Ludovic Orban, liderul PNL, desemnat de Klaus Iohannis pentru poziția de prim-ministru. Acesta are termen zece zile pentru a forma guvernul. Va reuși?

Klaus Iohannis, Ludovic Orban
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban, liderul PNL, să formeze noul guvern după demiterea Vioricăi Dăncilă prin moțiune de cenzură - Foto: Presidency.ro, Facebook/Ludovic Orban

Președintele României l-a numit pe Ludovic Orban în poziția de prim-ministru. 

  • Acesta are zece zile la dispoziție pentru a-și forma echipa și pentru a se prezenta în Parlament.

  • Orban are nevoie de 233 de voturi ale senatorilor și deputaților pentru a-și începe mandatul.

  • PSD a anunțat că va boicota ședința parlamentară, încercând să respingă numirea făcută de Klaus Iohannis.

  • Parlamentul are posibilitatea să respingă de două ori propunerile președintelui, apoi forul legislativ se dizolvă și, în 60 de zile, se organizează alegeri anticipate.

  • Reprezentanții partidelor care au votat demiterea Guvernului Dăncilă au anunțat că susțin un guvern condus de Ludovic Orban dacă sunt respectate unele condiții.

În cazul în care Ludovic Orban ajunge prim-ministru atunci între Ungaria și România va apărea o nouă confuzie. După cea a capitalelor, Budapesta – București (în engleză, Budapest – Bucharest) și cea a premierilor, Ludovic Orban – Viktor Orban.

Rareș Bogdan, PNL

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan spune că liberalii vor sta de vorbă cu fiecare aliat care i-a ajutat să dărâme Guvernul, “dar nu trebuie să cedăm la şantajul şi condiţionările niciunuia”, anunță News.ro. 

“Noi credem şi sperăm ca acest guvern să treacă din prima. Avem 96 de parlamentari, dar i-am invitat să-şi asume guvernarea şi pe colegii din USR şi pe cei din PMP (…) dacă dânşii refuză intrarea la guvernarea din calcule politicianiste este strategia dânşilor şi opţiunea dânşilor, dar PNL este obligat să-şi asume guvernarea”, afirmă el.

Rareş Bogdan a spus, luni seară, la Digi 24, că este “o situaţie complicată, dar cineva trebuie să-şi asume guvernarea”.

Prim-vicepreşedintele PNL spune că, în ultimele zile de guvernare, PSD a făcut “jaf la drumul mare”, iar în acest context PNL este “obligat să-şi asume guvernarea”.

“Am spus că vom sta de vorbă cu fiecare aliat care ne-a ajutat să dărâmăm Guvernul, dar nu trebuie să cedăm la şantajul şi condiţionările niciunuia. Părerea mea este că nu putem să negociem promisiunile pe care le-am făcut în timpul campaniei electorale pentru europarlamentare. Important este ca noi să nu ne dezamăgim alegătorii şi să încercăm să venim cât mai repede cu un guvern”, a spus liderul liberal.

Acesta a adăugat că “putem să ne trezim cu Guvernul Dăncilă stând mult şi bine în formula aceasta”.

“Este important să stăm de vorbă cu fiecare partener, dar nici nu putem ceda chestiuni vitale pentru că fiecare are un interes”, a spus Rareş Bogdan.

“Noi credem şi sperăm ca acest guvern să treacă din prima. Avem 96 de parlamentari, dar i-am invitat să-şi asume guvernarea şi pe colegii din USR şi pe cei din PMP, pe toţi cei care se revendică din zona dreptei, dacă dânşii refuză intrarea la guvernarea din calcule politicianiste este strategia dânşilor şi opţiunea dânşilor, dar PNL este obligat să-şi asume guvernarea”, a afirmat Bogdan.

El a spus că liderul PNL, Ludovic Orban, şi o delegaţie “vor intra în discuţii cu forţele politice parlamentare pentru ca guvernul pe care domnul Orban îl va prezenta şi îl va construi să treacă prin Parlament”.

Rareş Bogdan a mai spus că negociatorii PNL trebuie să “nu arunce în aer bazinul electoral uriaş pe care-l are partidul”.

“Pentru 20 sau 30 de voturi noi nu putem renunţa nici la principii, nici la cererile pe care le are electoratul”, a spus acesta, citat de News.ro.

“Nu vor să voteze guvernul, va cădea, nu vor să-l voteze pe al doilea şi vom ajunge la anticipate”, a mai spus prim-vicepreeşdintele PNL.

Victor Ponta, Pro România

Liderul PRO România Victor Ponta afirmă că nu are de pus condiţii viitorului guvern, dar că va discuta cu preşedintele PNL, Ludovic Orban, pentru că “oamenii politici sunt obligaţi să discute”.

“Ceilalţi de dreapta au avut nişte condiţii care, din păcate, se bat cap în cap şi poate că domnul Orban va reuşi să-i pună cumva într-o direcţie”, susţine Ponta, citat de News.ro. El spune că nu ştie cum poate un partid să guverneze cu o sută de parlamentari din 465, cum poate trece bugetul sau legi importante. “Poate nu mă pricep la politică, poate nu ştiu să guvernez (…) Nu mai vorbesc că la Parlament am avut ocazia să discut cu reprezentanţii celorlalte partide şi era aşa, ca într-o tragi-comedie franţuzească de pe vremuri. (…) Nu văd un proiect de succes”, a afirmat Ponta la Digi24. 

