Năstase e revoltat că poate rămâne fără medalie. De ce asta e o veste bună pentru România?

Adrian Nastase
Adrian Nastase, revoltat că rămâne fără privilegii, Foto: Wikimedia

Pare un gest mic, un răspuns a lui Iohannis la întrebarea unui reporter sau epilogul unei scene ciudate petrecute de Ziua Națională, dar nu e. În opinia mea, e ceva mult mai important și o să încerc să explic.

Fost premier al României, Adrian Năstase este invitat la recepția de la Palatul Cotroceni de Ziua Națională, în mod automat, în urma unui privilegiu venit o dată cu decorația Steaua României – una primită, bineînțeles de la Ion Iliescu când acesta era președinte.

Adrian Năstase a fost condamnat în două rânduri la închisoare din cauza corupție, fiind închis aproape doi ani. El este un recidivist din tagma lui Liviu Dragnea, dacă vreți părintele spiritual al marii corupții din România.

Adrian Năstase, în perioada 2000-2004, a fost premier și, din această poziție, a devenit extrem de bogat. A creat acele rețele de colectat bani pentru sine și pentru partid, cum e cea destructurată în aceste zile de DNA la PSD Arad.

Așa a funcționat PSD încă din perioada lui Nicolae Văcăroiu când se numea PDSR, acesta a fost premier social-democrat între 1992 și 1996, dar Adrian Năstase a dus această rețea pe noi culmi. Orice persoană numită într-o poziție din administrația publică trebuie să ia șpagă și să întoarcă banii către partid.

Așa a fost mereu, astăzi suntem șocați de amploarea fenomenului. Așa că, nu numai că Năstase a fost un premier corupt, dar a fost și o inspirație pentru Dragnea și alte zeci de oameni politici, nu numai de la PSD, care au văzut în această activitate o cale spre îmbogățire, nu una prin care decizi că poți îmbunătăți viața oamenilor.

Adrian Năstase a scăpat cu o mare parte din bani. Averea lui e administrată de interpuși, iar statul nu a recuperat prea mult. Problema lui cea mai mare e faptul că nu mai are niciun un cuvânt de spus în societate și, mai ales, în partid. Închisoarea l-a scos din joc.

De-asta a profitat de privilegiul oferit de decorație pentru a se duce moț la palat de Ziua Națională. Era disperat să arate că mai reprezintă ceva, că mai e cineva. El, marele Năstase, încă mai e băgat în seamă.

O lacună a legii a generat un paradox care provoacă stupoare în rândul opiniei publice. Cum poate un condamnat penal să se bucure de toate onorurile unui cetățean care a făcut ceva excepțional pentru țară?

Acest paradox e un cancer care roade România! Amestecarea valorilor în aceeași farfurie cu prostia și hoția dărâmă orice ierarhie construită pe efort și cinste.

Nu poți realiza nimic atâta vreme cât ai o persoană care muncește din greu trei, patru ani pentru a-și lua cinstit un doctorat, citește, scrie, cercetează, iar, apoi, societatea îl așează lângă un plagiator ordinar, un hoț, care-i scupă semințe în cap primului, cocoțat pe cea mai înaltă treaptă a administrație publice.

Decizia anunțată de Iohannis e prima încercare de a face față în haosul valoric din societate. E primul medicament prescris, dar în opinia mea nu avem nevoie de pastile ci de chimioterapie.

Ați văzut cum a început să chițăie Năstase după ce a aflat că decorația lui ar putea fi retrasă. A scris sute de cuvinte pe blogul său, amenințându-l pe Iohannis cu procese în cazul în care-l lasă fără privilegii.

O tumoare dacă nu e operată și nu se face tratament se întinde în tot organismul. România e în cel de-al 12-lea ceas în această privință. Trebuie să ne hotărâm ce tip de democrație vrem să fim – mexicană sau norvegiană?

4 COMENTARII

  1. Foarte bun articol, d-le Isaila, va rog, mai aduceti-ne puncte de vedere si opinii, sunt atat de multe subiecte in actualele timpuri, cand biata Romania este ”Drumet in calea lupilor”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here