Klaus Iohannis o trimite pe Viorica Dăncilă în Parlament. De această dată nu mai are cale de scăpare. Mai are PSD o majoritate?

Klaus Iohannis, Viorica Dancila
Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă continuă conflictul politic din jurul numirilor în executiv, aruncând în derizoriu decizia CCR - Foto: Presidency.ro/Gov.ro

Viorica Dăncilă încearcă să construiască o majoritate parlamentară cu rebelii de la ALDE, dați afară din partid de către Călin Popescu Tăriceanu.

  • O alianță Pro România, ALDE și o parte din PSD  poate obține demiterea Vioricăi Dăncilă.

  • Toți liderii politici din afara arcului PSD, inclusiv unii reprezentanți ai partidului vor ca guvernul să fie demis.

  • A treia cerere a Vioricăi Dăncilă adresată lui Klaus Iohannis cu privire la numirea unor miniștri noi a fost respinsă de președintele României.

“Această nouă cere este cras neconstituțională. Doamnă prim-ministru trebuie să vă prezentați fața Parlamentului pentru validarea Guvernului”, a declarat Iohannis într-o declarație de presă.

Președintele a mai adăugat că Viorica Dăncilă “se teme” să se ducă în fața parlamentarilor și a mai precizat că nu va aproba nicio numire, noul guvern trebuie validat de Parlament.

Klaus Iohannis a respins și cele două propuneri anterioare făcute de Viorica Dăncilă pentru înlocuirea posturilor vacante după plecarea ALDE din coaliția de guvernare.

Mai mult, a folosit de fiecare dată această oportunitate pentru a critica Guvernul Dăncilă și a-l face responsabil de criza din administrație, de problemele bugetare și de încurajarea corupției politice.

Viorica Dăncilă a evitat și evită să se ducă în Parlament cu o formulă nouă de echipă pentru a primi susținerea cerută de lege, cel puțin jumătate plus unu din numărul parlamentarilor (233 de voturi necesare).

Mai multe surse din PSD au declarat că această teamă de Parlament vine din faptul că, pentru a trece o nouă echipă executivă, Viorica Dăncilă mai are nevoie de 20 de voturi.

Pentru a evita confruntarea cu parlamentarii, premierul a propus pe locurile vacante de miniștri câțiva rebeli de la ALDE care s-au distanțat de Tăriceanu, președintele formațiunii.  

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri că nominalizează în Guvern și reprezentaţi ALDE:

  1. La Ministerul Mediului a fost propusă Graţiela Gavrilescu.
  2. La Ministerul Energiei, propus Ion Cupă.
  3. Ministru în Relaţia cu Parlamentul a fost propus Ştefan Băişanu. 
  4. La Ministerul de Interne, propus Dan Chirilă, un prieten apropiat al lui Liviu Dragnea.
  5. La Ministerul Educației a fost propusă Camelia Gavrilă.
  6. Pentru poziția de vicepremier cu probleme economice a fost propus Dan Matei.

La scurt timp după ce această listă a fost făcută publică, mai mulți lideri politici au contestat “șmecheria” Vioricăi Dăncilă de a evita un vot în Parlament.

”Domnule preşedinte Iohannis, respingeţi propunerile de astăzi ale premierului Viorica Dăncilă şi puneţi capăt acestui târg de parlamentari şi de miniştri. Viorica Dăncilă trebuie să vină în Parlament. Fac apel la partidele de opoziţie să semneze pactul pentru anticipate şi să începem acest proces cu moţiunea de cenzură. Este timpul să ne întoarcem la oameni!”, a scris, miercuri, pe Facebook, liderul USR, Dan Barna.

Acesta e candidat la președinție din partea USR-PLUS, iar prin acest mesaj pune presiune pe Klaus Iohannis, astfel încât acesta din urmă să nu poată accepta aceste propuneri în nicio situație.

Reacția lui Dan Barna ar putea să aibă legătură și cu teama acestuia că președintele  o “protejează” pe Viorica Dăncilă pentru că ar fi un candidat facil în turul doi.

”Gestul premierului Vasilica Viorica Dăncilă de a sfida Parlamentul României şi de a refuza să respecte Constituţia României, care o obligă să se prezinte în faţa parlamentarilor pentru a cere votul asupra remanierii, reprezintă o obrăznicie fără precedent. În toată istoria post-decembristă nimeni nu şi-a permis să nege existenţa şi rolul principalului for reprezentativ al cetăţenilor, în funcţie de care un sistem politic poate fi considerat sau nu democratic”, a declarat și Ludovic Orban, citat de News.ro.

Reacția președintelui PNL e critică la adresa premierului, această poziționare a liderului liberal care sprijină realegerea lui Klaus Iohannis arată că președintele nu are niciun fel de strategie legată de Viorica Dăncilă. 

”Am văzut în spaţiul public anunţul doamnei prim-ministru Dăncilă, potrivit căruia a propus pentru portofoliile ministeriale rămase vacante în urma demisiilor miniştrilor ALDE, trei persoane despre care domnia sa afirmă că fac parte din ALDE. În şedinţa Delegaţiei Permanente ALDE din data de 26 august s-a votat cu majoritate covârşitoare  – 83 de voturi pentru şi două abţineri – denunţarea protocolului cu PSD precum şi retragerea din coaliţia de guvernare. Mai mult, în şedinţa Biroului Politic Central al ALDE din 3 septembrie s-a hotărât, tot cu o majoritate covârşitoare, excluderea oricărui membru care acceptă desemnarea din partea altui partid într-o funcţie publică fără acordul organismelor statutare. Prin urmare, persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcţia de miniştri sunt decăzuţi din calitatea de membru ALDE cu efect imediat, i-a scris Tăriceanu preşedintelui Klaus Iohannis, anunță News.ro.

Această scrisoare a președintelui ALDE o lasă de tot în ofsaid pe Viorica Dăncilă căreia îi va fi greu să demonstreze că nominalizările rebelilor din ALDE în Guvern nu schimbă compoziția politică a Executivului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here