OPINIE. Europa are procuror-șef, PSD are coșmaruri. Kovesi învinge pentru că românii s-au săturat de corupție, iar europenii au apreciat lupta lor cu un regim politic toxic

Laura Codruta Kovesi, Parchet European
Laura Codruța Kovesi (LCK) a devenit un simbol politic și cultural în România, un simbol al dorinței oamenilor de a elimina corupția din societate. Aici, un graffitti pe un zid din București - Foto: Wikimedia

Laura-Codruța Kovesi a ajuns la capătul unui nou început. Poziția de procuror-șef al Parchetului European e de departe cea mai importantă poziție pe care a deținut-o un cetățean român în cadrul Uniunii Europene. 

Alături de Mircea Geoană care a obținut poziția de secretar general-adjunct al NATO, cele două reușite introduc România pe culoarele întortocheate ale puterii internaționale.

Fosta șefă DNA a pornit singură la drum. Demisă din poziția de conducător al procurorilor anticorupție din România, a decis să accepte o nouă provocare. 

A scris un CV și l-a trimis la Bruxelles. Nu a propus-o nimeni, nu a fost susținută de nimeni, ba, mai mult, pentru prima dată opinia publică din țara noastră a asistat uimită la o desfășurare de forțe nemaiîntâlnite, aruncate în joc de Liviu Dragnea, președintele PSD, partid aflat la guvernare, pentru a o compromite, pentru a bloca eventuala numire.

Adina Florea, procuror șef-adjunct al hulitei Secții Speciale create de Tudorel Toader la presiunile lui Dragnea, i-a deschis un dosar penal, a chemat-o la audieri și a pus-o sub control judiciar cu scopul de a bloca participarea ei la audierile din comisiile Parlamentului European.

A fost atacată, înjurată, agresată de oameni politici. S-au spus minciuni, s-au trucat imagini și declarații. Acuzații de corupție au strâns bani și au creat o strategie de compromitere a Codruței Kovesi. 

Să ne amintim de operațiunea de spargere a mail-ului personal și monitorizarea sa de către o agenție internațională în care lucrau foști agenți Mossad.

Pentru toți cei care ajungeau la DNA, Kovesi devenea inamicul numărul unu, iar frageda democrație din România nu a fost pregătită să protejeze un avocat al statului care a luat în serios cea mai importantă îngrijorare a cetățeanului român – corupția endemică.

Numirea lui Kovesi în această poziție pentru un mandat de șapte ani va avea efecte pozitive asupra sistemului de justiție din România, dar și asupra celui politic.

Emulația creată în sistemul de justiție, gura de oxigen pe care o primesc acum profesioniștii care nu au făcut pactul cu diavolul crează premisele unei noi reforme. Atâta vreme cât reprezentantul Românie va deține această poziție, lupta împotriva corupției va rămâne o temă importantă pe agenda cetățenilor și niciun politician nu va putea s-o ignore.

Din perspectivă politică, numirea Laurei-Codruța Kovesi poate însemna sfârșit de poveste pentru PSD. Cu toată mașinăria de propagandă pe care o va pune în funcțiune, vor fi puțini alegători care nu vor sesiza faptul că Laura-Codruța Kovesi a învins în ciuda tuturor obstacolelor și mizeriilor făcute de PSD, un partid care a vrut cu orice preț să compromită acțiunile de reducere a corupției din societatea românească.

Și aici nu e vorba de persoanele, de alegătorii care sunt poziționați într-o tabără sau alta, ci mă refer la cei care au fost bombardați cu știri false, iar acum observă că oameni din întreaga Europă au apreciat și apreciază ce a făcut Kovesi în România. Acestora le va veni destul de greu să mai aibă încredere în social-democrați.

Și înainte de această numire, în toate sondajele, Laura-Codruța Kovesi era creditată cu cea mai mare încrederea din partea opiniei publice. Dacă ar fi intrat în cursa pentru alegerile prezidențiale ar fi fost singurul candidat care l-ar fi învins pe Klaus Iohannis la pas. Realizați că odată cu numirea în această poziție, fosta șefă DNA își crește gradul de încredere și, pentru multă vreme, va fi beneficiara principală a unei susțineri masive din partea opiniei publice. 

Faptul că PSD a încercat și mai încearcă încă s-o compromită nu va face decât să creeze o și mai mare ostilitate față de reprezentanții acestui partid.

În plus, declarația nefericită a Vioricăi Dăncilă care, cu o seară înainte de votul din Consiliul UE, anunță că n-o susține pe Kovesi deși știa că există posibilitatea să câștige o largă susținere pentru numire, va atârna ca o piatră de moară de piciorul ei. 

În orice confruntare electorală va fi obligată să justifice această poziție, în plus a deschis un front larg de atac pentru celelalte partide la adresa PSD pe tema corupției, o ștampilă de care social-democrații nu vor mai scăpa în veci.

Această poziționare greșită o îndepărtează pe Viorica Dăncilă de posibilitatea de a intra în turul doi, iar PSD devine o formațiune irelevantă.

Numirea lui Kovesi e o poveste de succes a democrației din România, una în care protestele de stradă, creativitatea reprezentanților clasei de mijloc, dorința celor care trăiesc și lucrează în străinătate de a moderniza România, dinamica formațiunilor de opoziție și reziliența unui președinte anti PSD au creat posibilitatea ca țara să nu alunece sub cizma autoritarismului visat de Liviu Dragnea.

Un capitol se închide și începe unul nou, să sperăm unul în care România va deveni o democrație consolidată, o țară în care merită să trăiești și să-ți crești copiii.

6 COMENTARII

 1. Felicitari pentru articol. Este cel mai bun din cate am citit de cand LCK a primit votul de ieri.
  Asa este, va avea o influenta asupra atmosferei din Romania. Cei care au luptat pentru democratie se simt rasplatiti si vor capata mai multa incredere in victorie. Coruptii au primit o lovitura, dar si vuvuzelele lor care, intrate in panica, isi dau in petec, asa cum am vazut aseara la B1, unde Manastire, care in general stie sa se prefaca, fiind foarte nervos, s-a demascat, dandu-si urat in petec, iar Banciu, in stilul lui, de asemenea. Nu mai spun despre Sorina Matei, de al carei fanatism pana la inconstienta profita coruptii.
  Atat am reusit sa vad, dar cred ca sunt mai multi care au lins din farfuria coruptilor si care dau semne ca stapanii lor nu se lasa.
  Din acest motiv, Kovesi trebuie sa nu se multumeasca cu inalta functie, uitand de Romania.

 2. Da, foarte bun articol, d-le Isaila, va citesc cu multa placere, si ma bucur de inca o oaza de jurnalism adevarat, asa cum este si situl ziaristii.com, al d-lor Cartianu si Ciocazanu. Mizeria de la latrinele de servici – a3 si rtv, cat si cele conjuncturale – b1 tv si realitatea, este de tinut minte, pentru ca e hartie de turnesol pt jurnalistii care-au primit pe sub masa.
  Idioata de dancila sustinand clar ca a dat mandat impotriva LCK, de fapt se adreseaza electoratului fidelizat al latrinelor si-al psd-ului, cat si baronilor. Pe electorii fidelizati nu vrea sa-i piarda, iar de baroni i-e frica sa n-o azvarle de-acolo, vorba ei : orice om i-e frica-n viata!

 3. Cât mi-ți lipsit de mult, domnule Isăilă. V-am regăsit şi vă mulțumesc. Mă înclin în fața inteligenței şi a minunatului dumneavoastră condei.
  Cu cele mai distinse salutări,
  M. Nicolescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here