Ieșirea Marii Britanii din UE se amână după 31 octombrie și se anunță noi alegeri anticipate. Boris va fi pedepsit de propriul electorat!

Boris Johnson, Brexit
Boris Johnson semnează simbolic pe un panou pe care e trecută promisiunea sa că va ieși din Uniunea Europeană la 31 octombrie cu acord sau fără. O promisiune pe care n-o va onora - Foto: Facebook/Boris Johnson

Premierul Marii Britanii a pierdut în parlament lupta pentru un Brexit până în data de 31 octombrie.

  • A fost obligat să ceară o prelungire a acestuia.

  • Noua situație crează premisele organizării unor alegeri anticipate.

Cu cât va fi prelungită perioada depinde acum de Uniune Europeană, parlamentarii britanici cerând încă trei luni, iar Boris Johnson, cel târziu până la jumătatea lunii noiembrie.

În cadrul Uniunii Europene sunt două curente de opinie, cel al lui Emmanuel Macron, președintele Franței, care vrea o prelungire de două săptămâni, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, susținută și de țările nordice, tinde să acorde întregul interval de trei luni.

În cazul în care perioada pentru Brexit e prelungită până la 31 ianuarie 2020, atunci, cel mai probabil, se vor organiza alegeri anticipate. Pentru ca procesul electoral să poată fi declanșat e nevoie de susținerea a două treimi dintre parlamentari. 

Deci e nevoie de un acord între Boris Johnson, premier și lider al Partidului Conservator și Jeremy Corbyn, liderul Opoziției și șeful laburiștilor.

VIDEO. Boris Johnson, învins în parlament și obligat să amâne Brexit-ul după data de 31 octombrie.

Mai multe declarații făcute de Corbyn arată că-și dorește alegeri anticipate dacă Brexit-ul se amână cu trei luni.

În cazul în care reprezentanții Uniunii Europene cad de acord și îi oferă un termen scurt pentru Brexit lui Boris Johnson, atunci, acesta poate cere un nou vot asupra acordului încheiat cu UE în ce privește părăsirea comunității.

De această dată, Boris Johnson ar avea o majoritate care să voteze acordul, iar Brexit-ul s-ar putea produce la noul termen scurt oferit de Uniunea Europeană.

În acest moment, un Brexit fără acord nu mai este posibil și sunt două posibilități:
  1. Ieșire cu acord în jurul datei de 15 noiembrie.
  2. Amânarea Brexit-ului până în data de 31 ianuarie 2020 și organizarea de alegeri anticipate care vor avea simbolistica unui nou referendum.

Conform mai multor sondaje, împingerea Brexit-ului după data de 31 octombrie înseamnă o scădere abruptă a popularității lui Boris Johnson care va fi amendat electoral pentru că nu și-a ținut promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE până la sfârșitul lunii “cu acord sau fără”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here