OPINIE. Vești bune și vești proaste din mijlocul furtunii. Strategia autorităților române în încercarea de a controla epidemia

Coronavirus, România
Magazin închis din cauza epidemiei de coronavirus, București, România - Foto: Politiknews.ro

De ce întotdeauna autoritățile din România înainte de o catastrofă sau chiar în mijlocul ei țin să transmită mesajul că “suntem pregătiți”.

S-a întâmplat acest lucru și acum, exact cum s-a întâmplat și în cazul tragediei Colectiv.

Coronavirus, Romania, raport oficial

Victor Costache, ministrul Sănătății, declara în data de 30 ianuarie, 2020: “Cele patru cazuri din Germania sunt recente şi sunt o situaţie particulară. Aparent, într-o companie germană a avut loc vizita unei delegaţii din China şi toţi cei patru pacienţi germani au fost în contact cu delegaţia din China. În momentul de faţă, din fericire, în ţara noastră nu avem niciun caz confirmat de coronavirus. Sigur, au existat mai multe suspiciuni deoarece acest virus coincide cu perioada de gripă sezonieră de la noi. Suntem pregătiţi!

Același tip de declarații le făceau în noiembrie 2015 Victor Ponta (PSD), prim-ministru, și Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății de atunci. Acesta spunea că răniții din incendiu sunt tratați în spitalele românești la “standarde germane”. Și toată România știe ce a urmat.

Puncte tari, puncte slabe

În acest moment, în România sunt 2.816 de aparate la 4.000 de paturi în secții ATI (Anestezie și Terapie Intensivă), conform datelor publicate de cotidianul “Libertatea”, care a citat surse din Ministerul Sănătății.

În data de 19 martie, punct de vârf în epidemie, în Italia erau 2.257 de oameni în stare critică, deci persoane care au nevoie de asistență respiratorie, România cu 2.816 aparate arată că ar trebui să facă față.

Dar dacă la acest capitol cifrele pare că “suntem pregătiți”, în privința impunerii măsurilor de carantină nu suntem. Avem o mare problemă cu testarea persoanelor potențial infectate.

Acum, numărul persoanelor infectate este 277, descoperite în urma a 4.973 testări. Dar există 37.531 de persoane aflate în carantină instituționalizată și izolate la domiciliu, sosite din străinătate care ar trebui testate de urgență. Aici nu “suntem pregătiți”.

Anomalia de la spitalul Ministerului de Interne

Spitalul “Dimitrie Gerota” a intrat în carantină totală în data de 11 martie din cauza focarului creat de Nelu Lupu, celebrul Pacient 17. Acesta a mințit în declarația oficială, ascunzând faptul că a călătorit în Israel și a fost internat 5 zile, în perioada 5-9 martie, fără ca medicii să știe că e infectat. A trecut mai bine de o săptămână de când instituția medicală este izolată și încă mai există personal sanitar și pacienți internați care nu au fost testați.

Peste 40.000 de oameni ar trebui testați de urgență, cei aflați în carantină și izolare la domiciliu, plus personal sanitar aflat în prima linie. Fără să existe o cifră cât mai reală a persoanelor infectate e greu să iei decizii potrivite în ce privește protejarea oamenilor.

În 7 zile se va intra în scenariul 4 de protecție

Profesorul Alexandru Rafila, decanul catedrei de microbiologie de la Universitatea de Medicină din București a declarat că-ntr-o săptămână vor exista peste 2.000 de persoane infectate ceea ce va duce la declanșarea scenariului 4 de protecție.

Probabil și pentru că se așteaptă ca numărul de testări să crească. Guvernul a anunțat că au intrat în țară un număr de 20 de stații de testare cu câte 1.000 de kit-uri fiecare.

Acest număr este însă insuficient, dar există o presiune tot mai mare la nivelul opiniei publice pentru ca să fie găsite soluții pentru ca testarea să se intensifice.

Grupul de comunicare strategică, aflat în subordinea MAI, a început să publice zilnic și numărul de testări realizate, ceea ce e un prim pas.

