Optimismul și nerăbdarea, incompatibile cu știința. Ce se întâmplă pe frontul vaccinului și de ce încă omenirea așteaptă o minune?

Vaccin, virus
Zeci de laboratoare din întreaga lume au intrat în competiția pentru un vaccin împotriva noului virus, dar provocările sunt extrem de mari și soluția salvatoare mai are de așteptat - Foto: Alfonso Cerezo/Pixabay.com

Din păcate, goana după vaccin continuă și, în ciuda veștilor optimiste, nu există încă un drum clar către serul magic care va salva lumea. Până atunci nu putem vorbi decât despre speranță, competiție și un efort imens făcut de mii de oameni implicați în într-o cursă contra cronometru.

Mai mulți specialiști au anunțat de-a lungul timpului că realizarea unui vaccin este un proiect extrem de complicat. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la sfârșitul lunii aprilie erau în derulare peste 100 de proiecte pentru descoperirea unui vaccin.

“Din cele 100 de vaccinuri Covid-19 aflate în dezvoltare, doar trei sunt în prezent în studii clinice, ceea ce înseamnă că sunt testate pe oameni. Studiile clinice sunt concepute pentru a evalua siguranța și eficacitatea unui nou medicament și constau în mai multe faze, fiecare implicând mai mulți pacienți”, se arată într-un articol publicat de CNBC.com. 

E vorba de CanSino Biologic din China, în parteneriat cu Institutul de Biotehnologie din Beijing, care are un vaccin în faza a doua de testare, adică a început analiza pe un grup mare de oameni. 

Alte două mari companii medicale Moderna și Oxford Vaccine Group au început testele pe oameni în prima fază (grupuri mici), iar Inovio, o altă companie americană, a anunțat că a terminat testele pe animale și a publicat datele. Restul de vaccinuri potențiale sunt încă în stadiul preclinic.

Vaccinul Oxford

O mare speranță vine dinspre Oxford Vaccine Group care a anunțat că rezultatele finale pentru primul test pe oameni sunt încurajatoare, iar guvernul britanic se pregătește să ridice o fabrică pentru a produce milioane de doze.

Cu toate acestea, serul dezvoltat de Oxford Group împreună cu compania AstraZeneca nu oprește răspândirea virusului, testele de până acum arată doar că oprește evoluția bolii.

“În aprilie, directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot a declarat că oamenii de știință ar putea ști încă din iunie sau iulie dacă funcționează vaccinul Oxford. Cercetătorii care efectuează teste pe animale au raportat săptămâna trecută că maimuțele care au primit o singură doză de ser au produs anticorpi împotriva virusului într-o lună. Vaccinul nu a protejat complet animalele de infecție, dar a părut să le împiedice să dezvolte leziunile pulmonare grave care au luat atât de multe vieți”, se arată într-un articol publicat de “The Guardian” în data 17 mai.

Deci, în acest caz avem o soluție incompletă, probleme în ce privește anihilarea răspândirii, iar primele rezultate cu privire la reacția oamenilor vor veni la jumătatea lunii iunie.

Vaccinul Moderna

Luni, 18 mai, o veste venită dinspre compania americană a provocat un optimism brusc la nivel global în ce privește descoperirea unui posibil vaccin.

Moderna a anunțat că “se pare” că serul dezvoltat de ei generează răspuns imunologic la oameni. Compania are cel mai avansat proiect din SUA, iar unul dintre directori acesteia a fost cooptat de Donald Trump în echipa de experți în noul virus ai Casei Albe.

Acțiunile companiei au crescut amețitor, dar la câteva zile mai mulți cercetători, analizând datele prezentate de Moderna au început să aibă unele îndoieli.

“În timp ce operațiunea mass-media a companiei a fost un succes, aceasta a dezvăluit foarte puține informații – au fost mai multe cuvinte decât date. Acest lucru este important: dacă le ceri oamenilor de știință să citească un articol, aceștia vor căuta tabelele de date, nu declarațiile corporatiste. În știință, numerele sunt mult mai importante decât cuvintele”, se arată într-un articol al publicației medicale STAT care a analizat datele publicate de Moderna.

