UPDATE: Liviu Dragnea, vizat de-o anchetă FBI. Interdicția Departamentului de Stat, un efect al acestei investigații. Cum s-a ajuns aici? 

Liviu Dragnea, PSD
Liviu Dragnea nu mai are nicio posibilitate să se întoarcă în viața publică după ce Departamentul de Stat al SUA l-a ștampilat ca mare corupt - Foto: PSD.ro

UPDATE: La trei zile de la anunțul interdicției asupra lui Liviu Dragnea și a copiilor săi de a intra în SUA, George Maior, ambasadorul României în SUA, a fost audiat la DNA, în calitate de martor, într-un dosar în care este investigat Liviu Dragnea pentru finanțare ilegală a unor campanii politice.

Audierea are legătură cu o anchetă a procurorilor anticorupție care cercetează legăturile dintre Liviu Dragnea și Elliott Broidy, un lobbist american, acuzat în trecut de evaziune fiscală, în ce privește participarea fostului președinte PSD împreună cu Sorin Grindeanu, premier la acea dată, la evenimentele de inaugurare a mandatului lui Donald Trump.

Audierile din România sunt un efect al comisiei rogatorii cu partea americană care cercetează donațiile ilegale făcute de cetățeni străini într-un fond care strânge bani de campanie pentru Donald Trump, în schimbul participării la evenimente oficiale.

Ambasadorul României în SUA, George Maior spune că a fost audiat la sediul DNA în calitate de martor în legătură cu vizita pe care Liviu Dragnea a făcut-o în SUA în urmă cu doi ani şi jumătate şi susţine că nu a avut nicio implicare în organizarea vizitei respective, anunță News.ro.

“Am fost audiat în calitate de martor, în legătură cu dosarul vizitei fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor în SUA. De mult timp voiam să vin. O discuţie foarte plăcută cu domnii procurorii. Dosarul este în procedură, nu pot să ofer detalii”, a declarat Maior, la ieşirea de la DNA.

Fostu șef al SRI susţine că nu a avut nicio implicare în organizarea vizitei respective, anunță News.ro.

Întrebat de jurnalişti de ce a fost chemat dacă nu a avut nicio implicare, George Maior a spus: “Ca martor, pot să spui multe despre contextul unei vizite”.

În aceste zile, Liviu Dragnea se află în penitenciarul Rahova unde scrie și trimite memorii, cautând împreună cu avocații săi soluții ca să plece cât mai repede din închisoare, conform unor surse.

El are de ispășit o pedeapsă pentru corupție de trei ani și șase luni. Iar Viorica Dăncilă nu renunță la legea recursului compensatoriu și nu înăsprește condițiile de eliberare condiționată tocmai pentru a nu zădărnici planurile fostului ei șef politic de a ieși cât mai grabnic din detenție.

Dar această strategie a fost compromisă de comunicatul Departamentului de Stat care pune capăt oricărei încercări a lui Liviu Dragnea de a se întoarce în viața publică.

Comunicatul oficial al Departamentului de Stat, semnat de domnul Mike Pompeo, șeful diplomației americane:

“Indicarea publică a lui Liviu Dragnea, România, ca persoană implicată în activități importante de corupție

Secretarul Michael R. Pompeo îl indică public pe fostul președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Nicolae Dragnea, ca fiind implicat în importante acte de corupție. Acest anunț este făcut în conformitate cu Secțiunea 7031(c) din Legea privind atribuirea de credite a Departamentului de Stat, Operațiuni Externe și Programe conexe din 2019 (div. F, PL 116-6). 

Secțiunea 7031 (c) prevede că, în cazurile în care secretarul de stat are informații credibile conform cărora oficialii guvernelor străine au fost implicați în acțiuni importante de corupție, acei indivizi și membrii familiilor lor nu mai sunt eligibili pentru intrarea în Statele Unite.

Legea impune, de asemenea, secretarului de stat să-i anunțe în mod public sau privat aceste persoane care dețin sau au deținut funcții publice și pe membrii de familie. 

Pe lângă desemnarea domnului Dragnea, secretarul îi indică în mod public și pe cei doi copii ai domnului Dragnea, Valentin Ștefan Dragnea și Maria Alexandra Dragnea.

Acțiunea de astăzi trimite un semnal puternic că Statele Unite sunt angajate să combată corupția și să sprijine statul de drept în România”, a anunțat Departamentu de Stat al SUA.

