OPINIE. Efectele politice ale unei cariere mediocre de consultant în distribuirea de fonduri europene asupra candidatului prezidențial Dan Barna

Dan Barna, USR
Dan Barna păstrează șanse să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale în ciuda anchetei RISE Project despre cariera de consultant al liderului USR - Foto: Facebook/Dan Barna

Activitatea profesională a liderului USR prezentată de ancheta RISE Project descrie ce bănuia și opinia publică despre consultanța în domeniu. 

  • În general cei care fac documentele sunt cei care rămân cu cei mai mulți bani europeni, iar beneficiarii se aleg cu praful de pe tobă.

  • Exact acest gen de circuit și de distribuire greoaie, preferențială și netransparentă a banilor europeni a produs o criză de încredere în Uniunea Europeană. 

  • Din păcate, Dan Barna a fost o rotiță în acest mecanism birocratic predispus să genereze corupție.

Parcurgerea anchetei nu arată indicii cum că legea a fost încălcată, iar liderul USR a fugit cu banii așa cum se întâmplă în cele cu pesediști care n-au nuanțe și la care lăcomia e mai mare ca înțelepciunea, dar Dan Barna a fost și el pe acolo și, în general, a dat-o în bară. 

Dacă în România avem o sută de astfel de consultanți și mecanisme de folosire a banilor europeni n-ar trebui să ne mai mire că avem o rată de absorbție a fondurilor până la genunchiul broaștei.

Aș remarca faptul că în comparație cu reprezentanții PSD, Dan Barna a avut amabilitatea să răspundă la întrebările jurnaliștilor, iar răspunsurile sale au fost, în opinia mea, sincere. Dar această atitudine nu poate ascunde eșecurile profesionale căci despre asta e vorba în ancheta jurnalistică publicată de RISE Project.

În mod paradoxal, articolul dezmorțește campania electorală a liderului USR care intrase într-un puternic con de umbră din cauza încleștării din jurul moțiunii de cenzură. 

În politică e mai bine să fi vorbit de rău decât să nu se vorbească deloc despre tine

Nu cred că dezvăluirile vor avea un impact negativ asupra lui Dan Barna. Acesta, în opinia mea, păstrează prima șansă pentru a intra în turul al doilea, argumentul principal fiind acela că atât PSD cât și candidatul acestui partid, respectiv Viorica Dăncilă se află pe un trend descendent în ce privește susținerea populară.

Viorica Dăncilă nu are flexibilitatea necesară pentru a profita de momentul creat de apariția unei noi fațete, mai gri, a liderului USR. 

PSD suferă de sindromul colosului cu picioare de lut care la prima fisură se prăbușește. Dăncilă se războiește cu Iohannis, în loc să se gândească în realitate cum poate trece de principalul ei contracandidat care e Dan Barna.

Pe de altă parte, PSD, odată plecat de la guvernare, se transformă într-un partid cu un electorat demobilizat, existând un mare pericol ca un procent, două dintre votanții formațiunii să nu se prezinte la alegerile prezidențiale.

Aura de magie din jurul lui Dan Barna s-a risipit după publicarea anchetei, susținătorii săi ori sar să-l apere ori tac dezamăgiți, dar o astfel de mișcare în jurul unui candidat nu înseamnă neapărat ceva rău atâta vreme cât nu sunt indicii clare de corupție, iar procurorii nu încep o anchetă.

Marile pericole pentru Dan Barna în acest moment sunt: să nu transforme USR într-o redută sub asalt, să nu respingă criticile și să nu-și ostilizeze electoratul. Alianața USR-PLUS e a doua forță politică din România în acest moment și are capacitatea de a-l duce pe Barna în turul doi dacă există voință și rațiune la nivelul conducerii celor două formațiuni. 

PSD e un uriaș cu multe răni și care nu mai energia să fie o amenințare

În opinia mea, Dan Barna nu are nicio posibilitate să ajungă președinte la rândul ăsta de alegeri, dar ajungând în turul doi va deveni un lider important ce  poate moderniza sistemul politic românesc.

Toate acestea cu o singură condiție – să-și asume eșecurile și să nu mai caute vinovați acolo unde nu există. În plus, mai trebuie să se obișnuiască și cu ideea că e plină lumea de consultanți mediocri, iar el a fost unul dintre ei.  

 

   

3 COMENTARII

  1. Cred ca l-as fi votat pe Barna, cel putin in primul tur, desi aveam rezerve mari legate de capacitatea lui de a fi presedintele care aduce SCHIMBAREA. Dar aveam o mare speranta in USR, in capacitatea USR de a-l ghida. Acum, au cam disparut atat dorinta da a-l ajuta sa intre in turul 2, cat si increderea in USR.
    Eu nu cred ca Barna a delapidat, doar a fost neglijent, neatent, insuficient de preocupat ca acele fonduri sa ajunga la nevoiasi. Adica, insuficient de sensibil la necazurile semenilor. Cum sa fie un presedinte bun, daca nu este nici ager si vigilent si nici milos?
    Iar despre USR, despre care credeam ca a adunat forta innoitoare a natiunii, mi-am schimbat parerea. Ce fel de forta a dreptatii si inteligentei esti, daca iti alegi un asemenea presedinte?!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here