Liderul Pro România a mai spus că nu are de pus nicio condiţie viitorului guvern, dar că va discuta cu Ludovic Orban şi cu echipa acestuia. 

Victor Ponta a criticat PSD, spunând că “nu o ia nimeni în serios” pe Viorica Dăncilă şi că “pesediştii o iau peste picior” pe aceasta.

Dan Barna, USR

Liderul USR Dan Barna a anunţat după consultările de la Cotroceni că preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul pentru organizarea alegerilor anticipate, dar vrea să amâne discutarea calendarului acestora până după alegerile prezidenţiale. 

”Domnule Iohannis, haideţi să nu mai gândim de azi pe mâine”, i-a transmis Barna şefului statului, cerând acum organizarea de alegeri anticipate ”cât PSD este slab”. ”Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte”, a susținut Dan Barna, citat de News.ro.

”Am ieşit de la consultări unde preşedintele Iohannis mi-a reconfirmat că îşi doreşte alegeri anticipate. Chestiunea calendarului pentru anticipate consideră, însă, că trebuie abordată abia după alegerile prezidenţiale. Argumentul pe care l-a invocat a fost nevoia de a o înlocui urgent pe Dăncilă. Domnule Iohannis, haideţi să nu mai gândim de azi pe mâine”, a scris dan Barna pe Facebook.

Acesta a explicat care este alteriativa la anticipate.

”Care e alternativa la anticipate? Să puneţi acum un guvern slab, fără susţinere parlamentară, aflat în permanenţă la mâna PSD şi a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta şi Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în legislativ. Un astfel de guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie şi ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare. Aţi uitat anul 2016? Ştiu foarte bine despre ce vorbesc, am fost în Guvernul Cioloş, ştiu cât de mult ne-a afectat lipsa de susţinere”, a mai scris Barna. Acesta afirmă că alegerile trebuie organizate cât timp ”PSD este slab”.

”Haideţi mai bine să facem anticipate acum, cât PSD este slab. Să mergem acum în faţa oamenilor şi să câştigăm o majoritate solidă în Parlament. Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru zece ani de-acum înainte. Dacă vreţi cu adevărat să scăpăm ţara de PSD; aveţi curajul să facem acum anticipate”, a mai scris Barna.

Liderul USR cere, de asemenea, un angajament privind modificarea Constituţiei, astfel încât alegerile anticipate să poată fi organizate mai uşor.

”Şi dacă vi se pare că actuala Constituţie nu facilitează anticipatele, haideţi să ne luăm un angajament, că oricare dintre noi va câştiga alegerile prezidenţiale va iniţia un proces de modificare a Constituţiei care va cuprinde printre altele şi posibilitatea ca Preşedintele să iniţieze un referendum de dizolvare a Parlamentului atunci când acesta nu mai reflectă voinţa cetăţenilor. Cum se întâmplă acum, când configuraţia actuală a Parlamentului, bazată pe votul din 2016, nu mai are nicio legătură cu votul dat de oameni pe 26 mai. Avem în Parlament un partid nou, care nu a fost pe liste la alegerile din 2016 şi 54 de deputaţi şi senatori au trecut la un alt partid faţă de cel pe listele căruia au intrat în Parlament”, a mai scris Barna pe Facebook.

Acesta cere preşedintelui să-şi asume ”împreună acest obiectiv care va permite rezolvarea mult mai facilă a crizelor de tipul celor pe care le traversăm astăzi”.

Eugen Tomac, PMP

Liderul PMP Eugen Tomac afirmă că a răspuns invitaţiei preşedintelui Klaus Iohannis la discuţii pe tema situaţiei politice. La rândul său, preşedintele PMP a prezentat condiţiile pentru susţinerea guvernului în parlament.

”Am răspuns invitaţiei Preşedintelui Klaus Iohannis de a avea la Palatul Cotroceni o discuţie pe marginea situaţiei politice din ţară”, anunţă Tomac.

El afirmă că a reiterat, cu această ocazie, priorităţile PMP în perspectiva susţinerii noului guvern: revenirea la alegerea primarilor în două tururi, necesitatea de a reduce numărul de parlamentari la 300 sau înfiinţarea unui minister pentru Relaţia cu Republica Moldova.

Discuţiile privitoare la viitorul cabinet de miniştri se vor purta împreună cu premierul desemnat, precizează preşedintele PMP.

”România are nevoie de un guvern în funcţie cât mai curând! Altfel, criza politică va continua să afecteze instituţiile statului până după alegerile prezidenţiale”, conchide Eugen Tomac.

Kelemen Hunor, UDMR

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, după consultările de la Cotroceni, că formaţiunea nu respinge nicio propunere de premier, dar nici nu va promite sprijin până când nu va vedea prevederile programului de guvernare.

”…am avut o nouă întrevedere cu preşedintele statului. I-am spus lui Klaus Iohannis că nu vom da un cec în alb niciunui guvern. Nu vom respinge pe nimeni dar nici nu vom promite sprijin până când nu vom cunoaşte programul de guvernare, numele miniştrilor şi măsurile care se pregătesc. În niciun caz nu vrem un guvern care să emită ordonanţe de urgenţă în domeniile justiţiei, legilor electorale şi administraţiei publice”, a transmis Kelemen Hunor.

PSD a refuzat să se ducă la consultări cu președintele Klaus Iohannis și, foarte probabil, nu va vota pentru susținerea guvernului condus de Ludovic Orban la prima prezentare a acestuia în fața parlamentului.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here