Liviu Dragnea nu numai că nu mai poate avea vreun rol public, dar mai multe anchete sunt în desfășurare, în România și în străinătate în ce privește operațiunile lui financiare.

E mult mai aproape de statutul unor personaje ca Escobar și Chapo decât statutul unui fost politician care a avut probleme cu legea.

În data de 4 februarie 2019, agenții FBI au emis o citație prin care au colectat toate datele și informațiile legate de persoanele care au contribuit cu bani pentru evenimentul de inaugurare a mandatului de președinte al lui Donald Trump.

“În cadrul citației, anchetatorii și-au arătat, de asemenea, interesul pentru străinii care au donat bani ilegal comitetului de organizare, precum și dacă angajații acestui comitet știau că aceste donații au fost ilegale, solicitând documente care să ateste normele legale pentru donații. Legea federală interzice contribuțiile străine făcute pentru campanii electorale federale, pentru comitetele de acțiune politică și pentru fondurile de inaugurare”, se arată într-un articol publicat de cotidianul New York Times la începutul lunii februarie din acest an.

Acea anchetă a FBI nu s-a terminat, dar reacția Departamentului de Stat are o probabilitate mare de a avea o legătură cu stadiul în care se găsește cercetarea penală.

Liviu Dragnea, inaugurare Donald Trump
Liviu Dragnea, prezent la o cină festivă cu ocazia inaugurării președinției lui Donald Trump, a fost însoțit de premierul Grindeanu, iar în plan îndepărtat apare și “sponsorulu” Elliott Broidy – Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Liviu Dragnea, președinte PSD la acea vreme, a participat la evenimentul de inaugurare a lui Donald Trump alături de Sorin Grindeanu, premierul României de atunci.

Liderul PSD a fost ajutat de Elliott Broidy, un om de afaceri american care a strâns fonduri pentru campania electorală a lui Donald Trump.

Interdicția de a primi viză și ștampila de “mare corupt” are legătură cu această anchetă care e în desfășurare în SUA.

Să amintim că în aceeași perioada, februarie 2019, Liviu Dragnea anunță că va participa la un eveniment la Casa Albă, celebrul “Mic Dejun cu rugăciune”, unde sunt invitați mai mulți lideri politici.

Fără nicio explicație, la câteva zile după anunț, Liviu Dragnea își anulează vizita.

“Problema adevărată este că Liviu Dragnea nu are viză de intrare în SUA și problema este că nu are curaj să ceară viză, ținând cont de faptul ca este investigat în America pentru modul ilegal în care a plătit ca să facă acea poză la restaurant cu Trump în 2017”, anunța Victor Ponta în aceeași lună februarie 2019.

Deci, Liviu Dragnea anunță că pleacă în SUA, dar își anulează în mod misterios vizita la scurt timp pentru că, pe căi neoficiale, a fost informat că există posibilitatea să nu obțină viza din cauza investigației FBI.

E greu de presupus că Departamentul de Stat a dat acest comunicat pentru o condamnarea primită de Liviu Dragnea în România.

Dragnea a fost condamnat definitiv în România pentru furt de voturi în Dosarul Referendumului și pentru deturnare de fonduri publice în Dosarul angajărilor ilegale și în niciuna dintre aceste situații, Departamentul de Stat nu a luat o astfel de decizie care să implice întreaga familie.

Această decizie semnată de Mike Pompeo, șeful Departamentului de Stat, are legătură, mai degrabă, cu o încălcare a legii federale americane și nu cu cea a legii românești.

Maria Alexandra Dragnea, 25 de ani, locuiește în SUA, în Los Angeles, unde urmează cursuri de actorie. După publicarea acestei decizii va fi obligată să se întoarcă în țară.

Decizia Departamentului de Stat închide capitolul Dragnea, dar această rezoluție va avea efecte majore asupra PSD, dar și asupra premierului Viorica Dăncilă, aflată în campanie electorală.

În urmă cu câteva zile, ministrul de finanțe Eugen Teodorovici, într-o declarație publică, îi căuta scuze lui Liviu Dragnea. Povara lui asupra PSD va fi devastatoare, iar legătura dintre actualul premier și “marele corupt” va fi greu de explicat de Viorica Dăncilă în campania electorală.

2 COMENTARII

  1. PSD este cea mai redutabila fabrica de corupti din Europa. Barbaria asasinatelor, violurilor si faradelegilor practicate sub guvernarea PSD a depasit cruzimea atentatelor lui Bin Laden.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here