Ludovic Orban a început negocierile pentru susținerea guvernului. Justiția nu e pe agendă, priorități fiind economia și administrația publică. Singurii bugetari vizați de concedieri sunt “rudele și amantele” din ministere

Ludovic Orban, PNL
Ludovic Orban, premierul desemnat să formeze un nou guvern, încearcă să construiască o platformă politică prin care să împace și capra și varza, adică agenda cetățenilor care au protestat împotriva PSD cu interesele formațiunilor politice care ar putea asigura voturile necesare pentru validarea guvernului, operațiune extrem de dificilă - Foto: Facebook/Ludovic Orban

Programul politic cu care Ludovic Orban a pornit la drum nu are pe agendă subiecte sensibile pentru mulți parlamentari cum ar fi lupta împotriva corupției, legile justiției sau secția de investigare a magistraților.

  • Premierul desemnat vorbește de respectarea statului de drept, dar prioritățile guvernului de tranziție vor fi în domeniul administrației și economiei.

  • Ludovic Orban dorește un guvern cu 15 ministere și reducerea schemei de personal.

  • Bugetarii vizați de concedieri vor fi cei care au fost numiți în urma unor intervenții politice.

Premierul desemnat susține că echilibrul economic al României a fost grav deteriorat de PSD și că există posibilitatea ca ținta de deficit de 3%, convenită cu instituțiile europene, să fie depășită în acest an.  

“Avem un calendar. Va fi prima rundă de consultări politice, va fi şi o consultare a societăţii civile, pe fiecare domeniu în parte, cu patronatele, asociaţiile profesionale, cu sindicatele. Numele vor fi date după finalizarea negocierilor politice, iar runda finală de negociere va fi marţi, miercuri, practic să decidem cu fiecare partid în parte“, a spus Orban la Digi24.

El a adăugat că porneşte deschis şi onest la aceste discuţii şi că vrea să facă un parteneriat care să stabilizeze situaţia şi să repare stricăciunile, anunță News.ro.

“Oricine ne sprijină în acest demers va avea de câştigat, nu va avea de pierdut. Oricine se cramponează de menţinerea la putere a PSD-ului nelegitim, căzut prin moţiune de cenzură, face un rău imens României şi va pierde clar din punct de vedere electoral“, a mai spus Ludovic Orban.

Premierul desemnat anunță că va reduce numărul de ministere

“În niciun caz 28, cum este acum. Este o prostie, nu există în nicio ţară europeană aşa ceva. M-am uitat la guverne importante, media este de 15-16. Economia nu poţi s-o spargi în patru ministere. Ministerul de Externe iar să-l împarţi în patru, cu vicepremier pentru parteneriate strategice, Ministerul Afacerilor Europene şi Ministerul Românilor de Pretutindeni, pentru că toate activităţile sunt cuprinse în Ministerul de Externe“, a spus Orban.

Primii bugetari care vor pleca acasă vor fi cei care rămân fără poziții după reducerea numărului de ministere. Schema a fost excesiv mărită de PSD pentru a face loc clientelei politice.

“Asta vom face după reducerea ministerelor, suntem cu analiza făcută deja, ea trebuie verificată la faţa locului. Va fi o restructurare a numărului de agenţii, autorităţi, oficii, tot în sensul unei organizări mai judicioase şi pentru o abordare mai coerentă. Foarte greu să faci acum o dimensionare. Cu siguranţă unii vor trebui să plece, dar îmi cer scuze, toţi cei au intrat pe uşa din dos, fără să aibă vreo pregătire serioasă, numai pe bază de carnet de partid, toţi cei care plimbă degeaba hârtii sau mulţi dintre ei nici nu vin să semneze condica, o semnează o dată pe săptămână, vor pleca“, a precizat Orban, explicând faptul că primii afectați vor fi cei cu carnet de partid aduși de PSD.

“toţi cei care plimbă degeaba hârtii sau CEI CARE nICI NU TREC să semneze condica vor pleca”

Ludovic Orban a anunțat că un punct important în programul de guvernare este profesionalizarea celor care lucrează în administrație.

“Ideea e să optimizezi, unul dintre proiectele administraţiei e să construim un corp de funcţionari neutru politic, care să fie pregătit şi să fie evaluat în funcţie de performanţe. Dacă vrei rezultate, ai nevoie de un aparat administrativ bine pregătit, de oameni care nu trebuie biciuiţi de la spate. Trebuie o viziune clară de simplificare a procedurilor şi o simplifcare instituţională, avem nevoie de digitalizare. Eu dacă mă duc să obţin o autorizaţie de la o instituţie, să nu mă trimită de la Ana la Caiafa, să mă duc să iau alte certificate, să iau hârtiuţe că sunt în drept să primesc serviciul respectiv“, a declarat Orban.

