Laura Codruța Kovesi, confirmarea finală pentru poziția de procuror-șef european. Are un mandat de șapte ani și obligația de a construi primul sistem de luptă împotriva corupției la nivel european

Laura Codruta Kovesi
Laura Codruța Kovesi a primit confirmarea finală la Conferința președinților din Parlamentul European, devenind oficial procuror-șef al Uniunii Europene - Foto: Wikimedia

Fosta șefă a DNA a învins toate obstacolele puse în calea ei de Liviu Dragnea și PSD, ajungând în poziția de procuror-șef european.

  • Ultima confirmare a încununat victoria într-o confruntare titanică a unei procuroare din Românie cu o clasă politică extrem de coruptă.

  • Laura Codruța Kovesi a fost demisă din fruntea DNA în iulie 2018 în urma unei propuneri a controversatului ministru al Justiției Tudorel Toader și a unei decizii la fel de controversate a CCR care-l obliga pe președintele României să semneze decretul.

  • Această decizie a creat un val de revoltă în România care a culminat cu protestul din data de 10 august 2018, înăbușit cu violență de către Jandarmeria Română la ordinele lui Liviu Dragnea, șeful PSD de la acea oră.

  • Laura Codruța Kovesi este extrem de populară în România, mai mulți politicieni au răsuflat ușurați că aceasta nu a dorit să intre în politică și să candideze la președinție.

Secția Specială de investigare a magistraților, în urma presiunilor PSD, a început o anchetă împotriva ei pentru a-i compromite candidatura. Strategia nu a reușit, plângerea dovedindu-se a fi o invenție.

Conferința președinților din Parlamentul European tocmai a confirmat-o oficial pe Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european, anunţă europarlamentarul Sigfried Mureşan care afirmă că ”a fost ultima ştampilă de care doamna Kovesi a avut nevoie şi a obţinut-o”, citat de News.ro.

El spune că începând de astăzi, noul procuror-şef european se poate apuca de treabă, având un an la dispoziţie să pună la punct noul Parchet European care trebuie să fie funcţional până la finalul anului viitor.

VIDEO. Audierea Laurei Codruța Kovesi în comisia Parlamentului European pentru poziția de procuror-șef.

Consiliul UE a confirmat-o pe Laura Codruța Kovesi pentru a deveni primul procuror-şef european, anunță Agerpres.

”Prioritatea Consiliullui este ca Parchetul European să fie funcţional până în noiembrie 2020. În acest sens, numirea procurorului şef european devine urgentă. Doamna Kövesi, ca prima ocupantă a acestui post, va avea sarcina de a crea această instituție de la zero. Misiunea pe parcursul celor şapte ani de mandat va consta în special în construirea structurii administrative şi operaţionale a biroului şi în stabilirea unor bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale. Consiliul va continua să monitorizeze înfiinţarea biroului pentru a ne asigura că avem un parchet eficient, care va deveni piatra de temelie a luptei noastre împotriva fraudei şi corupţiei vizând banii UE”, a declarat atunci Anna-Maja Henriksson, ministrul Justiţiei, din partea preşedinţiei finlandeze a Consiliului, citată de Agerpres. 

Consiliul UE şi Parlamentul European au ajuns în 24 septembrie la un acord pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi procuror-şef al Parchetului European.

Conferinţa Preşedinţilor a Parlamentului European a făcut miercuri ultimul pas pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi drept primul procuror-şef european, anunţă PE într-un comunicat oficial, citat de Agerpres.

Decizia Conferinţei preşedinţilor urmează după un acord din septembrie dintre negociatorii PE şi ai Consiliului UE privind desemnarea noului şef al Parchetului European în persoana Laurei Codruţa Kovesi. Echipa de negociere a Parlamentului a susţinut-o pe Laura Codruţa Kovesi în timpul negocierilor, precizează instituţia.

“După validarea ei de astăzi, doamna Kovesi poate începe mandatul său de 7 ani. Consiliul a validat acordul anterior în această săptămână”, se mai menţionează în comunicatul PE.

Eurodeputaţii români Dacian Cioloş şi Siegfried Mureşan au salutat, prin postări pe reţelele de socializare, finalizarea procesului de numire a primului procuror-şef european.

“Este un moment important şi simbolic pentru România că lupta împotriva fraudei şi a corupţiei care aduc atingere fondurilor publice ale Uniunii Europene va fi condusă de o româncă pentru următorii şapte ani. Felicitări, Laura Codruţa Kovesi! Ai şansa de a construi de la zero Parchetul European (EPPO) şi sunt sigur că o vei face cu competenţă şi cu responsabilitate”, a scris în postarea sa Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din PE.

La rândul său, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European (PPE) din PE, a scris pe contul său de Facebook că “începând de astăzi, noul procuror-şef european se poate apuca de treabă. Are un an la dispoziţie să pună la punct noul Parchet European care trebuie să fie funcţional până la finalul anului viitor. Să îi urăm mult succes!”.

Consiliul Uniunii Europene a validat luni formal numirea procurorului român Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă – Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca – se vor putea alătura în orice moment.

EPPO va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant, scrie Agerpres.

Prioritatea Consiliului este ca EPPO să fie operaţional în noiembrie 2020. Laura Codruţa Kovesi, în calitate de primul procuror-şef european, va avea un mandat de şapte ani care va consta în special în construirea structurii operaţionale şi administrative a EPPO şi în stabilirea de bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here