Marea Britanie este foarte aproape să părăsească Uniunea Europeană la 31 octombrie în urma încheierii unui acord cu Bruxelles-ul. Boris Johnson trebuie să valideze acest acord în parlament, o operațiune dificilă, dar nu imposibilă

Jean Claude Juncker, Boris Johnson
Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene a anunțat că a ajuns la un acord pentru Brexit împreună cu Boris Johnson, premierul britanic. Regatul Unit poate părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie 2019 - Foto: EI/Facebook/Boris Johnson

Premierul Boris Johnson a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană.

  • Documentul va fi votat sâmbătă în parlamentul britanic unde trebuie să fie susținut de majoritatea deputaților.

  • Aliații premierului Johnson din partidul conservator irlandez (DUP) au anunțat că nu susțin acest acord.

  • Primul-ministru britanic se vede obligat să facă o înțelegere cu laburiștii pentru ca documentul să primească voturile necesare.

  • Această înțelegere cu opoziția de stânga ar putea să-i compromită poziția de lider al Partidului Conservator.

  • Acordul cu Uniunea Europeană este cel conceput și negociat de Theresa May, fostul premier britanic, cu mici modificări în ce privește granița irlandeză dintre UE și Regatul Unit.

Boris Johnson a încheiat un acord cu Bruxelles-ul în ce privește Brexit care intră în vigoare din data de 31 octombrie. 

DUP (Democratic Union Party) din Irlanda de Nord, aliați ai lui Boris Johnson în Parlament au anunțat că nu susțin această înțelegere.

Acordul va fi votat sâmbătă în parlament și trebuie să obțină o susținere majoritară din partea deputaților pentru a fi validat.

Primul ministru Boris Johnson le-a cerut parlamentarilor să susțină acordul sâmbătă, dar în acest moment nu are sprijinul DUP, reprezentanții acestei formațiuni spun că nu sunt de acord cu noile aranjamente vamale dintre Irlanda de Nord, parte a Regatului UNit și Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene.

Boris Johnson are 48 de ore pentru a câștiga alte voturi într-o încercare de a obține susținere pentru acordul cu Uniunea Europeană. În caz că nu va reuși, va trebui să ceară susținere din partea Partidului Laburist, aflat în opoziție.

19 parlamentari ai acestei formațiuni au anunțat că sunt dispuși să voteze pentru acest acord cu Bruxelles-ul.

Acordul pe care-l va încheia Boris Johnson este, în realitate, cel propus de Theresa May și respins de parlament în mai multe rânduri, cu câteva modificări în ce privește granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a scris pe Twitter: „Acolo unde există voință, există și o înțelegere – avem una! Este un acord echitabil și echilibrat pentru UE și pentru Marea Britanie, demonstrând încă o dată angajamentul nostru de a găsi soluții. Recomand Consiliului European să aprobe acest acord”, a scris Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here