Două mari probleme au descoperit experții din documentele aduse în atenția opiniei publice de către companie. Primul a fost tăcerea asurzitoare care a venit dinspre Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase (NIAID), condus de celebrul doctor Anthony Faucci. Experții institutului au lucrat cot la cot cu cei de la Moderna în dezvoltarea vaccinului. Faptul că aceștia s-au abținut de la comentarii, spun cei de la publicația STAT, arată că încă nu sunt siguri pe datele cu privire la eficiența vaccinului aflat în prima fază de testare pe oameni (grupuri mici).

A doua problemă observată a fost că Moderna a anunțat că 8 dintre voluntarii care au participat la testare au dezvoltat cele două tipuri de anticorpi necesari împotriva infecției cu noul virus.

Problema observată de experți e aceea că în procedurile de testare au intrat 45 de persoane. În documentația dată publicității nu se spune decât că toți participanții au dezvoltat anticorpi, dar doar 8 dintre ei ambele tipuri necesare. De asemenea, experții subliniază faptul că există și posibilitatea ca Moderna să nu fi obținut rezultate finale decât de la cei 8 participanți din cauză că analizele sunt mari consumatoare de timp, grăbindu-se să anunțe rezultatele promițătoare.

Concluzia experților e că și în acest caz, optimismul trebuie să fie moderat pentru că mai e un drum lung de străbătut.

Vaccinul Inovio

Un al doilea mare conglomerat farmaceutic american care încearcă dezvoltarea unui vaccin este Inovio, SUA. Candidatul lor a finalizat etapa testelor pe animale. Miercuri 20 mai au apărut primele rezultate încurajatoare în ce privește această etapă.

Comunicatul companiei este însoțit de publicarea datelor în revista de știință “Nature Communications”.

“Acțiunile Inovio Pharmaceuticals (NASDAQ: INO) au crescut cu 24% ca reacție la datele preclinice pozitive despre INO-4800, vaccinul ADN COVID-19 dezvoltat de companie. Rezultatele au fost publicate în Nature Communications. Studiile au arătat că vaccinarea cu INO-4800, care vizează proteina Spike SARS-CoV-2, a generat răspunsuri puternice de anticorpi de legare și neutralizare, precum și răspunsuri la nivel înalt de celule T la șoareci și cobai. Autorii au demonstrat existența activității de neutralizare a virusului prin trei teste derulate separat”, se arată într-un comunicat al companiei. 

Proiectul Inovio mai are  de așteptat până intră în prima fază de testare pe oameni (grupuri mici). Acest vaccin nu poate fi gata mai devreme de primăvara anului 2021.

Vaccinul CanSino

Este cel mai dezvoltat proiect până în acest moment. CanSino este o companiei chineză care a anunțat de curând că vaccinul dezvoltat intră în faza a doua de testare, cea pe grupuri mari de oameni, în urma rezultatelor bune obținute în prima fază de testare.

Problema e că datele din prima fază de testare n-au fost făcute publice, iar experții din întreaga lume nu și-au putut forma o opinie în ce privește eficiența serului. 

Vaccinul CanSino este dezvoltat în parteneriat cu Academia Militară de Științe Medicale și Biotehnologie din China, iar cercetările și testările au fost secrete.

În urmă cu câteva zile, CanSino a semnat un pact cu Consiliul Naționale Canadian pentru Cercetare cu scopul ca faza a treia și a patra de testare să se desfășoare în această țară. Obiectivul CanSino este acela de a beneficia de facilitățile de producție a vaccinului pe care le are Canada, vizând intrarea rapidă pe piața americană.

“Dacă vaccinul CanSino funcționează, colaborarea contribuie la asigurarea accesului canadienilor la acesta. Datele obținute în testele locale ar putea da asigurări oficialilor din Canada că vaccinul este sigur, iar producția locală ar putea asigura dozele necesare. La întrebarea dacă această colaborare ar crea posibilitatea ca Ministerul Sănătății din Canada să aibă acces la datele culese în China, reprezentantul Consiliului Național al Cercetării a spus că datele pot fi accesate cu aprobarea autorității de reglementare din China”, se arată într-un articol publicat de Reuters, în data de 12 mai.

În concluzie, din cei peste 100 de candidați, avem patru care conduc această cursă, dar nimeni nu știe dacă vreunul dintre ei va trece, până la urmă, linia de sosire și mai ales când. Experții spun că un vaccin nu va fi gata mai devreme de începutul anului 2021, iar aceștia fac parte din categoria celor optimiști.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here