O altă problemă despre care a vorbit prim-ministrul desemnat are legătură cu finanțarea partidelor politice.

“Nu putem să ne împrumutăm pe spinarea generaţiilor care vin. (…) Vom reduce la o treime subvenţiile alocate partidelor politice. Cunosc bine necesităţile de finanţare a unui partid. O reducere la o treime permite partidelor să nu caute bani în altă parte şi să creeze alte obligaţii“, a mai spus Ludovic Orban.

Premierul desemnat afirmă că nu poate da numele viitorilor miniştri, pentru a nu-şi pune colegii în situaţii neplăcute, precizând că, după ce va fi stabilită formula finală, aceasta va fi prezentată, anunță News.ro. 

Referitor la posibilitatea ca Ioan Cupşa să preia portofoliul Justiţiei, el a spus că “poate fi”, în timp ce pentru Ministerul Finanţelor PNL are patru candidaţi. În jurul lui Ioan Cupșa s-a iscat o controversă, acesta fiind singurul liberal care a votat pentru legea recursului compensatoriu, cea care a scos infractorii din închisori, dar la scurt timp acesta a anunțat că și-a retras votul.

Întrebat dacă în noul guvern vor intra oameni de partid sau specialişti, Orban a spus că vor conta competenţa şi expertiza, dar că “evident, cei mai mulţi vor fi din PNL“, anunță News.ro.

“Ioan Cupşa are toate calităţile, este preşedintele comisiei juridice din PNL, a coordonat atacurile la CCR, poate fi. Nu vă voi da nume. Vom decide formula finală, apoi prezentăm nume. Sunt oameni capabili în PNL, care pot gira conducerea unui minister, dar nu pot da numele unor persoane pentru a nu fi puşi în situaţii neplăcute. Am un sistem de evaluare complex. O alegere va fi dintre mai multe variante bune“, a spus Orban.

În fruntea Ministerului Apărării există posibilitatea să fie propus un militar de carieră

“Avem un plan de înzestrare ce trebuie pus în practică, a fost o bălmăjeală generală la acest minister, Dragnea a căutat să influenţeze procedurile de achiziţie. Trebuie cineva care cunoaşte bine procedurile de înzestrare, are relaţii solide cu NATO şi UE“, a afirmat Orban.

Premierul desemnat a mai spus că pentru Ministerul Finanţelor, PNL are patru candidaţI, precizând că prioritatea viitorului ministru va fi să pregătească o rectificare bugetară pentru a închide anul 2019 cu cel mai mic deficit posibil, anunță News.ro.

“Nu cred că există motiv de îngrijorare serioasă, situaţia poate fi ţinută sub control. Datele arată că ne îndreptăm spre depăşirea deficitului bugetar. Dacă va fi peste 3 la sută, vrem să o limităm şi să le explicăm partenerilor europeni situaţia“, a afirmat Ludovic Orban care vorbește pentru prima dată despre situația că România nu-și va putea atinge ținta de deficit.

El a mai spus că elaborarea proiectului de buget pe 2020 este o urgenţă şi că până pe 15 noiembrie noul buget trebuie prezentat Parlamentului, conform News.ro.

În privinţa comisarului european, Orban a spus că în mod sigur noul guvern va face propunerea.

“Ne-am făcut de râs cu Rovana Plumb. Preşedintele Comisiei Europene are un termen limitat, într-adevăr s-a prelungit termenul, dar nu putem trage de timp. Cu siguranţă că vom propune comisarul. Şi aici în privinţa numelui, daţi-mi voie să nu prezint nume“, a declarat Ludovic Orban.

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat că PNL are pregătită o structură guvernamentală cu 15 ministere, dar că prin negocieri se poate ajunge la 16, dacă şi alte partide intră cu oameni în noul Executiv.

“Vrem oameni integri, fără probleme morale în cariera lor, cu experienţă în domeniul respectiv şi să vină cu soluţii pe această perioadă”, a spus Orban. Cât priveşte alegerile anticipate, Orban a spus, la Digi 24, că PNL este de acord cu o asemenea variantă, precizând că nu poţi arunca ţara în criză dacă nu există un acord ferm susţinut de partidele politice.

“Noi avem pregătită o structură de 15 ministere, putem ajunge la 16 maxim. Vor fi negociate, este vorba de chestiunea participării altor partide la guvernare, dacă vin cu miniştri, dacă vor altă formă. Se va discuta şi programul de guvernare. Evident că discutăm toate numele de miniştri. Dacă se stabileşte distribuţia portofoliilor, fiecare partid va prezenta propriile propuneri. Vrem oameni integri, fără probleme morale în cariera lor, cu experienţă în domeniul respectiv şi să vină cu soluţii pe această perioadă“, a explicat Ludovic Orban.

