OPINIE. Coronavirusul lucrează pentru PSD! PNL, obligat să schimbe regulile dacă nu vrea să piardă tot. Orban și liberalii nu trebuie să-și mai asume guvernarea

PNL, Iohannis
Rareș Bogdan, Ludovic Orban, Klaus Iohannis, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu, liderii PNL și președintele României nu-și mai pot permite un guvern monocolor, minoritar - Foto: Facebook/Ludovic Orban

Au trecut mai mult de 100 de zile de la învestirea Guvernului Orban (4 noiembrie 2019), iar “luna de miere” s-a încheiat.

În opinia mea, în mod simbolic, ministrul Sănătății Victor Costache și Marcel Vela, cel de Interne, prin “grija și compasiunea” exagerate arătate Sorinei Pintea, un fost ministru PSD prins în flagrant în momentul în care primea o mită de 10.000 de euro, au pus capăt sprijinului necondiționat de care se bucurau liberalii din partea electoratului.

Erodarea politică e un proces firesc pentru orice formațiune aflată la guvernare, problema care se pune e cât de rapidă și cât de adâncă e aceasta.

Faptul că într-o lună de zile, PNL a pierdut 7% din susținerea publică, conform sondajului Europa FM/IMAS arată că liberalii au dezamăgit pentru că au înregistrat două mari eșecuri în această perioadă.

Primul: PNL n-a reușit să creeze o alianță anti-PSD alături de USR și PLUS, să realizeze o strategie politică prin care social-democrații să fie scoși din administrație, iar România să se relanseze politic și economic.

Din această perspectivă, USR și PLUS au fost și ele amendate de electorat, cele două formațiuni ajungând la 10%, respectiv 3,5% susținere. USR a atins 22% la alegerile europarlamentare din mai 2019 și în mai puțin de un an a pierdut mai mult de jumătate din susținere.

Al doilea: PNL n-a reușit să livreze alegeri locale în două tururi de scrutin. Demobilizarea electoratului nu are legătură exclusiv cu modificarea procesului electoral, deși e foarte important, ci are legătură cu faptul că o parte a opiniei publice a realizat că atât Klaus Iohannis cât și Ludovic Orban au promis mai mult decât pot face. Această pierdere de entuziasm are legătură și cu derapajele de la Sănătate, lipsa de tact de la Ministerul Muncii, declarațiile fluctuante de la Ministerul de Interne.

O decizie care a stopat prăbușirea

Ludovic Orban a reușit să tempereze erodarea abruptă prin decizia ca PNL să-l susțină pe Nicușor Dan în alegerile locale, dând primul semn de solidaritate pe frontul anti-PSD. Nu se știe încă efectul unei astfel de decizii în relația cu alegătorii, dar Nicușor Dan este mare favorit în ce privește câștigarea poziției de primar al Bucureștiului.

Au existat multe voci în interiorul partidului care au contestat decizia președintelui PNL. În mod ciudat, o parte dintre liberali încă n-au ieșit din starea de euforie provocată de victoria lui Iohannis în alegerile prezidențiale.

Confruntarea cu PSD în alegerile locale și cele generale e mult mai complicată și devine tot mai dificilă pe zi ce trece.

Coronavirusul va lovi zdravăn în PNL 

În opinia mea, pentru liberali, guvernarea a devenit o piatră de moară care poate să-i strivească până în noiembrie acest an dacă alegerile generale vor avea loc la termen, cum se preconizează în acest moment.

Noul context creat de epidemia de coronavirus va lovi zdravăn PNL dacă rămâne la conducere.

E un partid care nu are o majoritate în Parlament și care nu poate repara peste noapte tot ce a stricat PSD în cei trei ani de guvernare haotică.

Problemele din Sănătate sunt atât de mari încât asociate cu neliniștea populației legată de răspândirea virusului va reprezenta o provocare pentru orice guvern.

Coronavirusul lovește puternic și în diaspora românească din Italia, Germania, Franța și Marea Britanie. Imposibilitatea românilor de a veni acasă de Paști, așa cum le-a sugerat Ludovic Orban, va provoca o mare tensiune în rândul electoratului care a votat împotriva PSD pe parcursul anului 2019. Criza și teama provocate de virus vor avea un efect electoral în toată lumea, nu numai în România.