În 3 săptămâni nu a murit nimeni și sunt doar 5 persoane în stare critică

Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că din 26 februarie, atunci când a apărut primul caz de infectare cu noul coronavirus și până în data de 19 martie, deci în 22 de zile, în România nu s-a înregistrat niciun deces în urma complicațiilor realizate de această afecțiune.

Mai mult, în stare critică se află doar 5 bolnavi, iar din cei 277 de persoane testate pozitiv, 25 s-au vindecat.

“Această boală este una foarte atipică și vă spun din capul locului că avem, noi, în România, după statistici, astăzi mai puțin de 300 de cazuri confirmate. Însă vom avea mai multe cazuri. Acest lucru este clar, ne spun experții că boala se va extinde în continuare”, a declarat Klaus Iohannis, în data de 19 martie.

Acesta a anunțat că numărul de cazuri va crește, pregătind populația pentru veștile mai puțin bune, declarația, reprezentând, probabil, și un anunț că numărul de testări va crește.

Două direcții urgente de acțiune

Autoritățile s-au concentrat pe două direcții principale de acțiune. În primul rând, vor să reducă fluxul de cetățeni români care se întorc din străinătate și, mai ales, să evite o explozie a revenirilor în țară cu ocazia Paștelui (19 aprilie), iar în al doilea rând vor să descurajeze plecarea din carantină și din izolarea la domiciliu a celor care se află într-una din cele două situații.

Pentru a rezolva problema cetățenilor români care se întorc în țară, președintele Iohannis, premierul Orban și ministrul de Interne Vela au făcut apel la cei din diaspora să nu se întoarcă acasă de sărbători.

“Un cuvânt doresc să spun și despre românii din afara granițelor, despre românii din diaspora. Se apropie sărbătorile pascale. Trebuie să le spunem cu tristețe, dar și cu sinceritate, să nu vină în acest an acasă de sărbători. În Europa practic nu se mai poate circula. Este foarte, foarte complicat. Iar atunci când totuși vin în țară, conform normelor în vigoare stabilite de experți, ei trebuie să intre direct în izolare sau în carantină, de la caz la caz. Și atunci ce rost ar avea să vină, ca să ajungă în carantină sau în izolare pentru cel puțin două săptămâni?”, a declarat Klaus Iohannis.

Pentru securizarea izolării, guvernul a modificat Codul Penal, înăsprind pedepsele. Pentru ascunderea riscului de infectare, de exemplu, se poate face închisoare până la 5 ani. De asemenea, 15 ani pedeapsa maximă pentru transmiterea cu premeditare a unei boli, adică o persoană care a fost testată pozitiv și care nu respectă izolarea (fuge din spital), infectând o altă persoană poate fi pusă sub acuzare pentru o astfel de infracțiune.

Suntem în mijlocul furtunii, iar cei care ne conduc au luat măsuri bune, dar și măsuri proaste. Condițiile sunt dificile, pentru că aceasta e o criză prin care trece întreaga lume, în același timp. Resursele sunt limitate și trebuie să dăm dovadă de solidaritate, dar și de pragmatism.

Vestea bună e că România are o schemă de tratament și proceduri de îngrijire a bolnavilor, cea mai mare teamă a tuturor este ca sistemul medical să nu intre în colaps, să fie sufocat de un număr prea mare de îmbolnăviri simultane.

E încă prea devreme să tragem concluzi. În primul rând trebuie să ajungem la mal, iar apoi să analizăm ce a fost bine și ce a fost greșit. Dar, în același timp, opinia publică trebuie să trimită semnale puternice către autorități atunci când apar situații de criză, disfuncționalități sau vulnerabilități.

Trecem printr-o criză fără precedent și nimeni nu are soluții magice, dar toată lumea caută soluții în același timp. Cumva, vom reuși.   

 

 

2 COMENTARII

  1. Da, e nasol, si lucrul care ma supara cel mai mult este prostia oamenilor care nu asculta, bunaoara cohorte de pensionari tembeli pe strada cu si fara treaba, idioti care pleaca din izolare sau fug din spital, si cel mai rau din toate : iresponsabili care infecteaza medici, asistente, infirmiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here