Premierul desemnat consideră că în primul rând noul guvern trebuie să repare stricăciunile provocate economiei şi mediului de afaceri şi să pună bazele reformelor care trebuie făcute ulterior.

“Trebuie să ai un guvern legitim care să guverneze serios România. Este necesar un acord politic pentru anticipate. Ca să faci anticipate trebuie să ai garanţia ca o majoritate să fie de acord. Aceste partide să fie de acord că sunt îndeplinite condiţiile, adică două guverne să cadă în Parlament. Dacă există o astfel de formulă, partidele cad de acord, ai majoritatea necesară, dar fără să arunci ţara în criză“, a explicat Orban.

Întrebat dacă şi-ar da ulterior demisia din funcţia de premier pentru declanşarea anticipatelor, Orban a răspuns: “Cu siguranţă, dacă există majoritate pe acest proiect, găsim formula necesară”.

Premierul desemnat Ludovic Orban a spus că în fiecare zi PSD face “nefăcute” şi că nu este normal ca social-democraţii să facă noi numiri în funcţii, după ce a căzut Guvernul.

“În fiecare zi, PSD face nefăcute. Numesc oameni. Am văzut numirea doamnei Zoană secretar de stat la Justiţie. Este demis Guvernul, ce să mai numeşti? Au dat drumul la tot felul de concursuri. La ADS este pregătit un protejat al lui Daea. Vor să ocupe funcţiile rapid, prin proceduri viciate şi pun tot felul de politruci“, a spus Ludovic Orban, la Digi24.

El a precizat că forţarea încheierii unor contracte de către PSD este o bătaie de joc, dând exemplu ceea ce se petrece în sectorul feroviar, anunță News.ro.

“Se forţează pe calea ferată contracte ştiind că sunt contestaţii acolo, pe adjudecarea a două tronsoane. Ministrul Cuc e disperat şi presează conducerea CFR să semneze contractele. Evident că nimeni nu semnează“, a declarat Ludovic Orban.

Premierul desemnat a spus că sunt angajate cheltuieli inutile în continuare de la bugetul de stat şi că “se papă bani din fondul de rezervă“.

Orban a precizat că viitorul ministru al Transporturilor va avea misiuni simple, şi anume să deblocheze toate proiectele mari de infrastructură.

“Avem proiecte importante, respectiv autostrada Sibiu-Piteşti, drumul expres Craiova- Piteşti sau autostrada Iaşi-Târgu Mureş. Sunt tronsoane vitale ca să potenţeze dezvoltarea României. Trebuie legat portul Constanţa de infrastructura europeană, atât rutieră, feroviară, cât şi fluvială“, a mai spus Ludovic Orban.

Premierul desemnat Ludovic Orban afirmă că PNL susţine alegerea primarilor în două tururi şi că, dacă UDMR nu vrea, atunci se va manifesta pe această temă la discuţiile din Parlament, conform News.ro. 

“Nu putem să determinăm un partid să voteze altfel decât cred ei”, spune Orban.

“Sunt lucruri pe care ne vom înţelege, unde sunt divergenţe majore între partide cu siguranţă va trebui să găsim acel drum comun în care se vor întâlni punctele de vedere. Avem un proiect de lege în Parlament în dezbatere la Camera Deputaţilor. Există un proiect înaintat de PMP tot legat de alegeri în două tururi. Îl vom vota. PNL susţine alegerea în două tururi. UDMR are dreptul să-şi exprime punctul de vedere la votul din Parlament pe proiectul respectiv. Nu putem să determinăm un partid să voteze altfel decât cred ei“, a spus Ludovic Orban, marţi seară, la Digi24.

Cât priveşte iniţiativa “Fără penali”, Orban a spus că, împreună cu USR şi PMP, liberalii au înaintat un proiect de revizuire a Constituţiei în urma referendumului, în sensul interzicerii ocupării unor funcţii de către persoanele cu probleme penale.

Premierul desemnat a mai spus că vor urma discuţii cu celelalte partide care au votat moţiunea de cenzură, pecizând că PNL este deschis la negocieri.

“Şi înainte de moţiune au fost declaraţii, acum se vor declanşa discuţiile oficiale. Normal că mergem cu mandat. Vom întâlni reprezentanţii partidelor care vor prezenta propunerile, condiţiile lor. Suntem deschişi. Suntem după un exerciţiu care a dus la reuşita moţiunii şi sunt încrezător că discuţiile vor duce la formarea unei majorităţi parlamentare”, a spus Ludovic Orban.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here