OPINIE. De ce, de această dată, există posibilitatea ca Viorica Dăncilă să piardă poziția de prim-ministru și, odată cu ea, și partidul?

Viorica Dancila, premier Romania
Viorica Dăncilă are o opoziție puternică, va reuși PSD să-i păstreze fotoliul din Paltul Victoria? PNL anunță pe surse că a strâns peste 233 de semnături pentru moțiune - Foto: Gov.ro

Reprezentanți ai PNL au anunțat că au strâns un număr de peste 233 de semnături pe textul moțiunii. Dacă toți cei care au semnat vor vota în Parlament, atunci guvernul va fi demis.

  • Dar de la această informație semi-oficială până la votul din parlament e o cale lungă.

  • La fiecare moțiune de cenzură au existat speculații că formațiunile anti-PSD pot realiza o majoritatea, dar acestea au picat la testul votului. 

  • Social-democrații au reușit întotdeauna să-și păstreze influența, să ofere funcții, să găsească soluții pentru a-și păstra majoritatea.

Chiar dacă nu e nimic sigur în privința votului, de data aceasta ceva e diferit. Împotriva Vioricăi Dăncilă s-a strâns o coaliție de forțe politice, fiecare dintre ele cu altă agendă, dar fiecare cu un prim obiectiv necesar: demiterea actualului guvern.

Să vedem ce vrea fiecare lider de formațiune politică în parte:

Ludovic Orban, PNL, ca partid principal de opoziție, are nevoie de o victorie simbolică împotriva actualului guvern. 

Liberalii sunt cei care depun moțiunea, cei care o vor citi. Dacă reușesc să obțină și voturile, va fi o victorie politică importantă înainte de alegerile prezidențiale, una care poate fi trâmbițată în campanie, care poate mobiliza primarii, voluntarii și care poate reprezenta lansarea către alegerile generale de anul viitor.

Dan Barna, președintele USR, își dorește, la fel ca Orban, o victorie simbolică împotriva guvernării PSD. 

Mai mult, îndepărtarea Vioricăi Dăncilă din poziția de premier înseamnă și pierderea de către aceasta a oricărei șanse de a ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale, lipsindu-i susținerea PSD, ceea ce înseamnă un culoar excelent pentru Dan Barna. 

Interesul USR e mare și de aceea nu au nicio problemă în a-i lăsa pe cei de la PNL să fie maeștrii de ceremonii.

Victor Ponta, liderul Pro România, vrea îndepărtarea cu orice preț a Vioricăi Dăncilă pentru că de asta depinde supraviețuirea lui politică. 

Dacă Dăncilă nu pleacă, el nu se poate apropia de PSD, nu poate deveni o posibilitate și nici măcar nu poate atrage câțiva oameni din fostul său partid pentru a întări Pro România. 

Atâta vreme cât Viorica Dăncilă e premier, social-democrații stau încolonați în spatele ei, așteptând diverse recompense. 

Mai mult, în această situație, Victor Ponta nu-și poate impune strategia politică de a crea o nouă alianță de guvernare formată din Pro România, ALDE și PSD, un nou USL care să încerce chiar formarea unui nou guvern.

Călin Popescu Tăriceanu, prin cât mai rapida îndepărtare a Vioricăi Dăncilă, urmărește să-și recupereze partidul și să intre din nou la guvernare alături de Ponta. 

Pentru el e vital să-și refacă formațiunea din perspectiva alegerilor din 2020, vizând și intrarea într-o alianță.

Pentru Tăriceanu, intrarea în opoziție sau pierderea unui loc de parlamentar echivalează cu posibilitatea începerii urmăririi penale asupra lui. Până acum s-a apărat de acuzațiile de corupție, ascunzându-se după majoritatea parlamentară.

Pentru Kelemen Hunor, liderul UDMR, înlăturarea Guvernului Dăncilă reprezintă o încercare de recuperare a electoratului maghiar destul de ostil actualei conduceri din cauza susținerii PSD din 2016 și până acum.

Pentru Eugen Tomac, liderul PMP, îndepărtarea Vioricăi Dăncilă reprezintă tot o victorie simbolică în fața propriului electorat descumpănit de faptul că Traian Băsescu, fondatorul partidului, a primit verdict de colaborare cu Securitatea din partea unui complet de judecători, decizia nefiind definitivă.

Acesta e contextul creat de partidele parlamentare, fiind unul puternic defavorabil Vioricăi Dăncilă. Legătura ei cu partidul nu este nici ea una puternică, deși a încercat să nu-și ostilizeze parlamentarii din propria formațiune, sunt voci care spun că deciziile se iau tot ca pe vremea lui Liviu Dragnea, în oriunde în altă parte, dar nu în partid.

Viorica Dăncilă a mizat totul pe cartea Teodor Meleșcanu de la care așteaptă să extragă un număr suficient de voturi de la ALDE pentru a-i asigura fotoliul din Palatul Victoria.

Este greu de prezis ce se va întâmpla în Parlamentul României, dar de această dată vom avea cel mai strâns vot într-o direcție sau alta cu toate consecințele care decurg de aici. Și vor fi multe consecințe.  

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here