Revenirea PSD, mult mai posibil în noile condiții

Dacă rămâne la guvernare în condițiile impuse de PSD, cu fragilitatea și lipsa de coerență de până acum, în toamnă, PNL va coborî spre 30%, iar PSD va urca, fără să facă nimic, la același nivel. Cu un USR în degringoladă, una provocată de incapacitatea lui Dan Barna de a conduce formațiunea după eșecul înregistrat la alegerile prezidențiale, există posibilitatea să avem, după alegeri, un Parlament în care nicio formațiune să nu poată forma o majoritate clară, iar fragilitatea de acum și criza politică să se prelungească.

Siguranța unor lideri liberali că vor câștiga de unii singuri peste 50% la viitoarele alegeri, anticipate sau la termen, tocmai a fost spulberată de criza socială și economică provocate de un virus. Rămânerea lor la guvernare, în această situație, reprezintă, în opinia mea, sinucidere curată.

Klaus Iohannis și PNL trebuie să-i scoată din cochilie pe PSD-iști și să-i preseze, în raport cu numărul lor mare de parlamentari, să-și asume să formeze o nouă majoritate.

Alegerile anticipate, o posibilitate tot mai îndepărtată

Posibilitatea de a organiza alegeri anticipate s-a îngustat mult, iar iluzia că PNL va putea să-și păstreze capitalul politic, rămânând în Palatul Victoria e o iluzie contaminată de coronavirus.

Chiar dacă PSD va încerca să propună un premier cu aură tehnocrată, va fi “tehnocratul lor”, ce va fi susținut de PSD, Pro România și, eventual, ALDE. 

Liberalii și Iohannis sunt obligați de noul context să facă o mișcare curajoasă pentru a nu purta singuri povara unei crize care poate aduce din nou PSD la putere.

Tot ce a fost câștigat în 2019 se va risipi în următoarele săptămâni. Chiar și teza alegerilor anticipate nu mai e de actualitate. Cum poți organiza alegeri sub amenințarea virusului?

Un nou posibil eșec al lui Arafat, decontat de PNL

România nu are un sistem de sănătate funcțional și niciunul care să poată face față unei amenințări cu atât de multe necunoscute cum e epidemia de acum. Un posibil nou eșec al lui Arafat va fi decontat de PNL, deși pare nedrept.

Cu toate că, la prima vedere, lucrurile se mișcă la fel cum am fost obișnuiți, mutații spectaculoase se petrec deja în toate straturile societății și ne vor afecta. Câștig de cauză vor avea cei care se vor mișca rapid și se vor adapta la noua realitate.

Un avantaj de care ar trebui să profite PNL și USR e acela că la PSD, haosul e și mai mare, deși se aude și se vede mai puțin. De aceea, ursul rănit trebuie scos din bârlog. 

Ar fi o mare prostie, în opinia mea, ca PSD, după dezastrul produs în cei 7 ani în care a fost la putere, să fie lăsat, din cauza unor ambiții mărunte, să-și revină.  

 

1 COMENTARIU

  1. Concluzia dvs., d-le Isaila, este si a mea, ar fi o imensa prostie ca poporenii sa dea din nou un cec in alb psd si acolitii, cata vreme i-au vazut ce fac de-atatia ani, de 3 ani de zile incoace nu se mai poate spune ca nu stim. Totul e pe masa, si se vede de pe luna. Si-atunci, cum sa aduca din nou romanii la putere in viitoarele runde de alegeri din nou psdisti? Oare chiar asa de cretini sa fie romanii, chiar daca guvernarea PNL si diverse prostii, vezi Vela si Costache in cazul pintea-spaga, arata schiop, sa ne inmormantam din nou cu psd, mi-e imposibil sa cred. Poate daca iar se-apuca diversi sa faca gratare taman la alegeri, adica prin demobilizare, insa aici cei care suntem lucizi si constienti putem actiona, si chiar trebuie s-o facem. Sa ne-ajute Dumnezeu sa scapam de psd, coronavirusul Romaniei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here