uniunii, dar controlul autorităților este mai slab. Acest lucru le permite celor care sunt implicați în comerțul cu deșeuri să realizeze un profit uriaș. Din vânzarea deșeurilor în Bulgaria, agenții locali primesc același preț pe tonă ca și cum l-ar vinde în alte țări ale UE, dar nu trebuie să investească în tehnologii pentru a îndeplini aceleași cerințe de mediu. Este semnificativ faptul că din 2010 până în 2017, importul deșeurilor în Bulgaria a crescut de aproape cinci ori. Inițial, țara era un importator tradițional de fier vechi, baterii și baterii vechi, dar după 2013, livrările din Italia și Regatul Unit a așa-numitului combustibil solid bazat pe deșeuri – combustibil derivat din deșeuri (RDF) și combustibil solid recuperat (SRF) – a crescut considerabil”, se arată într-un articol publicat de VOX Europ în octombrie 2019.

2 martie nu e un accident, e un fenomen

În ultimele 100 de zile au existat trei episoade de otrăvire masivă a aerului prin arderi ilegale: 19 decembrie 2019, 25 ianuarie 2020 și 2 martie 2020.

În toate cazurile, poluarea a depășit de cel puțin șapte ori limita maximă admisă, iar mirosul înecăcios a îngreunat respirația a sute de mii de oameni. În niciunul din aceste situații, aplicația RO-ALERT nu a semnalat vreun pericol pentru sănătatea publică.

“Pentru poluarea de duminică, să vorbim concret. Am o adresă de la Administrația Națională de Meteorologie în care ne spune negru pe alb că duminică dimineața, în București a fost o inversiune termică favorizând mișcări ale aerului până la 100 de metri deasupra solului și menținerea unor particule de aer umed. Pe fondul acestui fenomen meteorologic și industria care a mai rămas în București – cele 69 de mari instalații de ardere pe care le controlăm săptămânal și șantierele care sunt poluatori atmosferici… a dus la chestia asta”, a declarat Viorel Glăman, la Digi 24, în data de 3 martie 2020, șef al Gărzii de Mediu din București. Între timp acesta a fost destituit. Viorel Glăman a fost un apropiat al PSD, dar a fost menținut la conducerea agenției și de guvernul liberal.

Surprinzător la această declarație a lui Glăman e încercarea constantă a autorităților de a mușamaliza acest caz.

Gabriela Firea (PSD), primarul Bucureștiului, deși, acum, după izbucnirea scandalului cere ca subiectul poluării să fie dezbătut în CSAT, nu a făcut nimic pentru a rezolva problema, mai mult a contestat de câte ori a avut ocazia corectitudinea măsurătorilor independente în ce privește calitatea aerului.

Din aceeași serie de reacții neadecvate ale autorităților este și cea a primarului din Afumați Gabriel Dumănică (PNL) care a explicat posibila poluare, făcând referire la un obicei ce are loc în fiecare an la începutul postului Paștelui, celebrat în Afumați prin organizarea unui “foc ritualic”.

În comună, primarul organizează de 7 ani o astfel de ceremonie în curtea celei mai mari școli din localitate.

În prima declarație publică, ministrul Mediului Costel Alexe a făcut și el referire la această sărbătoare.

Întrebat dacă traficanții de gunoaie pot folosi un astfel de pretext promovat de administrația locală (evenimentul a fost anunțat pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Afumați) pentru a incinera masiv reziduuri, viceprimarul Marius Pascu (PNL) a declarat că “nu crede că e posibil”, fără a oferi o explicație pentru fumul intens și mirosul înecăcios simțit de oamenii din comună în seara zilei de 1 martie.

Vestea bună e că ieftinirea tehnologiei de monitorizare a calității aerului le oferă cetățenilor posibilitatea de a ști în orice moment dacă zona în care locuiesc este poluată intens sau nu.

Vestea proastă e că traficul cu gunoi e o afacere extrem de profitabilă, iar corupția din România încurajează acest fenomen. E posibil ca și în viitor să existe incinerări ilegale de reziduuri, mascate prin “incendii oficiale”, “serbări cu focuri” și rapoarte oficiale mincinoase.

Citiți și: “Cine ne otrăvește? Milioane de oameni sunt victime ale arderilor ilegale de deșeuri”

  

 

 

 

 

 

    

 

6 COMENTARII

  1. […] Comuna Afumați se află la 14 kilometri de cel mai apropiat senzor de mediu din București, unul al aplicației Airly, aflat pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu. Locul unde s-a incinerat o cantitate mare de deșeuri în seara zilei de 1 Martie, generându-se o poluare a aerului în partea de sud a României ce a depășit și de zece ori limita admisă, se află în această comună din județul Ilfov, conform declarațiilor ministrului Mediului Costel Alexe, dar și a unor oficiali ai comunei cu “8.100 de locuitori” din apropierea Bucureștiului, scrie Politicknews. […]

  2. Un fenomen absolut ingrijorator, aspectul din finalul articolului, respectiv mascarea arderilor ilegale de deseuri in ”incendii oficiale”, ma face sa ma gandesc cat de multe astfel de ”incendii oficiale” au avut loc anul trecut in Bucuresti, in Ploiesti, in depozite aflate pe platforme industriale aflate la marginea oraselor. In Ploiesti au avut loc anul trecut cel putin doua, mi-amintesc unul de care s-a spus ca s-a petrecut la un depozit de lacuri si vopsele, un nor de fum negru s-a ridicat in aer, era vizibil de la foarte mare distanta. Eu stau la km distanta de acel loc, insa a ajuns pana in cartierul meu, era vant in seara respectiva. Nu am fost anuntati prin ro-alert, smecheria lui arafat care-a inghitit bani foarte seriosi, ca sa fie cat se poate de inutila. Mai mult, a existat zvonul ca ministrul mediului de la acea vreme, madam gavrilescu, care e din Ploiesti, ar fi avut legatura cu firma al carei depozit a ars. Nu am mai auzit nimic de acel incendiu, totul s-a stins, s-a risipit, lumea a uitat, si nici n-a facut niciun fel de legaturi. Acuma putem, insa, plasa toate aceste evenimente intr-un alt narativ, cu legaturi si complicitati despre care, iata, presa incepe sa scrie. In nenorocitul de parlament pe care inca-l avem, ar trebui imediat modificat costul tonei de deseuri, si fortate firmele care administreaza gropile de gunoi sa se doteze cu filtrele corespunzatoare. Evident ca nu vor vrea din prima, insa niste amenzi zdravene si ceva jigodii la puscarie cred ca ar fi de mare ajutor pentru responsabilizarea celor implicati in acest circuit al gunoiului in Romania.

  3. O stire falsă menită să manipuleze!Se vede clar ca se pune foarte mare accent pe numele primarului,pe PNL,etc..In Afumați nu este nici un încîntător sau ceva de genul asta. Dacă s.au ars niste cabluri sau niste plastice sau câteva cauciucuri asta nu putea aduce poluare in toata capitala asta e clar!A nu se face legături între ce containere au fost găsite în portul Constanța și obiceiul,,Olelie”din Afumați.Incercare josnice de manipulare .Rusine celor care au contribuit la asa ceva!

    • Ce e fals în articol? Te rog, mai concret. Containerele cu gunoaie au ajuns în Afumați, vezi declarația ministrului și a procurorilor. La marginea comunei se ard reziduuri în mod frecvent, iar comuna e sufocată de gunoaie, vezi pozele publicate. E atât de falsă știrea încât nu ai curajul să-ți spui numele și să prezinți dovezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here